Lucka 9 – Ischokladtryffel
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron (eller andra bär)

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Det här receptet kommer från Grillmat LCHF, den enda av mina kokböcker som finns kvar att köpa på svenska.

Nästa sommar kommer LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist ut på nytt.

Då med titeln Gammaldags husmanskost à la LCHF, just den typen av mat som boken är fylld med.

Nästa höst kommer min fjärde kokbok, den här gången skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Tomten är förtjust i Alanyas blomsterprakt, jag med...

Tomten är förtjust i Alanyas blomsterprakt, jag med…


Lucka 7 – Tomtens müsli
Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt...

Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt…

Julmüsli

Produkter på getmjölk blir mer och mer populära, har i höst hittat flera sorter av mycket krämig och god getyoghurt.

Här i Alanya växer utbudet av ekologiska butiker hela tiden, senaste tillskottet är Mezza på 25-metersgatan.

Där rekommenderar jag verkligen ett besök, vacker inredning och ett väldigt stort sortiment av ekologiska produkter.

Jag gjorde en hallonsylt på 500 g frysta hallon, 1 pressad citron och 2 msk indiansocker till yoghurten.

Du kan förstås använda björksocker, sukrin eller nåt annat sötningsmedel om du vill, eller hoppa över det helt.

Tomtens müsli 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin

1 msk kanel

ca ½- 1 krm himalayasalt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt. Rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked indiansocker, honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

Tomten i hamnen...

Tomten i hamnen…


Lucka 3 – Julkryddad ischoklad

Ischoklad med julkryddor och flingsalt

Kryddig ischoklad

50 g 85% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis.

Igår hade Tomten vilat ut efter sina eskapader när han och resväskan försvann i fem dagar.

Så det blev en långpromenad till hamnen här i Alanya så han fick se snön på bergen och beundra några fina fiskebåtar.

Tomten på hamnbesök...

Tomten på hamnbesök…

Något större båtar än Tomtens...

Något större båtar än Tomtens…


MBC – Kaffe med julsmak
Tomtens julkaffe MBC

Skriv en bildtext

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya.

Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans.

Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen.

Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen.

Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept.

Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul❤

P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart?

Varm Choklad LCHF i gammal Le Creuset-gryta

Varm LCHF-choklad med kardemumma. Klicka på bilden för recept…


MBC – Kaffe med julsmak
Tomtens julkaffe MBC

Skriv en bildtext

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya.

Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans.

Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen.

Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen.

Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept.

Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul❤

P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart?

Varm Choklad LCHF i gammal Le Creuset-gryta

Varm LCHF-choklad med kardemumma. Klicka på bilden för recept…


Gör julköttbullar redan nu
Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med sesamfrön ca 6 port (Räcker till många fler på julbordet)

1 kg nöt/vilt/blandfärs

2 ägg

2 dl grädde eller majonnäs

1 finhackad, stekt lök

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 msk grovkornig senap

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

För mer julsmak:

½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor

Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten.

Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Köttbullar

Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen. Stektid cirka 6-8 minuter.

Vill du börja laga maten till jul redan nu, så frys in köttbullarna ostekta, lösfrysta på en bricka.

Sen är det bara att ta fram så många som behövs, tina i kylen och steka dem strax innan middagen på julafton, då blir de som bäst.

Tomten med klementiner


Julbröd LCHF/Paleo

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen.

Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.

Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Juldofter...

Juldofter…


Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin + Julklappstips

Kycklingbuljong

Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin

1 ekologisk kyckling

2-3 stora tomater

2 morötter

2 gula lökar

1 dl torkad svamp, jag hade Karl-Johan

½ purjolök

3 kvistar rosmarin

2 vitlöksklyftor

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger

1 litet knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Jag skar loss låren och använde till en annan rätt för att få plats med den stora kycklingen i min gryta.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma.

Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram.

Kycklingfond

Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i en timme.

Ta upp skrovet och grönsakerna med en hålslev.

Låt kycklingen svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med en god sås.

Plocka av allt kött från benen och vingarna.

Lägg tillbaka benen i buljongen och koka ett par timmar till på svag värme.

Grönsakerna och svampen kan du mixa och blanda med en burk kokosmjölk eller grädde och några deciliter av buljongen.

Koka en soppa av det tillsammans med grovhackad bladspenat, blanda mot slutet ner det kokta kycklingköttet.

Förvara kycklingbuljongen i en burk i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

Kycklingbuljong är också god att dricka varm, späd då med lite vatten, krydda med örtsalt och blanda ner en sked kokosolja.

Då får du en mycket näringsrik, värmande och mättande energidryck som har många bra effekter på hälsan.

Kycklingbuljong i Wonderbag...

Kycklingbuljong i Wonderbag…

Så här lagar du buljongen riktigt energisnålt i en Wonderbag.

Dela kycklingen i mindre delar och koka upp buljongen med grönsaker och kryddor på spisen.

Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.

Kycklingbuljong i Wonderbag...

En månad kvar till jul…

På Wonderbag Swedens hemsida kan du köpa en liten kokbok som jag tagit fram, med klimatsmarta och läckra recept.

Här hittar du min kokbok + Wonderbag för 749 kr.

Bagen passar mycket bra att ge bort som julklapp och här stämmer verkligen ordspråket; Delad glädje är dubbel glädje.

För varje Wonderbag som säljs, skänks en till en behövande familj i Sydafrika.

Här hittar du alla de inlägg jag skrivit om matlagning i Wonderbag här på bloggen.

Wonderbags kokbok


Köttfärssås med rosépeppar

Köttfärssås med Zucchini och Tomat

Köttfärssås 2 port

250-300 g köttfärs

2 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde

1 morot

1 liten aubergine

2 tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör eller kokosolja

2 msk ketchup

1 msk ajvar

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

1-2 tsk krossad rosépeppar

Salt och svartpeppar

Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna.

Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.

Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde.

Koka upp och låt puttra i 30-60 min på svag värme. Ju längre, desto godare köttfärssås.

Servera med smörstekt zucchini.

Rosépeppar/Schinus terebinthifolius


Kycklinggryta med svamp

Kycklinggryta

Kycklinggryta 2 port

300 g urbenade kycklinglår

100 g skogschampinjoner

50 g smör

1 gul lök

1 dl kycklingbuljong

1 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver

½ msk torkad timjan

ca 2 tsk salt

1 tsk spiskummin

Skär svamp och lök i skivor. Krydda kycklingen runt om med paprika, kummin, timjan och salt.

Hetta upp hälften av smöret och bryn kycklingen ett par minuter på var sida.

Lägg över i en stekgryta. Stek lök och svamp i resten av smöret och krydda med salt.

Blanda ner tomatpurén mot slutet av stekningen och låt bryna med en stund, så får den mildare smak.

Häll på buljongen och koka upp. Häll alltsammans över kycklingen i grytan och koka upp. Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter.

Jag serverade med majonnäs och friterade blomkålsbuketter. Dem gör du så här:

Dela buketterna, låt dem torka väl på papper och värm några cm kokosolja i en kastrull till 180º.

Lägg ner blomkålen och fritera 2-3 minuter på var sida, passa så de inte blir för mörka.

Ta upp med hålslev, låt rinna av på papper och salta.

Jag tillagade min gryta i Wonderbag, där fick den stå i 3 timmar.

Kycklinggryta i Wonderbag