Köttbullar med sesamfrön ca 6 port (Räcker till många fler på julbordet)
1 kg nöt/vilt/blandfärs
2 ägg
2 dl grädde eller majonnäs
1 finhackad, stekt lök
½ dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
2 msk grovkornig senap
Salt och svartpeppar
Smör/kokosolja till stekning
För mer julsmak:
½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor
Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten.
Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.
Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.
Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.
Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning.
Skaka stekpannan efter att de fått färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen. Stektid cirka 6-8 minuter.
Vill du börja laga maten till jul redan nu, så frys in köttbullarna ostekta, lösfrysta på en bricka.
Sen är det bara att ta fram så många som behövs, tina i kylen och steka dem strax innan middagen på julafton, då blir de som bäst.