Oxalsyra

Oxalsyra (C2O2(OH)2) är en relativt stark (3000 gånger starkare än ättiksyra) karboxylsyra som finns i flera olika växter såsom  rabarber och harsyra.

Namnet kommer från det vetenskapliga namnet för harsyra, Oxalis acetosella. Oxalsyrans salter kallas oxalater.

Oxalsyra är svagt giftigt, och irriterar mag- och tarmkanalen vid intag. Oxalsyran reagerar med kroppens kalcium och bildar kalciumoxalat som är svårlösligt i vatten. Vid alltför stort intag av oxalsyra eller andra oxalater fälls kalciumoxalat ut och man kan drabbas av kalciumbrist eller njursten.

Vissa metaller kan angripas av oxalsyra även i måttliga koncentrationer. Exempel på sådana metaller är olika aluminiumlegeringar. Även galvaniserade ytor reagerar starkt med oxalsyra.

Oxalsyra kan med fördel användas för att ta bort rostfläckar, så kallad flygrost, metallspån från dubb och plogblad som kan fastna i lacken på bilar under vintern.

Oxalsyra kan även användas för att bleka mörknade föremål av ek, exempelvis trösklar.

Oxalsyra används inom biodling för bekämpning av varroa.

Originally posted 2010-06-21 19:06:58. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Oxalsyra dök först upp på Rabarberpaj.se.

Holländsk rabarberpaj

Smarrigt god holländsk Rabarberpaj – smakrik och enkelt recept på holländsk Rabarberpaj.

Portioner: 8-10

Ingredienser:
250 g osaltat smör, skuret i små bitar
50 g strösocker, knappt 4 msk
400 g vetemjöl, knappt 7 dl
vatten, iskallt
2 kg rabarber
50 g smör
250 g farinsocker, drygt 3 1/4 dl
1 krm kanel
1 msk aprikossylt, rågad, utrörd i lite kokhett vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°
2. Skala och skär rabarberna i högst 5 mm tjocka skivor.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker (spara 1 msk till senare), äppelskivor och kanel. Koka på svag värme 10-15 minuter tills rabarberskivorna mjuknat, men merparten är hela. Lyft av från värmen och häll av vätskan.
4. Smörj rikligt en form med löstagbar botten (30 cm i diameter) och pudra lätt med mjöl. Se till att hela formen blir väl täckt.
5. Kavla ut 2/3 av degen till en platta som inte är tjockare än 2 1/2 mm. Lägg den i formen och pressa ut den mot kanterna. Låt 1 cm hänga ut över kanten. Nagga med en gaffel och grädda 15 minuter.
6. Kavla ut resten av degen och skär den i 8 strimlor, 1 cm breda. Se till att de har samma längd som formens diameter. Skär också ut en extra lång remsa som ska räcka runt kanten.
7. Lägg äppelblandningen i det gräddade pajskalet och strimlorna i ett gallermönster ovanpå. Skär av alla bitar som hänger utanför och täck ändarna med den långa degstrimlan. Vecka kanten genom att nypa med tummen och pekfingret. Pudra lätt med resten av farinsockret och grädda 20-25 minuter tills pajen är gyllenbrun. Glasera genast med aprikossylten och servera pajen varm med crème fraiche eller vaniljglass.

Pajdeg:
1. Lägg smör, socker och mjöl i en skål och blanda samman med fingertopparna tills det blir till en grynig massa.
2. Tillsätt lite iskallt vatten och arbeta ihop degen. Låt stå i kylskåpet ca 20 minuter.

Originally posted 2009-09-17 18:41:50. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Holländsk rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.

Apelsin och rabarberpaj

Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner rabarberskivorna i påsen och skaka om tills all ”krydda” fastnat på äppelbitarna. Häll ner rabarberskivorna i en pajform (inget behov av att smöra innan) och häll sedan över pajsmulorna. Ställ in i ugnen i minst 20 minuter. Ät och njut med glass!

Sätt ugnen på 225 grader.

Det här behöver du:
3dl vetemjöl
3/4dl + 2msk strösocker
1 stor tesked vanillin socker
1/2 tsk salt (vilket du kan låta bli om smöret är saltat)
150g smör
5 medelstora rabarber i tunna rabarberskivor
finrivet skal av 2 medelstora apelsiner
1 msk kanel

Originally posted 2009-09-17 18:18:16. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Apelsin och rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.

Rabarberpaj med honung

Hacka snabbt samman mjöl, socker, salt, smör och ägg till en slät pajdeg som får vila kallt ca en timme. Kavla ut degen (mellan bakpapper) till en tunn kaka ca 24 cm. Lägg över på plåt med bakpapper och tryck upp kanterna runt om. Forma dem med mjölad tumme och gaffel. Sätt ugnen på 175°C. Dela rabarberna och ta bort kärnhuset. Tunnskaliga rabarber behöver inte skalas. Skär tunna, tunna skivor och lägg i vackert mönster över degen. Strö socker över och grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills degen fått fin färg. Värm honungen försiktigt och pensla över rabarberna.

Servera ljummen med iskall vispad grädde eller lite fin vaniljsås.
Ingredienser
2-3 rabarber, syrliga
ca 2 msk strösocker
ca 2 msk flytande honung

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
salt, några korn
ca 60 g smör
1 ägg

Originally posted 2009-09-17 18:31:19. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarberpaj med honung dök först upp på Rabarberpaj.se.

Apelsin och äppelpaj

Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner äppelklyftorna i påsen och skaka om tills all … Continue reading Apelsin och äppelpaj

Inlägget Apelsin och äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Apelsin och äppelpaj
Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner äppelklyftorna i påsen och skaka om tills all [...]
Drottningens rabarberkaka

Blanda samtliga ingredienser till pajdegen, gärna i mixer, och lägg den i kylskåpet. Gör fyllningen: Smält smöret och tillsätt sockret så det löser sig. Tag från plattan. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den. Riv av det gula på citronerna och rör ner det. Rör till en jämn smet. Rör ner äggen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt smeten sjuda på svag värme under ständig omrörning tills smeten tjocknat något, det tar 15-20 minuter. Blanda ner rommen. Tag fram pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Bred ut smeten i pajskalet. Kärna ur och rabarberskivor rabarberna och tryck fast rabarberskivorna som ett skovelhjul i smeten. Droppa lite pressad citron över äppelbitarna. Strö inte över socker, för det bränner. Tryck ner pajdegen längs med kanterna. Grädda kakan i 200º i ca 30 minuter. Servera med vaniljsås.

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
80 g smör
1 äggula + ev. lite kallt vatten
2 msk strösocker
1 krm salt
rivet skal av ½ citron

Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
300 g mandelmassa
3 ägg
rivet skal av 1½ citron
4 tsk ljus rom (Curacao orange går också bra)
1 krm salt
2-3 fasta, syrliga smakrika rabarber + lite pressad
citronsaft att droppa över
Granny Smith går bra, aroma går också bra (skalen kan vara kvar)

Vaniljsås:
2½ dl + 2½ dl vispgrädde
1 msk maizena
2 msk strösocker
2 äggulor
½ vaniljstång
½ krm salt

Skär upp vaniljstången på längden och lägg den i 2½ dl vispgrädde i en liten kastrull. Låt det koka upp. Låt det stå i en kvart och dra. Skrapa ur kornen ur vaniljstången, rör ner dem och släng stången. Blanda ner äggulor, maizena, salt och socker och rör om ordentligt. Låt blandningen sjuda under vispning tills den tjocknat. Låt den svalna. Vispa resten av grädden löst och rör ner den. Servera till kakan.

Övrigt:
10-12 bitar

Originally posted 2009-09-17 02:07:37. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Drottningens rabarberkaka dök först upp på Rabarberpaj.se.