MBC – Kaffe med julsmak
Tomtens julkaffe MBC

Skriv en bildtext

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya.

Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans.

Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen.

Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen.

Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept.

Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul❤

P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart?

Varm Choklad LCHF i gammal Le Creuset-gryta

Varm LCHF-choklad med kardemumma. Klicka på bilden för recept…


MBC – Kaffe med julsmak
Tomtens julkaffe MBC

Skriv en bildtext

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya.

Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans.

Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen.

Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen.

Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept.

Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul❤

P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart?

Varm Choklad LCHF i gammal Le Creuset-gryta

Varm LCHF-choklad med kardemumma. Klicka på bilden för recept…


Julmaten uppäten!

julfrukost_julmorgon_julmat
Sista dagen på julhelgen idag och då kom den första snön! 😛
Jag hoppas ni alla haft en underbar jul med god mat, familj och vänner! Vi har firat julen i liten skala med bara familjen. Inget överflöd av julmat utan precis sådär lagom så man slipper stå med rester i oändlighet.Ni ska dock ändå få ett gott tips på recept med prinskorv lite senare. Söndagsmiddan idag blev rester i alla fall men sen ska de nog vara slut… 😉

 

God fortsättning på er! ♥

 

julbord_julmat_julafton

 

scan_julskinka
Måste bara få höra med er vilken julskinka ni valde i år? Köpte ni färdigkokt, rimmad, orimmad eller plånboks-skinka? Kanske från gårdsbutik? Jag fick prova två skinkor från Scan, en gorumet & en rapsgris, bägge färdigkokta, bara att griljera! Den stora gorumetskinkan är ännu inte öppnad vi tog den lilla rapsgrisskinkan nu i jul då vi inte blev så många. Men jösses så god den var! Har alltid gillat köttet från rapsgris och denna skinka får av mig högsta betyg av alla jag provat tidigare. Bra sälta och så mör och saftig!
Den andra skinkan ska jag laga till i veckan och göra diverse rätter av samt frysa in till skinklådor, pastasåser, schnitzel mm.

 

julgran_jul_2015
Julgrannen anno 2015.

 

robertos_färjestaden_restaurang_öland_kebabtallrik
På Annandagen åkte vi in till Kalmar till mellandagsrean. Vi fyndade en hel del på på EKO:-, Biltema, Mediamarkt och Djurkompanet. Galet mycket folk så efter Kalmar landade vi på Robertos i Färjestaden – Ölands helt klart bästa kebab och gyrostallrikar! 😉

 

robertos_färjestaden_restaurang_öland

Lucka 22 – Keso à la Malta
Keso à la Malta Foto Mikael Eriksson

Keso à la Malta
Foto Mikael Eriksson

Julig efterrätt

De flesta har väl barndomens Ris à la Malta som ett gott smakminne av julen.

I min variant använder jag keso istället för ris och serverar med bär eller en osötad bärsås till.

Receptet kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer.

Den är tyvärr slutsåld i Sverige, men finns här på engelska.

Nästa år kommer den ut även i Tyskland :)

Keso à la Malta med drottningsås 4 port

2 dl Keso

2 dl grädde

1 dl hackade valnötter

1 krm äkta vaniljpulver

Mosa keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre. Blanda med hackade valnötter och vaniljpulver.

Vispa grädden, inte alltför tjock. Vänd försiktigt ner kesoröran i grädden.

Låt stå i kylen en stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.

Lägg upp i glas, skeda lite bärsås över.

Drottningsås

1 dl hallon

1 dl blåbär

2 tsk pressad citron

Blanda bär och citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt småputtra ett par minuter.

Passera genom en nätsil med hjälp av en slev. Häll upp på burk, låt svalna och förvara i kylen.

Såsen håller sig inte lika länge som en sockrad. Går inte allt åt på några dagar, så frys in burken.

 


Lucka 21 – Ischoklad med julsmaker

Ischoklad med julkryddor och flingsalt

Ischoklad

50 g 85% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis.

Här nedanför hittar du några till av mina ischokladsorter jag gjort genom åren.

Klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Ischoklad med kardemumma

Ischoklad med kardemumma…

Ischoklad med apelsin och valnötter...

Ischoklad med apelsin och valnötter…

Ischoklad med körsbär och mandel...

Ischoklad med körsbär och mandel…

Tomten på Kleopatrastranden i Alanya 4e Advent...

Tomten på Kleopatrastranden i Alanya 4e Advent…

Tomten

Kom ihåg att stressa av lite dagarna innan jul, så blir den riktigt njutbar…


Lucka 20 – Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Glutenfri njutning LCHF/Paleo

Jag äter inte så ofta kaffebröd, men till jul tycker jag om att njuta av lite saffransbröd och pepparkakor.

Här har jag gjort en glutenfri och mjölkfri kaka som passar oss som äter LCHF och Paleo.

Den passar förstås de flesta andra som gillar naturliga njutningar också :)

Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället.

Jag hade inget nöt- eller mandelmjöl så jag mixade valnötter fint.

Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl kokosgrädde eller grädde

½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med kokosgrädde eller vispad grädde. Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund...

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund…


Lucka 19 – Saffransostkaka LCHF

Saffransostkaka LCHF

Julostkaka

Den här ostkakan/saffranspannkakan gjorde jag hemma hos mamma häromveckan, när vi firade jul i förtid.

Jag och Lennart mår båda bättre av ett varmare klimat, så vi firar sen några år jul och nyår i Alanya.

Jag tar med mig lite härliga julbilder i minnet från Julmarknaden på Jamtli, då det som tur var hade kommit lite snö.

Här nedanför receptet får du också ta del av dem, det är verkligen en vacker och traditionell julmarknad med mycket fint hantverk.

Saffranspannkaka LCHF

Ostkaka med keso  2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Tomtens kusin träffade vi på Jamtlis Julmarknad...

Tomtens kusin träffade vi på Jamtlis Julmarknad…


Lucka 18 – Röd coleslaw med sting

Röd coleslaw med ingefära

Rödkålssallad

½ liter finstrimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl granatäppelkärnor

½ pressad citron

1-2 msk riven ingefära

Salt

Chiliflingor

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor. Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Salladen blir bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas, så då minskar du även stressen kring julmaten.

Vi åt den igår tillsammans med ugnsstekt, urbenat chilikryddat kycklinglår med getostsallad och smör.

Godare jullunch får man leta länge efter, även om inte den här matbilden var den vackraste jag tagit.

Hade inte tänkt fotografera maten och då lägger jag upp den lite slarvigare än vanligt… ;)

Jullunch i Alanya

 Coleslaw på rödkål

Tomten


Lucka 15 – Vörtbröd

Glutenfritt vörtbröd

Julens godaste bröd

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)

Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.

Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.

Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.

Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.

Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.

Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.

Artikel i UNT

Tomten och Paleochoklad


Lucka 14 – Turkisk morotsröra
Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Långsemester

Nu har vi kommit ner till Alanya för långsemester, jag, Lennart och Tomten.

Vi kommer att bjuda på en del godsaker härifrån som passar även på ett svensk julbord, så adventskalendern fortsätter precis som vanligt.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Röran smakar mycket gott till köttbullar och kallskuret, både kött och fisk. Kanske en ny favorit på julbordet i år?

Det här receptet kommer från min kokbok Grillmat LCHF.

Den finns att köpa på Bokus och Adlibris, kan bli bra som julklapp till grillentusiasten :)

Tomten i Alanya