Chokladsemlor – LCHF

ChokladsemlaI dag är det fettisdagen och då äter ju alla semlor…
Här ska jag bjuda på chokladsemlor så
de stora chokladnördarna ska få sitt…

4 chokladsemlor eller 6-8 st små

4 ägg
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
2 msk kakao
1,5 msk bakery+ sötning
2 tsk bakpulver

Mandelmassa:
1,5 dl skållade skalade mandlar och sedan malda gärna med 1 bittermandel i ( 150 g mandelmjöl)
1 msk grädde eller vatten
1,5 msk bakery+ sötning
+ 40 riven mörk choklad 90%

2 dl grädde
1 msk kakao
ev 0,5 msk bakery+ sötning

Gör så här:
Vispa ägg fluffigt i några minuter. Vispa ner smält smör och grädden väl.
Blanda alla torra ingredienser väl och blanda ner dem väl i smeten, låt svälla några min.
Forma med lite blöta händer 4 bullar, tryck inte ihop dem för hårt.
Grädda 175 grader i ca 25 minuter. Gör du 6-8 st minska gräddningstiden.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Mandelmassan kan förberedas och den kan också frysas. Vispa malda mandlar med sötning i några minuter i en matberedare med knivar. Ta i grädden/vatten till lämplig konsistens. Förvaras svalt eller frys. Riv den grovt och blanda den väl med riven choklad och ta i ev lite mer grädde för rätt konsistens.

Vispa grädden med kakao och ev sötning.

Skär av ett lock på bullen och bred chokladmandelmassan rikligt på den undre delen av bullen. Bred eller spritsa ut chokladgrädden över och lägg på locket och pudra med bakery+  eller kakao.

 

 

Bloggar etiketter: ,

I dag hos Lotta Bromé i radion

LOTTA BROMÉI dag 11/2 så är det dags att ge sig av till Stockholm för att bli intervjuad av Lotta Bromé i radio P4.
Lotta sänder från kl 13 till 15.
Det verkar som att jag intervjuas kl 14.40.

Detta ska bli otroligt spännande och jag har bakat ett bröd som Lotta ska få provsmaka och det är Valnötskubb ur boken
Baka matbröd med LCHF, ett av mina favoritbröd.
Recept kommer finnas på P4 Extras hemsida.

Först ska jag dock träffa Charlotta, marknadsansvarig på Bonnier Fakta hon ska bjuda mig på lunch och vi ska prata om brödboken, sedan hämtar en taxi mig för att köra mig till radiohuset för intervjun. Så det blir en heldag i Sthlm!

Nu kan vi bara hålla tummarna att SJ inte strular till det med tågen också…

Håll gärna tummarna för mig under sändning!

 

Bloggar etiketter: ,

Lchf kakor med choklad
Källa:
Portioner: Ca 12st

Ingredienser:
4 1/2 dl mandelmjöl
Ca100g smör ( brukar ta lite extra)
1msk grädde
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulve
0,75 dl stevia
1 dl valnötter
80 gram mörk choklad (minst 70%)

Gör så här:
Blanda mandelmjöl, vaniljpulver, bakpulver och stevia i en bunke. Hacka nötter och chokladen. Smält smöret och häll i grädden i smöret. Blanda mjölblandningen och smöret till en jämn smet, tillsätt chokladen och nötterna, blanda och låt chokladen smälta lite. Lägg ut med en sked på bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i ca 10min i 175 grader (varmluft)
Mina favoritbröd

Här ska jag berätta vilka som är mina favoritbröd ur boken Baka matbröd med LCHF.

Det är inte lätt att välja då jag tycker om alla bröden givetvis, annars hade de ju inte varit med i brödboken…

men om man nu ska välja ut säg 6 bröd så blir det:
Valnötskubb, nötkusar, ostfralla, medelhavslimpan, pirogerna och brytbrödet.
Bilderna kommer i nämnd ordning

ValnötskubbNötkusarostfrallaMedelhavslimpaPirogerBrytbrödet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tror jag bakar Valnötskubb och tar med på måndag till Lotta Bromé…
Vore också kul sedan om ni ville berätta vilka favoritbröd ni får i boken!

 

 

Bloggar etiketter:

Fluffiga pannkakor al’a LCHF!
Fluffiga pannkakor al'a LCHF!
Källa: Evelinas värld
Portioner: 9

Ingredienser:
2,5 dl mandelmjöl eller kokosnötsmjöl beroende på vad du föredrar
1,5 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
3 msk sukrinmelis
25 g smält smör
2 msk fiberhusk
2,5 dl grädde
1 ägg
Gör så här:
Blanda först ihop de torra ingredeiserna, sedan ner med resten och blanda till en smet.
Låt stå och svälla i 10 minuter.
Klicka sedan ut pannkakor i en stekpanna, stek upp på svag värme i en klick smör.
Jag fick fram 9 stycken lagom stora pannkakor på denna smet.
Servera med lite vispgrädde och bär!

Ca 2,2 gram kolhydrater per pannkaka!

Gå in på min blogg för massor med fler LCHF recept:http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Baka med LCHF anländer…

Baka matbröd med LCHFsnart i era brevlådor ni som varit på hugget och förbokat!

Någon som redan fått den?

Jag hoppas att ni även denna gång inkommer med tips om ni ser fel i recepten eller övrig text,
alltid bra att få rättat till inför nytryckning.

Boken har redan sålt i över 2000 ex på 1 månad!!
En bok som i princip ingen sett och provat. Modiga människor det finns därute…

Tack alla ni modiga!

Kycklingleverpastej – krämig, mild och fet

leverpastej grundreceptDet finns hundratals recept på leverpastej och min gör jag så här.

Grundrecept:
450 gram findelad kycklinglever
1 gul lök finhackad
salt och peppar
25 gram smör till stekning
2 dl grädde

150-200 gram smör

Variationer av smaksättning  som jag funnit goda:
* 1 tsk torkad mejram, 1 tsk torkad timjan, 0,5 dl färsk finhackad persilja, 7 sardeller/ansjovis och 2 msk konjak
* 1-2 tsk mortlad grönpeppar, 150 gram finstrimlad bacon
*  200 gram skivade champinjoner, 100 gram rimmat fläsk i bitar, 2 tsk timjan och 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Stek lever, lök och vald (torra) smaksättnings alternativ ( ej det blöta) i smör i stekpanna, låt den stekas i ca 5-8 minuter. Lägg över allt och grädden (+ annat blött) i en matberedare och lägg i 150 gram smör och låt den köras till en jämn smet.
Klä en sockerkaksform med plastfolie och häll i leverpastejen och packa om den med plasten, ställ  kallt över natt, leverpastejen går fint att frysa in.

Varför inte äta på ett gott knäckebröd ur Baka matbröd med LCHF.
Bilden visar grundreceptet utan smaksättning.

 

Bloggar etiketter: ,

Kycklinggryta med curry och zucchini
Kycklinggryta med curry och zucchini
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 4-6

Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
1 dm purjolök
ca 150 g färska champinjoner
1 zucchini
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
0,5 tärning ekologisk grönsaksbuljong
salt
peppar
curry, ca 0,5 tsk
Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter. Servera med valfria grönsaker.
Paketpris på Baka med LCHF och Baka matbröd med LCHF

Nu kommer Bokus ut med ett erbjudande om att få köpa båda mina böcker Baka med LCHF och Baka matbröd med LCHF  för ett paketpris endast 289 kr (ordpris 324 kr)
Detta är ju en jättefin rabatt!

Ni som vill utnyttja detta erbjudande klicka in via bilden nedan eller denna länk BOKUS.
Ingen kod behövs, erbjudandet ska fungera automatiskt när båda böckerna läggs till på beställningen.

Bilden nedan kommer att ligga i bloggens högermarginal under hela tiden erbjudandet varar dvs fram till 6/3.
Ps. Båda böckerna befinner sig på Bokus topplista mat&dryck (denna vecka) brödboken plats 2 och Bakboken plats 16. ds

bokus_paketpris_baka_med_lchf_314x230

Bloggar etiketter: ,

Min engelska website!

2 026Nu kan jag visa lite hur min engelska websida ser ut. Den är under konstruktion och jag har allt att tacka Gun Penhoat (TACK!) för att det alls är möjligt för mig att göra en sådan.

Jag är inte så bra på att formulera mig på engelska men Gun översätter allt som både hon och jag finner är nödvändig information och recept som man kan uppskatta i USA och i övriga engelsktalande länder.

Så du är varmt välkommen att sprida denna engelska Marianns LCHF sida om du vill det.

Eftersom jag är sådan att jag ”vill ta hand om” mina recept så måste jag även ta hand om de översatta recepten i den amerikanska översättningen av Baka med LCHF, därav behovet av en engelsk websida.
Baka med LCHF går just nu under arbetsnamnet Low Carb, High Fat Baking och översätts som bäst just nu.

SPÄNNANDE!

 

 

Bloggar etiketter: