Tjälknöl och kokbokskampanjer

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Långkokstider

Hösten är en härlig tid på många sätt, tycker jag. Tillbaka till vardagens rutiner efter sommaren. Vackra, soliga dagar med klar luft inbjuder till långa promenader.  Strålande tider för alla oss som tycker om att vistas i skogen och plocka bär, svamp eller jaga.

Här i norra delarna av vårt avlånga land har älgjaktssäsongen dragit igång för fullt, i södra Sverige dröjer det ett tag till.

Idag får du ett recept på tjälknöl, eller tjälaknul som den kallas här i Jämtland.

En mycket lättlagad rätt, man ställer bara in fruset kött på låg temperatur över natten eller dagen och sen läggs det varmt i en kryddig saltlag. Köttet blir fantastiskt mört och mycket smakrikt.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Receptet kommer från min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Där gjorde jag den på hjort, men du kan använda stekar av all slags vilt, nöt, lamm eller gris.

Så har du inga jägare i familjen, som jag har turen att ha, så kan du köpa vilket kött du önskar till den här lättlagade rätten.

Långkokt mat är faktiskt ofta riktigt snabblagad mat, det är bara att förbereda en gryta eller stek, så klarar den sig själv tills den är klar.

I min kokbok tipsar jag om olika sätt att göra långkoken, antingen i en slowcooker/långkokare som Nordic Cooker eller Crock-Pot eller i en hederlig gammal eller ny gjutjärnsgryta på spisen eller i ugnen.

Här en bild på alla grytor jag använde vid fotograferingen av boken.

Grytor till långkok

Just nu har mitt förlag ett kampanjpris på Långkok om du vill testa fler recept. Du kan nu och fram t.o.m 5 oktober köpa den för bara 119 kr inkl moms och frakt om du bor i Sverige.

Boken inleds med ett väldigt intressant förord av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod.

Ann är i dagarna aktuell med en uppföljare till den boken, nu kommer Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Där finns jag med på ett litet hörn med några recept. Det känns riktigt roligt att dela med mig av recept till den boken, när Ann var så generös och ställde upp med sin välskrivna text och stora kunskaper om fettets betydelse i min kokbok.

Passa på att köpa några böcker och ge bort i julklapp, en gåva som håller sig aktuell i många år till skillnad mot ännu en onödig pryl. Och som kanske kan hjälpa till att förbättra hälsan för den som får den.

Vill du passa på att köpa några olika LCHF-böcker, så har LCHFfamiljen också en kampanj just nu. Där får du 3 böcker, inklusive Långkok, för det facila priset av 199 kr.

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar. Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper. Skiva steken tunt.

En zucchinisallad, coleslaw eller rättikagratäng smakar gott till.

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo


Godaste kasslergratängen, allt-i-ett, direkt ur matberedaren

kasslergratäng
Den enklaste och godaste allt-i-ett-middagen är denna favorit med kassler. Det blir vansinnigt krämigt och gott och med en krispig sallad och knäckebröd till räcker denna ”låda” till minst 6-8 personer. Det enda ”jobbiga” moment är egentligen att skala potatisen, sen körde jag ner allt i matberedaren om vartannat. Så smidigt! :-P

En höst och vinterfavorit som även går att göra med överbliven julskinka! ;-)

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler (gärna ICA´s vinmarinerade)
1 purjolök
1½ liter gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk trocomare örtsalt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skölj purjolöken. Skär kassler i bitar så den går ner i matberedaren. Kör allt med skivtillbehöret på den tjockaste sidan. Varva potatis, purjolök och kassler. Allt går på ett par minuter.

Vänd ner i en ugnsfast form. Rör om och slå på gräddmjölken. Krydda med vitpeppar och trocomare örtsalt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Riv över ost de sista 10 minuterna. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

kassler_graätng_potatisgratäng

Lättlagad laxmiddag med annorlunda sås

Lax med tomatsås

När du har riktigt bråttom

Det här är en riktigt snabblagad rätt som jag kom på igår när kylen var rätt tom och jag inte hade så mycket tid över för matlagning.

Majonnäs, lök och tomat finns för det mesta hemma hos mig, de är riktigt bra basingredienser som funkar till både kött och fisk.

När jag skrev min Paleoblogg så kom jag på att det går att laga väldigt mycket gott med majonnäs. Det blev en hel del variation på rätter där jag förr alltid använde grädde eller crème fraiche.

Man tänker kanske inte så ofta på att det går att använda majonnäs i varm mat, men bara man inte kokar den går det fint att ha i en varm sås.

Den funkar också mycket bra som gratängtäcke, återkommer med recept på det framöver.

Lättlagad lax

Lax med varm tomatmajonnäs 1 port

1 bit laxfilé, gärna ekologisk eller viltfångad

4 cocktailtomater

2 msk pumpakärnor

1 gul lök

2 msk smör

1 msk vatten

½ tsk balsamvinäger

Havssalt och chiliflingor

2 msk majonnäs

1 msk hackad citrontimjan

Skär tomaterna i fyra delar och löken i klyftor. Bryn smöret och stek grönsaker och pumpakärnor några minuter så de får lite färg.

Krydda med salt och chili. Häll på vatten och vinäger och låt småputtra medan du steker laxen.

Ta grönsaksröran från värmen och rör ner majonnäs och timjan. Servera genast till den stekta fisken.

Kokt broccoli eller blomkål blir gott till om du vill ha ett matigare tillbehör.

Begonia


Smördegsinbakad och ädelostfylld kycklingfilé med godaste champinjonsåsen

smördegsinbakad_kycklingfile_ädelostfylld
En inbakad favorit är denna kyckling fylld med ädelost och inbakad i smördeg. Det är en sån rätt jag kanske gör högst två gånger om året men det är ju så förbenat gott så det fick bli lyxmiddag förra helgen.
Jag serverade den med potatisgratäng, en enkel sallad och självklart kan jag inte vara utan en god sås även om många anser att det inte behövs här. En sås behövs alltid tycker jag! :-P Gör rätten precis som du själv önskar, med eller utan… ;-)

Kycklingen : 
1 förp färdigkavlad smördeg
4 kycklingfiléer
Salt & peppar
2 förp kvibille ädelost

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut smördegen på en plåt.
Bryn kycklingfiléerna i het stekpanna med smör tills de fått fin färg på bägge sidorna. De steks sedan färdiga i ugnen. Salta och peppra.
Skär ett längsgående snitt i varje kycklingfile och fyll med en bit kvibille ädelost. Lägg filéerna på smördegen och toppa med ädelosten som blir över. Vik ihop och tryck till kanterna. Baka i ugn i 200 grader ca 25 min.

Såsen : 
Stekskyn från kycklingen
400 gram färska champinjoner
3 hela vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk mushroom soya
3 dl vatten + 2 msk kalvfond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Använd samma stekpanna samt stekskyn från kycklingen och lägg i de skivade champinjonerna + 3 hela vitlöksklyftor. Låt fräsa ihop en stund, tillsätt sedan resten av ingredienserna och sänk värmen. Låt småkoka ca 15 – 20 min. Smaka av med salt och peppar.

fylld_kycklingfile
Bryn kycklingfiléerna så de får fin färg. De steks sedan färdiga i ugnen.

kvibille_ädelost_fyllning_fylld_kyckling
Kvibilles ädelost är grymt god att ”baka in”, ett billigare alternativ till roquefort, gorgonzola etc.

fylld_kycklingfile_ädelost_ostfylld_kyckling
Snåla inte… ;-)

färska_champinjoner_marinerade

steka_champinjoner

gräddsås_champinjoner
Såsen puttrar… Smaka av ordentligt! :-P

ädelostfylld_kycklingfile_smördeg_inbakad
Smaklig måltid och ha en trevlig fredag allihopa!

Vinnarna av Maldon smaksatta flingsalter

20140722-084431-31471005.jpg
De tre vinnarna är nu dragna, får jag presentera,

Cizzi
Jag skulle smaksätta mitt salt med vinäger! Älskar kombinationen salt/vinäger och tror att det saltet skulle vara underbart på majskolvar, rostat bröd, potatis, pommes etc.

Sebastian Matuska
Skördade precis första riktiga citronen av mitt lilla citronträd som står på söderläge i södra Sverige. Citronen är helt fri från besprutningsmedel eller gifter. Lukten av citronen är helt obeskrivlig god.

Jag skulle riva skalet försiktigt och smaksätta mitt flingsalt med äkta svenskodlade citronskal från mig egen innergård

Petter Hegevall
Chipotle-salt vore toppen liksom Choklad-salt. Älskar choklad kryddad med flingsalt och tror att det skulle gå kombinera som en dessert-krydda. Jag skulle också vilja ha vitlökssalt och nötsalt. Salt med smak av jordnöt eller hasselnöt, skulle göra susen i såser och gratänger.

Grattis till er vinst. Maila mig era postadresser så kommer paketen på posten inom kort! :-P

Blomkålsgratäng med majonnäs och bacon
Blomkålsgratäng med majonnäs och bacon
Källa: Piggapeggy
Portioner: 4

Ingredienser:
1 litet blomkålshuvud i små bitar
1 paket bacon i bitar
Smör
4 Ägg
1 dl majonnäs
2 dl riven lagrad ost
Salt och peppar
Gör så här:
Stek baconet i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med salt peppar.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen efter att du smaksatt "röran" med salt och peppar.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.
Kålrotsgratäng
Kålrotsgratäng
Källa: Matglad med LCHF
Portioner:

Ingredienser:
1 kålrot
3 st vitlöksklyftor
2 gula lökar
500 g riven ost
5 - 8 dl grädde
salt & svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C
2. Skala kålroten och skiva den till önskade skivor.
3. Lägg skivorna i en stor kastrull och fyll på med 5 - 8 dl grädde.
4. Pressa ner vitlök och krydda med salt och svartpeppar och koka upp, låt koka 15 minuter.
5. Hacka löken under tiden.
6. När det har kokat ca 15 min ska du varva kålrotsskivorna (med hjälp av en slev), lök, salt, peppar och ost i en ungssäker form. Avsluta med riven ost.
7. Häll sedan på grädden som du kokade upp tillsammans med kålroten.
8. Låt stå i ugnen 45 - 60 minuter. Lägg på aluminiumfolie sista kvarten.
Rostbiff och krämig potatisgratäng

rostbiff_potatisgratäng_krämig_recept
Till Mors dag åt vi god middag på kvällen med en riktigt krämig potatisgratäng. Rostbiff eller grillat kött till för den som ville ha det. Jag bara älskar kallskuret till en varm gratäng så det blev min tallrik! ;-) Att göra egen rostbiff ä barnsligt enkelt och mer prisvärt än att köpa i förpackning eller över disk. Man behöver bara en fin bit kött, salt och peppar och en stektermometer. Ja, en ugn behövs också… ;-)

Råkar man dessutom ha en skärmaskin hemma får man riktigt fina och tunna skivor och då är det ännu godare!

Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1 kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff.

GÖR SÅHÄR: 
Putsa den från hinnor & gnid in hela biten rejält med salt och grovmalen svartpeppar. Lägg i en ugnsfast form & stick in en köttermometer. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, ju lägre innertemperatur desto mer rosa kött.

rostbiff_laga_rostbiff
När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Servera rostbiffen kallskuren till buffé, med potatissallad, gratäng etc.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

Spagetti med krämig kasslersås

kassler_recept_pasta_pastasås
En väldigt enkel och god pastasås är den här med kassler. Jag köpte vinmarinerad kassler som jag nämnt tidigare, den är så otroligt god! Bara strimla och vända ner i en god sås. Med philadelphiaost i såsen blir det extra krämigt, perfekt att ladda matlådor med.

Får du mat över, fyll små portionsformar, toppa med riven ost och in i ugnen så har du en vansinnigt god pastagratäng! Så gör jag ofta med just pasta och såser som blir över. :-P

4 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 pers
200 gram kassler
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1½ dl mjölk
1 förp philadelphiaost
salt & Peppar
Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär kasslern i mindre strimlor. Hacka den gula löken och vitlöken & fräs den mjuk i stekpanna. Tillsätt mjölk och rör ner philadelphiaosten. Låt koka upp. Vänd ner den strimlade kasslern. Låt puttra ihop nån minut. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar,

pasta_kassler_recept_kasslersås

GMO-ost…

getimagevi har fram tills nu oftast köpt Wernerssons gräddost, den med röd plast runt, men detta är sista osten i vårt kylskåp från och med nu. Mjölken till den osten kommer från Tyskland!?

Som om vi inte har kor i Sverige. Jag gillar ju som sagt att gynna det när-producerade också, så nu kommer vi bara köpa närproducerade ostar så som:
Ost från Gäsene som ska vara helt GMO fri.

Även Boxhomlms ostar ska vara utan GMO, då de tar alla mjölk från trakten med  en radie på 5 mil.

Den allra bästa osten torde vara från Ovikens Ost, inte lika lätt att få tag på dock…
Bilden är hämtad från deras sida!

Köper du Arlas produkter så är alla produkter med den röda kossan på svenskt och med ”bara” Arla loggan verkar det vara tyskt eller danskt.

Kan vara bra att veta om om du är noga med vad du stoppar i munnen.
Tyvärr verkar fler innehålla konserveringsmedel.

Ni får gärna tipsa i kommentarerna om fler garanterat GMO-fria ostar och är de också fria från konserveringsmedel desto bättre!

Vill också passa på å berätta hur det hela kan gå till med import och export…
Ett svenskt åkeri här i närheten, låter lastbilar hämta tysk grädde i Gbg, som ju är fraktad dit med lastbil från Tyskland…
åkeriet fraktar denna tyska grädde till Haparanda där man tillverkar potatisgratäng av den tyska grädden, som sedan fraktas samma väg tillbaka till Tyskland…
Har de kanske inte potatis i Tyskland? Eller gör detta Haparanda företag världens godaste potatisgratäng?
Finns det inte grädde i norrland eller Finland att tillgå?
Hur länge är det hållbart att frakta saker och ting kors och tvärs, när man borde kunna ha dylik tillverkning inom landets gränser?
Det enda en sådan cirkus skapar är väl då jobb…