Omelett med broccoli, majs och ost (LCHF)

omelett_ost_broccoli_lchf
Jag har ett gäng omeletter som står på tur bland inläggen. Förra veckan blev ju också en ”kort-vecka” och man blir lite vimmelkantig då man inte längre håller reda på vardag och helg när dom kommer sådär mitt i veckan men dom nyttiga lunchlådorna fick iallafall tre dagar förra veckan och här kommer den första dagen.

En rejäl omelett på 3 ägg, en skvätt grädde, salt och peppar sen har jag fyllt den med kokt broccoli, kokt majskolv, lite purjolök och massor med riven ost!

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

1 bukett broccoli
1 kokt majskolv
1/3 gul paprika
några centimeter purjolök
1 näven riven ost

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

omelett_ost_broccoli_nyttig_lchf
Första omeletten med broccoli, majs, purjolök, paprika och riven ost.

Kycklinggryta sweet chili med crème fraîche och grönsaker

kycklinggryta_ris_recept
Dagens middagstips blir en riktigt mustig och smakrik kycklinggryta med ris. Smaksatt med en mild sweet chili blir det här lätt en favorit för hela familjen och perfekt för matlådor att frysas in.

Vad äter ni helst till kycklinggrytor?
Ris? Potatis? Pasta?

Jag är inte så jätteförtjust i ris och äter nog hellre kokt potatis till om det är kycklinggryta åt hållet husmanskost. Med andra smaksättningar som chili och åt det asiatiska hållet vill jag nog helst ha pasta eller nudlar… Nu blev det ris i alla fall men jag tycker inte jag nånsin lyckas hitta ett gott ris och allt blir hårt och klumpigt efter en stund när det är färdigtkokat…

6 port
Det här behöver du : 

2-3 kycklingfiléer
1 stor gul lök
Salt & peppar
4-5 msk tomatpuré
1½ dl sweet chilisås (mild, söt)
1 liter kycklingbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
1 burk crème fraîche (2 dl)
Maizenamjöl + vatten till redning
1 burk majskorn
1 ask sugar snaps
1 gul paprika

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna med hackad gul lök. Salta och peppra. Tillsätt tomatpuré, sweet chilisås och kycklingbuljong. Låt koka upp, sänk sedan värmen och rör ner crème fraîchen och låt allt småputtra ca 10 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör ner majskorn, sugarsnaps och paprika sist av allt så du får lite krispighet i grytan.

kycklingfiléer_kycklinggryta_kycklingrecept
Kyckling och lök bryns i het panna.

kycklinggryta_recept
Kokar upp med tomatpuré, sweet chili och buljong en stund.

kycklinggryta_sweet_chili_creme_fraiche
Rör ner crème fraîchen och sist av allt grönsakerna. Smaklig måltid! :-P

The post Kycklinggryta sweet chili med crème fraîche och grönsaker appeared first on Kryddburken.se.

Risonipasta med korv och grönsaker


T
ycker ni om risoni? Vi fick det på flyget tillsammans med en het tomatsås och frikadeller, grymt gott! Risoni är ju pasta men ser ut som stora riskorn så ögat luras lite där. ;-)

Här har jag snabbt svängt ihop en allt-i-ett-panna med risoni som fått koka först och sen har jag rört ner tärningar av gårdagens överblivna falukorv samt tomat, zucchini och majs. Det blir otroligt gott men lite av pastavattnet kvar som reder såsen tack vare stärkelsen från pastavattnet blir det krämig och gott! Koka gärna med en buljongtärning för extra smak.

Prova om ni inte gjort det innan. Nu blir det soffmys och TV med familjen resten av kvällen, det är ju ”Bonde söker fru” och det får man inte missa! :-P

4 port
Det här behöver du : 
risoni till 4 port
Vatten + salt

300 gram korv
½ zucchini
3 skalade tomater
1 burk majskorn
1 buljongtärning (jag använde kyckling) 

GÖR SÅHÄR :  
Koka upp vatten i en traktörpanna där allt får plats senare. Koka risonin al dente. Slå bort nästan allt pastavatten men spara lite så  blir det en krämig sås av stärkelsen. Skär korv, zuccini och tomater. (Tomaterna låter jag få ett hastigt dopp i kokvattnet innan jag häller i risoni för att ta bort skalet på dom).

Vänd ner resten av ingredienserna och låt allt värmas upp hastigt på hög värme. En buljongtäning kan vara gott att smula ner också. Smaka av med salt och peppar.


F
alukorven är från gårdagens ungsbakade, den har jag bara skrurit i små tärningar, liksom zuccihi och tomat.


Risonin kokar.


Allt i ett, dags att servera! :-P

 

The post Risonipasta med korv och grönsaker appeared first on Kryddburken.se.

Dagens lunch :


När det enklaste är det godaste… Det får räcka så! ;-)

Koka färska majskolvar :
Lägg ner majskolvarna i saltat, kokande vatten.
Låt koka 6-8 min, inte mer då blir majskornen hårda istället.
Man ser på färgen när majskolvarna dom börjar bli klara, då blir dom mörkt gula.

Servera med en klick smör… Ja, det är allt! 

Bland det absolut godaste som finns. Glöm inte tandpetare och tandtråd efteråt! :-P


Enklaste sättet att ”skala” en majskolv är att skära av ändarna först och sen skala…


Mycket lättare så, och du får med alla små trådar lättare!


I kokande gryta…


Här är dom färdiga, helt gyllengula och mörkare i färgen. Man behöver inte krångla till de så mycket med majskolvar, en klick smör räcker… Och tandpetare till efterrätt! :-P

Förresten, av majs kan man göra mycket gott, kolla här : 

  
Fr.vä; Majssoppa, grillade majskolvar, varm majssallad. Klicka på bilder för recept.