Vem kom först hönan eller ägget?

DSC_0215Ja ibland grunnar man ju över det… och ofta får jag den tanken när man får höra/läsa att :

”Sedan år 2000 har fallen av malignt melanom, den allvarligaste typen av hudcancer, fördubblats i Sverige. En bidragande orsak är att många glömmer att skydda sig mot solen i vardagen”

Tänk om det är så att vi får för lite sol?
Tänk om vi inte kan äta oss till hälsosamma nivåer av D vitamin i vårt blod?
Tänk om allt smörjande med kemiska medel på kroppens största organ huden gör att cancern ökar?
Tänk om det är brist på D vitamin som är en av bovarna i cancerdramat?

Nyheterna igår, visade barn spelandes fotboll i skugga, man hade klippt ut alla linjer på på en fotbollsplan i ett tak och under detta tak fick barnen spela fotboll…

Har folk suttit så mycket inne framför skärmar och skrivbord förut?
Har folk arbetat inomhus så mycket som nu?
Har folk smörjt in sig med kemiska medel förut?
Har man varit så rädd för solen förut?

Jag personligen har mycket svårt att se att våra förfäder levde sina liv under samma omständigheter som vi, jag inbillar mig att man var väldigt mkt mer ute och arbetade och man kanske hade en keps och sjal som skydd för solen, tunna sommarkläder, skjortor odyl. Minns min farfar som ju var både bonde och fiskare, alltid brunbränd.

Kan svårligen se vår sol – livgivaren som den största fienden på jorden för vår hälsa.

Därmed inte sagt att vi i tid och otid ska steka oss i solen, utan givetvis ska solning ske med måtta och i lagoma doser.
20 minuter i solen med bar hud då tillverkar man 10.000IE en helt lagom och perfekt dos för de flesta!

Använd sedan tunna kläder och solhattar eller dra dig in i skuggan när du känner att det har blivit lagomt med sol.

Kort sagt använd huvudet (insidan) när du solar och är ute mitt på dagen, på stranden eller på havet!

 

 

 

Erbjudande från Great Earth i samband med bokköp!!

kampanj-gluten_och_mjolk-de_vita_gifterna-slapp_bok_3-michael_hakansson-gluten-celiaki_ny_from_1Ser på Mickes sida att 1-11 juni är det ett erbjudande om att köpa bok 3 och få Great Earth Super magnesium på köpet!

*Erbjudande 1! Just nu! Företaget Great Earth skickar med en ekonomiburk av Super Magnesium till alla köpare av bok 3 och gäller tom 11 juni 2014. Kosttillskottet skickas med boken.


 
För er som ännu inte läst någon bok av Michael Håkanson så kan man köpa alla tre böckerna också och få 3 burkar vitaminer från Great Earth!

*Erbjudande 2! Just nu! Företaget Great Earth skickar med 3 ekonomiburkar av kosttillskotten: Aktiverad C-vitaminSuper Magnesium och Vita-mineralen TNT till alla som köper bokpaketet med alla 3 böckerna och gäller tom den 11 juni 2014. Kosttillskotten skickas med böckerna.

 

Vill du kika närmare på dessa erbjudanden så klicka in på länken här KOSTKANALEN och läs om kanske de bästa böckerna på marknaden! Jag uppskattar dessa böcker enormt i alla fall. Tycker de är som uppslagsböcker och borde finnas i allas hem som är bara lite intresserade av hälsa!

Ps, i kommande nummer av 2000-talets vetenskap kommer det en stor recension av dessa böcker! ds.

 

Många som lämnar begreppet LCHF, varför?

lchfLäser med jämna mellanrum att några av författarna lämnar LCHF, de äter så fortfarande men väljer att inte nämna LCHF, varför?

Om man kallar något lågkolhydratkost så är ju inte det synonymt med LCHF!?

Det som är så viktigt med just LCHF är ju att man fått med FETT andelen. Lågkolhydrat innebär ju inte automatiskt att andelen fett i kosten är ok.

