Nyårsskål
Nyårsdagspizzor
Gott Nytt 2020 och välkommen in på min blogg till dig som hittat hit just idag och till dig som varit här förr.
Nyårsdagen har på senare år blivit förknippad med pizza hos många, det ser jag inte minst på besöksstatistiken här på bloggen.
Du får därför två av mina recept på lite annorlunda men väldigt goda och mättande pizzor, glutenfria är de förstås som all mat härinne.
Idag, den första dagen av 2020, börjar ett spännande år för mig som jag ser mycket fram emot.
Det är inte bara ett oskrivet blad i ett helt nytt decennium, dessutom har jag nyss blivit klar med många skrivna blad som kommer i min nya kokbok i april.
Bloggen går in på sitt elfte år sen starten 2009, tänk så mycket roligt jag fått uppleva tack vare att jag började skriva om min dagliga mat.
Det har varit så stimulerande att dela med mig härinne av både recept och hur jag med hjälp av maten fått ett mycket friskare, starkare och slankare liv genom åren.
Från att ha varit rejält handikappad efter en ryggskada och steloperation, med efterföljande nervskada i ett ben och på det fibromyalgi, till det pigga, friska och energirika jag som kommit fram under de här åren, är något jag är både förvånad och otroligt tacksam över att ha fått uppleva.
Från en artikel om mig och mina kokböcker hösten 2019 LT, Östersund Foto Jan Andersson
En hälsoresa som jag beskriver mycket ingående i nya boken, där delar jag med mig av mina innersta tankar kring hur det gått till att komma tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.
En berättelse som jag hoppas och tror kommer att inspirera många till att få möjlighet att gå samma väg som jag.
Du får väldigt gärna dela länken till ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” vidare i dina sociala medier om du känner någon som skulle behöva en nystart i år.
Halloumipizza med rödlök och oregano från Gröna, sköna tillbehör
Idag får du ett recept på en köttfärspizza, även kallad meatza, från Diabeteskokboken för män, som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt.
Tips nummer två är en helt mejerifri pizza, som jag skapade till min Paleoblogg för 5 år sen.
Vill du stötta mitt fortsatta skrivande så blir jag väldigt glad om du köper nån av mina 6 kokböcker.
Då kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från allehanda reklam, så som jag velat ha den ända från starten.
Du hittar böckerna här på Adlibris och här på Bokus.
Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson
Köttfärspizzabotten 4-6 port
1 kg nötfärs, gärna av gräsbetesdjur
2 ägg
2 vitlöksklyftor
2 msk oregano eller timjan
1 msk chiliflingor eller 2 msk ekologisk tacokrydda
2 tsk salt
Pizzafyllning
200 g mozzarella
20 Kalamataoliver
1 skivad rödlök
1 liten påse rucola
1 msk oregano
Riv vitlöksklyftorna fint, blanda färsen med alla övriga ingredienser i en bunke.
Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit väl blandat.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen.
Du kan också dela upp färsen och göra mindre portionspizzor.
Förgrädda köttfärspizzabotten på 225° i 10 minuter.
Bred tomatsåsen (recept nedan) över köttfärsbotten, lämna en liten kant runtom.
Sära på lökringarna, bryt mozzarellan i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan.
Grädda på 225° i ca 20–30 minuter.
Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
½ dl rödvin
2 tsk oregano och/eller timjan
1 tsk finhackad chili, med eller utan kärnor
1 tsk Worcestershiresauce
1 tsk balsamvinäger
Salt
Skala och hacka löken, riv vitlöken fint.
Värm olivolja i en kastrull, fräs lök och chili utan att ta färg på svag värme tills den mjuknat.
Rör ner tomaterna och smaksätt med vin, Worcester, vinäger, örter, salt och peppar.
Höj värmen och koka upp, fortsätt puttra på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort, smaka av om du vill ha mer kryddor.
Pizzabotten på ägg 2 port
6 ägg
3 msk olivolja/kokosolja
½ tsk torkad oregano
Salt
Vispa samman äggen med saltet, värm upp oljan i en stekpanna och häll ner hälften av smeten och strö över den torkade oreganon.
Rör inte mot botten som när du gör en omelett utan låt den bara steka på medelvärme till en pizzaliknande botten.
När den nästan stelnat så låter du den glida ner på ett ugnsfast fat eller plåt och steker botten nummer 2.
Kallrörd pizzasås
2 dl mild ajvar relish
2 msk tomatpuré
2 msk kallpressad olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk oregano
1 msk balsamvinäger
½ tsk Worcestershiresauce
Salt
Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.
Min pizzafyllning
Ugnstorkade cocktailtomater
Skivad salami eller Forbondekorv från Björks i Färila
Skivad paprika
Täck bottnarna med pizzasås och lägg på fyllningen, grädda på 225º i 10 minuter.
Servera pizzan med klickar av örtaioli på och en pizzasallad.
Pizzasallad 2 port
3 dl strimlad, färsk vitkål
½ strimlad spetspaprika
3 msk olivolja
2 msk pumpakärnor
1 msk äppelcidervinäger
Flingsalt och peppar
Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.
Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.
Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.
Gott Nytt År