Spröda frökex med laxröra

Spröda frökex med laxröra

Laxröra 4 port

150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på Spröda frökex eller gurkskivor.

Laxröra på Spröda frökex

 

Midsommar


Matjesmousse

Matjesmousse

Midsommarklassiker

Den här matjesmoussen har en given plats på midsommarbuffén.

Vill du istället göra en matjestårta som den man gör på kavring, så mixa några skivor av mitt valnötsbröd och smaksätt gärna med lite stött anis och kummin.

Blanda ca 2 dl brödsmulor med 50 g smält smör och tryck ut i en mindre pajform klädd med plastfilm och häll den nygjorda moussen ovanpå.

Ställ i kyl några timmar att stelna och garnera sen till exempel med tunna skivor av rädisor som du lägger i en cirkel runt och strö hackad gräslök i mitten.

Silltallrik med Snälleröds Jungfrubrännvin

Matjesmousse

1 burk matjessill à 200 g

1 dl crème fraiche

1 dl grädde

½ dl färskost

1 dl finhackad gräslök

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält på svag värme i sillspadet.

Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök, kryddor och rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det med resten.

Då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vispa grädden rätt fast och vänd försiktigt ner den i röran.

Låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokt ägg eller som en del av en större silltallrik.

Moussen blir en fin gåbortspresent om du häller upp den i en konservburk av glas.

En burk matjesmousse


Silltips till Midsommar

Vitlökssill med örter

Sillinläggningstips

Som bas till mina smaksatta sillar använder jag alltid vanlig inlagd sill, som jag blandar med de olika såserna.

I en del recept ser man att vanlig urvattnad saltsill blandas direkt i såsen, men det blir en ganska smaklös anrättning.

Den klassiska inläggningslagen som kallas 1-2-3-lagen, består av 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Jag brukar ta 1½ dl ättikssprit 12%, 1½ dl socker och 3 dl vatten istället till 4 saltsillfiléer, läs mer hur du gör min inlagda sill här.

För en inlagd sill på Paleo-vis, så kan du använda honung istället för socker.

Det mesta av kolhydraterna från sockret stannar i lagen, men vill du ha en sockerfri sill så använd det sötningsmedel du föredrar.

Då håller den inte lika länge så gör bara en sats som går åt över midsommardagarna.

Vitlökssill med örter

2 hela, inlagda sillfiléer

1 dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

Några droppar Worcestershiresauce

 Lite vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas smakerna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Vill du ha fler sillrecept? Här hittar du då min Citronsill och Senapssill.

Servera gärna mina Spröda frökex från Huså Bröd till sillen.

Spröda frökex från Huså Bröd

Citronsill

Citronsill…


Räksallad med mozzarella och örtsås

Räksallad med mozzarella

Sommarsallad

Nu i sommartider har jag bytt ut torsdagssoppan mot matiga sallader.

Perfekt mat att ta med på en picknick i en minivariant av Wonderbag, som håller kyla lika bra som värme.

Här nedan en bild från Kreta, där jag hade en sallad och bubbelvatten med till stranden i bagen.

Salladen och drycken höll sig kalla ända från tidig morgon fram till lunch trots att det var riktigt varmt.

Wonderbag på stranden

Sallad med räkor och mozzarella 1 port

100 g skalade räkor

50 g Mozzarella

5 cm gurka

3 cocktailtomater

Bladpersilja

Citron

Örtmajonnäs

½ dl majonnäs

1 msk crème fraiche

1 tsk pressad citron

1 msk hackad dragon

1 msk hackad gräslök

Flingsalt och peppar

Kallpressad olivolja

Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.

Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten.

Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.


Lättlagad lax med grönsaksfräs

juli-15-018-1

Snabbmat

På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som jag ofta gör när jag vill ha tid till annat.

Ett kryddsmör blir gott som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.

Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port

2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad

1 liten, gul lök

½ äpple

½ paprika

2 msk sesamfrön

2 msk kokosolja

2+2 msk smör

½ pressad citron

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.

Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.

Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.

Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.

Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.

Lax med Sesamstekta grönsaker


Citronsås till grillmaten

Citronsås

Sommarfavorit

Den här syrliga såsen tillhör mina absoluta sommarfavoriter.

Citronsås passar fint både till grillade skaldjur och fisk, men passar utmärkt även till många vegetariska rätter som den här grönsakspatén och till kycklingspett.

För fler grilltips, ta gärna en närmare titt i min kokbok Grillmat LCHF här på Smakprov.se så får du 3 gratisrecept, bland annat grillade pilgrimsmusslor.

Vill du sen köpa boken så hittar du den här på Adlibris och Bokus, där den och mina andra kokböcker även finns på engelska.

Citronsås 2-3 port

1 dl majonnäs

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

½ dl hackad citronmeliss

2 msk finhackad gul paprika

Rivet skal och saft från ½ ekologisk citron

½ tsk ekologisk citronpeppar

Flingsalt

Vispa samman majonnäs och crème fraiche. Rör ner citronmeliss, paprika och citron.

Smaka av med flingsalt och citronpeppar.

Låt stå kallt en timme, så utvecklas smaken bättre.

Servera såsen till grillade, ekologiska tigerräkor eller stora grönlandsräkor.

Grillade räkor med citronsås


Stuvad rödkål på nytt sätt

Stuvad rödkål

Dillstuvad rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 liten, gul lök i klyftor

3 msk smör/kokosolja

1 pressad citron

1 dl kokosgrädde

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Salt och peppar

Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.

Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosgrädde.

Citronen tar effektivt kål på kokossmaken om du brukar ha svårt för den.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.

Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.

Jag serverade rödkålen till varmrökt makrill och stekta champinjoner.

I helgen var jag och besökte Smaka på Stockholm, Sveriges största matfestival.

Riktigt roligt var det att se att min kokbok Grillmat LCHF var med i DN Mat & Dryck som exempel på kokböcker från nya matstjärnor.

Jag är ju dessutom utbildad kock med många år i restaurangbranschen, till skillnad mot de flesta andra kokboksförfattare idag.

Min grillbok är snart slutsåld, så passa på att handla på Adlibris eller Bokus om du vill ha ett exemplar.

DN Mat & Dryck


Krämig fisksoppa LCHF och Paleo

Soppa i kopp

Fisksoppa 2 port

200 g skinn och benfri lax eller annan fisk

2 dl blomkålsbuketter

2 dl zucchini i bitar

2 dl kokosgrädde

½ röd paprika i strimlor

2 msk kokosolja/smör

1 msk riven ingefära

1 msk curry

1 tsk chiliflingor

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Salt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili.

Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt.

Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda eller citron.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål.

Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.


Snabb och läcker fiskgratäng

Fiskgratäng

Lättlagat

Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när värmen börjar hitta hit igen.

Då är den här rätten väldigt bra att ta till. Riktigt god är den också:)

Makrillgratäng 1 port

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås

½ dl riven, vällagrad ost

½ tsk torkad timjan

25 g skivat smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med pumpakärnor, citron och kallpressad olivolja.

Hemlagad makrill i tomat...

Hemlagad makrill i tomat…

 


Ugnsstekt sill med purjolökssås

Ugnsstekt sill

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sned skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Koka under tiden skivor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör.

Servera sillen med majrovan och en klick sockerfri lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt

Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt