Truckers breakfast

truckers_breakfast
Va säger ni? Visst funkar de när man döper vissa maträtter till nåt coolt? Som tex. ”Cowboysoppa” som barnen ääääälskar, typ bara för att den heter COWBOY… Eller ”Bamse-köttbullar”!

Raggarballe med svängdörrar däremot får gästerna att gå hem innan maten serverats, för att inte tala om ”Häst-tårta”??

Jag brukar hitta på lite allt möjligt precis före jag ställer fram maten på bordet, å det brukar gå hem hos barnen! :-P

Likadant gör jag med min kära make. Jag lagar frukost o lunchlådor och döper dom till coola maträtter så köper han dom rakt av! Hehe… :-P

Här har vi en Truckers-breakfast! För det är precis vad det är också, hade det varit lunch hade det varit pytt i panna med dubbla ägg, men nu vill Nicke inte ha så mycket kolhydrater till varken frukost eller lunch så jag öser på med allt som finns i kylen för att sen döpa de till ”truckers-breakfast”!

Fiffigt va?? Å han älskar det.

Till EN hungrig truckers eller 3 medelmåttiga lunchlådor : 
200 gram stekfläsk
2 tomater
3 chorizo
3 dl gröna ärtor/majs/broccoli etc…
3 ägg
Tony´s krydda…

GÖR SÅHÄR : 
Börja steka fläsket först av allt, lägg i klyftade tomater så de får fin yta och ger av sig mycket smak. Tillsätt chorizo i slantar, och strax före servering knäck 3 ägg lite här och där och strö över gröna ärtor. På med lock nån minut, krydda. Sen är det klart!

monster_truck_meal
Stekfläsk och tomater måste få rejält med stekyta, färg och knaprighet då blir det som godast.

pan_fried_breakfast_truckers
Chorizo, ägg och gröna ärtor senare…

The post Truckers breakfast appeared first on Kryddburken.se.

Kokosmjöl och trenden att baka med det fortsätter!

500403 kokosmjolNu hänger också Kung Markatta på den nya hypen och trenden att sälja kokosmjöl.
I går när vi handlade på ICA så stod en demonstratis och gräddade kokosmjölsvåfflor för glatta livet och bjöd ut smakbitar till höger och vänster!
Travar med kokosnötsmjöl i småpåsar (200g) och också kokosmjölk stod brevid.

Kungmarkattas kokosmjöl innehåller 17,8 gram kolhydrater och har en tydlig kokossmak, allt enligt deras egen reklam. ”Färska ekologiska kokosnötter kallpressas först på olja, vartefter de varsamt torkas och mals till ett fint mjöl, vilket gör att de naturliga näringsämnena bevaras. Mjölet är mycket rikt på fiber och har en tydlig kokossmak.”
Detta tillverkningssätt gör att detta mjöl har en tydlig kokossmak och jag rekommenderar det nog inte som ett basmjöl då kommer troligtvis allt smaka kokos.

Våfflorna som vi provsmakade smakade tydligt kokos och om jag jämför med risentas mjöl som jag skrivit om tidigare så verkar Kung Markattas smaka mkt mer kokos.

Men det allra roligaste är ju att det var jag som startade hypen och trenden att baka med kokosmjöl som basmjöl!!
Det tristaste är väl att inte alla vet det…

För alla bloggläsare som läst här från dag ett eller läst inledningen i Baka med LCHF, där jag berättar om hur jag uppfann kokosmjölets bakegenskaper, vet det.
Vid den tiden för över 2 år sedan då fanns knappt kokosmjöl att få tag på och absolut inte i vanlig affär eller ens hälsokost, det var några få internet butiker som då saluförde kokosnötsmjöl.

Jag köpte det av ”misstag” i tron att det var malda flingor, men som ju visade sig ha helt andra bakegenskaper än malda flingor och det är ju för att detta mjöl inte är det.
När jag då sökte nätet på recept fanns knappt något, jag fann också några få amerikanska recept som fick bli basen i mitt experimenterande som sedan blev en bakbok Baka med LCHF.
När jag senare började bjuda på mina framtagna recept så började hypen! Alla började sedan att baka med kokosmjölet och nu ser man mer eller mindre att alla lågkolhydratsbakare använda mjölet.

Inte undra på att det spred sig som en löpeld genom Sverige och andra tillverkare har ju givetvis varit snabba att hänga på. Alla vill ju ha sin del av kakan!

Men det mjöl jag fortfarande finner bäst är AmanPranas ekologiska och rättvisemärkta kokosmjöl! Aman pranas tillverkning.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Klaras bästa LCHF recept – Boktips

Hemma hos mig vimlar det inte av recept-böcker, men förra veckan fick
jag hem Klara Dessers nya bok.
IMAG1109

Som vanligt fina foton av Klaras man Hans och ett härligt format. Många frestande recept och bilder.

Vi har testat de kalla såserna, ofta känner man att sådant saknas
här i boken finns flera bra recept på det.
De vi provat är Örtsås och Paprikasås. Jättegoda! Vi kommer garanterat prova mer ur boken.

Vill du köpa boken går det här.

Bloggar etiketter:

Nutellalängd – LCHF

IMAG05551 längd

Ingredienser
4 ägg + 1 gula
30 gram smält osaltat smör
1 msk bakery+
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk kardemumma
1 tsk bakpluver

Fyllning:
0,5 dl grädde eller creme fraiche
30 gram smör
2 rutor lindt 90% choklad
1 dl rostat hasselnötsmjöl
ev. 1 msk bakery+

Lite hackade hasselnötter

Gör så här:
Flyllningen: Värm upp grädde och smör, låt chokladrutorna sedan smälta i den. Blanda ner hasselnötsmjölet och ev sötningen. Ställ åt sidan.

Längden: Vispa ägg + gula fluffigt i några minuter. Häll i det svala smälta smöret och blanda väl.
Blanda de torra ingrediensrna väl och blanda sist ner dem i smeten.
Häll/bred ut degen på en plåt klädd med  bakplåtspapper, bred ut den lite med blöt slickepott, ca 15-20 lång 10-15 cm bred. Lägg ut nutellan i en bred rand över längden och vik över kanterna lite, du kan också imitera en fläta lite genom att vika in lite ojämt. Se till att den blir ”lite hög”, puffa upp den lite.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över hackade nötter.
Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter. Känn på den så den känns torr och färdiggräddad.

Denna goda ”bulle i skivor” till barna och ett glas mjölk…

 

 

Bloggar etiketter:

Vätskan i LCHF-bakning – lågkolhydratsbakning

Bröd ur Baka matbröd med LCHFVätskan i all lågkolhydratsbakning är utbytbar mot annan vätska.
Vätskan i bakningen är oftast vispgrädde, gräddfil, kesella, yoghurt, creme fraiche och cream cheese (färskost) mm
Alla dessa kan bytas ut mot varandra.

Så låt dig inte stoppas av vad som saknas i kylen!

Har du ingen yoghurt hemma funkar det med grädde och vice versa. En viss syra kan försvinna ur brödet ju surare vätska som finns i ingredienserna om det byts ut mot produkt med ingen eller en med mindre surhet.
Gräddfil är ju surare än yoghurt exempelvis. Vilket också är att tänka på ju surare och syrligare produkt ju mer kan man efterlikna surdegsbröd.

Så en viss liten smakföränding kan det ju alltså bli då somligt är surare och syrligare än annat. Det viktiga är andå att vätskemängden hålls för själva bakningen. Även vatten funkar fint. Byter man ut vätska mot vatten kan det vara idé att även tillsätta ett extra ägg och/eller lite fett. Tänka lite som här i länken ”baka mejerifritt”.

Osten i bröden kan alltid uteslutas eller bytas mot vilken annan ost, den finns där för att ge saftighet och smak.
Våga prova förändra och justera lite i recepten, vad gäller val av vätska och också ost.

Lycka till med din bakning!

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Baka matbröd med LCHF – recensioner

Baka matbröd med LCHFNu börjar det komma ut lite recensioner av boken Baka matbröd med LCHF på olika bloggar!
Glöm inte att du också kan göra en kort recension av brödboken på BOKUS, AdLibris och Bokia och delta i en utlottning/tävling om bok. Ju fler recensioner som kommer in ju fler böcker lottas ut och dragning är 13/3.

Här nedan kan ni se vad andra tycker
!

Först ut var nog Fettdieten.se och Gustaf Segerström och väldigt kul att han noterar just ”naturliga ingredienser”. Inget bakepro alla andra svindyra, svåra att hitta och onödiga produkter i mina bröd. Fettdieten.se

Även Klara Desser har bakat ur min bok! Hon valde att baka medelhavslimpan, kul för den är också en av mina favoriter Klara Desser

Återigen har Karin Eldh sajtvärd på Diabetes-ifokus satt huvudet på spiken!
Hon gjorde det med sin mer än utmärkta och kloka recension av Baka med LCHF och nu gör hon om detta med Baka matbröd med LCHF.
Måste få dela några väldigt kloka rader:
”Det pågår så många diskussioner att man inte ska ersätta det man inte ska äta inom renlärig LCHF med något substitut. Det kan förmodligen gälla personer som har ett stört ätbeteende och inte kan sluta äta, när de väl börjat. Den här boken är inte för dem och inte heller andra olika bakböcker på marknaden. Själv tycker jag att det är lite konstigt sätt att tänka. Det är väldigt trist att människor har störda ätbeteenden, är sockerberoende eller alkoholberoende, och att sjukvården inte verkar kunna hitta hjälp och lösningar till dem och heller inte tar det på allvar, men det är en utopi att stänga alla kiosker, bagerier, systembolag för alla, för att det finns personer som inte tål det som säljs där. Konstigt nog är det aldrig någon som säger till en glutenallergiker att de ska sluta äta bröd, bara se till att de köper/bakar bröd utan gluten, varför ska det då vara så svårt att en kolhydratallergiker ska få köpa/baka bröd utan kolhydrater? Missförstå mig rätt, jag tycker att vi alla ska få äta vad vi kan och som inte gör oss illa. Man får äta frömüsli, men inte blanda i ett eller två ägg och breda ut i en långpanna……?

Nej, baka ditt bröd ur denna härliga bok med gott samvete. Och njuuut. Den här boken kommer jag att använda ofta.”
TACK ALLA för fina och kloka recensioner!

 

Bloggar etiketter: ,

Diabetessemla på nyhetsmorgon!

Diabetessemla- LCHF semla - Glutenfri semlaSom jag berättade så ringde man mig från Tv4 Nyhetsmorgon på måndag eftermiddag precis efter jag hade medverkat hos Lotta Bromé, man undrade om min semla och om den var bra för diabetiker, man ville gärna lägga ut ett recept på just en semla som diabetiker kan äta. Min semla är ju perfekt för alla diabetiker (och glutenintoleranta också).

Nu så kan man då hitta min lilla supersmarriga semla på Recept.nu under Nyhetsmorgons recept (från den 12/2-13). Där har den fått det fina namnet Diabetessemla!
Tyvärr ingen bild, men vad  gör det.

Hoppas jag kan få lov att få komma och baka i nyhetsmorgon någon gång och visa på allt gott man faktiskt kan baka, som även alla diabetiker kan äta och för den delen alla de med glutenintolernas också.
Vore kul att överraska programledarna med även för dom goda bakverk… ;)

Det vore också på tiden att det uppmärksammas att man numera faktiskt kan baka både bröd och bakverk så gott som utan kolhydrater!
Att alla dessa bröd och bakverk är hälsosamma på riktigt för alla!

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Diabetessemla på nyhetsmorgon!

Diabetessemla- LCHF semla - Glutenfri semlaSom jag berättade så ringde man mig från Tv4 Nyhetsmorgon på måndag eftermiddag precis efter jag hade medverkat hos Lotta Bromé, man undrade om min semla och om den var bra för diabetiker, man ville gärna lägga ut ett recept på just en semla som diabetiker kan äta. Min semla är ju perfekt för alla diabetiker (och glutenintoleranta också).

Nu så kan man då hitta min lilla supersmarriga semla på Recept.nu under Nyhetsmorgons recept (från den 12/2-13). Där har den fått det fina namnet Diabetessemla!
Tyvärr ingen bild, men vad  gör det.

Hoppas jag kan få lov att få komma och baka i nyhetsmorgon någon gång och visa på allt gott man faktiskt kan baka, som även alla diabetiker kan äta och för den delen alla de med glutenintolernas också.
Vore kul att överraska programledarna med även för dom goda bakverk… ;)

Det vore också på tiden att det uppmärksammas att man numera faktiskt kan baka både bröd och bakverk så gott som utan kolhydrater!
Att alla dessa bröd och bakverk är hälsosamma på riktigt för alla!

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Utlottning av boken Baka matbröd med LCHF!

böckernaTänker göra om den utlottning som jag gjorde vid denna tiden förra året för bakboken fast nu med Brödboken.
Det jag vill be er om ni som nu redan har boken Baka matbröd med LCHF och hunnit baka något ur den,
är att göra en kort recension av den på de tre olika internetbokhandlarna
BOKUS och BOKIA och Adlibris

Ni får en lott var för varje recension, dvs skriver du bara på Bokus så blir det en lott, väljer du alla tre deltar du med tre lotter osv.

* När du skrivit din recension mailar du in den till mig och berättar på vilka ställen du lagt dina recension. Vinnarna underättas sedan dels via mail och också på bloggen.

Ju fler recensioner ju fler böcker lottas ut!

Jag kommer dra lott först onsdagen den 13/3 så alla har en månad på sig att baka och få en uppfattning om recepten och hur boken upplevs med bilder osv lär ni se med en gång ;) .
Jag kommer givetvis att påminna igen så ingen glömmer av att det pågår denna utlottning.

Några få undrade förra gången varför jag lottade ut samma bok till de som redan uppenbarligen har en…

Jo, min tanke är som så att man kanske vill ha två, en på landet eller man vill ha en och ge bort till bättre behövande, eller en att baka ur och en som aldrig blir kladdig och därför kan tjäna som prydnad i köket ;) + att de som gjort sig omaket att förboka och därför är tidiga med att baka ska premieras med denna möjlighet att få ett ex till av brödbok eller bakbok.

Men då jag är lyckligt lottad och numera givit ut två böcker så låter jag vinnaren välja om han/hon vill ha brödbok eller bakbok!

* recensioner som inte mailas in till mig kan inte delta.

Lycka till och tack!

 

Bloggar etiketter: ,

Stockholm, Bonnier fakta och Lotta Bromé

Ja så har jag landat efter denna stora upplevelse av i första hand Lotta Bromé!
Vill någon lyssna när jag babblar i radion med Lotta så kan man göra det här ett tag till framöver.
Det var nervöst ända fram tills jag kom in på radiohuset och blev mött av Louise Terling Lottas reporter.
En helt underbar tjej som mötte mig med stort lugn och intresse, och framförallt ingav hon mig lugn och självförtroende. Att hon också äter LCHF gör ju inte saken sämre. Vi hade alltså mycket att prata om. KUL!

Lotta var fantastisk att möta! Samma där ett lugn och ”det här kommer bli bra och kul” var det hon förmedlade mig. Jag hadde ju också bakat Valnötskubben för att hon skulle få en smakbit. Lotta började gensat mumsa på brödet, som ju inte kan ha varit ”hur gott som helst” eftersom den breddes i går eftermiddag och fraktats genom 1/4 av Sverige… Här finner ni P4 extras hemsida med recept på brödet.

Dagen började ju annars med ett möte på mitt förlag, Bonnier Fakta. Där satt jag och väntade i foajén på Charlotta för att äta lunch och prata brödbok. När man sitter  där så känner man att man väntar ”ståndsmässigt” ;)
Bonnier FaktaSedan efter radiointervjun gick resan vidare med taxi till Sthlm C och där fick jag ett samtal mitt i allt oväsen från Nyhetsmorgon (tv4).
man ville ha ett semle-recept som var bra för diabetiker och undrade över mitt och ville lägga det på sin hemsida… nu hittar jag inte receptet på deras sida så vad som händer med det… vet jag inte. Men kul att bli uppringd var det ju!
Om du läser detta så hör gärna av dig igen, vill gärna veta hur det gick!