Rabarberpaj med marängsviss är en dessert som går hem varje gång! En smarrig dessert som uppskattas av både ung som gammal!
Ingredienser
(ca 8 portioner)
Ingredienser, paj:
5-7 st rabarber
1 dl socker
4 msk vaniljsocker
Ingredienser, smuldeg:
2 dl smör
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
Tillbehör:
– Vaniljglass
– Maränger
– Vispgrädde
Gör så här, paj:
1. Skiva rabarberna i ½ cm tjocka skivor.
2. Smält smöret i en stekpanna.
3. Häll i rabarberna och sockret.
4. Stek tills sockret blir karamelliserad och rabarberna blir mjuka.
Gör så här, pajdeg:
1. Blanda samman alla ingredienser till en deg.
2. Lägg degen i en pajform och låt det gräddas tills den blir gyllene i ugnen på 170 grader i ca 15 minuter.
3. Ta ut pajdegen och låt den svalna.
Gör så här, servering:
1. När smuldegen har svalnat – krossa smuldegen och marängerna lätt.
2. Blanda ihop den krossade smuldegen och marängerna med lättvispad grädde och de karamelliserade rabarber skivorna.
3. Portionera upp i mindre skålar och avsluta med lägga 4 skedar av vaniljglass runtom i skålen.
Tips! Om rabarbern inte har kvar sin syra, riv i lite citronskal för att höja smakerna!
Originally posted 2011-07-03 17:04:01. Republished by Blog Post Promoter
Inlägget Rabarbarpaj med maräng dök först upp på Rabarberpaj.se.
Denna mycket uppskattade paj brukar jag göra av James Grieve-rabarber. Gör pajdegen av lika delar (i vikt) mjöl och smör. Sätt till mjölet ca en matsked vatten per 100 g mjöl, och finfördela det fuktade mjölet. Låt stå 10 – 20 min. Knåda ihop mjöl och smör, låt det inte bli varmt eller ens ljummet. Gör ett mycket tunnt pajskal. Fodra en smord pajform med skalet (låt skalet vikas över kanten på formen).
Gör även ett lock. Låt locket ligga svalt.
Grädda den fodrade formen, ca 15 min i ca 200 grader C.
Skiva rabarberna (ta bort kärnhusen)
Fyll formen med rabarber och några matskedar sylt. Spruta citronsaft över.
Täck med ett lock av aluminiumfolie.
Grädda i ca 45 min i ca 200 grader C.
Ta av aluminiumfolien och lägg på locket av pajdeg.
Grädda i ca 15 min i ca 200 grader C.
(Dessa pajer gör jag 10 – 15 stycken varje höst, bakar dom halvfärdiga och
fryser in dem.)
Pajdeg (av vetemjöl, smör och vatten)
rabarber (aromrika, syrliga)
Citronsaft
Sylt (drottningsylt)
Vaniljglass med jordgubbsrippel
Cointreau
Servera de varma pajbitarna på ett par skivor glass. Häll likören
över.
Originally posted 2009-09-17 18:22:06. Republished by Blog Post Promoter
Inlägget Rabarberpaj med glass dök först upp på Rabarberpaj.se.
Blanda samtliga ingredienser till pajdegen, gärna i mixer, och lägg den i kylskåpet. Gör fyllningen: Smält smöret och tillsätt sockret så det löser sig. Tag från plattan. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den. Riv av det gula på citronerna och rör ner det. Rör till en jämn smet. Rör ner äggen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt smeten sjuda på svag värme under ständig omrörning tills smeten tjocknat något, det tar 15-20 minuter. Blanda ner rommen. Tag fram pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Bred ut smeten i pajskalet. Kärna ur och rabarberskivor rabarberna och tryck fast rabarberskivorna som ett skovelhjul i smeten. Droppa lite pressad citron över äppelbitarna. Strö inte över socker, för det bränner. Tryck ner pajdegen längs med kanterna. Grädda kakan i 200º i ca 30 minuter. Servera med vaniljsås.
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
80 g smör
1 äggula + ev. lite kallt vatten
2 msk strösocker
1 krm salt
rivet skal av ½ citron
Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
300 g mandelmassa
3 ägg
rivet skal av 1½ citron
4 tsk ljus rom (Curacao orange går också bra)
1 krm salt
2-3 fasta, syrliga smakrika rabarber + lite pressad
citronsaft att droppa över
Granny Smith går bra, aroma går också bra (skalen kan vara kvar)
Vaniljsås:
2½ dl + 2½ dl vispgrädde
1 msk maizena
2 msk strösocker
2 äggulor
½ vaniljstång
½ krm salt
Skär upp vaniljstången på längden och lägg den i 2½ dl vispgrädde i en liten kastrull. Låt det koka upp. Låt det stå i en kvart och dra. Skrapa ur kornen ur vaniljstången, rör ner dem och släng stången. Blanda ner äggulor, maizena, salt och socker och rör om ordentligt. Låt blandningen sjuda under vispning tills den tjocknat. Låt den svalna. Vispa resten av grädden löst och rör ner den. Servera till kakan.
Övrigt:
10-12 bitar
Originally posted 2009-09-17 02:07:37. Republished by Blog Post Promoter
Inlägget Drottningens rabarberkaka dök först upp på Rabarberpaj.se.
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Pytt i Panna på mitt sätt
- Vattenmelon fylld med sallad på fänkål, mozzarella och granatäpple
- Fredagsfågel – Smakrik gryta på kalkon eller kyckling
- Dessert till Valborg – Rabarberpannacotta
- Populär TV-mat från 70-talet – Pepparfläsk
- Glutenfria nötchokladkakor
- Fläskkarré med pepparsås och picklad paprika
- Vårgrön smoothie och mina tankar om grönt
- Mina bidrag till Världsbokdagen 23 april
- Moccatryfflar
- Långlagat lamm med indisk tomatsås – Pulled Lamb
- Zucchinibiffar med linser
- Glutenfria småbröd till brunchen
- Blomkålssoppa
- Lättlagad omelett med fetaost
- Kokbokstips för alla smaker
- Matig macka till påsklovsfikat
- 15 år med glutenfri LCHF
- Påskbordets godaste efterrätter
- Soppa à la Man tager vad man haver
- Pytt i Panna på mitt sätt
- Vattenmelon fylld med sallad på fänkål, mozzarella och granatäpple
- Fredagsfågel – Smakrik gryta på kalkon eller kyckling
- Dessert till Valborg – Rabarberpannacotta
- Populär TV-mat från 70-talet – Pepparfläsk
- Glutenfria nötchokladkakor
- Fläskkarré med pepparsås och picklad paprika
- Vårgrön smoothie och mina tankar om grönt
- Mina bidrag till Världsbokdagen 23 april
- Moccatryfflar
- Långlagat lamm med indisk tomatsås – Pulled Lamb
- Zucchinibiffar med linser
- Glutenfria småbröd till brunchen
- Blomkålssoppa
- Lättlagad omelett med fetaost
- Kokbokstips för alla smaker
- Matig macka till påsklovsfikat
- 15 år med glutenfri LCHF
- Påskbordets godaste efterrätter
- Soppa à la Man tager vad man haver