Detta kan ju mycket väl göra att folk äter ”fel”, dvs de drar ner på kolhydraterna men äter fortfarande för lite och kanske tom fel fett!

Kan inte se skillnad på lågkolhydrat och bokstäverna LC som ju betyder low carb/lite kolhydrater, men det som är kanske är minst lika viktiga HF (vilket betyder high fat/mycket fett) väljer man då att ta bort, varför?
Vad ska folk bli mätta på om man inte ökar fettandelen i samma veva man drar ner på kolhydraterna?

Varför inte bara fortsätta och samarbeta om att få människor att förstå LCHF på rätt sätt? Lite kolhydrater betyder INTE inga kolhydrater och mer fett betyder smör, fullfeta mejerier och ostar, fettet på köttet, fet fisk osv osv.
Jag tycker man rör sig bort mot något som inte är lika hälsosamt för oss.  För för lite fett och lite kolhydrater brukar nämligen betyda mer protein!

Varför ”fly fältet” när alla krafter behövs för att alla människor ska kunna förstå mer om både kolhydrater och fett och mer äta sig till hälsa, ja detta undrar jag idag…

 

 

Mycket fett hjälper diabetiker

nystromtoppskriver GP och syftar väl på Fredrik Nyströms studie som  publicerades 2012.

Nu har man tydligen analyserat vidare (?), men hur som så säger Professor Fredrik Nyström i GP:
Det finns ingen studie tidigare som tittat på just kolhydratfattig kost och inflammation vid diabetes. Den inflammation vi mäter i studien tror vi är den inflammation som sitter i kärlen och som är ett tecken på åderförkalkning. Det i sin tur ger hjärtinfarkt och stroke, säger professor Fredrik Nyström som är en av de forskare som lett studien.

Detta är ju något av det viktigaste vi kan göra för att kunna få eller behålla en hälsa, att sänka inflammationsnivån i kärlen och i kroppen.
Denna ständiga och kroniska inflammation som de allra flesta av oss går runt med leder förr eller senare till allvarlig sjukdom.

När man äter kolhydratfattigt och med mer fett (LCHF) så försvinner automatiskt många av de sockerarter som är inflammationsskapande, och som ju är en  kugge i ”blodsockerhjulet”.

Bilden är tagen från en artikel i aftonbladet om Motion, frukt och vitaminer – en bluff?

 

Tredje och sista boken i trilogin – ”Gluten och mjölk-de vita gifterna” släppt!

bok 3 släppt gluten och mjölk michael håkansson-gluten-celiaki nyTredje och sista boken i trilogin-”Gluten och mjölk-de vita gifterna” släppt!

Med denna 3:e och sista boken i trilogin ”de vita gifterna” tar författaren läsaren ännu ett steg djupare i kopplingen mellan sjukdomar och spannmål med ett vetenskapligt och stabilt underlag.

En utländsk professor inom pediatrik som länge forskat runt glutenintolerans sade följande kloka ord till författaren vid en intervju 2010:
”varför säger inte läkarkåren sanningen? då kunde 80 % av patienterna gått hem från sjukhusen varje dag”.

Hippokrates, läkekonstens fader sade för länge sedan att alla sjukdomar börjar i magen, och det har visat sig att detta ligger väldigt nära sanningen.

Boken går på djupet bland sjukdomar/besvär kopplade till kosten: IBS, chrons sjukdom – ulcerös kolit (IBD), sura uppstötningar, magkatarr, Helicobakter, sköldkörtelsjukdomar, psoriasis, rosacea, alopeci areata, diabetes, artrit, psykisk ohälsa samt många fler. Författaren ger även råd om hur man ska hantera detta.

Ämnet ”läckande tarm” avhandlas också ingående, då nästan alla har besvär av detta som konsumerar spannmål/processat mejeri. En läckande tarm leder vidare till mängder av reaktioner och autoimmuna tillstånd.

Författaren belyser husdjuren och hur de drabbas likt människan av spannmål. Dessa kapitel har värdefull information för alla hund-kattägare.

