Köttfärs med vitkål i ugn
Köttfärs med vitkål i ugn
Källa: Malin
Portioner: 4

Ingredienser:
ca 300 gr köttfärs
smör
ca 300 gr vitkål
chilipulver
paprikapulver
2 dl grädde
2 små vitöksklyftor (eller en stor)
salt och peppar
2 msk tomatpuré
riven parmesan
valfri riven ost
Gör så här:
Den här rätten är å god!! Var tvungen att dela med mig av receptet.
Måtten är ungefärliga, gick på känsla!

Strimla vitkålen med en osthyvel. Stek köttfärsen i en stekpanna i smör. Krydda med chilipulver och paprikapulver. Blanda i vitkålen mot slutet så att den mjuknar lite. häll upp vitkåls- och köttfärsblandningen i en ungsform. Sprinkla över parmesan ost.

Blanda grädde, vitlök, salt och peppar, och tomatpuré i en skål. Häll över gräddblandningen i formen. Täck ytan med valfri riven ost. In i ugnen 15-20 min 200 grader (tills osten fått en fin färg)

Njut!

Pasta med kyckling och citronsås


Ja så va de måndag igen! Vilka härliga kommentar jag fick på facebook tidigare idag, det har liksom blivit lite tradition för måndagar då vi alla oftast tillagar och äter nån form av falukorv eller köttfärssås på måndagar. :-P

Här hemma fick det bli pasta och lite rester från helgen… En kycklingfilé hade vi kvar från det kallskurna vi åt i lördags, en ynka bit gul paprika, citron och i frysen fanns massor av gröna ärtor till barnens enormt, _stora_ förtjusning, hehe… ;-)

Det blev hur gott som helst, barnen åt med god aptit trots alla gröna ärtor så prova gärna. Ett enkelt recept med pasta och sås som tillagas under tiden pastan kokar.

Det här behöver du :
Kokt pasta till 3 port (Fusilli bucati)

1 gul lök
1 pressad citron + ev. mer
2 msk kycklingfond
1 burk creme fraiche (2 dl)
Nymalen svartpeppar

Pastavatten

1 stekt eller grillad kycklingfilé
½ liten gul snackpaprika
1 skål gröna ärtor
Persilja

Salt & peppar + ev. mer citron

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka löken. Fräs på i stekpanna med lite olja. Stek tills löken mjuknat. Pressa över citronsaften, tillsätt creme fraiche och svartpeppar. Sänk värmen och låt koka ihop ca 5-10 min. Under tiden kokar du pasta. Späd såsen med pastavattnet så mycket som du vill ha till sås. Såsen reder sig av stärkelsen från pastavattnet till en fin krämig konsistens.

Strax före servering när pastan är al dente lägger du över den i stekpannan + ev lite mer pastavatten, tillsätter kyckling, paprika och gröna ärtor som bara precis behöver värmas lite. Smaka av med salt och peppar och ev. mer citron. Toppa med persilja.


Förberedd! :-P


Såsen med lök, citron och creme fraiche har fått koka ihop till en krämig konsistens med lite extra pastavatten.


Nu är kyckling, ärtor och paprika i. Behöver bara värmas en halv minut eller så…


Ner med pastan i såsen och mer pastavatten om man vill. Smaka av med salt och peppar och ev. lite mer pressad citron.

The post Pasta med kyckling och citronsås appeared first on Kryddburken.se.

Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng


Gokväll finaste! Hur har helgen varit?
Här hemma har vi minst sagt haft en riktig slapp latar-helg förutom att kära älsklingen kört in den sista veden i bon och vi har eldat och fått varmt inne så har vi inte gjort många mer knop, bara njutit av lugnet, koppla av med familjen och laddat batterierna med både höstsol och höstregn om vartannat.

Igårkväll lagades en god lördagsmiddag här hemma med kallskuret kött av både rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé. Till det gjorde jag potatisgräng i små le creuset portionsformar och en krispig sallad med dijonvinegrette. Supergott allting! Vilka otroligt härliga smakkombinationer med så olika kött på en och samma tallrik, både stekt, rökt och långlagat. Och en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! ;-)

Ikväll har vi däremot lite sjukstuga igen, jag har ju haft min förkylning och nu är det Jolines tur som toppade febertemometern på 39.6 innan läggdags, men bättre nu än nästa helg. Gubben är inte heller helt piggelin men en vecka ska väl råda bot på bacillerna så vi är friska som nötkärnor när vi åker utomlands nästa helg. :-P

Recepten : 


K
rispig sallad med roman, gurka, små plommontomater och gul snackpaprika. Dijonvinegretten skakade jag ihop i mixerbägaren med 1 del olivolja, ½ del pressad citron, dijonsenap, en gnutta flytande honung, salt och peppar.

