Seg och knäckig hallon & blåbärspaj

blåbärs_hallonpaj_knäckig_recept
Igårkväll bakade jag denna vansinnigt goda, sega, knäckiga paj med hallon och blåbär. Ja, jag har tjuvsmakat en sked på fredagsfikat redan, ville ju veta hur seg och knäckig den blev! Och den får verkligen med beröm godkänt. Det var visst nån annan här i huset som också provsmakade en BIT nyss och ”DEN var fruktansvärt goooood!!” Inspirationen till pajen fick jag från bloggen Frostrosor*.

Tanken är att det ska finnas kvar lite till eftermiddagskaffet då vi har ett byggjobbare som håller på i garaget. Men man vet ju aldrig… ;-)

Ha en finfin fredag allihopa och gör som jag, låt dig inspireras och prova denna paj! :-P

*Recept och inspiration från frostrostor.nu. Har dock gjort vissa ändringar. Jag ökade på mängden bär till ½ liter och ha till hallon. Ingen citron och ingen kardemumma. Originalrecept hittar ni HÄR.

Det här behöver du : 
250 gram hallon
250 gram blåbär
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en pajform. Mät upp hallon och blåbär i en bunke. Tillsätt 2 msk socker och potatismjöl. Vänd runt så allt blandas. Häll därefter över i en pajformen.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner det smälta smör tillsammans med det uppvispade ägget i mjölblandningen. Rör slät och bred över bären i formen.

Grädda på 200 grader i cirka 35 minuter. Pudra över florsocker, servera med vaniljsås och färska bär! ;-)

hallon_blåbärspaj_knäckig
Hallon och blåbär gottar till sig med potatismjöl och lite socker innan täcket läggs på.

knäckig_blåbärpaj_hallonpaj
Efter ca 35 min i ugnen är pajen härligt gyllene och och bären bubblar i kanterna. Låt den svalan något så blir den extra knäckig och seg.

hallon_färska_hallonpaj
Färska bär är alltid fint att dekorera med. :-P

hallonpaj_blåbärpaj_recept
F
redagsmys – dubbelmums! :-P

Smultron cheesecake pie
Pajskal
200 gr krossade digestivekex
100 gr smält smör
 
Fyllning:
3-5 dl smultron
450 gr Philadephiaost
1,3 dl socker
2 stora ägg
1 tsk citronjuice
 
Topping:
2,5 dl creme fraiche
2 msk socker
1 vaniljextrakt
 
Smultronkräm
2 msk socker evt mer
1 msk maizena
1 msk citronjuice
5 dl smultron
evt lite vatten
Smultronessence
 
Ugn 190°c
 
Blanda ihop kexsmulor och smält smör och tryck ut i en pajform ca 25cm.
Fördela smultronen över pajskalet och sätt in i kylen medan du gör fyllningen.
Vispa Philadelphiaost och socker tills slätt. Tillsätt ägg och citronjuice.
Häll smeten i pajskalet. Baka i 25 minuter.  Medan pajen står i ugnen rör ihop toppingen.
Ta ut pajen ur ugnen och skeda ut toppingen försiktigt ovanpå och fördela ut över hela.
Baka ytterligare i 5 minuter.
Låt pajen svalna och ställ sedan i den i kylen minst 4 timmar. Håll pajen täckt tills servering.
 
I en kastrull rör ihop socker, maizena och citronjuice. Placera på medium värme och rör i hälften av smultronen. Ta bort från värmen när det tjocknat, tillsätt evt lite vatten om det är för tjockt, rör sedan ner resterande smultron. Tillsätt evt smultronessence för mer smak.

Bananmuffins med kardemumma

bananmuffins_kardemumma
Kan ni föreställa er doften av nybakade bananmuffins? Nyss uttagna ur ugnen, rykande heta och med en anings doft av nystött kardemumma! Ungefär som om man inte är säker på att det bakats banankaka eller kardemummabullar om man råkar komma in genom ytterdörren! Ja, ungefär SÅ… ;-)

Dessa muffins är galet goda! Med banan kan man dessutom experimentera hur mycket som helst, det är många smaker som gillar just banan! Som choklad, muskotnöt, kardemumma och citron bland annat passar ypperligt ihop.

ca 24 st
Det här behöver du : 

100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl naturell yoghurt

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och yoghurt  med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 24 normalstora muffinsformar, använd med fördel muffinsplåt. Grädda i 200 grader ca 15-20 min.

banan_kardemumma_muffins

Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

coleslaw_recept_lchf
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

Det här behöver du : 
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök

Dressing : 
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
1 knippe persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

tillbehör_lchf
Den kluriga bilden…

coleslaw_matberedare_råkost
Vackert!!

coleslaw_recept_lchf_
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

coleslaw_lchf
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.

Fiskgryta LCHF

fiskgryta_lchf_low_carb
Grytor av alla de slag är alltid himla smidigt, speciellt när det är ”allt i ett” och man kan slänga ner antingen potatis, pasta, bulgur, ris etc för att få hela middagen i en och samma gryta. Här har jag gjort det enligt LCHF utan så mycket kolhydrater och tänkt mer på grönsaker och protein (fisk i det här receptet) och uteslutit tex. potatis och pasta.

Det godaste i en sån här gryta är just ”allt runtomkring” fisken…. :-P Jag fullkomligt älskar krispiga rotfrukter och wokgrönsaker i stark sås, det blir bara sååå gott och fisken kan bytas ut mot kyckling, fläsk, nötkött eller svamp.

Om ni tycker det verkar konstigt med GURKA i receptet så måste ni prova. Den ska givetvis kärnas ur och helst skalas om den har grovt skal. Det är så vansinnigt gott så har ni inte provat att fräsa på gurka så gör det! :-P

Det här behöver du :
500 g laxfilé
400 g torskfilé
—-
1 gul lök
3 små palsternacka
1 näve minimorötter
1 röd paprika
1 gul paprika
—-
1 burk plommontomater
2 msk vit balsamvinäger
1-2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad citron
2 l stark fiskbuljong alt. fisk/hummerfond + motsvarande mängd vatten
—-
150 g sockerärtor
1 burk minimajs
1/2 gurka
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
Salladslök
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR :
Skär fisken i kuber. Stek i het panna med olivolja och smör hastigt så de får fin färg. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge. Skär rotfrukter och grönsaker i mindre bitar/skivor. Fräs palsternacka, morot, gul lök, röd o gul paprika och fänkål i samma panna som fisken stektes i. Slå på burken med plommontomater, balsamvinäger chilisås, en pressad citron och 2 liter buljong. Rör i botten av pannan så alla smaker från fisken kommer upp. Låt allt få småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare sås, eller om du vill äta grytan som soppa så späd med lite mer buljong.
De sista 2-3 minuterna; Tillsätt sockerärt, minimajs och urkärnad gurka. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägg i fisken och låt den bara precis bli varm i såsen. Toppa med salladslök och färsk timjan.

fiskgryta_lchf_recept_fisk
Ja, men då kör vi då! ;-)

fiskgryta_lchf_grönsaker
De första grönsakerna/rofrukterna åker ner i pannan. Ni ser strecken —- i receptet allt eftersom ingredienserna skall tillsättas.

fiskgryta
Lax och torsk har fått fräsa i het olja + smör så de fått fin färg.

fiskgryta_nyttig_lchf
Här har vi hela härligheten med smakerna från den stekta fisken och alla rotfrukter och grönsaker som fått fräsa ihop. Nu åkte ”mitten” av ingredienserna ner i panna. Slå på buljong och låt småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för mer krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt det sista; Sockerärt, minimajs, gurka och fisken! :-P

lchf_fiskgryta
Nyttiga lunchlådor. Check! ;-)

Citron & saltlaktritz rutor
Ursprungsreceptet är från Kärleksmums/Snoddas Sju sorters kakor
 
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1/2 dl pressad citron
skal av 1 citron
Glasyr:
75 g smör 
1 msk siktad kakao
(1-2 msk vatten)
3 1/2 dl florsocker
Saltlaktritz flakes
 
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och smöret. Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter. Smält under tiden smöret till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bred glasyren på kakan och strö på flakes. Skär upp kakan i rutor.
Gästbloggare Tina Gustafsson

Het grillad scampisallad
Mitt namn är Tina Gustafsson och denna månad fick jag möjligheten att gästblogga här på Kryddburken. Tack Linda!

Till vardags jobbar jag på tidningen BröllopsGuiden och min resterande tid fördelar jag mellan min kära man Martin, min familj, mina vänner, och mitt stora intresse att stå i köket. Mitt intresse har gjort att jag driver sajten TinaGustafsson.com sedan ett antal år tillbaka. Där kan man även bl.a. hitta mina oljemålningar och att jag har gett ut två böcker inom Bröllop & Fest.

Mitt matintresse fick jag redan som 7-åring då jag hjälpte mamma att steka köttbullar med stekspaden i munnen (jag är funktionshindrad sedan födseln) Idag tar jag hjälp av mina fantastiska assistenter då jag behöver hjälp med att t.ex. hacka mm.

Jag tycker det är allra roligast att stå i köket när det nalkas högtider så som alla hjärtans dag, påsk midsommar, Sveriges nationaldag, jul och nyår och självklart även när familjemiddagar och fester är på gång och inte att förglömma att laga en massa härlig mat vid grillen.

Receptet jag har valt att dela med mig av är en enkel och god sallad som passar utmärkt om man inte har så mycket tid en dag att lägga på matlagning men den passar också alldeles utmärkt en varm solig sommardag med ett glas vin till på altanen eller balkongen.

4 port
Grillad het scampisallad
24 stora råa scampiräkor
1 påse babyspenat, à 70 g
1-2 krukor krispsallad
1 kruka myntablad
1 kruka bladpersilja
1 rödlök
4 citrongräs
1-2 röd chili
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor

Dressing :
2 msk Harissa het chilipasta
1 msk flytande honung
2 msk fisksås
1 lime, juicen

GÖR SÅHÄR :
Skala och pressa vitlöken, blanda den tillsammans med oljan. Skala räkorna och låt räkorna marineras i vitlöksoljan i minst 30 minuter men gärna längre. Lägg alla ingredienserna till såsen i en skål och blanda väl. Skölj och hacka sallad, mynta och persilja grovt.

Skala bort de två yttre lagren på citrongräset. Skiva citrongräs, lök och chili tunt. Arrangera sallad, mynta, persilja, citrongräs, lök och chili på fyra tallrikar. Grilla räkorna i en grillpanna eller på grillen i ca 3 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta. Servera tillsammans med dressingen, ta lite i taget då dressingen är väldigt stark.

Tina profilbild
Gästbloggaren Tina, Foto; Martin Gustafsson

Wokade grönsaker med fläskkött

lchf_wok_fläskkött_recept
Då kör vi lite färgglada nyttigheter igen! ;-)

Att man äter med ögonen är verkligen ingen myt för de färgsprakande, krispiga grönsaker som just en wok bjuder på är som balsam för själen, som en solskens-injektion direkt till ”må-bra-hjärnan” och inget smakar så gott som när maten fått lite extra kärlek vid uppläggning. Alla färger och smaker möts i en explosion av kryddiga dofter från det asiatiska köket och det klorofyllstinna grönsakerna. Mat ÄR kärlek! :-P

Här har jag gjort en LCHF wok med grönsaker och fläskkött. Köttet har fått bräsera på svag värme i stekpannan i en mörk soya-marinad tills det blivit riktigt mört, det betyder således att du nödvändigtvis inte behöver använda dig av fläskfilé, schnitzel eller annat lite ”mörare” kött utan vanlig hederlig skinkstek som du strimlar funkar alldeles ypperligt eftersom köttet ändå får koka länge så det blir mört. Det värsta som finns i en wok är hårda sega köttbitar, det ska vara mjukt, näst intill sönderfallande och smälta i munnen tillsammans med de krispiga grönsakerna. Ja, då kör vi!

6 port
Det här behöver du : 
700 gram fläskkött
olivolja + smör
Salt
Svartpeppar
6 dl mörk oxbuljong
½ citron (pressad)
Soya
D´Elidas chilisås
Sambal oelek
1-2 tsk honung

2 buketter broccoli
150 gram salladsärtor

1 vitlöksklyfta
150 gram färska champinjoner
Salt
1 msk smör
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
1/4 rödkålshuvud
2 salladslök
2 morötter
1 röd paprika
1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :
Strimla fläskköttet och fräs på i het panna med olivolja och en klick smör så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på lite av buljongen och låt bräsera på svag värme ca 45 minuter. Häll på mer buljongen eftersom. När nästan all buljong fått koka in och köttet är riktigt mört avsluta med att pressa över en halv citron, en skvätt soya, chilisås, sambal oelek i valfri mängd och 1-2 tsk honung, vänd runt och låt stå så länge tills det ska blandas ner i woken.

Förbered en kastrull med broccoli som ska kokas i saltat vatten. Skölj och skär salladsärtorna i små strimlor och lägg i vatten med lite salt, dessa behöver bara få lite kokande vatten att stå i nån minut så är dom klara.

Skölj och strimla rödkål. Skär morötter, paprika och lök i bitar. Finhacka vitlöken.

Skär champinjonerna i kvartar och torrstek i het panna. Salta och tillsätt den finhackade vitlöken. När svampen vattnat ur sig, tillsätt en klick smör. Mata sen på med resten av grönsakerna i pannan och vänd runt, se till att pannan är riktigt het. Nån minut räcker. Vänd ner broccoli och salladsärtor samt fläskköttet och skyn från pannan. Servera!

lchf_wok
Det roligaste med wok är alla härliga ingredienser, låt dig inte skrämmas av den långa listan, det är värt det! :-P  

wokgrönsaker_lchf_wok
Favoritberg av färger! :-P  

lchf_wok_grönsaker
Allt som ska ner i woken förutom broccoli och fläskköttet. 

lchf_wok_fläskkött
Fläskköttet är strimlad och ska bräsera länge på svag/medelvärme tills det nästan smälter i munnen.

färska_champinjoner
Svampen torrsteks med vitlök och saltas. När de har vätskat ur sig och krympt tillsätter jag smöret. 

wok_grönsaker_lchf
Efter svampen åker resten av wokgrönsakerna ner. 

wok_lchf_recept
Fläskköttet och den kryddiga skyn från pannan, allt monterat och färdigt att njutas!

lunch_lchf_wok
Och veckans lunchlådor är nu fyllda!

Kanelbullscheesecake med Cream Cheese Frosting
 
 
Kanelbullssmet:
1,6 dl socker
58 gr smör, rumstempererat
1 ägg
1,2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
4,7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 
Cream cheese fyllning:
250 gr philadelphiost
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk mjöl
3 ägg
 
 
Kanelfyllning:
75 gr smält smör
2,5 dl farinsocker
3 msk kanel
 
Cream cheese frosting:
60 gr philadelphiost, rumstempererat
3 msk smör, rumstempererat
1 msk citronjuice
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl florsocker
 
Ugn: 175 °c
 
Smörj en bakform ca 20-25 cm
 
Kanelbullssmet:
Vispa/rör ihop smör och socker i 3 minuter tills vitt och pösigt.
Tillsätt ägg, mjölk och vanilj.
Vispa 1 minut till. Skrapa ner sidorna.
 
Sikta ihop mjöl och bakpulver. Blanda med smörblandningen. Vispa till väl blandat.
 
Klicka ner hälften av smeten i formen. Det är lite kladdigt.
 
Cheese cake fyllning:
Vispa philadelphiost och socker i 2 minuter.
Tillsätt ett ägg i taget, skrapa ner kanterna.
Tillsätt vanilj och mjöl och vispa ytterligare 1 minut.
Häll alltihop i formen.
 
Kanelfyllning:
I en liten skål rör ihop smält smör, farinsocker och kanel.
Klicka ner fyllninge över cheese cake fyllningen, använd allt.
Klicka sedan resten av kanelbullssmeten över hela ytan.
Försök sen så gott det går att marmorera med hjälp av tex en kniv, det är lite svårt med det blir bra i slutändan.
 
Baka i 50-55 minuter, kakan skall vara ljusbrun. Låt kallna och sätt sedan in  den övertäckt i kylen minst 4 timmar. Dekorera med Cream Cheese Frosting.
 
Cream Cheese Frosting:
Vispa ihop Philadelphiost och smör i ca 2 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och vispa tills det är slätt.
 
Låt kakan stå i rumstemperatur 30 minuter innan servering.
 
Försvann snabbt här hemma, sååååå god.
 
Orginalrecept hittas här :http://www.culinaryconcoctionsbypeabody.com/2010/02/07/loud-and-proud/
Amerikanska kanelbullar – Cinnamon buns with cream cheese frosting

american_buns_sticky_frosting
Kanelbulle extra allt, eller bara väldigt amerikanskt? :-P Har länge varit sugen på att prova dessa ”sticky buns” med just cream cheese frosting på. Jag bakade ut både vanliga snurror i form och hel ”bullkaka” och bredde glasyren ovanpå.

Det är väldigt sött och väldigt ”sticky” men kalasgoda och lite annorlunda mot det traditionella! Klart en favorit på kalasbordet framöver och att baka ut i form och bryta eller skära bitar av är väldigt praktiskt dessutom! :-P  

ca 30 STORA bullar (varav 12 st i form)
Det här behöver du :

1 pkt jäst (50 gram)
50 fram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
Ca 1 kg vetemjöl

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker alt. farinsocker
4 msk kanel
2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt ägg, socker, salt och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt i en djup ugnsfast form med bakplåtspapper (12 st). Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

Rör ihop glasyren och bred på medan bullarna ännu är varma.

Cream cheese frosting : 
100 gram philadelphiaost
80 gram rumsvarm smör
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
En gutta pressad citronsaft

sticky_buns_cream_cheese_icing
Snurrorna har jäst i en ugnsform och nu dags för gräddning. Jag penslar bara med uppvispat ägg, inget annat ovanpå.

sticky_buns_i_form_bullkaka
Färdiggräddad. Bullkakan tar lite längre tid i ugnen än de jag bakade ut i små pappersformar.

sticky_buns_cinnamon
Sticky buns redo! ;-)

cinnamon_buns_sticky
Och frostingen på den stora kakan. Bred på den medan kakan ännu är varm så smälter den ner fint och det blir riktigt kladdigt som de ska va! :-P

bun_cake_cream_cheese_frosting_cinnamon
Pudra med lite kanel före servering!

cinnamon_buns_cream_cheese_frosting
Bryt eller skär upp kakan i bitar.

american_buns_frosting_sticky_cinnamon
Ett recept jag absolut tycker att ni ska prova!