Boken tar också upp andra källor till ohälsa, samt annan tänkvärd och värdefull information.

Dessa böcker tycker jag är väl värda att spridas och fler borde läsa dom!

Blir du nyfiken och kanske vill köpa dom? Klicka iså fall på länken här!

 

 

Ojdå!

grönsakerKan inte låta bli att reagera då upprörda känslor råder i delar av lchf-sfären. Givetvis har några fått för sig att man ska byta ut grönsaker mot potatismjöl- RS-resistent stärkelse!!

Det handlar INTE om att byta ut grönsaker mot potatismjöl, det handlar om att ta lite potatismjöl för att förbättra tarmhälsan och för de med diabetes att bla annat få bort gryningsfenomenet dvs att blodsockret är högt på morgonen innan mat. Även de strikta LCHF´are kan ha nytta av potatismjölet, dvs de som inte kan äta större mängder grönsaker och som absolut måste undvika rotsakerna. Per beskrev ju det så bra om varför det inte funkar med ökat grönsaksintag för somliga. Grönsaker tar sig inte hela vägen ner till tjocktarmsbakterierna, men det gör RS och vill du veta vilka grönsaker som innehåller RS och i vilken mängd så läs i länkarna  längre ner.

Vore väl egentligen önskvärt om man faktiskt läser först noga och kanske forskar vidare, kanske tom frågar ut först innan man går till angrepp tycker jag.  För det slutar säkert med att – Jo, det är ok med potatismjöl i just dessa fall och som typ kosttillskott.

Hade man läst rätt så hade man förstått att det är precis så Per Wikholm menar och skriver.  Är det någon inom lchf -sfären som förespråkat rotsaker/grönsaker är det ju Per ;) blir lite fel man å gå på ;)

Jag tycker fortfarande det är värdefulla tips som vi kan fundera över.
Läs med positiva ögon.
Bedöm sedan är det något för mig eller är det det inte, svårare än så är det ju faktiskt inte!

LCHF-guiden till resistent stärkelse och Resistent stärkelse – Nej, det går inte lika bra med selleri

Du kan också läsa hos Margareta KiF, Martina – highfatfitness, Kostdoktorn och Annika D, men där får du leta själv ;)

Därmed har jag sagt mitt ang RS och mest troligt så skriver jag inte om detta igen, den intresserade får själv hålla koll på bloggarna ovan för mer och vidare info.

 

 

Daglig solning bra för hälsan!

solaIdag är den stora nyheten att kvinnor som solar dagligen lever längre, om detta skriver fler men jag väljer att länka till Sveriges Radio, där kan du höra det hela också.
”Det som är så kontroversiellt är att  Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska Institutet  säger:
Dödligheten bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med kvinnor som solar. Det visar en ny svensk studie, rapporterar Sveriges radio.
– Det är ju en väldigt stor skillnad. Vi har ju nationella riktlinjer som man ger ut för att förbättra hälsan och det känns ju väldigt konstigt då de som följer solriktlinjerna har en dubblerad risk att dö istället för en minskad risk.” skriver GP

Gäller det kvinnor gäller det även män givetvis ;)
Vore önskvärt om detta kunde spridas!

Det man varnar för och som bör varnas för är kraftigt och överdrivet solande.
Pelle Lindqvist säger:

”– De som översolar och bränner sig har en ökad risk att få melanom, men dödligheten hos kvinnor som fått melanom var inte ökad bland solare, säger Pelle Lindqvist.

En hypotes är att D-vitaminet, som man får genom att sola, och som skyddar mot en rad sjukdomar, är det som ger de solande kvinnorna ett extra skydd. Pelle Lindqvist tycker Sverige borde ändra riktlinjer kring solning och rekommendera daglig solning.

– Det vi tror är att man skall sola dagligen och man skall sola kort mitt på dagen.”

man behöver inte sola sig som en stolle och bli bränd, det räcker som sagt med 20-30 minuters solande mitt på dagen. Sedan kan man öka den tiden ju brunare man blivit. 20 minuters solande ger 10.000 IE D vitamin!

Tillhör du den stora skaran av innearbetande folk och inte kan sola mitt på dagen, eller bor i vårt land där solen ofta är bakom moln MÅSTE man inta tillskott!

Försök ta 4000-7000 IE dagen. Holsitic är ett bra märke som kan fås tag på även i hälsokostaffären.

 

 

10 läkare i en debattartikel i DN gör mig besviken

originalBäst man tror världen rör sig framåt så läser man i DN återigen dessa så fastgrodda myter…

Enligt Jordbruksverkets statistik utgörs 84 procent av vårt genomsnittliga kaloriintag av livsmedel som kött, grädde, ost, smör, ägg, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, godis, läsk, chips och glass – livsmedel som återkommande lyfts fram som problematiska ur hälsoperspektiv. Bara 16 procent utgörs av livsmedel med hälsobringande effekt som grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön.

Varför i herrans namn nämna kött, grädde, ost, ägg, smör i samma mening!?
Inser inte dessa läkare att om vi alla endast åt ”grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön” så skulle vi bli sjuka också…

Dessa 10 läkare  skriver: Vi som skriver det här har bildat den nya läkarföreningen Läkare för framtiden med syfte att sprida kunskap om kostens betydelse för hälsan. Vi vill uppmana våra politiker att ta beslut som avseende våra kostval kan skapa motkrafter till den påverkan som i dag sköljer över oss. ”

GIVETVIS menar jag inte att dagens industriproducerade kött är bra, utan det kött vi alla ska äta är gräsbetes, detta kött är tom bra klimatmässigt och HÄLSOMÄSSIGT! Detta kött bör ätas varje dag tom ;) på tiden att vi får en köttproduktion som är hållbara både för jorden och människorna!

Sedan kan man givetvis gärna  ta bort momsen på äkta hälsosam mat! I synnerhet då gräsbetes så vi äntligen kunde äta näringstät mat och som tom är miljöförbättrande!

 

 

 

Forskare vill ge gravida D vitamin

iStock_000005885633Small-650x432Gravida kvinnor bör få tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
Skriver SvD i förrgår.

Detta är mer än viktigt för det är i fosterstadiet och som bebis som mycket grundläggs av senare ohälsa och hälsa.
Ex diabes typ 1.

Här kan man läsa på den bästa sajten i världen som skiver om D vitamin
Vitamin D council:
Vitamin D most important early in life to prevent type 1 diabetes, says new research
Vitamin D during pregnancy and breastfeeding

Man skriver på Vitamin D council att gravida och ammande bör ta runt 6000IE dagen och undersökning visar att om man tar denna dos under ammning så överför man runt 1000 IE till bebisen och som bebis behöver man då inte ta tillskott.
Annars är rekommenderade dosen för små barn 1000IE/dagen.

Kostdoktorn skriver att 2000IE  (små kvinnor) – 5000IE (stora män) är den minsta dosen att ta för att undvika uttalad brist och då kan ju jag inte låta bli att undra
- varför ska man lägga sig så i underkant med sitt D-vitamin intag så man precis ligger utanför ”uttalad brist”?

circulating-25ohdEn annan sajt som jag litar väldigt mkt på förutom Vitamin d council är den svenska sajten Allt om vitamin D, där skriver man ang den enda studien om  gravida och högdos D-vitamin:
”De kvinnor som hade höga halter av vitamin D hade i lägre grad problem med förtida värkar och prematur förlossning, och de hade mindre infektioner. De bästa resultaten fanns bland de kvinnor som fick 4000 IU per dag, och det är också den nivå som forskningsgruppen rekommenderar utifrån just den här studien. De ser det som nödvändigt att ta tillskott eftersom kosten uppenbarligen inte ger tillräckligt med vitamin D och för att vi inte vistas i solen så mycket som vi behöver. Den här studien ger också stöd för den rekommendation som andra forskare nu ger och som innebär att vuxna män och kvinnor bör uppnå en dos om 5000 IU per dag. Det är alltså mer än 10 gånger så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar, men i det här fallet tycker jag man ska lyssna på dem som är verkligt insatta och som forskar på området, och slå dövörat till åt de bakåtsträvande troglodyterna på SLV i Uppsala.”

och här kommer det viktiga , det är ju som så att kroppen ANVÄNDER vitamin D! Dvs man bör alltså ha ett förråd och därmed ha en högre andel D vitamin i blodet  än som normalt används.
Vi fortsätter från länken:

Enligt diagrammet så uppnådde gruppen som fick 4000 IU en 25(OH)D-nivå på 45-50 ng/mL på slutet av graviditeten, att jämföras med den nivån som en del forskare nu rekommenderar för alla individer: 50-80 ng/mL. Mer från Vitamin D Council (min översättning och förenkling):

Genomsnittsindividen börjar lagra vitamin D3 vid nivån 40 ng/mL, men vid 50 ng/mL börjar praktiskt taget alla att lagra det för framtida behov. Vid nivåer under 50 ng/mL förbrukar kroppen vitamin D i samma takt som man producerar det, eller får in det via mat och tillskott, vilket innebär ett slags kronisk vitamin D-svält.

Förmodligen är rekommendationen om 50-80 ng/mL riktig, men den övre delen av intervallet är inte bestämd i några direkta studier, utan är mer en typ av meta-uppskattning från en mängd andra studier.

Som vi kan se av diagrammet så uppnådde inte ens de som fick 4000 IU den önskvärda nivån 50 ng/mL, där de skulle ha varit mättade med vitamin D och ha kunnat lagra något för framtida behov. Det visade sig också att genomsnittsnivån av vitamin D i de nyfödda barnen för denna grupp bara var 27 ng/mL. Det innebär att 4000 IU är alldeles för lite under en graviditet, men enligt försiktighetsprincipen kan inte de här forskarna rekommendera mer än 4000 IU eftersom det är det man har data för. Som vi ska se kan man lugnt ta betydligt mer, dels för att studier visar att personer som vistas mycket i solljus har betydligt högre nivåer i blodet än 50 ng/mL, en del ligger över 80 ng/mL, och dels för att studier visar att ingen risk för förgiftning föreligger för doser under 10 000 IU eller t o m högre. Det ska vi återkomma till.”

Nu vill jag berätta för er att mina nivåer av D vitamin i blodet är 163 nmo/L* och vill nå få hela bilden klar för er så läs mitt inlägg om Provsvar.

Är du intresserad av hur mycket D vitamin man tillverkar  via solen i olika delar av världen och av olika människor med olika arbeten, så kan jag varmt rekommendera en studie av denna lista och artikel, då lär man får klart för sig att tillskott är en nödvändighet för 99.9% av svenskarna som inte är utomlands i solen i flera månader i sträck…

oavsett du är gravid eller inte, ÄT D VITAMIN och lägg dig inte i underkant utan tvärtom!

* ”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

/em

Fågelinfluensa i farten igen?

IMAG0672På nyheterna idag berättade man om en man som varit i Kina i december och inte varit i kontakt med fåglar ändå kommit hem till Kanada och nu avlidit i denna H5N1 variant.

Utan att vara varken läkare eller expert så grunnar jag över om inte återigen D vitaminet är det bästa skyddet mot all influensa?

Om man läser här på greenhealth så kan det verka så.

Vitamin D council är en sajt som alla som är lite intresserade av D vitamin och hälsa borde bokmärka och vid tillfällen studera, skriver just om Influensa generellt och D vitamin.

Så det kan finnas skäl att tro att höga nivåer av vitamin D i blodet är ett skydd mot alla sorters influensor även de här lite svårare så som svininfluensa och fågelinfluensa.

Även här kan man läsa om just detta att D vitamin är effektivare än influensavaccin.

Så är du en av alla dem som ska åka till Kina så se till att ha dina D vitamin nivåer där dom ska vara.
Jag föredrar HOLISTICS 5000IE