En massa god mat!
Hej på er! Har ni haft en bra påsk? Här har det varit full fart för att hinna träffa olika delar av familjen på olika ställen, mycket god mat, lite lugn och ro, soligt väder, lite trädgårdspyssel och annat smått och gott :) Här kommer lite matbilder från helgen som gått :) Ovan ser ni […]
Red Velvet White Chocolate Silk Cheesecake



Red velvet botten:
Har för mig att jag använde detta recept men det går ju bra med annat också.
Jag bakade kakan i en form och inte i tre och skar sedan den i två delar efter att ha skurit av toppen.
Toppen körde jag sen i en mixer till smulor för att använda till kanterna.



3,5 dl vit choklad
     225 gr färskost, rumstemperatur
     1 tsk vaniljextrakt
     2,5 dl vispgrädde

Instruktioner
 I en mikrovågsugn säker skål, placera vita choklad chips.  
Värm i 1 minut. Ta bort från mikrovågsugn och rör om tills chokladen är helt smält, hetta i ytterligare 15 sekunder vid behov. Låt svalna till rumstemperatur.
     I en stor skål, vispa grädde tills det bildas mjuka toppar.
Sätt åt sidan.
     Kombinera smält vit choklad, creamcheese och vaniljextrakt tills det är slätt. Vänd ner vispgrädden.  
När väl blandat, fördela sedan det mesta av fyllningen på en botten, lägg på sista botten och sist resterande fyllning. Gör evt ett mönster i cheesecaken redan nu.
     Låt stå i kylskåp
2-3 timmar, gärna över natten. Täck sidorna med kaksmulor. Klart.

Nutella cheesecake
http://www.homecookingadventure.com/recipes/nutella-cheesecake

Ingrediensercirka 12-16 portioner
   
 Botten

    
250 g (ca 30 Oreo cookies), fyllning borttagen
   
80 g osaltat smör, smält
    
 Cream Cheese Fyllning
  
1 kg färskost, rumstemperatur
 
175g grädde + 2 msk kallt
 
190 g Nutella200 g socker
    
1 msk majsstärkelse
    
2 tsk vaniljextrakt
    
4 ägg, rumstemperatur
    
Nutella Topping
   
190 g Nutella
   
80 g grädde
Tillredning

    
Förbered botten. Värm ugnen till 180C.  
Ta bort fyllningen mellan Oreo kakorna och krossa dem i en matberedare. 
 Smält smöret och häll över de krossade cookies.  
Tryck ner blandningen i botten av en 26 cm springform pan (med en borttagbar botten).  
Grädda i 13-15 minuter.  
Ställ åt sidan att svalna helt.
    
Minska ugnstemperaturen till 150C.
    
 
Förbered cream cheesefyllningen.  
Kombinera socker med majsstärkelse i en skål.
    Vispa
färskosten med 1,8 dl vispgrädde tills väl kombinerat och blandningen verkar fluffig.
 (Detta är mycket viktigt)
 Tillsätt socker och blanda tills krämigt och slätt.  
Tillsätt vaniljextrakt och blanda igen tills väl kombinerat.  
Tillsätt äggen ett i taget.
    
Reserva ca 1/3 av gräddostblandningen i en separat skål. Tillsätt Nutella och 2 msk och blanda väl.
    
Häll den vita ostblandningen över den förberedda botten. Skeda försiktigt över Nutellablandning på toppen och använd en gummiskrapa för att sprida jämnt.
    
Grädda i 45-55 minuter på 150C.  
Stäng av värmen och låt det ytterligare en timme i ugnen.
    
Avlägsna och köra en vass kniv helt runt den inre kanten av formen.  
Låt det svalna helt vid rumstemperatur.
    
Förbered Nutella toppning.  
Koka upp grädde och häll över Nutella. Blanda väl och fördela det jämnt över cheesecaken.
   
Täck och låt stå i kylskåp över natten. Dekorera med några hackade hasselnötter före servering om så önskas
Cappuccino Fudge Cheesecake


Botten:
  260 gr chokladkakor typ Oreo
  170 gr riven mörk choklad
  1,2 dl farinsocker
 7 msk smält smör

Ganache
  3,6 dl vispgrädde
  565 gr mörk choklad, hackad
  0,6 dl starkt kaffe
Några droppar Kaffeessence (Keoke coffe)

Fyllning
  680 gr färskost, rumstemperatur
 2,4 dl socker
  1 1/2 msk mjöl
 3 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk hett vatten
Evt kaffeessence
  2 tsk vaniljextrakt
  1 1/2 msk farinsocker
  3 stora ägg

Topping
  3,6 dl creme fraiche
  0,8 dl socker
  2 tsk vaniljextrakt

En handfull chokladkaffebönor

Bottenkör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minutTryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.

Gör ganacheSjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.

Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvispvispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sigrör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.

Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timmeLåt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.

Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till gallerLåt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur. 

Dekorera med ganachen och chokladkaffebönor i valfritt mönster.
Om ganachen är för lös. lägg in i kylen tills den fått spritsbar konsistens.

Låt stå i kylen minst 6 timmar. 

Cheesecaken är bäst om den görs en dag i förväg, kan förberedas upp till 4 dagar innan.
Plasta in väl och förvara i kyl i så fall.

Cappuccino Fudge Cheesecake


Botten:
  260 gr chokladkakor typ Oreo
  170 gr riven mörk choklad
  1,2 dl farinsocker
 7 msk smält smör

Ganache
  3,6 dl vispgrädde
  565 gr mörk choklad, hackad
  0,6 dl starkt kaffe
Några droppar Kaffeessence (Keoke coffe)

Fyllning
  680 gr färskost, rumstemperatur
 2,4 dl socker
  1 1/2 msk mjöl
 3 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk hett vatten
Evt kaffeessence
  2 tsk vaniljextrakt
  1 1/2 msk farinsocker
  3 stora ägg

Topping
  3,6 dl creme fraiche
  0,8 dl socker
  2 tsk vaniljextrakt

En handfull chokladkaffebönor

Bottenkör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minutTryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.

Gör ganacheSjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.

Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvispvispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sigrör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.

Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timmeLåt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.

Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till gallerLåt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur. 

Dekorera med ganachen och chokladkaffebönor i valfritt mönster.
Om ganachen är för lös. lägg in i kylen tills den fått spritsbar konsistens.

Låt stå i kylen minst 6 timmar. 

Cheesecaken är bäst om den görs en dag i förväg, kan förberedas upp till 4 dagar innan.
Plasta in väl och förvara i kyl i så fall.

Cappuccino Fudge Cheesecake


Botten:
  260 gr chokladkakor typ Oreo
  170 gr riven mörk choklad
  1,2 dl farinsocker
 7 msk smält smör

Ganache
  3,6 dl vispgrädde
  565 gr mörk choklad, hackad
  0,6 dl starkt kaffe
Några droppar Kaffeessence (Keoke coffe)

Fyllning
  680 gr färskost, rumstemperatur
 2,4 dl socker
  1 1/2 msk mjöl
 3 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk hett vatten
Evt kaffeessence
  2 tsk vaniljextrakt
  1 1/2 msk farinsocker
  3 stora ägg

Topping
  3,6 dl creme fraiche
  0,8 dl socker
  2 tsk vaniljextrakt

En handfull chokladkaffebönor

Bottenkör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minutTryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.

Gör ganacheSjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.

Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvispvispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sigrör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.

Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timmeLåt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.

Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till gallerLåt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur. 

Dekorera med ganachen och chokladkaffebönor i valfritt mönster.
Om ganachen är för lös. lägg in i kylen tills den fått spritsbar konsistens.

Låt stå i kylen minst 6 timmar. 

Cheesecaken är bäst om den görs en dag i förväg, kan förberedas upp till 4 dagar innan.
Plasta in väl och förvara i kyl i så fall.

Tema – påskbuffé; Krustader och tilltugg

påskbuffe_tilltugg_snittar_krustader_tunnbrödsrullar_plockmat_buffe
Nu är det dags för veckans receptutmaning för mig och Jenny´s matblogg igen! Vi hade planerat ”påsktema” så redan förra veckan var jag inne på röda korset i Borgholm och letade rekvisita, som till synes inte syns så värst mycket på bild här ändå.

Jag hittade en rund skärbräda med handtag. Ni vet en sån där ”pizza.-spade-bräda”?
Stor och fin och inga repor. Och en gulrutig gardinkappa och några kycklingar i trä. :-P Allt för 20 kr.

Hur som så ville jag inte ha skärbrädan så trären och och fin så jag drog fram både rivjärn, knivar och ”ruggade” till den. (innan detta så lät jag den dock ligga över natten strödd med salt, då drar de ur smuts och bakterier).

Nästa steg efter en ruggig yta var att få färg på den. Inte målarfärg, bets eller andra kemikalier. Jag rörde ihop kaffesump med soya och tomatpuré och lite vanlig rapsolja och gnuggande in med händerna. KLETIG och fin blev jag! Sen fick den ligga ett par timmar innan jag sköljde av den och bara oljade in med rapsolja och lät torka. Blev himla nöjd. Tittar ni noga så ser ni den i bild lite vid kanterna, men det är inte mycket den syns trots sitt avseende ändamål. ;-)  Den kommer nog fungera väl till pass vid fler tillfällen misstänker jag dock.

