Inlägget presenteras i samarbete med Santa Maria
Mustiga kryddor, värmande grytor och färgsprakande mat hör hösten till tycker jag. Jag använder väldigt mycket olika kryddor i min matlagning och gärna kryddor med lite hetta som jag kommer att bjuda på i detta recept. Jag har antagit Santa Marias utmaning #älskakryddor och trollat fram ett supergott recept på laxgryta med bland annat deras nyhet Seafood & fish en ypperlig krydda med rejäla smaker som passar bra till grytor.
Var med du också och tävla med Santa Maria på min instagram där du kan vinna fina priser, du hittar mig på @kryddburken
Kryddor är nånting man måste lära sig experimentera med, gå på känsla, smaka av och aldrig stirra sig blind på exakta kryddmått utan våga ta ut svängarna. Man kommer väldigt långt med salt och peppar men kryddornas värld är så mycket större och det är riktigt roligt att laborera fram nya smaker i köket.
Santa Maria kommer ofta med nyheter i sitt sortiment och jag är barnsligt förtjust just i deras kryddkvarnar. Nymalen krydda känns mer fräsch och smakar så mycket mer. Seafood & fish som jag använt i detta recept innehåller bland annat tomat, paprika, lök, vitlök, chili, gurkmeja, saffran, morot, fänkål och dillfrön. En riktig smakbomb till fisk. Hettan i receptet kommer från chiliflakes ut Santa Marias ekologiska sortiment och gurkmeja använde jag som smaksättning till riset. En riktigt härlig höstgryta jag varmt kan rekommendera er att prova.
För mer inspiration och recept från Santa Maria KLICKA HÄR.
4-6 port
Det här behöver du :
Ca 500 gram lax
3 msk seafood & fish (Santa Maria kvarn)
2 msk chiliflakes (Santa Maria eko)
6 minimorötter
1/2 fänkål
1/2 purjolök
1/2 zucchini
1 röd paprika
1 burk körsbärstomater
4 dl vatten
2 msk fiskfond
1 pressad citron
100 gram sugar snaps
100 gram körsbärstomater
1/2 kruka persilja
GÖR SÅHÄR :
Skär laxen i kuber. Krydda med seafood & fish och chiliflakes och låt stå under tiden du förbereder grytan.
Skala morötterna och skär i slantar, strimla fänkål och purjolök. Skär zucchini i mindre bitar. Fräs på detta i en rymlig stekpanna med smör.
Tillsätt en burk körsbärstomater och slå på vatten och fiskfond. Pressa över en citron. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och sjud ca 15-20 minuter. Lägg i laxen samt sugar snaps och färska tomater precis på slutet och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av. Toppa med lite persilja. Servera med ris, smaksatt med gurkmeja.
Grytbasen till denna goda laxgryta. Använd de grönsaker du gillar bäst!
Kryddkvarnarna från Santa Maria, otroligt användbara med smarta lock utan spill.
Här har jag kryddat laxbitarna med Seafood & fish och chiliflakes.
Grytan är på gång och puttrar på spisen.
Efter 15-20 minuter tillsätt laxen med tomater och sugarsnaps och låt sjuda med ca 5 minuter.
Laxgrytan är färdig!
Servera med ris, smaksatt med gurkmeja. Smaklig måltid!
Utöver Santa Marias fantastiska Seafood & fish och chiliflakes har de även en grym Tellicherry/five pepper som du kan läsa mer om HÄR eller spana in filmen nedan för spännande information: