Julens bästa efterrätter och Tomten lucka 20

Mina godaste desserttips

Nu börjar det verkligen dra ihop sig mot julen. Här i Alanya tar vi det rätt lugnt inför hemresan på julaftons morgon.

Blir hemma bara en kort sväng innan vi far ner igen, det blir faktiskt billigare än att köpa till extra reseförsäkring utöver hemförsäkringens 45 dagar.

Passar ju bra att träffa släkt och vänner några dagar och kolla posten också.

Senaste tiden har jag bjudit på en hel del gott att ha på julbordet, idag blir det några läckra tips till efterrättsbordet.

För egen del äter jag sällan någon dessert just på julafton, det räcker med lite julgodis efter all den goda maten, mer får inte plats.

Men de övriga dagarna är det ju roligt att laga till något extra festligt.

Först ut bland recepten är en fromage på skogshallon. Använder du köpta hallon så koka dem först så du inte riskerar att bli sjuk mitt i julfirandet.

Nummer två är en mörk chokladmousse som jag serverade mycket av när jag jobbade på restaurang, alltid lika uppskattad.

Trean blir en mjölkfri pannacotta för alla som inte kan/vill äta grädde.

Birgitta Höglunds kokböcker

Julklappstips i elfte timmen

Hallonfromagen och chokladmoussen finns även i min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer. Kokospannacottan hittar du i Grillmat LCHF.

De kokböckerna kan bli riktigt uppskattade julklappar, du kan köpa dem här på Bokus och här på Adlibris.

Beställer du nu så hinner de fram till jul och både jag och de som får dem blir glada :)

Beställ innan 22/12 kl 12:00 för leverans före jul, meddelar Adlibris på sin hemsida.

Bokus skriver så här: Beställ senast 21 december kl. 22:00 med ”Snabb frakt” för leverans innan jul.

Vill du ge ett presentkort på den engelska utgåvan som kommer till sommaren?

Kopiera då bara bilderna på omslagen hos Amazon.com, gör ett fint kort, förhandsboka böckerna och betala först när de kommit ut.

Hallonfromage

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde till och gärna lite hela bär.

Mörk chokladmousse ca 8 port

100 g 70%-90% mörk choklad

2 äggulor

3 dl grädde

ev 2-3 msk whisky

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, här kan du läsa om hur det går till.

Blanda ner äggulorna i den inte alltför varma chokladen. Rör i whisky och lite salt och blanda väl.

Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna en stund.

Pannacotta med kokos och lime 4 små port

2 dl kokosgrädde

1 tsk pressad lime

½ krm vaniljpulver

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet minst 5 minuter i kallt vatten. Koka upp kokosgrädden.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över pannacottan, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.

Lucka 20

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär… Klicka på bilden så kommer du till receptet på min Paleo-blogg.


Lättlagad majonnäs med stavmixer

Mitt bästa recept på majonnäs

Idag får du ett riktigt lättlagat recept på ett av julens oumbärliga tillbehör.

Majonnäs ingår i många sallader och tillbehör till julbordet och den blir absolut godast och nyttigast om man gör den själv.

Det här receptet använde jag i många år när jag jobbade på restaurang, då gjord i betydligt större satser i en stor degblandare.

Många tror det är svårt att göra majonnäs själv, men följer du mitt recept så kommer du säkert att lyckas.

Satsen går bra att dubbla och den håller sig ungefär en vecka i kylen.

Kommande dagar får du några goda sätt att använda majonnäs, för en fetare och godare jul :)

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger

ca ½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.

Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.

Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Jag använder alltid en neutral rapsolja, tycker den kallpressade ger en för stark smak.

Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja.

Lucka 16

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden...

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden…


Köttbullar till jul och Tomtens Adventskalender lucka 9

Svenska köttbullar i Alanya

Har du börjat fundera på köttbullarna som ska göras till jul?

Då får du ett av mina köttbullsrecept som är lika gott på julbordet som med en gräddsås till en vanlig vardagsmiddag.

Gör en större sats nu och lösfrys bullarna ostekta. Ta sen fram och tina dem i kylen kvällen före julafton, så blir jobbet med maten lite lättare då.

Ibland kommer suget efter något riktigt svenskt här i Alanya, då brukar jag göra de här  köttbullarna på blandfärs av kalv och lamm.

Granatäppelkärnor fungerar bra istället för lingon till i en god rödkålssallad.

Köttbullar 2 port

250 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde

1 msk sesamfrön

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.

Krydda köttfärsen med ½-1 krm vardera av kryddpeppar, mald ingefära och malda nejlikor, så får du en riktigt gammaldags julköttbulle.

Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Låt stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.

Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.

Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.

Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.

Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.

Jag gjorde här en enkel gräddsås på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.

Jag kokar ofta egen fond så jag vet att den är utan Glutamat E621, annars finns nu flera bra ekologiska alternativ.

Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.

Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.

Ska du servera köttbullarna till julbordet så värmer du dem bara i ugnen på 125º i 10-15 minuter eller i en stekpanna strax innan.

Lucka 9

Tomten har funnit en ny vän...

Tomten har funnit en ny vän…


Grönsakspaté till julbordet och Tomten lucka 5

Vegetariskt på julbordet

Här kommer ett av mina vegetariska favoritrecept i repris, så du får ett riktigt gott grönt alternativ till julbordet.

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de krogar där jag jobbade.

Serverade den som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden, 80-90-talet, var det inte lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag. Intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha ett stort inslag av grönsaker i min mat, LCHF är definitivt inte bara kött och smör i mitt kök.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

10 stora plommoncocktailtomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.

Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av. Låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen. Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde. Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.

Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering. Örtaioli är också gott till.

Lucka 5

Benjamin Syrsa och Tomten

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå…


Min godaste LCHF-pizza

Populärt pizzarecept

Idag får du ett av mina populäraste recept i repris, kanske en ny favorit till fredagsmyset?

Tidigare i veckan delade jag med mig av hamburgare med bröd och sockerfri ketchup, så idag passar det ju fint att fortsätta med pizza.

Min glutenfria halloumipizza med lite kolhydrater går verkligen hem hos många, både stora och små brukar gilla den.

Jag skapade den här pizzan till Restaurang PriMaten i Uppsala häromåret, där har den blivit en populär lunchrätt bland gästerna.

Den här första veckan i Turkiet har det verkligen varit fullt upp. Förutom att jag varit förkyld så har jag också haft mer skrivjobb än vanligt.

Blev kontaktad av en journalist på Hemmets Journal som ville skriva om hur jag blivit bättre i min fibromyalgi med hjälp av övergången till glutenfri LCHF-kost.

Det känns riktigt bra att få vara med i den stora tidningen med min historia, som förhoppningsvis kommer att kunna ge många andra hopp om bättring.

Jag har också haft flera andra roliga skrivjobb att pyssla med.

Ett projekt jag hade sett mycket fram emot gick tyvärr om intet häromveckan, men nya möjligheter fanns bara runt hörnet.

Håll tummarna för att det går vägen, kan inte avslöja mer än att det säkert är något du kommer att gilla om det blir av ;)

Nu när det inte är långt kvar till jul så får du här inte bara ett, utan tre julklappstips.

Birgitta Höglunds kokböcker

LCHF-kokböcker i hårda paket är säkert välkommet hos många som redan har köket fullt av köksprylar.

Här hittar du mina 3 kokböcker på Adlibris och här på Bokus.

Böckerna kommer ut i USA till sommaren, så ett presentkort med bild på nån av böckerna blir ju enkelt att skicka i ett brev eller mail till släkt och vänner som bor långt borta.

Här finns den engelska utgåvan att förbeställa på Amazon.

Pizzabotten för 2

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish eller

krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Pizzasallad på Rödkål


Sockerfri ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Hemkokt tomatsås med sting

Chilisås och ketchup är i matfabrikanternas fall långt från LCHF och Paleo.

De flesta sorter har en sockerhalt på upp till 25%, så det är riktiga sockerbomber som serveras till maten.

Jag har testat flera olika hemgjorda varianter, här hittar du en kryddig ketchup och här en chilisås från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag tillhörde dem som formligen dränkte pastan och korven med Heinz ketchup och chilisås på den tiden då kolhydraterna hade den största platsen på min tallrik.

Nu när jag inte längre äter spaghetti så vill jag inte heller ha butikernas sockrade sorter, tycker inte alls om smaken.

Men till hamburgare eller som smaksättare av en gryta tycker jag det är gott med den karakteristiska, lite syrliga och kryddiga ketchupsmaken.

Så då är det ju bara att experimentera fram en kryddning som passar mina pånyttfödda smaklökar bättre.

Ekologiska tomater i Alanya

Jag hittade riktigt goda ekologiska tomater på saluhallen häromdagen.

De har en fantastisk smak när de fått mogna i medelhavssolen.

Eftersom de är odlade utan kemikalier håller de sig inte så länge. Alltså ett helt perfekt läge att koka ihop en ny laddning smakrik tomatsås.

Här kan du läsa lite mer antioxidanten lykopen som tomaterna innehåller en hög halt av.

Just att koka tomaterna gör att vi tillgodogör oss dessa nyttiga ämnen ännu bättre.

Kryddorna i såsen innehåller också många bra ämnen, så på det här hemkokta viset är ketchupen rena hälsokosten.

Sockerfri ketchup/chilisås

Chilisås

½ kg tomater

2 msk kokosolja

½ dl starkt kaffe

1-2 msk äppelcidervinäger

2 tsk chiliflingor

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worchestershiresauce

1 tsk mald koriander

ca 1 tsk salt

½ tsk mald nejlika

1-2 krm vitlökspulver

1 krm mald ingefära

Skär tomaterna i små tärningar. Jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.

Bryn tomathacket lätt i kokosoljan, blanda ner övriga ingredienser. Börja med den mindre mängden vinäger och smaka av med mer senare.

Låt småputtra i ca 30 minuter på svag värme, rör då och då. Mixa så chilisåsen blir nästan slät.

Häll upp på varma, rena burkar och stäng locket direkt. Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, förvara den i frys och ta fram eftersom.

I morgon får du recept på själva hamburgaren med ett hamburgerbröd bakat enligt LCHF/Paleo.

Hamburgare LCHF/Paleo

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya


Krispig ostomelett

Krispig ostomelett

Ostomelett på nytt sätt

Idag får du ett snabbt recept medan jag återhämtar mig från den förkylningsbacill jag råkade ut för efter resan.

Som tur är blir jag väldigt sällan sjuk numer, mitt immunförsvar är oftast på topp när jag äter och sover bra.

Nu blev det lite stressigt i samband med resan, särskilt när vi höll på att missa anslutningen i Istanbul.

Det och dålig sömn några nätter sätter ned motståndskraften rejält.

Men jag får bara lite ont i halsen och blir snuvig, inte som förr när jag kunde ligga däckad flera dagar.

Ännu ett bevis för mig på att LCHF-kost är det bästa jag kan äta.

Såna här dagar är äggrätter väldigt bra att ta till, de innehåller all näring vi behöver förutom Vitamin C.

Jag åt den här omeletten med getost igår och pressade blodgrape och citron till, så nu ska jag nog bli bra snart igen.

Jag blev tipsad om att göra en ostomelett på ett lite annorlunda sätt mot vad jag brukar.

Jag skivar i vanliga fall osten över omeletten innan den viks ihop, men här var det en Facebook-vän som tipsade att man kunde lägga i osten i pannan och bryna den innan äggsmeten hälls i.

Gissa om det blev gott, det här är nog den bästa omelett jag ätit.

Lika god som den tomatomelett som ofta hamnat på min tallrik i sommar och höst efter Kreta-resan i våras.

Den här krispiga ostomeletten stekte jag på de sista lantras-äggen jag hade hemma i kylen från Gallina Ovum och kryddade med de sista av sommarens örter innan jag åkte till Turkiet förra veckan.

Nu kommer det att bli lika fina ägg inhandlade på marknaderna, köper direkt av hönsfarmarna även här.

Smak, kvalitet och näring är så otroligt stor jämfört med de ägg som föds upp i äggfabriker på spannmål.

Och så vet jag ju att även hönsen mår gott som lägger de fina äggen åt mig :)

Här är äggen guld värda, de kostar ca 3 kronor styck. Det är väldigt mycket med tanke på de låga lönerna de flesta har.

Men näringsrik, särskilt fet mat, värdesätts mycket högt.

Stoltheten över den traditionella maten är mycket stor och kunskapen att laga den går i arv i familjerna.

Läste häromåret att en turk lägger 50% av sin inkomst på maten. Att jämföras med en svensk som bara lägger 17%…

 

Krispig ostomelett 1 port

50 g ost, jag hade lagrad, ekologisk från Änglamark

2-3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Färska örter och extra smör till serveringen

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor. Häll smeten över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten.

Låt steka i ca 5 minuter med lock. Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade örter. Jag äter också extra smör till, det gör att jag håller mig mätt länge.

Omelett med ost och örter


Fiskgratäng med dillstuvning och blomkål

Fiskgratäng med dillsås och blomkål

Fiskgratäng i flygande fläng

Idag när jag är ute och flyger får du ett snabbskrivet inlägg att roa dig med tills jag kommit på plats nere i Alanya.

Den här gratängen gjorde jag tidigare i höstas som du ser på blommorna på bilden här nere.

Jag fotograferar alltsomoftast maten jag lagar, skriver ner receptet på en lapp som blir liggande nånstans och förhoppningsvis hittar jag igen både bild och recept efter ett tag :)

Så var det med det här receptet som dök upp när jag gick igenom lite bilder från resan på Hurtigrutten som jag och Lennart var ute på i september.

Vi hade några ljuvliga höstdagar här i Jämtland innan vi for till Norge, flera middagar avnjöts i kvällssolen på balkongen.

Nu tänker jag slå mig till ro nere i Turkiet ett längre tag, ska bli skönt att inte fara runt så mycket som jag gjort den här sommaren och hösten.

Jag älskar att resa men det är skönt att komma in i alla vardagliga rutiner för en längre tid ibland.

Nu blir det mycket träning men även en hel del lugn och ro med en god bok i solstolen på balkongen.

Missade du inlägget om min matfilosofi och hur en LCHF-matdag kan se ut hos mig, så kan du passa på och läsa den långa historian tills jag har fått till nåt nytt.

Fiskgratäng LCHF/Paleo

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé, jag hade öring

1 dl majonnäs

1 dl riven ost, jag hade Änglamarks lagrade

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar. Lägg blomkålen runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde. Smaksätt med chilisås, senap och kryddor. Bred gratängsåsen över fisken.

Gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Jag serverade en sallad på tomat, cashewnötter och bladpersilja till med olja och vinäger över.

Blomkål


Långresa och smakrik gryta på kalkonbröst
Fiskebåt i Alanya

Fiskebåt i Alanya

På resande fot

Nu är jag i Stockholm igen, den här gången blir det bara en liten mellanlandning på en dag. I morgon bär det av på en långsemester till Alanya i Turkiet igen.

Nu blir det den tolfte vintern jag och Lennart tillbringar några månader vid Medelhavet för att slippa kyla och mörker i Sverige.

Klimatet är ungefär som en jämtländsk sommar och gör verkligen gott för både kropp och själ.

När man som jag har fibromyalgi så är ett varmt och jämnt medelhavsklimat att föredra framför snö och kyla.

Jag har tack vare de här vinterresorna lyckats träna upp min skadade rygg och ben så att jag idag kan gå i stort sett obehindrat.

Birgitta Höglund i Alanya

På bergspromenad i Tepe ovanför Alanya i våras

Vi får ofta frågan vad vi gör hela dagarna på en långsemester på vintern.

Många tror att man lever som på en charterresa i flera månader och tillbringar den mesta tiden i en solstol.

Men vi lever ju faktiskt ungefär som hemma. Fast med den skillnaden att det blir många, långa promenader och ännu bättre mat på lokalproducerade råvaror.

Kryddor

Det går en hel del tid till att laga maten och göra inköpen av alla fina matvaror på olika marknader och butiker.

Men det är kärt besvär, en av anledningarna till att jag trivs så bra i Turkiet.

Det är verkligen bra kvalitet på den närodlade maten, på gräsbetesköttet vi köper hos vår lokala slaktare, äggen vi handlar direkt av hönsägaren, nötterna och mandlarna som växer på träden uppe i bergen, fisken som dras upp i havet, smöret med en härlig syra och alla fantastiska grönsaker som odlas utan kemiska produkter på gammaldags och naturligt vis i byarna runt stan.

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya

Det är en ren fröjd att gå och handla på marknaden, grönsakerna och frukten har så mycket bättre smak här än hemma på Konsum.

Det blir också mycket motion, jag försöker ta ett par, tre promenader på sammanlagt 2-3 timmar per dag.

Så det laddas gott om det nyttiga D-vitaminet i solskenet, läs mer om det här hos Kostdoktorn.

Idag får du recept på en av mina turkiska favoriträtter och en vitlöksyoghurt, haydari, som finns med i Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Passa gärna på att beställa några av mina koböcker redan nu till dina nära och kära till julklapp, du hittar alla 3 här på Adlibris.

Så har du lite mindre att tänka på i julhandelsstressen veckorna innan dopparedagen.

Du kan läsa mer här om vårt vinterliv i Alanya, i en artikel från Hemmets Journal.

Här får du recept på en riktig smakrik kalkongryta, inspirerad av en av mina favoriträtter när vi nån enstaka gång äter ute på restaurang.

Akdeniz Yoghurtlu Kebap brukar vi äta på Kaptan’s Güverte, en mycket bra restaurang som ligger på gatan ovanför hamnen.

Turkisk kalkongryta 2 port

250 g kalkonbröst

50 g smör

6 cocktailtomater

1 röd spetspaprika

2 dl tärnad aubergine

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 tsk ekologiskt buljongpulver

1 dl vatten

Salt

Chiliflingor

Skär kalkonbröstet i 2×2 cm stora bitar. Dela tomaterna i halvor och skär grönsakerna i lika stora bitar som köttet. Skiva vitlöken.

Bryn hälften av smöret och häll ner köttet. Krydda ordentligt med salt och chili, låt få färg runtom. Tillsätt vitlöken och låt den med få lite färg.

Häll över i en gryta, vispa ur pannan med ½ dl vatten och häll över. Bryn grönsakerna i resten av smöret i fem minuter. Rör ner tomatpurén mot slutet, så får den mildare smak.

Blanda ner grönsakerna med köttet, vispa ur pannan med resten av vattnet. Häll det i grytan och rör ner buljongpulvret och örterna.

Låt koka upp och puttra i 15 minuter, tills grytan blivit simmig. Smaka av om du vill ha mer kryddning, den ska var riktigt smakrik.

Servera med bladpersilja, oliver, fetaost och turkisk yoghurt eller haydari.

Haydari  från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk kallpressad olivolja

2 msk färsk, finhackad mynta

eller 1 tsk torkad mynta

1 msk finhackad bladpersilja

1 riven vitlöksklyfta

ca ½ tsk havssalt

Vispa ihop yoghurt och olja väl. Blanda ner de hackade örterna och vitlöken.

Krydda med salt och kyl ett par timmar så mognar smakerna fram.  Smaka av om det behövs mer mynta och salt.

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya


Spagetti med frikadeller i gräddsås

frikadeller_gräddsås_spagetti
Hallå! :-P Idag får ni tisdagens middagstips lite senare än vanligt. Jag har varit och hälsat på Slottsskolan i Borgholm där Joline går. Var med på en lektion där det pratades och planerades kring disco och skolresa. Jättefin klass, väldigt busiga med glada och trevliga! ;-)

Det är så roligt att komma tillbaka till ”gamla skolminnen” och även skymta några bekanta läraransiktet. Vilken nostalgi. Minns själv att jag tyckte högstadiet var såååå kul och den bästa av alla skoltider. Man var liksom så stor och hade eget skåp, klädde sig i Levi´s 502:or, farfarströjor, Dr Maritins och bomberjacka och samlade på ”nappar” i långa halsremmar… Ja, herregud vilken kombination där… :-P

Nu till dagens recept i alla fall. Frikadeller som är så försvinnande goda som bara smälter i munnen. Serveras förstås med spagetti, då är dom som allra godast! ;-)

Det här behöver du :
ca 1½ liter kokande köttbuljong
400 gram kalvfärs (alt. blandfärs)
1 vitlöksklyfta
½ dl vatten
1 msk ströbröd
1 ägg
½ msk potatismjöl
Trocomare örtsalt
1 tsk malen paprikakrydda
½ tsk malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Koka upp buljongen. Använd vatten + 2 tärningar eller 2-3 msk fond av antingen oxe, kalv eller kött. Blanda samtliga ingredienser till frikadellerna. Rulla dom till små bollar och klicka ner i den kokande buljong några i taget. Sänk värmen så de bara sjuder lätt, inte stormkokar. Ta upp med hålslev efter ca 2-3 min beroende på storlek.

Sky/gräddsås :
0,5 liter av den kokande buljongen
En extra buljongtärning/fond etc. kan behövas
En skvätt kinesisk soya
1-2 tsk svartvinbärsgelé
1 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Slå av lite av buljongen som frikadeller kokade i så du har ungefär ½ liter kvar, eller mer om du vill ha mer sås. Tillsätt extra smak i form av tärning eller fond om du tycker det behövs.Vispa ner en skvätt soya, lite svartvinbärsgelé och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Behöver såsen tjockare konsistens rör du ut lite maizenamjöl i vatten och vispar ner i såsen. Lägg sedan i frikadellerna i såsen och låt dom bli varma. Servera med spagetti.