 

The post Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng appeared first on Kryddburken.se.

Grönsakssoppa med nybakade vallmosnurror


Idag bjuder jag på soppa kära vänner. Inte vilken soppa som helst utan en rykande het, mustig grönsakssoppa med tillhörande nybakade vallmosnurror. Det är mat som värmer en blåsig oktoberdag som denna. Solen har faktiskt visat sig och vädret har varit helt perfekt för en utedag med pyssel på gården. Nicke, syster-yster och Joline har varit så flitiga och kört in ved i vedbon men själv har jag hållit mig inomhus då feber och hosta näst intill slagit ut mig fysiskt…

Inte mentalt för jag blir bara sååå förbannad för att jag inte är pigg, har ork och energi som jag vill… Dammsuga – hallå??! Blir andfådd och yr i hela huvudet och får sätta mig och hämta andan emellanåt. Denna hosta är vedervärdig. Jag hostar så det svartnar för ögonen och huvudet snurrar men är fortfarande andfådd och kippar efter luft trots massor med bricanyl…

Under middagen idag började det kännas ännu mer konstigt när vi satt och åt och jag kände hur jag blev alldeles kallsvettig i ansiktet och tittade på mina fingrar som började bli blå uti fingertopparna, snacka om syrebrist… Så fort ut på verandan och kippa efter frisk luft och nu ikväll känns det något bättre men blir det likadant imorgon så kommer jag nog åka upp till ”farbror doktorn” trots allt… Ni som känner mig vet att jag helst inte åker till sjukhus i första taget frivilligt eller i medvetande tillstånd.. :( Ja… Så va de med det, så jag hoppas alltså jag mår bättre imorgon!

Lite soppa blev det idag i alla fall, en ordentligt sådan med massor av grönsaker, mustiga smaker och nyttigheter. En sån där soppa som kan stå i kylen ett par dar som man bara kan ta fram och värma på när man blir hungrig. Jag verkligen älskar soppor och skulle kunna äta det varje dag, men inte resten av min familj kanske. Även om dom tyckte den här var jättegod!

Lite bröd bakade jag till också, små enkla kuvertbröd i form av vallmosnurror. För ni vet väl att det finns inget godare än att doppa hembakat bröd i en varm soppa? ;-)

Nu säger jag godnatt och hoppas på att morgondagen ser mindre ”hostig” ut! Kram på er alla! 

Det här behöver du : 
Smör till stekning
200 gram färska champinjoner

Smör till stekning
2 gul lök
2 morot
4 potatisar
1 palsternacka
1 aubergine
1 zucchini
1 gul färsk paprika
1 burk inlagda röda paprikor

3 msk tomatpuré
1 burk plommontomater
1½ liter buljong (gärna egen, hemkokt eller fond/tärning + vatten)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär alla ingredienser till soppa i lagom stora munsbitar. Hetta ur en rejäl gryta/kastrull och tillsätt en klick smör. Bryn champinjonerna först av allt, salta och låt dom steka tills vätskan dragit ut. Häll upp i en skål och ställ åt sidan så länge, dom ska ner i soppan igen precis före servering.

Bryn resten av rotsaker, lök och grönsaker i samma gryta med en klick smör. Slå på buljongen, den inlagda paprikan, tomatpurén och plommontomaterna. Låt soppan koka på svag värme ca 15-20 min. För en naturlig, lite tjockare konsistens kan du mosa potatisbitarna lätt mot kanten av grytan. Tillsätt de stekta champinjonerna precis före servering så dom värms upp i soppa. Smaka av med salt och peppar. Servera med nybakat bröd.


Allt förberett och champinjonerna är brynta. Dom får hoppa ner i soppan strax före servering.


Nu är soppa på gång, här ligger alla ingredienserna i utom buljongen och dom ”tomatiga” ingredienserna som strax ska i.


Under tiden bakade jag vallmosnurror till soppan. :-P


Soppan har puttrat färdigt och här åker champinjonerna ner bara för att värmas på lite strax före servering.


Varsågoda då!


Smaklig soppa! ;-)

The post Grönsakssoppa med nybakade vallmosnurror appeared first on Kryddburken.se.

Tomatfräst vitkål med fetaost & salami + tävling


Jag har fått prova dessa burktomater från Delizie. Tomatkonserver av lite högre kvalité har jag lärt mig är att föredra så detta var klart spännande. Jag använder ofta tomater på burk i matlagning, både i köttgrytor, köttfärssåser, pastagratänger, på pizza eller mustiga tomatsoppor. Det är en helt annan smak och fyllighet än färska tomater och nu börjar ju dessutom säsongen för dem att vara förbi. Det är väl lite som med torkade kryddor som oftast ger mer koncentrerad smak och man behöver inte lika mycket heller.

Smaken på delizie körsbärstomater är väldigt len och fyllig, burken är fylld av söta små och _hela_ fina körsbärstomater som simmade i en klarröd tomatsås. Ibland kan jag tycka att just körsbärstomater på burk är lite syrliga och fräna i smaken men här var det tvärtom, lite som en färdig tomatsås, redo att hällas direkt över rykande het pasta. Men det gjorde jag inte! :-P

Jag tänkte mig en ljummen sallad, inte nödvändigtvis pasta utan här tog jag strimlad, krispig vitkål som jag lät fräsa i tomatsåsen med rödlök, massor av oregano, citron och flingsalt. Detta serverade jag med fetaost och tunt skivad salami på toppen. Vilken klockrent kombination och så vansinnigt gott med en liten smak av utlandet faktiskt!

Denna rätt tog inte mer än 10 min att tillaga, några minuter till kanske för att skära och plocka fram allt men en riktigt snabb måltid perfekt när tiden är knapp och man vill ha god mat på bordet innan hungern tar över.

Och till er läsare! Förutom receptet ni får här så kan ni även vara med och tävla om
produkter från Le Creuset för 5 000 kr  :-P  Du hittar tävlingen här >>

4 port
Det här behöver du : 
Olivolja
½ litet vitkålshuvud
1 burk delizie körsbärstomater
1 rödlök
2 tsk torkad oregano
½ pressad citron
1½ tsk flingsalt
150 gram fetaost
100 gram stark ungersk paprika salami

GÖR SÅHÄR : 
Strimla vitkålen. Skiva rödlöken och salamin fint. Förbered så du har allt i små skålar bara att tillsätta vartefter för det går snabbt det här! Hetta upp en stekpanna med olivolja. Tillsätt vitkålen, körsbärstomaterna & rödlöken. Pressa över en halv citron. Krydda med oregano och fingsalt. Vänd runt och låt bara fräsa på hög värme bara nån minut, det ska fortfarande vara krispigt. Lägg upp på ett stort fat. Toppa med smulad fetaost och skivad salami.


Har ni inte provat dessa brukar så gör det. Körsbärstomaterna var i alla fall positivt överraskande för mig. Len, söt smak och hela fina tomater, som annars bara brukar vara mos…


Förberedd för en snabb rätt att tillaga. 5 min i stekpannan, sen är det klart!


Ni skulle känna doften här av tomater, oregano och citron…


Sådär, dags för servering. Fler recept hittas på www.delizie.nu

 

Inlägg i samarbete med Di Luca & Di Luca

 

The post Tomatfräst vitkål med fetaost & salami + tävling appeared first on Kryddburken.se.

Skördefestgratäng


Hej på er igen!
Ja jösses va bilder jag har efter skördefesten, det kommer fler inlägg om den i delar lite senare, måste börjar sortera i allt först. Tänkte bjuda er på ett gott middagstips allt-i-ett. Väldigt behändigt, vansinnigt gott och minimalt med disk. Jag gillar gratänger med allt-i-ett. Här har jag plockar ner lite av varje; potatis, purjolök, rödlök, vitlök, morötter… Hade för mig jag att det låg några palsternackor i kylen också med men där gick jag bet, det SKA vara palsternacka i tycker jag så ta det om du har, eller köp! Byt ut en del av potatisen då bara.

Jag väljer att kalla denna rätt för ”skördefestgratäng” för det är precis vad det är; variera rotsaker och grönsaker i en och samma form utifrån var årstiden har att erbjuda. Gräddmjölken är lika delar grädde som mjölk, hälften av varje, här kan du förstås göra som du vill om du enbart vill ha grädde eller bara mjölk. Konsistensen på såsen blir krämigare med enbart grädde, å andra sidan kan du använda enbart mjölk och ”kräma” ihop såsen med philadelphiaost i, smaksak! Nähä, om jag ska ta tag i alla dessa bilder nu då… Ha en fin måndag allihopa! :-P

8-10 port
Det här behöver du : 

1 kg potatis
1 purjolök
2 morötter
1 röd paprika
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
500 gram kassler
1 liter gräddmjölk
Salt & peppar
100 gram riven ost (Öländsk skördeost)

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatis och morötter. Skölj purjolök och paprika. Skala rödlök och vitlöksklyftorna. Kör allt i matbereda med kniven för skivor. Vänd ner allt i en smord ugnsfast form. Skär kasslerna i skivor och sedan mindre bitar. Vänd ner i formen och blanda väl. Salta och peppra. Slå på gräddmjölken och några varv med pepparkvarnen. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader. Rör om lite då och då. Ta ut formen ur ugnen och strö över osten så den får smälta ner precis före servering. Servera med en god sallad.


”Facebook-bilden”…. ;-)


Visst är det vackert med alla färger?


Vänd ner kasslerna och blanda om väl.


Slå på gräddmjölken och dra några varv med pepparkvarnen.


Riv osten som du stör över när gratängen är klar.


En god sallad med majs passar bra till.


Efter ca 1 timme i ugnen. Dags att äta!

 

Ostgratinerade tarteletter med smörstekta champinjoner


Jösses så fort veckan gick, fredag alla redan?! Men det ska bli skönt… Koppla av och njuta med familjen, sovmorgnar och bli lite extra ompysslad! :-P Ehh…? Inte så tokigt…

Idag har jag fejjat lite i köket igen. Lite mer ork och energi än gårdagens om än lite men för mig är det ju avkoppling att stå å köket, önskar bara att jag hade en liten butler vid min sida som tog hand om all disk jag drar fram, alla kladdiga skålar och vispar och så en automatiskt disktrasa som fram som ett jehu så fort det blir lite spill eller så?

En andra bulter som plockar ur och i diskmaskinen, och en tredje som tar hand om tvätt och dammsugning, bäddar sängar och plockar strumpor! Finns de såna?? ;-)

Här kommer mitt lilla bidrag till fredagsmyset i alla fall. Små ostgratinerade tarteletter fyllda med smörstekta champinjoner, creme fraiche, paprika och persilja. Enkla i sin helhet, går snabbt att svänga ihop och såååå vansinnigt goda när dom stått och svalnat en liten stund och blivit liiiite sega i de frasiga skalen. Önskar er alla en toppenfin helg! 

* Tarteletteformarna är köpta på Hemköp och finns i olika variation och storlek. 

10 st
Det här behöver du : 
10 st tarteletterformar
150 gram färska champinjoner
½ röd paprika
½ kruka färsk persilja
1½ dl creme fraiche
½ pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
Lite hyvlad ost, gärna lagrad

GÖR SÅHÄR : 
Borsta champinjonerna från smuts. Skär i skivor, ca 0,5 cm. Bryn i stekpanna med smör och lite salt på medelvärme tills de fått fin gyllenbrun färg.

Rör ihop creme fraiche med pressad vitlök, salt och peppar. Finhacka paprika och persilja. Rör ner paprika och persiljan när svampen är stekt. Fördela creme fraichen ca 1 tsk i varje tarteletteform, toppa med champinjonröran och huvlad ost. Gratinera ca 10-15 min på 200 grader tills osten smält och de fått fin färg.


Förberedelser; skära, hacka, röra ihop! ;-)


Smörstek champinjoner med en gnutta salt.


Blanda med paprika och persilja.


Klicka ut ca 1 tsk av creme fraiche-röran i varje tartelett.


Fyll på med svampen.


Toppa med en god lagrad, hyvlad ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 10-15 min.


Sådärja! :-P klart på ett kick!

 

LCHF recept för Ostkex

Enkla och lättlagade LCHF kex som passar perfekt som snacks!

LCHF Ostkex
Portioner: 1 st
Tid: 40 min
Från: http://www.dagensgi.com/

Ingredienser
Currykex

1 dl riven ost
1 tsk Curry
1 krm gurkmeja
1 msk matolja

Persiljekex

1 dl riven ost
2 msk färsk hackad persilja
1 halv vitlöksklyfta
1/2 msk Matolja

Paprikakex

2 dl riven ost
1/2 röd paprika
2 tsk paprikapulver

Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar, tillaga den sedan på 150 grader i ugnen cirka 5 minuter och pressa lite i ett durkslag så vätskan försvinner innan du mixar den med osten.

Så här gör man:
När du gör ostkex är det viktigt att inte ha för mycket olja eller ingredienser med vätska i förhållande till osten för då kommer kexen inte bli knapriga. Smeta ut cirka en matsked per kex och tillaga på ganska låg temperatur (150g rader) när kexen börjar få en gyllenbrun färg (cirka 15-30 min) är det dags att ta ut dom och låta dom svalna.

Kryddiga kalkonspett med ”double baked potatoes”


F
redag!! Tjohooo va härligt med helg, trots att regnet vräker ner här på ön så är det hur mysigt som helst att få tända lite ljus och fredagsmysa!

Vad har ni ätit för gott ikväll?

Har ni några bra filmtips att rekommendera?? 

Här hemma blev det marinerad kalkonfilé som jag gjorde spett av och serverade med ”double baked potatoes”. Varför låter det så mycket godare på engelska än ”dubbelbakad potatis”? Kan varmt rekommendera detta iallafall. Hela familjen gav tummen upp och allt gick åt förutom tre halvor potatoes! ;-)

Helgen här ser lugn ut, en födelsedag och beställd smörgåstårta till på söndag ska fixas och imorgon ska jag överraska familjen med lite rolig ”mini-mat”… Mer om det imorgon, ha nu en finfin fredagkväll alla därute!

4 port
Kalkonspett i marinad :
2 kalkonfiléer
½ dl olivolja
en skvätt soya
½ pressad citron
1 pressad vitlök
1 krm cayennepeppar
Salt & grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kalkonfiléerna i bitar. Lägg i en plastpåse. Tillsätt ingredienserna till marinaden, knyt ihop påsen och massera in kryddorna. Låt ligga i kylskåpet ca 2 timmar.

Hetta upp en stekpanna och vänd ner bitarna med marinaden och fräs hastigt på hög värme tills de fått fin färg. Lägg upp bitarna på en tallrik. Trä på spett varvat med grönsaker, här använde jag röd och gul paprika samt zucchini. Slå in i folié och efterstek i ugnen tillsammans med den bakade potatisen (ca 220 grader) ca 10min tills köttet är genomstekt. Servera.

Double baked potatoes : 
4 bakpotatisar
En klick smör
1 äggula
Mjölk
Salt
Vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Baka potatisen i ugnen, 200 grader ca 45-50 min. Ta ut och dela dom på mitten. Gröp ur halvorna och lägg inkråmet i en bunke. Tillsätt en klick smör, lite mjölk, en äggula. Mosa ihop med rotfruktstöt, smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse och spritsa i varje skalhalva. Gratinera i 220 grader tills moset fått fin färg, ca 15-20 min.


K
alkonspetten görs förs när bitarna fått bryna till fin färg. Efterstek spetten i ugnen, inlindade i folié.


B
akpotatisarna är klara.


D
ela på mitten…


G
röp ur inkråmet och gör en fint duchessmos av det.


S
pritsa moset i skalhalvorna. Gratinera i ugnen på 220 grader tills de fått fin färg.


S
maklig måltid! ;-)

Brie tårta med nötfärs och blomkål
Brie tårta med nötfärs och blomkål
Källa: Magnus Mölk
Portioner:

Ingredienser:
Till färsen
Nötfärs
ägg
gul lök
vitlök
salt
peppar
torkad basilika
matyoghurt
paprikapulver

Brietopping
Brieost
Blomkål
Grädde
Gör så här:
Smält försiktigt brieosten i en kastrull tillsammans med en skvätt grädde och rör ordentligt med en visp, grovhacka kokt blomkål och tillsätt i den smälta brieosten.

Blanda alla ingredienser till nötfärsen och fyll formen till hälften i en oljad springform. Låt sen färsen gå halvfärdigt i ugnen (cirka 10 min på 180 grader) tiden beror lite på hur stor form du använder, ta sedan ut den och häll av eventuell vätska som bildats. Vill du få tårtan extra fin så tar du försiktigt bort den halvfärdiga färsen och gör rent springformen för att sen lägga tillbaks färsen. Häll nu på Brie och blomkåls smeten över färsen och tryck till försiktigt med en stekspade sen är det bara att skicka in i ugnen igen. På bilden har jag garnerat med blancherad sparris och färska champinjoner innan jag la in tårtan andra vändan.