Snabbmat med mycket näring
Idag får du ett tips på två riktigt goda och lättlagade omeletter.
De passar fint att äta bara som de är eller om du är hungrig med en matig sallad, du kan också använda dem som botten till en pizza.
På bilden ovan har jag lagt på räkor, musslor, getost och örter som extra fyllning.
Sen några veckor delar jag dagligen med mig av lättlagade recept inne på min Facebooksida och på Instagram, följ mig gärna även där.
Ostomelett med tomat och örter för 2
Omelettsmet:
6 ägg
Salt och peppar efter smak
Fyllning:
6-8 cocktailtomater
3 msk smör/olivolja
2 dl riven, vällagrad ost
2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano
Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.
Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.
Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.
Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt, häll äggsmeten över tomatfräset.
Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.
Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter.
Blanda under tiden osten med de hackade örterna.
När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.
Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.
Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.
Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.
Krispig ostomelett 1 port
50 g lagrad ost
3 ägg
2 msk vatten eller grädde
2 msk smör
Salt och peppar
Färska örter till serveringen
Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.
Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor. Häll smeten över osten, sänk värmen på plattan lite.
Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten.
Låt steka i ca 5 minuter med lock. Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade örter.
Tycker du om mina recept så ta gärna en titt på mina kokböcker i länkarna nedan.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken