Midsommarnjutning
Jag önskar alla mina läsare en riktigt fin Midsommar, med god mat och förhoppningsvis en hel del sol och värme.
Förbered gärna de här rätterna idag, så kan du i lugn och ro njuta av midsommarhelgen.
Laxröra 4 port
150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring
1 dl majonnäs
1 dl finhackad paprika
2 msk hackad citronmeliss
1 msk hackad gräslök
1 msk pressad citron
Salt och peppar
Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.
Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.
Lägg äggen på frökex eller gurkskivor.
Vaniljparfait 4 port
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
½ msk honung eller annan valfri sötning
1 krm äkta vaniljpulver
Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.
Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.
Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.
Häll upp i små skålar, glas eller koppar.
Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.
Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.
Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.
Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem alla.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Birgitta Höglunds bästa grilltips