Grillad lax och limeaioli

Grillad lax

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke, blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Klicka på bilden nedan så hittar du fler av mina bästa grilltips, marinader, såser, röror, tilltugg och drinkar, allt du behöver för en lyckad grillfest.

Rökta laxrullar med äggsmör och Den ultimata lista över svenska LCHF-bloggar

Njutbart och lättlagat

Har du provat att göra äggsmör nån gång?

Det är en finsk specialitet som där serveras till karelska piroger fyllda med ris.

Det blir minst lika gott som fyllning till laxrullar eller på våffelhjärtan.

Fler recept för en njutbar sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag fick ett mail från Lari som driver LCHF-arkivet, han har satt ihop en lista över sina favoriter bland LCHF-bloggar.

Glädjande nog finns min blogg med där tillsammans med ett antal fina receptbloggar, så söker du mer nyttig matinspiration så gör gärna ett besök i hans arkiv.

Laxrullar med äggsmör 4 port

12 skivor rökt lax

4 kokta ägg

½ dl riven pepparrot eller gräslök

100 g rumstempererat smör

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan och rulla ihop skivorna.

Servera med en grönsallad eller på hjärtan av mina mandelvåfflor eller chaffles.

Hacka då laxen i små bitar och blanda med äggsmöret, det blir perfekt utflyktsmat att ta med i ryggsäcken på en vinterpicknick.

Chaffles, ostvåfflor

Rökt lax och räkor i pepparrotsgrädde

Lättfixad sommarfrukost

Idag får du tips på en riktigt god och lättlagad söndagsbrunch.

Pepparrotsgrädde blandat med hackade räkor och kallrökt lax är en väldigt läcker kombination.

Den här laxröran serverade jag ofta när jag jobbade på restaurang som en förrätt på smörstekt toast.

Prova den gärna på en skiva valnötsbröd nästa gång du vill ha en fin liten förrätt eller kvällsrätt.

Laxröra med räkor 2 port

2 skivor kallrökt lax

10 räkor med skal

1 dl vispad grädde

1-2 msk riven pepparrot

Lite pressad Citron

Salt och peppar

Skala räkorna och skär laxen i tärningar, spara några hela räkor till garnering.

Frys in räkskalen, de är väldigt bra att koka räksoppa på.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Blanda den rivna pepparroten och citronsaften, rör ner i grädden.

Blanda försiktigt ner laxen och räkorna. Smaksätt med salt, peppar och ev mer pepparrot och citronsaft.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

Annorlunda laxsallad

Laxsallad

Smakrik sallad

Här får du ett snabbt och gott salladstips om du har rester av midsommarlaxen.

Perfekt mat att ta till en varm dag för att avnjutas på en picknick.

Fler läckra tips på somrig mat finns i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Laxsallad 2 port

6 skivor gravad eller rökt lax

½ dl mandelsmör

½ dl gari, inlagd ingefära för sushi

100 g sköljd rucola

2 msk pumpakärnor

1 msk avokadoolja med citron

Några kvistar citronmeliss och bladpersilja

Lite flingsalt att strö över

Lägg rucolan i en skål. Fördela laxskivorna och ingefäran över salladen.

Klicka på mandelsmöret och strö över pumpakärnorna.

Garnera med citronmeliss och bladpersilja.

Ringla avocadoolja över salladen och strö över flingsaltet.

Laxsallad med mandelsmör och ingfära

Grava lax med äpple till sommarens grillkvällar

Gravad och grillad viltfångad lax

Somrig mat

Du som följer mina dagliga blogginlägg har sett att det är mycket grillat och sommarmat som gäller för tillfället.

Nu i Coronatider vill jag inspirera så många som möjligt att njuta av riktigt god och lättlagad mat.

Dela gärna inläggen vidare på din Facebooksida, blogg eller andra sociala medier, så fler får chansen att hitta till mina recept.

Äppelgravad lax

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

En bit lax på ca 400 g, jag hade viltfångad chumlax

1 rivet äpple

2 msk salt

2 msk torkad dill, går förstås bra med färsk också

Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.

Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill. Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet jämnt över laxen.

Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.

Grillad lax

Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till.

Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.

Laxen ska vara lite rosa i mitten, då blir den som saftigast, servera fisken med örtaioli och en sallad.

För mer inspiration till sommarens grillmiddagar, ta gärna en titt på min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, du hittar den i länken för bara 195 kr inkl frakt.

Aioli med citronmeliss och rucola

Lax med varm grönsaksröra

juli-15-018-1

Snabbmat

På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som ger dig gott om tid till annat.

Ett kryddsmör passar fint som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.

Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port

2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad

1 liten, gul lök

½ äpple

½ paprika

2 msk sesamfrön

2 msk kokosolja

2+2 msk smör

½ pressad citron

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.

Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.

Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.

Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.

Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.

Här nere hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande, nu när Coronan gjort det omöjligt att resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar i sommar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Lax med Sesamstekta grönsaker

Snabblagad fisksoppa

Soppa i kopp

Värmande soppa

Nu kryper vinterkylan ner över hela landet, då passar en matig fisksoppa extra bra att ta till när du vill laga snabbmat.

Gör du den här soppan så har du middagen blir klar på en kvart.

För att göra matlagningen ännu snabbare och enklare när du kommer hem så är ett bra tips att skära grönsakerna kvällen innan och ha dem i en burk i kylen.

Fisksoppa 2 port

2-300 g skinn och benfri lax eller annan fisk

2 dl blomkålsbuketter

2 dl zucchini i bitar

2 dl kokosgrädde

½ röd paprika i strimlor

2 msk kokosolja/smör

1 msk riven ingefära

1 msk curry

1 tsk chiliflingor

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Salt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili.

Häll på kokosgrädde och koka upp, låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt.

Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda eller citron.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål.

Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt fortsatta skrivande?

Då får du väldigt gärna köpa nån av mina kokböcker som du kan läsa mer om i länkarna nedan.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Klicka på den här länken så kan du läsa en artikel om hur jag med hjälp av maten fått ett friskare liv.

birgittas-kostomlaggning-gjorde-henne-till-kokboksforfattare

Nytt fröknäcke, laxröra och kokboksrecension

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Njutbart utflyktstips

Idag tipsar jag om mitt nykomponerade fröknäcke från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ett riktigt gott pålägg, perfekt att ha med ut på en picknick i vårsolen.

Mina recept från boken börjar nu sprida sig i olika tidningar, både vanliga papperstidningar och nättidningar.

Tidningen SportHälsa vänder sig till alla som vill få en bättre hälsa med hjälp av träning och god, hälsosam mat, så jag är väldigt glad att de publicerar några av mina recept från kokboken.

Här hittar du recept hos dem på fröknäcke med nässlor och parmesan, som jag själv tycker är det godaste glutenfria bröd jag hittat på genom åren.

För mig är både maten och träningen väldigt viktig, det är den kombinationen som fått mig att bli friskare, starkare och slankare med åren, så jag fått ork att bland annat skriva mina sex kokböcker.

Igår hände även en annan stor sak i den virtuella hälsovärlden, jag upptäckte att Diet Doctor (fd Kostdoktorn) hade en fantastiskt fin recension av nya kokboken.

Det känns verkligen bra att min kokbok fått ett så varmt mottagande på så många håll, särskilt som jag den här gången även tagit alla bilder själv.

Här får du recept på en laxröra som passar mycket bra till fröknäcket, till en sallad eller som en liten förrätt på smörstekta skivor av glutenfritt nötbröd.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på Spröda frökex från Huså Bröd som de bakar efter mitt recept eller till det nya fröknäcket som du hittar i länken till SportHälsa häruppe.

Ädelostfylld lax med avokadosallad

Bra mat för minnet

Du glömmer väl inte bort att äta fisk så du får i dig nyttigt Omega-3?

Läs mer om fettes effekter på minnet hos Diet Doctor Sverige.

Viltfångad lax, ädelfisk, sardiner, makrill eller sill är bra att äta några gånger i veckan, det är bra både för hälsan och minnet.

Jag har pratat med flera av mina äldsta vänner och de som åt mycket fisk som barn har ofta bra minne högt upp i åren.

Det här är en av mina favoriter, att fylla någon smakstark ost i en ficka i laxen och sen bara gratinera en stund i ugnen, bara så pass att den är genomvarm.

Snabbt och enkelt och jag slipper osande fiskstekning i vår lilla lägenhet på Kungsholmen.

Vårprimörsallad från Gröna, sköna tillbehör

Igår var jag med på Morgon i P4 Stockholm och pratade om allt grönt som börjar växa runtom oss, som vi kan förgylla vår mat med.

Här ovan ser du en sallad på vårprimörer och här kan du lyssna, inslaget med intervjun börjar 3.44.50 in i programmet.

Jag berättade också om hur bra vi mår i både kropp och själ av att vistas ute i naturen, extra viktigt i dessa Corona-tider.

Vill du veta mer om mina tankar runt det här så berättar jag mycket i nya kokboken om naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig i min egen hälsoresa.

Här finns den på Bokus Hälsokampanj. för 170 kr och här på Adlibris för 182 kr.

Lax gratinerad med ädelost 2 port

2 portionsbitar lax, helst viltfångad

1 dl smulad ädelost

Ekologiskt örtsalt

Skär en skåra genom laxbitarna och krydda med lite örtsalt runt om, fyll skårorna med smulad ädelost.

Gratinera på 175° i 10-15 minuter, fisken blir lätt torr om den får vara inne för länge så använd stektermometer om du är osäker.

Avokadosallad

1 välmogen avokado

1 äpple

Strimlat skal och saft av ½ ekologisk citron

½ dl pumpakärnor

Kallpressad olivolja

Ekologisk rosépeppar

Färsk persilja

Skär avokado och äpple i lika stora tärningar och fördela runt en tallrik.

Strimla citronskal med ett zestjärn och strö tillsammans med pumpakärnor över salladen, pressa över citronsaften.

Häll på generöst med olivolja och avsluta med rosépeppar och persilja.

Servera till den gratinerade laxen.

Mustigt långkok och tankar om hur vi kan stötta småföretagare

Långlagat

Igår på förmiddagen när det var riktigt kallt och ruggigt ute så tog jag hand om en del av påskmaten som inte hade gått åt.

Jag gjorde bland annat Halva Lindhas laxpaj på rökt röding och långlagat kalkonlår i ugnen, kryddat med bara ekologiskt örtsalt.

Det fick stå inne i 4 timmar på 125 grader, sista timmen med strimlad morot och schalottenlök runtom.

Jag serverade kalkonköttet med en pizzasallad på spetskål, bearnaisesås och en bönsallad som jag gjorde till påsk.

Nu kommer det att bli en hel del långkokt mat härhemma, det blir ju så otroligt gott och sköter sig själv medan man går ut på promenad.

Jag har sån tur att det ligger flera riktigt bra matbutiker i kvarteren runtom där vi bor på Kungsholmen, så ett par gånger i veckan blir det matshopping av hög kvalitet.

Vi har ingen frys i vår lilla etta, bara ett litet kylskåp, så jag kan inte handla hem några större kvantiteter.

Fruktaffären på Hantverkargatan

Grönsaker, rökt fisk, räkor, smör ägg m.m köper jag på Fruktaffären på Hantverkargatan.

Alldeles i närheten av den ligger Taylors & Jones, där blev det några skivor fin fläskkarré och ett kilo oxsvans inköpt igår på eftermiddagspromenaden.

Det blev också en tur in på Wijnjas Grosshandel, där köpte jag fryst torskrygg och ankbröst, så nu är kylen laddad igen.

I dessa besvärliga Coronatider tycker jag att det är extra viktigt att stötta de små företagarna, så jag handlar så mycket som möjligt hos dem istället för i större matbutiker.

Även jag är en av alla dessa småföretagare som påverkats, med bland annat flera inställda föreläsningar nu i maj och juni.

Vill du stötta mitt skrivande så får du väldigt gärna köpa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, där finns mängder av gott som passar till både långkokt och snabblagad mat.

Oxsvansragu med tomat och rödvin

ca 1 kg styckad oxsvans

50 g smör/kokosolja

1 burk skalade plommontomater (Mutti)

1 burk krossade tomater

2 dl rödvin

3 stora vitlöksklyftor

2 lökar

2 msk Dijonsenap

2 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 tsk Worcestershiresauce

Skal från ½ ekologisk citron

Salt och grovmald svartpeppar

Bryn oxsvansen runt om i smör/olja i en stor gryta, krydda ordentligt med salt och peppar.

Köttet kan också läggas ner rått i tomatsåsen, då blir tillagningen ännu enklare, men grytan blir inte riktigt lika smakrik.

Skär lök och vitlök i bitar och lägg ner bland köttet och låt bryna en stund.

Häll över vin och tomater, koka upp, rör ner all smaksättning och blanda runt.

Koka upp och ställ in i ugnen på 100° med lock på, vänd köttbitarna efter någon timme.

Efter 8 timmar kan du känna om köttet blivit mört med en sticka, om inte så låt stå nån timme till.

Servera i djup tallrik med såsen runt om och gärna några gröna tillbehör på sidan om.

Det blir rätt mycket sås, resterna kan du använda till pannbiffar eller korv stroganoff.