Sommarens bästa bönor
Idag får du recept på den bönsallad som var den första jag gjorde när jag började testa hur man kan förändra sitt liv med bönor, efter Patrik Olssons och Lars-Erik Litsfeldts succébok.
Den salladen var inledningen till att jag senare antog utmaningen att skapa en hel kokbok baserad på baljväxter, även den boken blev en stor framgång.
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har varit slutsåld sen i våras men kommer nu i augusti i en nyutgåva i mjuka pärmar för bara 129 kr.
Du kan lägga in om bevakning här på Adlibris, så får du mail när den finns att beställa.
Här finns samma kokbok på Bokus, där kostar den 139 kr.
Den här salladen står sig än idag, 2½ år senare, vi äter den så gott som dagligen.
Bönsallad
1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g
1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast
1 dl ajvar relish
2 msk kallpressad olivolja
1 msk äppelcidervinäger
ca 1 tsk örtsalt
Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.
Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.
När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.
Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.
Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.
Vill du göra mjölksyrade rödbetor själv därhemma, så har jag ett väldigt gott recept med i kokboken.
Här kan du läsa mer om boken på vårt förlag Bladh by Bladh.