Nu till mina små krustader och tilltugg.
En påskbuffé kan ju innehålla så mycket och allt man föredrar blir ju till slut ett urval av allt gott man tänk och tittat på så jag vi är inte sämre än att vi bjuder på fler valmöjligheter och fler recept till just påskbuffén! :-P

Jag har gjort två sorters krustader och två andra små snittar/tilltugg. Vad Jenny bjuder på ser ni längre ner.
12 st
Gratinerade krustader med brieost och salami : 
12 små krustadskal
150 gram brieost
3 skivor salami

12 st
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor : 
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
2 tsk sweet chilisås
Salt o peppar
24 räkor

12 st
Paprikahönor : 
12 rundlar av hönökaka (snapsglas)
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
½ msk malen paprika mild
Salt o peppar
Röd spetspaprika

12 st
Tunnbrödsrullar med skagenröra :
2 tunnbröd
200 gram skagenröra
Ruccola

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop varje röra för sig. Krustaderna som gratineras, kör i ugn 175 grader ca 15 min. Låt svala något. Dekorera varje krustad/tilltugg valfritt. Se bilder för exempel.
Skagenröra, se recept nedan.

till 2 rullar tunnbröd, ca 12 bitar
Skagenröra : 

3 msk grädde (ska vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk stenbitsrom
1 knippe dill, finhackad
1 rejäl näve räkor
½ finhackad rödlök
2 tsk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

krustader_fyllning_salami_brieost
Gratinerade krustader med brieost ihoprört med finhackad salami. En fräsch gurkbit på toppen bryter av det salta.

snittar_tunnbröd_plockmat_buffe_skaldjur_rullar_påskbuffe
Tunnbrödsrullar med skagenröra, toppad med skagen/stenbitsrom/citron/majonäs.

buffe_påskbuffe_tilltugg_plockmat_skaldjur_krustader_råkor
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor och timjan.

snittar_tilltugg_buffe_plockmat_mingelmat_recept
Paprikahönor! :-P
Små rundlar uttagna med snapsglas från hönökaka, toppad med paprikaröra (philadelphiaost/creme fraiche/malen paprika/chili/salt och peppar) pudrade med mer malen paprika och röd spetspaprika i skivor på toppen.

påskbuffe_dekoration
Till alla slag bufféer tycker jag att dekoration efter årstid hör till. Ut i naturen eller trädgården och plocka in små snittblommor, kvistar och blanda gärna dekorationen med det som buffén innehåller såsom citron och dill, paprikor, timjankvistar, lökblast mm. Man äter ju inte bara men munnen utan även med ”ögat”…. .-P

kryddburken_buffe_krustader_plockmat_snittar_skaldjur_recept
Låt er väl smakas och hoppas ni får lite idéer av mig och Jenny nu till påsk. ♥

jennys_matblogg_räk_cheesecake
Matiga tårtor och cheesecakes brukar vara riktigt populära på bufféer av alla de slag. Här har Jenny gjort en räkcheesecake helt i påskens tecken. Ett perfekt tillbehör och dessutom en rätt som kan förberedas och serveras kall. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR >>

Vit chokladcheesecake med mango
Orginalrecept finns här:
 
Botten:
 2 pkt Oreos á 154 gr
 70 gr smält smör
 
Mangofyllning:
 1 msk strösocker
1 1/2 tsk majsstärkelse
0,8 dl kallt vatten
3,5 dl fryst eller färsk mango eller färdig mangopuré (barnmat)
 
Cheesecake:
 350 gr Creamcheese
0,8 dl strösocker
1 st ägg
1äggvita
1 tsk vaniljextrakt
1 1/2 tsk citronsaft
175 gr vit choklad
0,6 dl vispgrädde
 
Värm ugnen till 175°c grader .
Krossa Oreokexen i en mixer, tillsätt smält smör, tryck sedan ut i en bakform ca 22 cm.
I en liten kastrull , vispa ihop 1 msk strösocker och majsstärkelse tills allt är blandat .
Rör i kallt vatten och tillsätt mango som är puréat .
Koka på medelvärme vispa ofta , tills blandningen börjar koka .
 Ta bort från värmen och låt svalna.I en stor bunke , med en elvisp , vispa ihop creamcheese och strösocker pösigt , ca 1 minut .
Blanda i ägg och äggvita .
Lägg till vanilj och citronjuice.
Ställ blandningen åt sidan .Smält ihop vit choklad och grädde försiktigt.
Tillsätt chokladblandningen till creamcheese blandningen och blanda tills slät .Häll ca 1,6 dl cheesecakeblandningen över botten och fördela jämnt över botten .
Ringla eller skeda över mangosås. Häll sedan sakta återstående cheesecakeblandning över mangosåsen , se till att det täcker väl så det inte syns igenom. Spritsa eller skeda ut små prickar av mangosåsen i valfritt mönster. Ta en tandpetare eller vass spetsig kniv och börjar med mittcirkeln, kör tandpetare genom centrum av varje hjärta ( lyft inte tandpetaren tills du avslutar den sista cirkeln ) .Baka cheesecaken i 40 minuter , stäng sedan av ugnen och låt cheesecake i ugnen i ytterligare 5 minuter . Ta bort från ugnen och låt svalna . Täck och ställ i kylskåp tills helt kyld i ca 6 timmar .
Servera med överbliven mangosås.
Neapolitan Zebra cheesecake

Ingredienser:
Botten :
200 gr Digestivekex krossade
100 gr smält smör
Jordgubbslager:
225 gram creamcheese
1,4 dl turkisk yoghurt 
1,4 dl socker
2 ägg
0,6 dl maizena
0,6 dl jordgubbspuré*
1 tsk jordgubbsextrakt( valfritt, men rekommenderas starkt )
Några droppar karamellfärg ( valfritt men rekommenderas )* ( blanda frysta jordgubbar som är upptinade i din matberedare för att göra puré . )
För chokladlagret:
225 gram creamcheese
1,4 dl turkisk yoghurt
1,4 dl socker
2 ägg1 tsk vaniljextrakt
0,6 dl mjölk

0,6 dl kakaopulver
0,6 dl maizena
För vaniljlagret:
 
225 gram färskost
1,4 dl turkisk yoghurt
2 ägg
1,4 dl socker
2 tsk vaniljextrakt
0,6 dl mjölk
0,6 dl maizenainstruktioner :
 
Ugn:175°c

Botten :Blanda kexsmulor och smält smör tills väl kombinerat .
Tryck längs botten och upp sidorna av en 20 cm springform . Placera i frysen medan du förbereder smeten .
För att förbereda smeten : kombinera alla ingredienser för jordgubbsblandningen i en skål .
Vispa tills slät . ( Du kan göra detta med en elvisp eller en visp . ) Ställ åt sidan .
Upprepa för att göra choklad och vanilj smet .

För att montera cheesecake :
Ta ut botten från frysen . Placera en liten skopa ( ca 2-4 msk ) av vaniljsmeten i mitten av botten .
 
Därefter placerar en skopa av choklad blandningen i mitten av vaniljsmeten.

Detta kommer att göra så att vaniljblandningen sprids ut. Sedan placera en skopa av jordgubbsblandningen i mitten av choklad , återigen , kommer detta trycka ut chokladblandningen ut mot kanten.
https://www.youtube.com/watch?v=q9_9aSbTMbs
Upprepa med resterande smet , alternerande mellan färgerna . Ju fler varvningar desto fler ränder i kakan.
Grädda cheesecaken vid 175°c för 65 minuter .
För att undvika sprickor , stäng av ugnen och låt cheesecaken långsamt svalna i ugnen minst en timme .
Candy cane chocolate cheesecake
 
Ingredienser
Botten:
200 gr kex smulor
50 gr smör , smält
Fyllning
450 gr Philadelphia cream cheese , rumstemperatur
1,8 dl socker
3 ägg , rumstemperatur
0,6 dl grädde
 
några droppar Mintessence
150 gr Hersheys candy cane choklad , hackad
Dekoration
150 gr Hersheys candy cane choklad
Instruktioner
1.Värm ugnen till 175°c . Fodra en ca 22 cm form med bakplåtspapper (jag hade för stor form därför blev den för låg) Ställ åt sidan
2.In en liten skål kombinera smulor och smält smör . Tryck ut i botten på formen .
3.Kyl i 5 minuter.
4.Gör cheesecake fyllningen.
5.I en bunke vispa ihop Cream cheese och socker . Vispa på låg hastighet tills ljust och fluffigt .
6.Tillsätt äggen , ett i taget, skrapa ner sidorna av skålen med en spatel efter varje ägg.
7. Tillsätt grädde och mintessence och rör om.
8.Vänd ner den hackade chokladen .
9.Häll över kexbotten.
10.Baka i förvärmd ugn i 40 minuter. Stäng av ugnen , öppna ugnsdörren något och låt cheesecaken svalna i ugnen i 1 timme .
11.Ta bort från ugnen och kyl ett par timmar .12.Ta ur cheesecaken ur formen.
13.Spara 12 bitar choklad för dekoration. .
14.Smält övrig choklad försiktigt..
15.Spritsa eller bred ut den smälta chokladen över hela cheesecaken. Placera en bit choklad på varje bit.
 
Jag köpte Herseys candy cane chocolate hos USA godis men eftersom det är en säsongsvara så lär den var slut nu.