Pyssel med stenar och hönsnät


Lite pyssel måste också hinnas med. Här har jag använt vanligt hönsnät och gråsten och gjort ett ”stenhjärta” i rätta bemärkelsen. Har man en snäll make som kan borra hål i stenarna blir det ännu roligare och man kan göra massor med fantasifulla mobiler och vindspel. Ett sånt här hjärta kan du även fylla med talgbollar till fåglarna i vinter. Snyggt att hänga upp i ett träd t ex.

En kruka som jag planterade ner sticklingar från min porslinblomma fick sig en krona av hönsnät också. Den ”knöt” jag ihop med ståltråd och dekorerade med små snurror jag böjde till som fick hänga och dingla. När man väl börjar pyssla med sånt här är det bara sååå svårt att sluta och man får massor av idéer som poppar upp. Just hönsnät, sten, hampasnöre, lite pärlor… Det blir en charmig känsla av alltihopa!

Har två projekt till på gång… Får visa de när det börjar bli klart, det är lite större projekt om man säger så… :-P


Stenhjärtat”


Krukan gjorde jag i ordning till syrran som fyllde 19år i helgen.


Och såhär blev den, nu är det bara porslinsblomman som måste börja slingra sig lite… ;-)

 

Laddar för en varm, solig dag med frukost-smoothies!


Gomorron, eller… hhmm… Goförmiddag! :-P
Här står solen högt på himlen idag och det är riktigt varmt så det gäller att ladda vätskeförrådet redan från början. Vi börjar dagen med en härlig iskall morgon-smoothies. Muggen jag har använt är en sån där liten som man kan köpa minipaprikor & jalapeno/chili i mm, perfekt till smoothies med sugrör!

4 port

  • 225 gram frysta hallon & blåbär
  • ca 10 st isbitar fryst äppeljuice
  • 1 banan
  • 2 dl mjölk
  • 1-2 msk honung
  • ca 1½-2 dl naturell yoghurt/port

Kör allt utom yoghurten i blendern och mixa slät. Varva smoothisen med yoghurt och du får en alldeles perfekt start på morgonen.


Smoothies-konst?!

Dagens lunch :


När det enklaste är det godaste… Det får räcka så! ;-)

Koka färska majskolvar :
Lägg ner majskolvarna i saltat, kokande vatten.
Låt koka 6-8 min, inte mer då blir majskornen hårda istället.
Man ser på färgen när majskolvarna dom börjar bli klara, då blir dom mörkt gula.

Servera med en klick smör… Ja, det är allt! 

Bland det absolut godaste som finns. Glöm inte tandpetare och tandtråd efteråt! :-P


Enklaste sättet att ”skala” en majskolv är att skära av ändarna först och sen skala…


Mycket lättare så, och du får med alla små trådar lättare!


I kokande gryta…


Här är dom färdiga, helt gyllengula och mörkare i färgen. Man behöver inte krångla till de så mycket med majskolvar, en klick smör räcker… Och tandpetare till efterrätt! :-P

Förresten, av majs kan man göra mycket gott, kolla här : 

  
Fr.vä; Majssoppa, grillade majskolvar, varm majssallad. Klicka på bilder för recept.

 

Kycklinggryta med sommarprimörer och doft av timjan


Vem längtar inte efter en härlig gryta fastän det är sommar? Jag gör det i alla fall! En gryta full av härliga sommarprimörer såsom salladslök, späda små morötter & paprika. Zucchini, palsternacka och rotselleri hade jag också i och självklart champinjoner.

Men en härlig syra av citron och mustiga smaker av vitlök och timjan blir det här en rejäl sommargryta som räcker till många. Jag använde tre normalstora kycklingfiléer och med allt detta blev det en gryta som räckte gott till 7-8 port.

Det här behöver du : 
3 kycklingfiléer el. annat kött motsvarade 450 gram
Svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
2 citroner
6-8 dl kraftig kycklingbuljong (egen, fond el. tärning)
1 msk tomatpuré
1 knippe morötter
1 palsternacka
1 kvarts rotselleri
½ zucchini
1 paprika
2 dl grädde
Salt & peppar
150 gram färska champinjoner
1 knippe färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Skär kyckligen i bitar. Bryn i het stekpanna i lite olja. Krydda med nymalen svartpeppar och smula över torkad timjan. Tillsätt salladslöken och vitlöken. Pressa över saften från citronerna. Slå på buljong, tillsätt tomatpurén och sänk värmen till medel. Slanta grönsaker och rotsaker och lägg i. Zucchini och paprika kan du lägga ner efter att rotsakerna fått puttra några minuter. Slå sen på grädde och låt grytan sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Skiva ner champinjonerna. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen. Avsluta med färsk timjan före servering.


Förberedelser…


Kycklingen bryns så den får fin färg. Sen i med lök, vitlök och pressa över citron!


Buljong och övriga rotsaker och grönsaker…


En skvätt grädde och champinjoner… Smaka av, salta, peppra, red av såsen, strössla över färsk timjan.


Servera med ett gott ris.


Ja, smaklig gryta då! :-P

Rimbobullar och snurrbullar med mandelmassa


Denna dagen ett liv… Visst va de väl så han sa farbror Melker i Saltkråkan? ;-)

Morgon här hemma började ju kanske inte som planerat. Jag skulle jobba på kontoret och precis som igår så skulle jag skjutsa barnen till fritids till klockan åtta.

Klockan ringde, jag pallrade mig upp, väckte barnen, kläder och tandborstning och spegeltid tar ju sin tid ibland… :-P

När vi dock alla var färdiga och väskor packade med ombyten och frukt så ska vi då åka!

Hittar först inte dörrnyckeln när jag ska låsa så in och rota igenom alla sjunhundra handväskor för att sedan komma på att jag hängt upp dom på lilla kroken i hallen…

Ut till bilen och då är den låst…

Ja, här på landet låser jag aldrig min bil och nyckeln sitter typ alltid i också… Och det gjorde den även idag!! Jag vet att jag har en extranyckel och jag vet också precis vart den ligger; i handsfacket!

Ja, så där stod vi efter en smått hektiskt morgon och kom inte in i bilen så det var bara att ringa fritids och meddela att barnen blir hemma idag och jag fick sadla om mina kontorsplaner till barnaktiviteter istället. Vad passar väl då bättre i 24 graders tryckande värme än att baka bullar?? :-P Fiffig jag är!

Vi bakade rimbobullar och snurrbullar med mandelmassa så det stod härliga till, sen har vi faktiskt inte gjort nånting, bara slappat och tagit det lugnt. En sån dag… ;-)

Nu är min privata superhjälte hemma och har förstås fått upp bildörren ”lätt som en plätt” med lite ståltråd och trix. Det stora världsproblemet är löst! Imorgon är det dock ledigt från fritids så kanske kan vi ta oss nånstans med bilen då… Apropå det så ska jag gå ut och plocka in extranyckeln ur handsfacket nu på en gång:-P

Rimbobullar ca 60 st
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
200 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 dl finhackade hasselnötter

Efter gräddning : 
Florsocker + vatten till kristyr att ringla över

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Dela i tre delar. Det blir ca 20st per degbit. Kavla degen till en rektangel. Skär ut fyrkanter ca 10*10cm. Klick ut 2 tsk fyllning på varje ruta och vik in hörnen mot mitten som ett kuvert. Tryck till lätt med fingret i mitten. Placera i aliminiumformar eller vanliga bullformar. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

*Vi gjorde snurrbullar av halva degen som jag fyllde med riven mandelmassa, penslade med ägg och strödde över pärlsocker. 


Förberedd! Vi provade även en smaksatt mandelmassa med skogsbär i några av snurrbullar, blev riktigt gott.


Små fyrkanter med 2 tsk fyllning, vik ihop hörnen mot mitten som ett kuvert och tryck till lätt.


Ställ i formar.


Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.


Dekorera med kristyr som du ringlar över. (florsocker + vatten)


Det fina uppläggningsfatet jag fick av mamma kom väl till användning och den rymmer måååånga bullar! Finns på ÖNSKA. Märke; Sagaform ”Happy days”.


Sommarens bullbak, en dag när det INTE regnade… :-P

Pankopanerad torskfilé och kustvägen förbi Bruddesta


I helgen var barnen och jag iväg på en liten utflykt längs kustvägen här på ön.

Från Äleklinta körde vi upp till Sandvik med ett stopp vid bl a. Bruddesta fiskeläger. Där är bara sååå vacker med dom idylliska sjöbodarna, dom klippiga bergssluttningarna, terrängen intill alvaret och för att inte tala om växtriket. Oorkideerna och alla färgsprakanade markkrypare överallt.

Det går dock inte fort fram på den steniga och guppiga grusvägen, max 30km/h och betande djur, färrister och möten om vartannat gör att man verkligen hinner njuta av naturen med blåkulla i horisonten…

En vacker regntung dag från början som slutade i strålande sol när vi kom fram till Sandviks hamn. Där köpte vi med oss färska torskfiléer hem och panerade med panko. Så vansinnigt gott!

Jag vet jag snöar in lite på fisk nu men de blir så när jag får nått i skallen jag bara ”måste” och de ena föder de andra… :-P


Bruddesta fiskeläger. Dom vackra sjöbodarna i sten…


Härligt sjöutsikt från fiskebodarna.


Bergsslutningen… Där ovanpå går den gamla kustvägen på västra sidan Öland.


Ett stilleben där man måste blunda en smula för att känna energin från allt arbete som susar från sjön och fiskebodarna…


Doppa-fötterna-vatten och alger som inte luktar illa!


Himlen mörknade och helt plötsligt stod vi mitt i världens ösregn så skynda, skynda upp till bilen igen!


Körde förbi stenbrotten vid Lofta. Här finns många konstverk uträttade av små barnahänder… Sååå vacker!


Regnet vräker ner, men vad gör väl det… När det regnar på Öland så infinner det det mest vackra fotoljus man kan önska…


Vem kan inte tänka sig att sätta sig här och koppla av en stund?


Åter till fiskeriverksamheten. Här har jag förberett för panering. Vetemjöl blandat med salt och malen vitpeppari en skål, 4 ägg i en annan och panko ströbröd i den tredje (asiatiskt ströbröd). Den här mängden som ni ser är helt och hållet tagen på en höft  men räckte till ca 8 torskfiléer. Snåla inte med salt & vitpeppar i vetemjölet bara…


Såhär fina blev dom pankopanerade torskfiléerna!


Jag friterade dom inte i nån fritös med stekte i rejält med rapsolja + en klick smör för smakens skull på medelvärme. Knappt en minut på varje sida.


Kokt potatis, remouladsås och pressad citron… Gröna ärter ser jag nu att det fattas, men va sjutton!! ;-)

Matkurs med syrran och 3-rätters middag!


Idag har jag haft lillasyster Sanna i köket! En så kallad ”matkurs” så hon lär sig annat än koka makaroner! :-P Hon är vanligtvis otålig och med humör som ett åskmoln men idag skötte hon sig galant i köket. Som en liten mjukstart så tänkte jag att vi börjar väl med en 3-rätters?? Låter väl bra?!

Inte så avancerat men för en novis som henne så följde hon duktigt mina instruktioner med bravur och det blev ett strålande resultat. Jag fick dock gå efter henne och ”städa” hela tiden, men de ska hon få lärdom om också! ;-)

Nästa gång ska hon stycka kyckling…
Citerar : 
- ”Yääääck!! Naaee, å blodigt å sånt va??!!” 
- ”JAJAMÄN!” 

Dagens trerätters meny såg ut såhär : 

Förrätt 
Rökta skinkrullar med philadelphiaost & lantbröd

Varmrätt
Ostfyllda köttfärsbiffar, ugnsrostade rotsaker & tzatziki

Dessert
Sommarkräm med jordgubbar, hallon, blåbär & mjölk


Innan hon kom hade jag förberett allt till varje ”station”, tzatziki, rotfrukter, biffar, bärkräm, förrätt, sallad, porslin till dukning mm… En viktig punkt för att allt ska gå smidigt i ett kök! Förbered! Nästa gång får hon göra det själv!


Joline stod för det grafiska och skrev ut menyn!


Vi började med tzatzikin däre hon fick skölja, riva och krama ur gurka, blanda med yoghurt, vitlök, olivolja och kryddor… In i kylen med den sålänge!


Sen fick hon skölja, skala och skära rotfrukter och grönsaker som senare skulle in i ugnen. Potatis, rotselleri, majs, purjolök, rödlök, morot och rödbetor.


Och dressa med olivolja, flingsalt och peppar… Skjuts in i ugnen. 200 grader ca 45-50 min.


Samtidigt så rullade vi biffar som vi fyllde med ost och fräste på i stekpannan bara så de fick en fin stekyta.


