Rostbiff och krämig potatisgratäng

rostbiff_potatisgratäng_krämig_recept
Till Mors dag åt vi god middag på kvällen med en riktigt krämig potatisgratäng. Rostbiff eller grillat kött till för den som ville ha det. Jag bara älskar kallskuret till en varm gratäng så det blev min tallrik! ;-) Att göra egen rostbiff ä barnsligt enkelt och mer prisvärt än att köpa i förpackning eller över disk. Man behöver bara en fin bit kött, salt och peppar och en stektermometer. Ja, en ugn behövs också… ;-)

Råkar man dessutom ha en skärmaskin hemma får man riktigt fina och tunna skivor och då är det ännu godare!

Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1 kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff.

GÖR SÅHÄR: 
Putsa den från hinnor & gnid in hela biten rejält med salt och grovmalen svartpeppar. Lägg i en ugnsfast form & stick in en köttermometer. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, ju lägre innertemperatur desto mer rosa kött.

rostbiff_laga_rostbiff
När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Servera rostbiffen kallskuren till buffé, med potatissallad, gratäng etc.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

Rådjursfilé med mörk pepparsås

rådjursfile_recept_tillagning_innertemperatur
Helgens höjdpunkt var helt klart en stor låda med rådjursfiléer från bästa vännen. Enligt egen utsago är hon inte så förtjust i just rådjurskött men… Nä, det tror jag inte på, faktiskt! ;-)

Redan när hon frågade mig på telefon om hon skulle ta upp ett gäng filéer från frysen och ta med sig så åkte marinaden fram i huvudet direkt. Timjan, vitlök och viltfond… Lite olja, soya och peppar. Det rörde jag ihop redan innan hon kom. Och vilket kött sen då? Så fina bitar, så snyggt frysförpackat. Jag skar bort hinnorna och sen ner i marinaden. 2-3 timmar före jag tillagade det.

Rådjurskött är så vansinnigt gott så det är svårt att jämföra med annat vilt tycker jag. Hjort och ren är också favoriter och älg förstås med då ska det vara långlagad kalops eller tjälknöl.

Åter till rådjursköttet. Det är en extrem fintrådigt muskulatur på rådjur så köttet bör inte tillagas för länge, inte ens med låg temperatur tycker jag, det blir så lätt mjöligt i smaken. Däremot får det gärna vila efter tillagning lite längre för att både värmeutjämna och bli riktigt mört utan att kännas som ”malet”… Temperaturen är också viktig, ett jämnt rosa tillagat kött är det godaste och då ska temperaturen ligga runt 60, inte mer. Köttet fortsätter ändå tillaga sig nån grad när det ”vilar”.

Har man nu helt urbenade filéer så prova gärna detta receptet. I och med att dom är ganska små så kör jag dom inte i ungen efter jag brynt dom utan sänker värmen i pannan istället och öser köttet flera gånger med smör. Det blir kanonfint – jag lovar! :-P

En rådjurssadel däremot kör jag gärna i ugnen direkt och låter filéerna ligga kvar (fast utskurna) på sadelbenet. Det ger extra smak och blir en fin servering då man bara skär upp köttet i skivor och servar direkt från sadeln.

4 port
Det här behöver du : 
800 gram rådjursfilé
30 gram smör
Salt & svpartpeppar

Marinad (låt filéerna marineras 2-3 timmar före tillagning) : 
1 dl kallpressad rapsolja eller smält smör
1 msk soya
1 pressad vitlöksklyfta
Några torkade timjankvistar
1 kem vitpeppar
3 msk konc. viltfond

GÖR SÅHÄR : 
Putsa filéerna från hinnor. Rör ihop ingredienserna till marinaden och låt köttet ligga ca 2-3 timmar i marinaden före tillagning. Helst i rumstemperatur så köttet inte är kylskåpskallt.

Hetta upp en stekpanna med hälften av smöret. Bryn filéerna runtom så de får fin färg. Sänk värmen i pannan och klicka i resten av smöret. Ös filéerna många gånger. Luta pannan och ös med matsked över köttet om och om igen. Litar du inte på din fingerkänsla när köttet är klart så använd en stektermometer. 60 grader brukar jag tillaga rådjursfiléer på, då blir det fint rosa inuti. Köttet ska ha en motstånd när du trycker lätt med fingret, ungefär som ”gropen” mellan tumme och pekfinger, det brukar jag gå efter då blir det kanon! ;-)

Nu ska köttet ”vila” och det är det viktigaste av allt. Helst en timme inslagen i folié för att värmeutjämna och bli mört och saftigt. Skär sedan upp i skivor, servera med förslagsvis hasselbackspotatis och en mörk pepparsås.

Såsen :
4 dl mörk oxbuljong
2 tsk mörk balsamvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk soya
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk nymalen rosépeppar
1 krm nymalen grönpeppar
2 dl grädde
Salt
en nypa socker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ur pannan du stekt filéerna i med oxbuljong. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker.

rådjursfile_recept_rådjurskätt_steka

rådjursfile

En långlagad tvist på husmanskost med tjocka revben

20130427-161345.jpg

Ja, ikväll kör vi på en annorlunda husman! Husmanskost med tvist, långlagat, mört, kryddigt, billigt och vansinnigt gott! Tycker ni att bilden ovan ser vanlig o tråkig ut, heeeej!! Glöm de, detta kommer bli lyx-husman you never forgot! ;-) jag lovar!

Ni ska få hela receptet sen när allt är klart. Nu ska allt gotta till sig i grytan ett par timmar! :-P

Vad lagar ni, äter hemma hos er ikväll??
Jag har ingen koll knappt vilken veckodag vi är på. Jag har i princip hostat mig igenom denna vecka med rent ut sagt en helvetisk rethosta dag och natt. I morse fick jag en skön härlig sovmorgon av familjen o kunde sova iaf några timmar! Sitta upp i soffan om nätterna och sova har jag tidigare gjort… Men de börjar väl ge med sig så smått! Är så trött på att hosta o hosta och att vara halvsides handikappad då de tror jag jag antingen hostat av revben eller muskelfästen… Ont som f-n gör de iaf vare sig med eller utan hosta!

Nu önskar jag er alla en härlig lördagkväll! Håll bacillerna ifrån er o må så gott!

Berätta gärna vad ni lagar hos er där hemma, jag behöver lite inspiration! ;-)

Love, love… /Linda

Plankstek med vildsvin och vild länkkärlek!

plankstek_nyår_nyårsmat
Vad hittar ni på för gott denna lördagskväll? Är det schlagermenyer all in?? :-P Här hemma har vi stort huvudbry om VAD vi ska ha ikväll… Joline vill lyxa till det med bubbel och fruktiga drinkar och nån lyxig potatisgratäng, Nicke vill ha nått GOTT (hamburgare, biffar, grillat…) Max vill ha pannkakor eller fisk och jag vill ha en god husman, nåt kött med pasta eller biffgryta… Eller jag vet inte..??!!

Vilket dilemma? Blir det nånsin så hemma hos er också??

Tänkte i alla  fall slå ett slag för vildsvinet! Köttet som blivit riktigt populärt och som syns mer och mer runtom bland matbloggarna. Det är ju inte bara ett stycke vilt kött som du lagar en söndagstek av, det finns hur många härliga recept som helst på tex. raguer, färsbiffar, grillade kotletter, möra,  saftiga revben etc etc… Ni ska få några genvägar.

Låt er inspireras :

vildsvin_stek_ugn_recept

Det vildsvin jag tillagade länge på låg ugnstemp passar utomordentligt bra till plankstek där man vill ha olika sorters kött. En mört, kallskuret och vansinnigt gott kött helt enkelt!

baconlindade_haricotverts
Klassiska tillbehör till plankorna. Utskurna tomater och baconlindade haricot verts.

plankstek
Jag gräddar alltid plankorna såhär och lägger på kött och sås när moset är gratinerat.

plankstek_vildsvin
Smaklig måltid, vad ni nu än ska äta och ha en finfin lördagskväll! :-P

The post Plankstek med vildsvin och vild länkkärlek! appeared first on Kryddburken.se.

Långlagat vildsvin

vildsvin_stek_ugn_recept
Vildsvinskött är riktigt gott. Rätt tillagat blir det ett kraftigt men mört kött som är enkelt att handskas med för att just vara viltkött. Rådjur till exempel kan vara knepigare då deras muskelfibrer är så tunna och fina då ett överarbetet rådjurskött blir lätt ”mjöligt” i konsistensen.

Med vildsvin är det tvärtom, här ges utrymme för experiment och trots att köttet är så pass magert blir det lätt saftigt och mört men jag har några tips jag ska dela med mig av.

Vildsvin är en seg gris i sitt släkte, överlevnadsinstinkten är totalt, den tar sig fram i skog och mark som en ångvält och är inte rädd för något eller någon egentligen. Att möta ett vildsvin är inget man önskar på en skogspromenad…

Det är en tuffing med hård borst, nästan som en gigantisk igelkotte med humör som ilsk tjur. Att köttet (vildsvinet) vandrat fritt och ätit det den kommit åt och tycker om, stått emot väder och vind och har en utvecklad instinkt för att klara sig i skog och mark liksom sina jämnlika; älgar, räv, rådjur etc. sätter god viltsmak på köttet.

Smaken säger många är lika som vanligt fläskkött av gris men låt er inte luras av dom. En tamgris är så mycket fetare och har så mycket mer fläsk på kroppen just för att en grisuppfödning matar sina grisar med utvalt foder för att få stora feta skinkor. De lever heller inte i det vilda!

Vildsvinet är nog snarare en atlet i jämförelse. Här har musklerna arbetat hårt och det finns inte mycket fett på ett vildsvin. Smaken är vild, köttet magert 0ch muskelfibrerna tjocka. Här finns alltså utrymme för att själv lyckas i köket med goda marinader och lågtempererade tillagningar, för det är precis vad detta köttet kräver.

Marinera i kraftiga rödvinsmarinader, snåla inte med kryddor, var inte rädd att misslyckas och se till att du låter vildsvinet få ta lång tid på sig under tillagningen. Det vill säga att här passar låg ugnsvärme in alldeles utmärkt för ett saftigt, smakrikt och mört kött.

Det här behöver du : 
ca 2 kg benfri kotlett av vildsvin
1 flaska blossa vinglögg
1 dl mörk balsamvinäger
3 msk D´Elidas chilisås
2 msk tomatpuré
4-5 vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Putsa kotletten och bind upp den med steksnöre för mer jämnt fördelar värme när den ska stekas, samt att det ser trevligare ut när man skär upp.

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en kraftig plastpåse. Lägg i köttet och förslut påsen. Massera in marinaden runtom hela och låt ligga i kylskåp 2 dygn. Vänd på steken ibland och massera in marinaden då och då.

Slå bort ½ av all marinad och lägg steken i en ugnsfast form, slå på det som är kvar. Dra några varv med pepparkvarnen och strö över rikligt med flingsalt. Stek på låg temperatur i ugnen, ca 80 grader tills innertemperaturen på köttet visar 68 grader. Ta ut det och slå in i folié och låt vila. Skär upp i tunna skivor före servering.

vildsvin_marinad
Bind upp köttet för en snyggare form samt en bättre fördelningen av värmen när det steks i ugnen.

vildsvin_recept_tillaga
Stek i ugnen med hälften av marinaden kvar. 80 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer.

vildsvins_stek
Köttet är klart. Ta upp det ur formen, slå in i folié och låt det vila.

vildsvin_benfri_kottlett
Skär bort steksnöret och skär upp vildsvinet i tunna skivor.

plankstek_vildsvin
Här åt vi tunna skivor av vildsvinet tillsammans med ryggbiff och fläskfilé på nyårsaftonens plankstek! Vitlökssmör, rödvinssky och bearnaisesås. Guuuudagott, saftigt och mört!

The post Långlagat vildsvin appeared first on Kryddburken.se.

Rimmade, tjocka revben med julens kryddor!


Resultatet av mitt lilla experiment med rimmade revben (1 dygn i saltlag) och med en klibbig glaze på som jag körde på låg ugnstemperatur i nästan 7 timmar blev något ofantligt gott, hett, klibbigt, salt, och med sötma från honung men framförallt blev det mört och torkat lite likt ”beef jerky” fast här med fläskkött. Jag tror att just tjocka revben också ger en djupare smak där även benen får tillagas.

En riktigt beef jerky görs av tunt skuret, magert kött som får en saltmarinad kanske en halvtimme-timme före den torkas timvis i ugnen på låg temperatur. Man kan med fördel kavla köttet för en tunnare konsistens. Saltmarinaden kan också varieras med precis vilka kryddor man vill, chili, lök, peppar, och så lite sömta förstås det är ju det karaktäristiska för just beef jerky. Prova bägge alternativen om ni gillar salta snacks. Perfekt till fördrink, mingel och eller en kall öl!

Rimmade revben :
2 kg tjocka revben med ben

Saltlag :
1½ liget vatten
1½ dl salt (finkorning)
2 msk strösocker
3 lagerblad
1 kanelstång
1 msk chiliflakes
2 msk vita och svarta pepparkorn

Vispa ihop tills saltet löst sig. Lägg ner revben, på med lock och låt stå i kylskåp ca 24 timmar, inte mer.

Glaze :
2 dl rapsolja
½ dl ketcup
4 msk flytande honung
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk mörk balsamvinäger
1 msk soya
1 msk malen mild paprika
3 tsk malen ingefära
2 tsk malen kryddnejlika
Salt & peppar

Rör ihop alla ingredienser till glazen. Lägg revbenen på en stor ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla alla bitar.

Tillagning :
Sätt ugnen på 80 och stek revbenen ca 7-8 timmar, vänd och pensla nån gång då och då. Låt svalan något och ”pilla” rent kött från ben och fett. Lägg upp på fat. Förvara i kylskåp. Bjud som snacks.


Saltlag har vispats ihop.


Revben ska ni rimmas ca 24 timmar.


Ta upp dom ur saltlagen och torka av dom lätt. Lägg på plåt med bakplåtspapper.


Pensla på glazen och stek i ugnen ca 7-8 timmar på 80 grader.


Färdiga!


Pilla bort ben och fett och lossa köttet i små bitar så du har det perfekta snackset! :-P

The post Rimmade, tjocka revben med julens kryddor! appeared first on Kryddburken.se.