Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin
1 ekologisk kyckling
2-3 stora tomater
2 morötter
2 gula lökar
1 dl torkad svamp, jag hade Karl-Johan
½ purjolök
3 kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger
1 litet knippe persiljestjälkar
10 vitpepparkorn
ca 1½-2 msk salt
Stycka kycklingen i mindre bitar men låt brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.
Jag skar loss låren och använde till en annan rätt för att få plats med den stora kycklingen i min gryta.
Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma.
Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram.
Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i en timme.
Ta upp skrovet och grönsakerna med en hålslev.
Låt kycklingen svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med en god sås.
Plocka av allt kött från benen och vingarna.
Lägg tillbaka benen i buljongen och koka ett par timmar till på svag värme.
Grönsakerna och svampen kan du mixa och blanda med en burk kokosmjölk eller grädde och några deciliter av buljongen.
Koka en soppa av det tillsammans med grovhackad bladspenat, blanda mot slutet ner det kokta kycklingköttet.
Förvara kycklingbuljongen i en burk i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till såser, grytor och soppor.
Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.
Kycklingbuljong är också god att dricka varm, späd då med lite vatten, krydda med örtsalt och blanda ner en sked kokosolja.
Då får du en mycket näringsrik, värmande och mättande energidryck som har många bra effekter på hälsan.
Kycklingbuljong i Wonderbag…
Så här lagar du buljongen riktigt energisnålt i en Wonderbag.
Dela kycklingen i mindre delar och koka upp buljongen med grönsaker och kryddor på spisen.
Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.
Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.
Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.
Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.
Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.
Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.
En månad kvar till jul…
På Wonderbag Swedens hemsida kan du köpa en liten kokbok som jag tagit fram, med klimatsmarta och läckra recept.
Här hittar du min kokbok + Wonderbag för 749 kr.
Bagen passar mycket bra att ge bort som julklapp och här stämmer verkligen ordspråket; Delad glädje är dubbel glädje.
För varje Wonderbag som säljs, skänks en till en behövande familj i Sydafrika.
Här hittar du alla de inlägg jag skrivit om matlagning i Wonderbag här på bloggen.