Wokade grönsaker med fläskkött

lchf_wok_fläskkött_recept
Då kör vi lite färgglada nyttigheter igen! ;-)

Att man äter med ögonen är verkligen ingen myt för de färgsprakande, krispiga grönsaker som just en wok bjuder på är som balsam för själen, som en solskens-injektion direkt till ”må-bra-hjärnan” och inget smakar så gott som när maten fått lite extra kärlek vid uppläggning. Alla färger och smaker möts i en explosion av kryddiga dofter från det asiatiska köket och det klorofyllstinna grönsakerna. Mat ÄR kärlek! :-P

Här har jag gjort en LCHF wok med grönsaker och fläskkött. Köttet har fått bräsera på svag värme i stekpannan i en mörk soya-marinad tills det blivit riktigt mört, det betyder således att du nödvändigtvis inte behöver använda dig av fläskfilé, schnitzel eller annat lite ”mörare” kött utan vanlig hederlig skinkstek som du strimlar funkar alldeles ypperligt eftersom köttet ändå får koka länge så det blir mört. Det värsta som finns i en wok är hårda sega köttbitar, det ska vara mjukt, näst intill sönderfallande och smälta i munnen tillsammans med de krispiga grönsakerna. Ja, då kör vi!

6 port
Det här behöver du : 
700 gram fläskkött
olivolja + smör
Salt
Svartpeppar
6 dl mörk oxbuljong
½ citron (pressad)
Soya
D´Elidas chilisås
Sambal oelek
1-2 tsk honung

2 buketter broccoli
150 gram salladsärtor

1 vitlöksklyfta
150 gram färska champinjoner
Salt
1 msk smör
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
1/4 rödkålshuvud
2 salladslök
2 morötter
1 röd paprika
1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :
Strimla fläskköttet och fräs på i het panna med olivolja och en klick smör så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på lite av buljongen och låt bräsera på svag värme ca 45 minuter. Häll på mer buljongen eftersom. När nästan all buljong fått koka in och köttet är riktigt mört avsluta med att pressa över en halv citron, en skvätt soya, chilisås, sambal oelek i valfri mängd och 1-2 tsk honung, vänd runt och låt stå så länge tills det ska blandas ner i woken.

Förbered en kastrull med broccoli som ska kokas i saltat vatten. Skölj och skär salladsärtorna i små strimlor och lägg i vatten med lite salt, dessa behöver bara få lite kokande vatten att stå i nån minut så är dom klara.

Skölj och strimla rödkål. Skär morötter, paprika och lök i bitar. Finhacka vitlöken.

Skär champinjonerna i kvartar och torrstek i het panna. Salta och tillsätt den finhackade vitlöken. När svampen vattnat ur sig, tillsätt en klick smör. Mata sen på med resten av grönsakerna i pannan och vänd runt, se till att pannan är riktigt het. Nån minut räcker. Vänd ner broccoli och salladsärtor samt fläskköttet och skyn från pannan. Servera!

lchf_wok
Det roligaste med wok är alla härliga ingredienser, låt dig inte skrämmas av den långa listan, det är värt det! :-P  

wokgrönsaker_lchf_wok
Favoritberg av färger! :-P  

lchf_wok_grönsaker
Allt som ska ner i woken förutom broccoli och fläskköttet. 

lchf_wok_fläskkött
Fläskköttet är strimlad och ska bräsera länge på svag/medelvärme tills det nästan smälter i munnen.

färska_champinjoner
Svampen torrsteks med vitlök och saltas. När de har vätskat ur sig och krympt tillsätter jag smöret. 

wok_grönsaker_lchf
Efter svampen åker resten av wokgrönsakerna ner. 

wok_lchf_recept
Fläskköttet och den kryddiga skyn från pannan, allt monterat och färdigt att njutas!

lunch_lchf_wok
Och veckans lunchlådor är nu fyllda!