Blåbärspannacotta och releasefest för boken Det sötaste vi har av Ann Fernholm

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Lördagsgodis i ett litet glas

Så var det lördag igen, då brukar jag dela med mig av ett recept på något litet sött och gott.

I min barndom, långt tillbaka på 1960-talet, blev det nästan aldrig sötsaker annat än på lördagar. Då var det fest, jag och min syster delade oftast på en flaska läsk (33 cl) och så fick vi lite lördagsgodis.

Idag ser det tyvärr annorlunda ut hos många, godis har blivit något både stora och små äter alla veckans dagar. Den här överkonsumtionen av socker har tyvärr en stor och negativ påverkan på vår hälsa.

Ann Fernholm föreläsr om Det sötaste vi har

I torsdags var jag bjuden på releasefesten för Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

En mycket trevlig och intressant kväll. Vi bjöds på goda tilltugg, fröknäcke med en chèvreröra och tapenade smakade väldigt gott ihop med mitt val av dryck, ett glas rödbetssaft med bubbelvatten, hallon och blåbär.

Releasefest Det sötaste vi har på Natur & Kultur

Ann höll en kort presentation av boken, där hon målande berättade hur en vardag kunde se ut i mopsen Abbes liv med bilder på den lilla hunden.

Med söta flingor till frukost, godis, tårtkalas och annat sött som fick honom att efter några år inte vara så liten längre, utan lida av både övervikt och en ond mage.

Ingen kommer väl på tanken att ge sin hund så här mycket sötsaker? Nej, de flesta undviker nog att ge socker till djuren, men många barn lever i den här verkligheten mest varje dag.

Något som sätter sina spår, barnen idag är ju inte heller så aktiva som tidigare. Diabetes typ 2, som tidigare kallades åldersdiabetes, debuterar nu allt oftare hos små barn.

Glutenintolerans, allergier och neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, Autism m.fl har blivit allt vanligare.

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Jag hoppas verkligen att den här boken får lika stor spridning som föregångaren, Ett sötare blod, så folkhälsan blir bättre i stället för sämre under kommande generationer.

Ann berättade också om den nya insamlingsfond hon varit med och startat, Kostfonden.se. Målet är att samla in pengar till finansiering av oberoende forskningsstudier på området kost och hälsa.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Ett mycket viktigt initiativ, som det ser ut idag finansieras nästan alla studier på det området av läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Med i styrelsen sitter bland andra Dr Andreas Eenfeldt, mer känd som Kostdoktorn och vetenskapsjournalisten och författaren Gunilla Eldh.

Hon har skrivit Hjärnkoll på vikten/maten/värk och smärta tillsammans med professor Martin Ingvar och även gett ut en egen kokbok, GI & LCHF Deluxe.

Det var första gången jag träffade Gunilla. Vi fann verkligen varandra och hade ett långt samtal om mat, bokskrivande, att bli klokare med åren, kvinnliga chefer, ätstörningar, förebilder, hälsoresor och mycket annat.

En väldigt trevlig och inspirerande kvinna med ett stort matintresse, jag hoppas att få träffa henne fler gånger.

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Det blev också en givande pratstund med Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, ett samtal som förhoppningsvis innebär ett samarbete framöver.

Dagens recept är ett av de jag bidrar med till boken. När jag höll på med min Långkok för LCHF och Paleo kom Ann Fernholms Ett sötare blod. Jag mailade då och frågade om hon kunde tänka sig att skriva förordet till boken.

Hon tackade glädjande nog ja och skrev en mycket intressant betraktelse över fettets betydelse i vår mat, om dess inverkan på både smaker och mättnad.

Så det kändes väldigt roligt att få medverka på ett litet hörn i hennes nya bok, med recept som tilltalar barn utan att vara fyllda med socker.

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.


Goda vegetariska burgare

burgare_hälsans_kök_vegetariska
Nu ska jag sammanfatta våran vegetariska vecka vi har gjort här hemma i samarbete med Hälsans köks utmaning. En förbluffande GOD vecka med många lovord från familj och vänner. Jag erkänner att det i början var svårt att finna tips på tillagning av de olika produkterna men efter en tid så släppte det och det var både kul och utmanande. När den positiva responsen haglade från de som blev bjudna fick jag ännu mer motor och började fundera på fler recept och idéerna ploppade upp en efter en. Jag tycker Hälsans kök har genomgående riktigt bra produkter och jag har blivit förvånad över hur bra de funkar som ersättning till kött och köttprodukter.

Jag har tagit ut mina tre favoriter av de recept jag lagat och därefter är det ER tur berätta vilken rätt ni helst skulle vilja laga själv. Var med i tävlingen som ni hittar HÄR! Ni har då chans att vinna 200 SEK i värdecheckar för Hälsans Köks produkter.

Jag delger er nu mitt sista recept i utmaningen och vad skulle kunna passat bättre är BURGARE som slutfinal! :-P

Här hemma äter vi hamburgare både till vardags som helg, det är mannen som står för tillagningen och han är minst sagt förälskad i sina recept och tillagningssätt. Helst ska de tillagas över öppen eld och med ingredienser i färsen som bara han har känsla för.

Nu skulle jag helt sonika vända på trenden och servera vegetariska burgare, stekta i panna… Hur skulle detta gå?? Skulle han tycka om det? Såga allt vid fotknölarna eller kasta tallriken genom ytterdörren? Det är den största utmaningen av alla recept att bjuda min man på vegetariska hamburgare UTAN färs! Kika in på Hälsans kök facebooksida och se om burgaren finns med bland mina tre favoriter. Gör den det så har mannen gett tummen upp! ;-)

4 burgare
Det här behöver du : 
4 vegetariska burgare Hälsans kök
Smör till stekning
Bröd
Ost
Sallad
Tomat
Dressing
Senap
Ketchup

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Stek burgarna på bägge sidor ca 1 – 2 minuter. Montera ihop burgarna med bröd och tillbehör efter eget tycke och smak.

hälsans_kök_burgare
Hälsans kök vegetariska burgare sälj frysta i 4-pack.

burgare_vegetariska_recept
Jag har faktiskt provat några utav snabbmatskedjorna vegetariska burgare men dessa var snäppet godare, ett gott betyg! :-P

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Pumpasoppa och pannkakor LCHF/Paleo
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Solgul höstsoppa

Pumpan är inte bara fantastiskt vacker i färgen, den innehåller dessutom många nyttiga ämnen. Så det är en grönsak vi kan lägga till vår mat lite då och då.

Alfakaroten som finns rikligt i pumpa är väldigt bra för hälsan och kan förlänga livet. Och vem vill inte leva så länge som möjligt, särskilt om man kan hålla sig frisk genom att äta bra mat?

Jag köper ofta pumpa i Turkiet och ugnsbakar i bitar, med smör och örter på, men det här receptet har jag gjort helt mjölkfritt.

Det blir en riktig hälsosoppa på kokosgrädde med smak av ingefära, vitlök och gurkmeja. De innehåller alla tre anti-inflammatoriska ämnen.

Jag använde butternutpumpa i min soppa, men det fungerar fint även med andra sorter.

Den här rätten och många fler som passar nu när höstkylan börjar krypa närmare hittar du i min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Fram till den 5 oktober kostar den bara 119 kr inkl frakt och moms här hos mitt förlag Pagina. Du kan också vinna den i min bloggtävling som också pågår till samma datum.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Pumpa

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 ekologisk kycklingbuljongtärning + 1 dl vatten

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili. Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint. Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg. Tillsätt gurkmejan och låt fräsa en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfond eller buljongtärning och vatten. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare. Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över. Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över. Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Pannkakan till soppan kommer från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

På bilden serverad med vispad grädde, men det går lika bra med vispad kokosgrädde om du äter Paleo eller mejerifri LCHF.

Vill du ha recept på en med matig fläskpannkaka från samma bok, titta då in här på Halva Lindha.se.

Lindha lagar den här veckan rätter från boken, här hittar du hela veckomatsedeln.

Pannkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pannkakor Foto Mikael Eriksson

Glutenfria pannkakor 10-12 st

4 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk fiberhusk

ca 1 krm salt

Smör/kokosolja till gräddning

Vispa äggen väl med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten svälla i 10 minuter.

Vispa om väl och stek ½ dl per pannkaka i rikligt med smör/olja i en liten stekpanna. Stek ett par minuter på var sida så de blir gyllenbruna och frasiga.

Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och håll varma på 125º tills de är dags att servera.

LCHF för seniorer av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund, Optimal Förlag


Kostfonden.se – nystartad fond för kostforskning
Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Nystartad kostforskningsfond

Idag lanseras Sveriges första ideella kostforskningsfond, Kostfonden.se, med målet att samla in pengar till studier på området kost och hälsa.

Ett fantastiskt bra initiativ, det behövs verkligen oberoende forskning kring dessa mycket viktiga ämnen.

Idag är det ofta pengar från livsmedels- och läkemedelsindustri som finansierar forskningsrapporterna, resultatet kan ju tyvärr då vinklas till betalande företags fördel.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som är en av initiativtagarna bakom Kostfonden, har precis kommit med sin nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Boken är en uppföljare till succén Ett sötare blod, som blivit en mycket viktig del i dagens kostdebatt.

Så här skriver Ann i mailet jag fick igår om lanseringen: ”Min förhoppning är att denna fond ska kunna bli den kraft som kan leda till förändring i vården. Fem kronor av ”Det sötaste vi har” kommer att gå till fonden.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Utdrag från Kostfondens hemsida:

”Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete”

”Kostfondens mål: fler människor ska leva friska

»Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.« Det sa medicinkonstens fader Hippokrates flera hundra år f. Kr. Men sedan de första livräddande läkemedlen kom under början av 1900-talet har medicinsk forskning främst handlat om att utveckla nya effektiva piller. De fungerande kostbehandlingar som användes, till exempel vid diabetes och epilepsi, föll i glömska och mat blev något som vi enbart äter för att få näring och energi.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Många har efterlyst just den här typen av oberoende fond, så nu är det upp till var och en att bidra efter sin egen förmåga.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att bli ett av världens ledande länder inom forskningen på mat/hälsa, så lämna gärna bidrag du med.

Jag valde formen månadsbidrag som dras direkt från kontot. Känns så bra att kunna hjälpa till att förbättra folkhälsan på det här sättet.

Kostfonden.se – lämna bidrag

Kostfonden på Facebook

Ann Fernholms blogg Ett sötare blod

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus


Toscanska biffar serverade i krispiga salladsblad med tomathack, kapris och kall röra med soltorkade tomater

toscanska_biffar_hälsans_kök
Ibland blir jag förundrad över hur gott och enkelt det faktiskt är att laga vegetariskt och i detta recept så har jag även lyckats ”förtrolla” min köttälskande make… Det ska mycket till för att han ska släppa sin köttfärs, sina hamburgare, biffar och köttfärslimpor men här lyckades jag charma stort! Med orden på hans läppar;
- ”Det här var SKITGOTT älskling!!
– jag skulle kunna tänka mig bli vegetarian om du fortsätter laga såhär”
;-)

Så är det både roligt och utmanande att överträffa förväntningar!

Med Hälsans kök toscanska biffar ville jag locka med en förrätt. Biffarna fyllda med len mozarellaost, ljuvlig smak av basilika och tomat serverade jag enkelt i krispiga salladsblad med en färgsprakande uppläggning av tomathack, rödlök, kapris och en kall röra på creme fraiche med soltorkade tomater. En riktig höjdare och med mannens toppbetyg den här gången behövs inga ytterligare omsvävningar – dom toscanska biffarna är grymt GODA! :-P

4 port
Det här behöver du :
4 st toscanska veg biffar (Hälsans kök)
4 krispiga salladsblad
2 tomater
2 msk inlagd kapris
1 liten rödlök

Kall röra med soltorkade tomater :
1 dl creme fraiche
0,5 dl finhackade soltorkade tomater
1 tsk flytande honung
Örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att röra ihop den kalla såsen med creme fraiche, finahckade soltorkade tomater, honung och örtsalt.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja. Stek biffarna långsamt på medelvärme tills de är gyllenbruna och genomstekta. Servera i salladsblad med hackad tomat blandat med några nypor chiliflakes och kapris, skivad rödlök samt den kalla röran med soltorkade tomater.

hälsans_kök_veg_biffar_toscanska_recept
De toscanska biffarna säljs i 2-pack och du hittar dom i frysdisken i din butik.

toscanska_vegetariska_biffar_hälsans_kök

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Smördegscocotter med ägg och bacon (vegetarisk)

ägg_bacon_cocotter
I det här receptet har jag mer använt produkten ”tärningar a la bacon” från Hälsans kök som en smaksättare till dessa smördegscocotter – smaken finns verkligen. En härligt rökt ton som blandas med krämig äggula och spröd smördeg och en gnutta hetta. En utomordentligt lyxigare frukost eller som förrätt. Utmaningen med den vegetariska veckan fortsätter med nya produkter till helgen. Än så länge är jag djupt imponerad av de produkter som ersätter ”vanligt” kött. I synnerhet dessa bacontärningar.

Det här behöver du : 
2 smördegsplattor
4 ägg
2 dl hälsans kök a la bacon
Chilikrydda

GÖR SÅHÄR : 
Tina smördegsplattorna något. Dela dom i fyra fyrkanter. Kavla ut lätt. Tryck ner i fyra muffinsformar (muffinsplåt). Knäck ett ägg i varje form och toppa med veg. bacon och chilikrydda. Gratinera i ugn ca 10 – 15 min i 220 grader.

cocotter_bacon_ägg_vegetarisk
Tryck ut smördegen i muffinsplåten. Knäck ett ägg i varje och toppa med veg. bacon och chilikrydda.

cocotter_ägg_bacon_vegetarisk
Grädda i 10 – 15 min i 220 grader och servera som frukost, förrätt eller mellanmål. Smaklig spis. :-P

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Macaroni and cheese bacon (vegetarisk)

mac_n_cheese_bacon
Det här med vegetarisk vecka är riktigt kul och nu har jag gått loss på Hälsans köks produkt ”A la bacon”.

Oavsett av vilken anledning man vill äta vegetariskt eller utesluta kött hör jag ofta att det  är saknaden och smaken av bacon som fattas mest. Därmed är jag grymt imponerad av denna produkt som är ytterst lik äkta bacon och som med ett trollspö kan tillgodose ett sådant behov. :-P Denna har dock en ganska djup röksmak och passar väldigt gott att blanda i gratänger, strö på pizza, till varma mackor eller till frukost med ägg. Det sistnämnda återkommer jag till i nästa recept under morgondagen.

Här har jag gjort en klassiker; ”Mac n cheese” med vegetariskt bacon.
Ni behöver inte ens fundera på om det är gott – det är VANSINNIGT gott! ;-)

Till fyra portionsformar
Det här behöver du :
4 dl okokta makaroner
3 ägg
2 dl grädde
1 tsk colemans senapspulver
1/2 tsk trocomare örtkrydda
En nypa chiliflakes
2 dl riven lagrad ost
1 påse hälsans kök a la bacon (240 gram*2)

GÖR SÅHÄR :
Koka makaronerna enligt förpackningen. Häll av vattnet.
Vispa upp ägg, grädde, örtkrydda, senapspulver, chiliflakes och ost med en gaffel. Vänd ner de varma makaronerna. Häll i påsen med veg. bacon. Fyll fyra portionsformar/ramekiner. Toppa med lite extra riven ost. Gratinera ca 10-15 min i 220 grader.

a_la_bacon_hälsans_kök_recept
Tärningar a la bacon hittas i frysdisken. Varje påse innehåller 240 gram.

vegetarisk_makaroni_and_cheese
Ramekiner fyllda med röran av makaroner, ägg, ostsmet och bacon.

macaroni_and_cheese_bacon
Ljuvligt krämiga. Gratinera i ugnen på 220 grader ca 10-15 min.

mac_n_cheese
Servera nygräddade och varma!

mac_n_cheese_bacon

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Vegetarisk tacos

vegetarisk_taco_färs
Jag har fått möjlighet att prova på att laga och äta helt vegetariskt i en vecka, en riktig utmaning men väldigt kul! Har hittat ett par riktigt goda favoriter ur Hälsans kök sortiment. Först ut provade jag deras vegetariska färs och bjöd familjen på TACOS förstås. ;-)

Om dom nu inte hade vetat att det var vegetarisk färs och sett förpackningarna i köket hade dom inte kunnat urskilja att det var vegetariskt. Färsen är väldigt identisk med vanlig färs och smak och konsistens klart godkänd! Jag använde 2 påsar a´300 gram till 4 personer fördelade i 12 tacoskal. Jag kryddade med paprika, vitpeppar, chiliflakes, spiskummin och örtsalt. Fräste på färsen och fyllde sedan tacoskal. Toppade med tomatsalsa, lök, paprika och cheddarost och gratinerade ca 15 min i ugnen på 220 grader. Gott som tusan och väldigt smidigt.

En middag för fredagsmyset eller varför inte mitt i veckan. :-P

hälsans_kök_färs_vegetarisk
Den vegetariska färsen hittar du i frysdisken i din affär.

tacos_tacoskal_vegetarisk_färs
Skalen fylls…

tacos_vegetariskt
Toppas med tomatsalsa och lök…

tacos_hälsans_kök_tacofärs_färs
Paprika och cheddarost för att sedan gratineras i ugnen ca 15 min i 220 grader.

 

logo-se
Inlägg i samarbete med Hälsans kök

Jag, Ulricehamn och Akademibokhandeln

MariannPå torsdag så har Akademibokhandeln i Ulricehamn bjudit in mig till stadens Tjejkväll, med tema Hälsa!

Jag kommer att bjuda på smakbitar av Sockerkaka med kardemummasmak ur boken Kakor och desserter med LCHF och Valnötskubben ur boken Baka matbröd med LCHF. 

Jag kommer svara på frågor angående recepten och hur man bakar enligt LCHF och signera böckerna.

Spännande kväll detta! Kul att få bli inbjuden att visa mina böcker och signera dem för dom som önskar det. :)

Välkomna ni som har vägarna förbi!

 

Ugnsbakad torsk med äggsås

Torsk med äggsås

Lättlagad LCHF

Fisk tillhör mina absoluta favoriträtter. Det är gott, det är nyttigt och det är väldigt lättlagat. Jag tycker om att fiska, men har nästan 35 mil till mina fiskevatten vid stugan, så det blir inte så ofta.

Nu finns många styckfrysta, ekologiska fiskar att köpa, så det behövs varken fjällande och rensande av den nyfångade fisken. Jag har bara några hundra meter till närmsta Coop Nära, som har ett riktigt bra ekologiskt utbud av märket Änglamark.

Bra ägg kan vara lite svårare att få tag på, om man vill ha såna från hönor som fått gå ute och picka i sig av det en höna är gjord för att äta. Näringsvärdet, särskilt Omega-3-halten, i de äggen är så mycket bättre än i dem från hönor som är uppfödda på spannmål.

Så försök hitta någon lokal äggbonde som säljer av sin produktion, du kommer att bli förvånad över hur mycket godare de är.

Du kan leta efter din lokala äggproducent här på Gårdsnära, sök på nätet eller fråga på Turistbyrån, de brukar ha bra koll på lokala mathantverkare.

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Torsk med äggsås 1 port

1 bit torskrygg à 125 gram

1 msk smält smör

1 msk hackad dill

1 msk hackad timjan

Havssalt och vitpeppar

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör. Strö de hackade örterna över.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek. Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Ägg från jämtländska hönsfarmare

Äggsås 1 port

1-2 kokta ägg

1 dl grädde

1-2 msk smör

 1/4 buljongtärning

½ tsk pressad citron

Havssalt och vitpeppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär äggen i små tärningar.

När såsen tjocknat rör du i det hackade ägget och citronsaften. Låt koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera torsken på en bädd av äggsås, med baconlindade bönor eller sparris till.

För dig som föredrar ett mjölkfritt recept, här hittar du en av mina favoriter: Fiskgratäng Paleo/LCHF med champinjoner och dillsås.

Det här receptet och många andra lättlagade rätter i vår traditionella husmanskost hittar du i LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist för några år sen. Klicka på länken så hittar du den för bara 49 kr just nu.

Jag kommer att dela med mig av olika recept från mina kokböcker de närmsta dagarna, nu när Adlibris har ett så fantastiskt pris på dem och 77 andra hälsoböcker fram till och med den 17 september.

Tycker du om recepten härinne, ja då kommer du nog att tycka om böckerna också. Kanske ett julklappstips till dem som nyss hittat till LCHF eller den som säger sig inte kunna laga mat?

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

I oktober förra året mailade jag till förlaget Skyhorse Publishing i New York för att höra om mina böcker kunde vara av intresse för den amerikanska marknaden.

Och de nappade på mitt erbjudande, så nästa år i maj kommer Grillmat LCHF ut i USA och England och i augusti kommer LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Det är otroligt stort för mig att få vara med och påverka folkhälsan även i den engelskspråkiga världen.

Just i USA är naturlig, glutenfri/sockerfri lågkolhydratkost som LCHF och Paleo mycket populärt idag.

Här i Sverige är lågkolhydratkost riktigt hett också. Här en bild från igår kväll på Blogtoplist, knappt två veckor efter att jag startade upp min blogg efter drygt 2 års vila.

Min blogg ligger på andra plats av 1384 registrerade hälsobloggar. Så glad att du hjälpt mig nå de här siffrorna med dina besök och delningar av mina recept. Stort tack!

Blogtoplist Hälsa