Klassisk husmanskost
Idag bjuder jag på en gammal restaurangklassiker i lite ny tappning.
Kokt torsk med ägg- och persiljesås har nog många ätit förr om åren, den var populär när jag jobbade på lunchrestaurang på 80-90-talet.
Äggsåsen på den tiden innehöll ju en hel del mjöl, men låter man grädden koka ihop en liten stund, behövs ingen redning.
Ett enkelt sätt att bli av med extra kolhydrater och samtidigt göra såsen glutenfri.
Tillbehöret blev lättkokta, baconlindade haricot verts, bacon och äggsmak går ju alltid fint ihop, så även i den här rätten.
Örtbakad torsk med äggsås 2 port
2 bitar torskrygg à 125 gram
2 msk hackad dill
2 msk hackad timjan
Salt och peppar
1 msk smält smör
Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör.
Strö de hackade örterna över. Linda baconskivor runt buntar av lättkokta gröna bönor.
Bryn i lite smör och lägg sen bredvid fisken.
Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek.
Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.
Äggsås
2 mjukkokta ägg
1 dl grädde
1 msk buljong eller ½ tsk buljongpulver
½ tsk pressad citron
1 msk smör
Salt och peppar
Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär ägget i små tärningar.
När såsen tjocknat rör Du i det hackade ägget och citronsaften. Koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.
Servera den bakade torsken på en bädd av äggsås, med de baconlindade bönorna och lite extra gott grönt till.
Tyckte du om det här receptet så hittar du hundratals fler i mina kokböcker nedan.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Just nu 59 kr på Bokrean
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt Just nu 79 kr på Bokrean
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)