Jul cupcakes






Mandelmuffins
 
4 d mjöl
  3 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i muffinsformar nersatta i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Pepparkakstryffel:
300 gr mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk pepparkakskrydda
 
Värm grädden och pepparkakskryddorna, tillsätt mjölkchokladen och rör tills allt är smält.
Låt stå i kyl till spritsbar konsistens.
 
Spritsa en ring med pepparkakstryffel på de kalla muffinsen.
Fyll evt hålet med valfri sylt.
Dekorera med en juldekoration och lite strössel.
 
http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-gingerbread-men-pk16.html 
 
 http://www.strosselannat.se/strossel/figurer/funcakes-confetti-mix-60-gr-1.html
 
http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/funcakes-mini-strands-metallic-gold-80g.html

Kladdkakans dag 7/11!

Saffranskladdkaka med valnötsgräddeHär ska ni få bloggens alla goda kladdkakerecept sammanställda så här inför kladdkakans dag, det enda ni behöver göra nu är att välja vilken!

Klassisk kladdkaka med kakao! En kladdkaka med ytterst lite kolhydrater då det är kakao istället för choklad!

Vaniljkladdkaka med hallongrädde! Denna är med både kokosmjöl och mandelmjöl.

Lakritskladdkaka med citrongrädde! Denna kladdkaka är med bara kokosmjöl.

Saffranskladdkaka med valnötsgrädde! Kladdkaka med både mandelmjöl och kokosmjöl.

Pepparkakskladdkaka med apelsingrädde! Kladdkaka med kokosmjöl.

Viktigt när det kommer till alla dessa kladdisar är att vakta dem supernoga, de måste vara dallriga från ca 3 cm och in mot mitten, de sätter sig alltid när de svalnar!

Så minsta minut för länge i ugnen gör att de blir mer vanlig kaka än kladdis, inte nödvändigtsvis osmakliga men någon kladdkaka blir det ju då tyvärr inte ;)

 

 

Valnötsbröd
Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Populärt LCHF-bröd

Dagens recept är det absolut godaste bröd jag bakat sen jag gick över till en glutenfri lågkolhydratkost för 5½ år sen.

Det här valnötsbrödet hittade jag på till min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Äppelcidervinägern ger brödet en smak av surdegsbröd, det enda bröd jag saknat sen jag började äta helt glutenfritt.

Jag publicerade det här receptet i vintras inne på Kostdoktorns Forum, det har sen dess visats över 8000 gånger. Så visst finns det ett sug efter bra brödrecept utan gluten och med få kolhydrater.

Tyvärr finns ju inte så många bra glutenfria lågkolhydratbröd på marknaden idag, mycket beroende på att de är betydligt dyrare att baka än traditionella bröd gjorda på billigt mjöl.

Jag har ju sen tidigare ett samarbete med Huså Bröd som bakar Spröda frökex efter min receptidé.

Det vore roligt att få ut även det här på marknaden, så att det finns goda alternativ både på den hårda och mjuka brödsidan.

Hade ett möte med Karin Moberg, grundaren av det glutenfria bageriet Friends of Adam nu i somras.

Brödet väckte intresse, men jag har inte fått nåt besked än om de tänker ta upp det i sin produktion. Det är bara att hålla tummarna och hoppas :)

Vill du så får du gärna skriva till dem och visa att det finns ett stort intresse för ett bra LCHF-bröd, här är bageriets kontaktsida.

För tips på varma och goda drycker till brödet, titta in på min blogg på Kostrådgivarna.se idag.

Valnötter

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella

150 g valnötter

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Signaturen Majabella har inne på Kostdoktorns Forum varit vänlig att räkna ut kolhydrathalten i brödet för dem som är nyfikna på det. Så här skriver hon:

”Nu har jag räknat, jag använde 6 riktigt stora ägg, har vägt pofiber till 32g per dl och mandelmjöl till 50g per dl. Hela brödet vägde 1060 g efter gräddningen och det verkar gå att få ut ungefär 20-22 skivor.
Jag har summerat mängden kolhydrater till 44 g totalt, vilket betyder ca 2 g per skiva.
Dessa värden har jag utgått ifrån avseende x gram kolhydrater per 100g:”
Ägg: 0,3g
Kesella: 3g
Valnötter: 13,5g
Mandelmjöl: 5g
Pofiber: 12g
Äppelcidervinäger: 7g

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Om du klickar på bilden nedan så hittar du alla mina kokböcker hos Adlibris.

I maj kommer Grillmat LCHF ut på engelska och LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo släpps i augusti.

Här en länk så du kan läsa mer om böckerna på mitt förlag i New York, Skyhorse Publishing. Här kan du bevaka dem på Amazon.com.

Grillmat och Långkok på engelska finns också för bevakning hos Adlibris, vet tyvärr inte varför de inte lagt upp LCHF för seniorer än.

Just det här receptet från Långkok har jag fått göra om till översättningen, då Pofiber bara finns i Sverige.

Birgitta Höglunds kokböcker


Scones LCHF och Paleo

Scones LCHF/Paleo

Gluten- och mjölkfria bakverk

Jag märker att det blir mer och mer populärt att baka glutenfritt, både på sökningarna här på bloggen men även i vanliga veckotidningar.

Att en glutenfri livsstil fungerar bra för oss som är glutenkänsliga eller har celiaki är ju inte så konstigt.

Men många som fortfarande tål mjöl väljer ändå att sluta med det, nu när så många studier visar att dagens hårt avlade vete med extra mycket gluten knappast är bra för någon, annat än just mjöl och brödtillverkarna.

Det har kommit flera böcker senaste året om vetets skadliga inverkan, bland andra Brödberoende av Dr William Davis och Hotet mot din hjärna av Dr David Perlmutter.

Här kan du se en 3 minuters video med Dr Perlmutter där han förklarar glutenkänslighet mycket bra och beskriver vilka symptom det kan ge.

Många har idag också slutat använda mjölkprodukter, antingen efter en övergång till Paleo eller på grund av överkänslighet.

Jag har själv dragit ner rejält på mjölkprodukterna senaste året och mår riktigt bra av det.

Jag äter mycket smör till min mat och lite vällagrad ost, helst från get och får, men det blir sällan mjölk och grädde.

Det här receptet tog jag fram till den engelska utgåvan av min kokbok Långkok för LCHF och Paleo som kommer ut i USA och England nästa år i augusti.

Där har jag med det här receptet under namnet mjölkfria matmuffins och de innehåller pofiber, en ingrediens som inte finns utanför Sverige.

Gluten- och mjölkfria scones

Scones utan mjölk och gluten ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl. Låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar. Strö över melonkärnor eller sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt svalna på galler. Frys in de som inte går åt och ta fram eftersom. Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Jag tog smör, rårörd havtornssylt och Änglamarks ekologiska, lagrade ost till sconesen.

En ost helt utan tillsatser och konserveringsmedel men med mycket smak.

Scones med havtornssylt, smör och ost


Ostpaj – Västerbottenpaj

DSC_0594Här kommer en jättegod ostpaj eller om man så vill en Västerbottenostpaj!

4-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt smör normalsaltat
1 dl pofiber
1 dl mandelmjöl (kan bytas ut mot 0,5 dl pofiber)
1 msk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
lite salt
1 ägg
0,5 dl grädde

Fyllning:
3 dl grädde (eller 2 dl grädde och 1 dl vatten)
4 ägg
2-3 dl riven smakrik ost typ västerbotten
lite salt och vitpeppar

Gör så här:
blanda torra ingredienser och arbeta ihop det med smöret. Sked brukar funa fint å jobba med. Arbeta ner ett ägg och tillsist grädden.
Tryck ut degen i en pajform och relativt högt upp på kanten.
ställ kallt 30 min, och förgrädda i ca 8-10 minuter.

Vispa upp äggen och ta i grädden och lite kryddor  till fyllningen och vispa samman väl. Rör sedan ner den rivna osten.

Ta ut det förgräddade pajskalet och slå i fyllningen. Grädda vidare i ca 30 minuter, eller tills pajen fått fin färg och har stannat. Lite ”daller” gör inget den sätter sig när den svalnar.

Serveras med fördel till kallrökt lax, räkor eller kräftor.

 

 

Paprikasås – Mojo
Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Smakrik paprikasås

På en resa till Gran Canaria på 70-talet smakade jag den här fantastiska såsen för första gången. Det var på en liten bergsrestaurang uppe i Santa Lucia, jag minns den smaken än idag.

Många år senare hörde jag på radion och då pratade de just om den här kanariska såsen och gav receptet på den.

Skyndade mig att skriva upp det och sen använde jag såsen under många år på olika restauranger.

Den är mycket god till allt från fisk och skaldjur till kött, fågel och grönsaker.

På Gran Canaria finns den både med och utan mandel, här kommer min version av mandelsåsen. Där finns även grön mojo med mycket färsk koriander, här på Mitt kök i Expressen hittar du ett sånt recept.

Receptet härnere kommer från min kokbok Grillmat LCHF, som just nu kan köpas för det riktigt låga priset 49 kr hos Adlibris.

Priset gäller fram till och med idag 17 september, sen kostar den 192 kronor igen. Så passa på att köpa till dig själv eller som present/julklapp.

Du hittar boken via länken ovan, här kan du se ett provkapitel och få några till gratisrecept.

Mojo

 Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt


Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken. Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin.

Krydda med koriander, vinäger och salt. Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra. Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad. Såsen håller ett par veckor i kylen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan variant på såsen, den är utan mandel.

LCHF-sås till Grillat

 


Kanelpannkaka med rårörda havtorn eller hjortron

Omelett med kanel och havtorn

Pannkaka fylld av smaker

När jag var liten gjorde mamma ibland syltomelett till kvällsmat. En vanlig omelett som hon bredde ett lager äppelmos på innan den veks ihop. Ett mycket gott smakminne.

Jag hade en lite ovanlig uppväxt på 60-talet, med en mamma som jobbade som sjuksköterska och ofta hade journätter på den lilla sjukstugan i Särna. Pappa tog hand om gården och skogen, så det var oftast han som var hemma när jag kom från skolan.

Han var väl inte så duktig på matlagning, men suverän på att göra frasiga pannkakor så det var ofta det som serverades till middag.

Den här varianten är ett mellanting av en glutenfri pannkaka och omelett, mer anpassad efter mitt sätt att äta idag. Den mättar väldigt bra med mandelmjöl och pumpakärnor, det blir lite mer att tugga på.

Havtorn Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn
Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn är ett bär som blivit mycket populärt på senare år. Här i Jämtland har vi flera odlare som förädlar det vackra och nyttiga bäret.

Det är ett hårt jobb att plocka dem från de väldigt taggiga buskarna. Hjortron är betydligt lättare, bara man väl hittar dem.

Båda bären är riktiga superbär och innehåller mängder av nyttigheter. Havtornet är bland annat rikt på omega-7, som är bra mot torra slemhinnor.

Här kan du läsa mer om havtornet och här om hjortronets hälsosamma egenskaper. Jag tycker de här är väldigt bra alternativ till alla importerade superbär som rest långt och ofta säljs väldigt dyrt. Här kan du läsa om kanelens nyttiga effekter, det är inte bara en mycket god krydda.

Nu följer recept på pannkaka och hur du enklast gör rårörda bär. Mat som förstås passar lika bra som en god brunch som till kvällsmat.

Passerade hjortron

Passerade hjortron

Pannkaka med kanel 1 port

2-3 ägg

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 msk mandelmjöl

2 msk smör/kokosolja

1 tsk kanel

Salt

2 msk pumpakärnor

Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten, utom pumpakärnorna. Jag hade lite hjortron i kylen som också fick åka med.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i smeten, sänk värmen och stek färdig i ca fem minuter. Skaka pannan några gånger så inte pannkakan fastnar och lätta lite på den med stekspaden när den stelnat.

Strö över pumpakärnorna och lite mer kanel, vik ihop och låt pannkakan glida ner på en tallrik. Servera med rårörda havtorn eller hjortron.

Eftersom den här pannkakan inte håller ihop lika bra som en med mjöl så steker jag den bara på ena sida, som en omelett. Vill du ha den lite fastare så vispa ner 1 msk fiberhusk i smeten och låt svälla en stund innan stekningen.

Här hittar du recept på mina tunna pannkakor som efterrätt till en pumpasoppa. Här en hallonomelett och mandelplättar från min Paleoblogg.

Hjortron i passersil

Hjortron i passersil

Rårörda havtorn eller hjortron

Havtorn eller hjortron 250 g

Honung eller valfritt sötningsmedel efter smak

Har du inte egna bär så finns de i frysdisken, KRAV-märkta från Polarica. Havtorn kan du också hitta hos någon lokal odlare. Mixa de tinade bären och passera genom en nätsil.

Pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar. Enklast går det om du har en passersil, som den på bilden.

Hjortronen är söta i sig men havtornet kan behöva en liten sötma, känn efter vad du tycker är lagom.

Sylten blir inte så hållbar när man inte kokar den och använder socker, så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Kärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, till exempel i mitt nötbröd.
Hjortron

Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen


Sommartårta
Sommartårta
Källa: Piggapeggy
Portioner: 8

Ingredienser:
1 st botten
3 ägg
0,75 dl Sukrin eller sötströ
0,25 dl bakprotein
1,3 dl mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Vispgrädde, jordgubbar och/eller andra bär samt 1 burk "bara bär"
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, Vispa ägg och sockerersättning luftigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och ner i smeten. Klipp till ett bakplåtspapper som täcker botten av en springform. Häll i smeten och grädda i nedre delen i ca 30 minuter. Jag gjorde två bottnar.
Tårtan fyllde jag sedan med vispad grädde och massvis med tunt skivade bär emellan bottnarna.
Dessutom tog jag en burk "bara bär" och hällde över bottnarna för att ge dem mer smak och göra dem lite "blötare"
Ett tips är att göra tårtan färdig redan på morgonen för den blir bara godare av att stå i kylen i flera timmar innan den serveras.
Jordgubbstårta


 
Mandelmarängbotten
150 g mandelmjöl
6 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. 
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och  vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandelmjölet.
3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
 
Receptet på botten ur tidningen Hembakat.
 
Vaniljpannacotta:
 
5 dl grädde
0,5 dl socker
3 gelatinblad
1 tsk Vaniljsocker
 
2 liter färska jordgubbar
 
Jordgubbsgelé:
2 dl jordgubbsaft
3 gelatinblad
 
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter.
Värm jordgubbssaften (utblandad med vatten)
Smält sedan ner gelatinbladen i saften.
Låt svalna till rumstemperatur innan den hälls över jordgubbsmoussen.
 
 
 
Görs i en separat form och sedan den stelnat läggs i mitten på mandelmarängbotten.
Lägg botten i en form, fodra kanten med plast.
Placera pannacottan i mitten av botten.
Skär jordgubbar och sätt med skärsidan utåt i formen.
Placera jordgubbar runt hela pannacottan.
Fyll på med jordgubbsmousse och släta till.
Jag använde denna:
 
Låt stelna innan du häller på jordgubbsgelén.
 
Låt stelna i kyl och dekorera med mjölkchoklad doppade jordgubbar.