Krämig grönsakssoppa
Något som är mycket populärt bland mina följare är olika grönsakssoppor med grädde.
Idag bjuder jag på en av mina favoriter, blomkålssoppa, vill du variera så blir den lika god med broccoli eller spenat.
Servera gärna kokta ägghalvor och en varm, matig macka på mitt valnötsbröd till, så står du dig i många timmar.
Jag hade sardiner i tomat, purjolök, grön paprika och en vällagrad ost på min varma smörgås.
Vill du hellre göra en klämmacka till så hittar du mitt bästa recept på ljust formbröd och förslag på fyllningar här.
Blomkålssoppa 2 port
1 medelstort blomkålshuvud
3 dl grädde/kokosgrädde
2 dl av min enkla kycklingbuljong
1 dl riven, stark ost/getost
1 msk ekologiskt buljongpulver
½ pressad citron
2 msk hackad gräslök eller persilja
Salt och peppar
Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong.
Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan.
Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackade örter.
Ta från värmen och rör ner den rivna osten, servera och garnera med lite grönt.
Fler sopprecept hittar du i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Även i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Dr Annika Dahlqvist, finns många av mina bästa recept.
Båda kokböckerna passar fint som present till Fars Dag på söndag eller som julklapp.
I det här inlägget kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit.