Min bästa paj, vegetarisk och med tacofyllning

Glutenfria pajer

Idag får du tips på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.

Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.

Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.

Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.

”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.

Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”

Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.

Det är just såna näringsrika och smakfyllda rätter jag skapat till min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, läs gärna mer och förhandsbeställ den här på Adlibris.

Det glutenfria pajskalet som följer längst ner i inlägget fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk honung eller annan sötning.

Spenatpaj med getost ca 3-4 port

5 ägg

½ liter bladspenat

3 dl crème fraiche

2 dl keso

Salt och peppar

Riven muskotnöt

Att strö över:

200 g tärnad getost

1 dl kärnfria oliver

10 cocktailtomater

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.

Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..

Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Laxpytt och Skördefest i Jämtland/Härjedalen

Festlig snabbmat

Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller till helgens brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.

Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.

Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i just det, Ås, strax utanför Östersund.

Där kommer jag att delta och signera kokböcker på den Skördefest som arrangeras i Jämtland och Härjedalen nu i helgen 14-15 september.

Chili sin carne från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Jordgubbssallad med Brie från min grillbok Foto Mikael Eriksson

Många av bilderna i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.

De ekologiska grönsakerna från trädgården finns förstås med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag finns på plats på Skördefesten tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani mellan 11-16 på lördag och 10-16 på söndag.

Laxpytt 1 port

100 g tärnad gravlax

1 dl tärnad zucchini

1 dl strimlad grönkål

½ dl tärnad halloumi eller eldost

½ dl tärnad morot

½ hackad, gul lök

2 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

1 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg, krydda med chiliflingor.

Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.

Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.

Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

En av de glada hönorna på Ås Trädgård

Godsaker från gårdsbutiken

Lättlagad ratatouille

Skördetider

Idag får du ett snabbt middagstips, perfekt för dig som har egen trädgård.

Vi andra får leta reda på närmsta handelsträdgård eller frossa i grönsakshyllorna i mataffärerna.

Passa på att ta vara på allt det goda som finns i överflöd just nu, det förgyller den enklaste måltid.

Receptet går förstås bra att göra i större satser om du vill, så kan du frysa in den färdiga ratatouillen i påsar och njuta av i vinter.

Kalkonbröst och ratatouille

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Havssalt och vitpeppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchini och fräs med ett par minuter, låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingbuljongen, låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Vill du läsa mer om min matfilosofi så kan du göra det här.

Fläskkarré med örtsmör och ratatouille

Grönsakssvarv – recept & tips på bra produkt (med rabatt just nu!)
Hej! Jag har tidigare i ett antal inlägg pratat mig varm för min lilla smidiga grönsakssvarv som jag köpt hos KitchenTime.se. Jag vill bara passa på att tipsa om att den nu finns att köpa till nedsatt pris, 199 kr istället för 249 kr. Jag såg även nu att det finns en utvecklad variant på denna […]
Minska matsvinnet – 5 goda rätter på rester
Hej! Har du lite olika grönsaksrester som ligger i kylen och börjar se lite ledsna ut? Då är det perfekt att använda dem till att göra lite lättlagade och goda luncher eller middagar! Grönsaker av olika slag, något protein och kanske ett par ägg är allt du behöver för att slänga ihop bra måltider på […]
Spagettipumpa med rökig köttfärssås
Hej och godmorgon, idag blir det ett nytt recept! :) Det bloggas och pratas en hel del om spagettipumpan. Jag har velat testa länge, men aldrig sett röken av denna pumpa i någon matäffar. Men så dök den upp. Plötsligt händer det! Självklart köpte jag en och släpade hem :) Det svåraste med pumpan, förutom […]
Mina basvaror
En del råvaror slinker alltid ner i kundvagnen när vi är och handlar. En del av dem ser du på bilden ovan. Vi äter så klart en hel del ägg, så vi köper alltid plattor med ägg där det är typ 24 ägg i ett paket… skulle tro att det går åt lite drygt två […]
Lågkolhydratsmiddag på mitt sätt
God morgon på er! Så här kan man väl säga att en standardmiddag ser ut för mig, som jag äter när jag kommer hem från jobbet :) Ser rätt gott ut eller hur? Middagen består av en matlåda, i det här fallet en köttfärsröra med blomkål och lök, och en massa råa grönsaker. Det här lasset har […]
Kalkonbröst med grönsakswok och Dijonnaise

Kalkonbröst med grönsakswok

Wokade grönsaker 2 port

2 dl strimlad zucchini

1 dl strimlad broccoli

1 dl strimlad mangold

1 skivad morot

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk smör

2 msk kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter, salta, peppra och häll över vinägern.

Låt vinägern koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till.

Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.

Helstekt kalkonbröst med wokade grönsaker och Dijonaisse med persilja

Dijonnaise med persilja 2 port

1 dl majonnäs

½ dl hackad persilja

1 msk Dijon

Vispa samman majonnäs, senap och persilja.

Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin


Grillmiddag med rostade tillbehör

grillad_skinkstek_vitlökssmör
Då var det fredag igen och idag bjuder jag på grillat! Nog kliar det allt lite i grillfingrarna när vårsolen tittar fram och man väcks av fågelkvitter på morgonkvisten. Det är ju så förbenat gott med grillat just i början av säsongen. Här kommer tips på marinad, vitlökssmör och goda tillbehör med rostade rotfrukter och grönsaker. Kan säga att det smakade ljuvligt! :-P

Har ni idétorka om vad ni ska ha för tillbehör?, här hittar ni 50 tips på tillbehör till just grillat – Klicka HÄR!

Marinad till 1 kg skivad skinkstek;
2 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressad vitlöksklyfta
2 msk malen paprika
Salt & svartpeppar

räfflad_kniv_potatis_morötter
Potatis och morötter skar jag med ”räffelkniven” i skivor.

rostade_grönsaker_rotfrukter_tillbehör_grillat
Blandade med förkokta majskolvar i bitar, små plommontomater, ett par vitlöksklyftor, citron och timjan. Olivolja, salt och peppar sen ska allt vändas runt och gotta till sig i ugnen ca 50 – 60 min 200 grader.

grillmiddag_potatistillbehör_förberedaFörbereder tillbehör och min specialare; american grillsås. Den är sjukt god! ;-)

American grillsås :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

tillbehör_grillat_potatis_rostade_majs_grönsaker_rotfrukter
Skjuts in i ugnen 200 grader ca 50 – 60 min. Vänd runt då och då.

tillbehör_grillat_potatis_majskolvar_morötter_ugnsrostade_grönsaker
När rotfrukter och grönsaker är klara i ugnen, plocka bort de torra timjankvistarna och servera till köttet.

grillat_griskött_skinkstek
Smaklig måltid, å glöm för guds skull inte vitlökssmöret! ;-)

Vitlökssmör :
200 gram rumsvarmt smör
2 msk olivolja
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk D’Elidas chilisås
Några droppar pressad citron
Trocomare örtsalt
Vitpeppar
Flingsalt

RÖR IHOP – smaka av! :-P