Dessa fick hon sen slå in i en ”foliébåt” och låta eftersteka i ugnen tillsammans med rotfrukterna.


Under tiden biffar och rotfrukter stekte i ugnen fick hon göra iordning salladen. Vitkål, salladslök, rödlök, tomat… En vinegrette på olivolja/vinäger/dijonsenap/salt/peppar skakade hon också fram och dressade salladen med.


Och fetaost toppade hon salladen med… In i kylen med den sålänge. Nu hade vi både tzatziki och sallad klar. Biffar och rotfrukter i ugnen och dags att duka bordet och fixa förrätten.


Att duka ett bord bör man kunna!


Förrätt i form av  rökt skinka, bredd med philadelphiaost, svartpeppar, lite salt, en ostskiva (ett salladsblad på varje ska de va också men de glömde jag handla hem) och sen rulla ihop till små strutar. Lantbröd rivet i grova bitar till.


Varmrätten är upplagd.


Under tiden får bären till krämen småputtra. Den redde hon av med potatismjöl och så va den klar i ett nafs! Inte så svårt egentligen att få till en 3-rätters. Matcha och få allt klar i rätt tid är ju trots allt hemligheten…


En trött men väldigt nöjd lillasyster fixade allt på 2 timmar! ;-)


Väl till bords.


Och det smakade alldeles ypperligt, fantatiskt gott allting!!


Med en somrig dessert av jordgubbar, hallon och blåbär i form av ljummen kräm med iskall mjölk… Kan inte bli bättre! Duktig Sanna!! :-P

 

Ullaredsresan och lite nytt till köket


I lördags drog jag och Joline till Ullared, det var där jag avslutade sist!

Nu är vi hemma i Öjkroken igen och det var ett skönt avbrott från Öland med allt ståhej här med viktoriadagen och turister i miljontals. Vi körde hemifrån 04:10, och hur jag lyckades hålla mig vaken tills vi kom hem igen efter bara 3 timmars sömn, (kunde ju förstås inte somna i tid på kvällen) är en gåta… Bra mör i benen, 70 mil och 12 timmar senare var vi hemma igen! :-P

Det var himla skönt att komma iväg så pass tidigt ändå då vi var där strax efter öppning. Det var inte alls mycket folk under förmiddan och trots en riktigt fullträff till shoppingdag då regnet öste ner så behövde vi inte köa en enda gång, varken på parkering, eller i kassorna! Bara sånt gör ju att humöret är på topp!! ;-)

Hittade en del kläder till barnen och lite ”bra-ha-grejer” till köket, så här bjuder jag på ett litet urval och galna bilder från mig och Joline! :-P

Översta bilden; 
Ett måste när jag är i Ullared är att bunkra upp frysen med hönökaka, Åkes äkta hönökaka dessutom, den är godast av alla och alltid rykande färsk och nybakad. Det är mitt absoluta måste när vi åker till Ullared!


Tre nya ”foto-tallrikar”….


Krokar…


Trälåda och USA-scarfs…


Ett stopp för frukost på OKQ8 kl 06; smörgås och varm choklad…
Mobilväska, precis så som jag vill ha den, och cupcakesljus…


Lunch på vägen hem… Jag är aningens trött i ögat och vi sitter bara o dummar oss o tar knäppa bilder på varann inne i restaurangen medan vi väntar. Å de tar verkligen en hel evighet… :-P


Joline med ny tröja och usa-scarfs. Skumpa till barnen då vi ska ha lite kalas här på fredag för Max. Och så cara mints… To die for… ;-)

Jordgubb & fläderglass


Har ju glömt att visa er glassen vi gjorde häromkvällen med jordgubbar och fläder som smaksättning. Gudomligt god och fräsch. Riktiga sommarsmaker. De tycker jag ni ska prova!

Nu måste jag faktiskt kila i säng! Redan?
Jopp, för imorgon är det jag & Joline som hänger på låset när Gekås (Ullared) öppnar kl 8, alltså måste vi upp i ottan. Typ klockan fyra…

Vi ses kanske där i vimlet… ;-)

Det här behöver du : 
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
½ liter jordgubbar
½ dl koncentrerad flädersaft (ta lite mindre om du inte vill ha den så söt, för den blev väldigt söt)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar. Tillsätt den koncentrerade saften och vispa lite till om det behövs, den ska inte rinna men ändå vara lösvispad. Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skiva ner jordgubbarna. Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Flädersaften.


Och öländska jordgubbar, snart är säsongen slut så det gäller att börja bunkra och fylla frysen!

Fler tips på 3-minutersglass : 

  
Rabarberpajglass. Äppeltarte med vaniljglass. Lemon curdglass.
Klicka på bilderna för att komma till resp. recept.

Fläskfilé i sötstark sås med ananaschutney


Häromdan gjorde jag nåt himla gott med en burk chuntey. Ananaschutney med sötsyrlig smak, stora härliga bitar av ananas och mango, vitlök och kryddor såsom kardemumma, spiskummin, kryddnejlika mm.

Denna chutney kan naturligvis användas vid sidan om till grillat kött eller som dipp, i en kall sås men jag valde att röra ner den i en varm sås tillsammans med fläskfilé och lite sommargrönsaker. Oj va gott det blev! Annorlunda smak som passar ypperligt som smaksättare till köttgrytor.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé (Scan svensk rapsgris)
1 knippe späda morötter
1 knippe salladslök
2 dl hönsbuljong (egen, tärning el. fond)
1 msk sambal oelek
½ burk Geeta´s chutney
1 dl grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Rör ner slantade morötter och skivad vårlök. Slå på hönsbuljongen. Tillsätt sambal oelek, ananaschutneyn och grädden. Sänk värmen och låt puttra ca 10-15 min. Red ev såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


Grisar som får rapsolja på maten och ger ett mer häslosamt kött med högre andel nyttiga, omättade fetter är Scans senaste lansering. Jag har fått div varuprover och idag föll de sig för just fläskfilén tillsammans med den goda ananaschuntneyn.

Citerar; ”Rapsgrisen är det största som hänt svenskt griskött sedan Piggham. Det fina med rapsgrisen är att vi på helt naturlig väg får ett griskött som blir mörare och smakrikare samtidigt som det får en nyttigare fettsammansättning. Responsen vid såväl testlansering på Griffin´s Steakhouse som banketten på Årets Kock 2012 har till och med varit över förväntan. Kockar liksom konsumenter tycker att köttet är extra gott och saftigt ” /Torbjörn Lithell, kvalitets- och miljödirektör Scan
Här kan du läsa mer >>

Egen reflektion; 
All satsning på ”bättre” kött, hantering och uppfödning gillas. Här har man satsat på smaken. Vad jag kunnat läsa mig till än så länge hittar jag inte mkt info eller ”restriktioner” gällande uppfödning/slakt/hantering av ”rapsgris”. Det vill jag veta mer om. Ett griskött som jag otippat kommer att tänka på då blir förstås ”Bodalsgrisen” jag skrivit om tidigare. Där är hela konceptet utvecklat och informationen är sk. kundvänlig.

Jag hade också hellre provat en mer ”ovanlig” styckdetalj än just den uttjatade fläskfilén som ofta redan är väldigt mör och som tycks väljas ut bland de första av styckdelar till varuprover vilket stör mig en smula då vi som ofta lagar mat gärna provar lite udda detaljer och just fläskfilén är så intetsägande så omdömet blir väldigt likgiltig.

Skicka mig en oxsvans, eller en griskind, eller fläsksida så blir det genast mer intressant och fläskfilén får vila sig lite… Den svenska rapsgrisen kommer också med förädlade köttråvaror såsom wienerkorv, köttbullar, falukorv och kassler som vi också ska prova. Jag återkommer till de!


Skivorna av filén är stora och då blir man genast misstänksam och tror att de kommer krympa väldigt mycket i stekpannan men de gjorde de inte. Fint kött så sett var det.


Chutneyn med ananas och mangobitar är så vansinnigt god så den kan man nästan äta direkt ur burken med sked. Hel vitlök hittar man i också, och spännande kryddblandning med bl.a kardemumma, spiskummin och kryddnejlika får ju vilken köttgryta som helst att förvandlas till himmelriket! Vansinnigt god, så denna rekommenderar jag skarpt. Chuntneyn hittar du hos House of Milton.

Jag valde att göra en snabb köttgryta med sås på chutneyn. Späda sommargrönsaker som morötter och salladslök åkte ner också, och lite extra hetta av sambal oelek.


Chuntneyn puttrar med…


Smaklig spis, detta tycker jag ni ska prova! Vad brukar ni använda chutney till? Nån favorit?