Bra mat för slitet sommarhår
Inlägget innehåller reklam för bodystore.se i form av annonslänkar. Efter sommarens salta bad och sol kan det vara gött för håret att få en liten närande inpackning :) Det finns en massa inpackningar att köpa och det finns även en massa inpackningar som du lätt kan slänga ihop själv av det du har hemma :) […]
Äppelpaj med honung

Hacka snabbt samman mjöl, socker, salt, smör och ägg till en slät pajdeg som får vila kallt ca en timme. Kavla ut degen (mellan bakpapper) till en tunn kaka ca 24 cm. Lägg över på plåt med bakpapper och tryck upp kanterna runt om. Forma dem med mjölad tumme och gaffel. Sätt ugnen på 175°C. […]

Inlägget Äppelpaj med honung dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med honung

Hacka snabbt samman mjöl, socker, salt, smör och ägg till en slät pajdeg som får vila kallt ca en timme. Kavla ut degen (mellan bakpapper) till en tunn kaka ca 24 cm. Lägg över på plåt med bakpapper och tryck upp kanterna runt om. Forma dem med mjölad tumme och gaffel. Sätt ugnen på 175°C. […]

Inlägget Äppelpaj med honung dök först upp på Äppelpaj.se.

Äpplepaj à la LCHF

LCHF  äppelpaj – har du börjat med LCHF (Low Carb High Fat) diet och kanske fortfarande vill unna dig en äppelpaj ibland? Hittade följande äppelpaj a lá LCHF recept  på Garlicas kostblogg. En mycket god LCHF äppelpaj för dig som går på LCHF diet! Ingredienser 2 -3 äpplen 25 g smör 1 dl kokos 1 […]

Inlägget Äpplepaj à la LCHF dök först upp på Äppelpaj.se.

Äpplepaj à la LCHF

LCHF  äppelpaj – har du börjat med LCHF (Low Carb High Fat) diet och kanske fortfarande vill unna dig en äppelpaj ibland? Hittade följande äppelpaj a lá LCHF recept  på Garlicas kostblogg. En mycket god LCHF äppelpaj för dig som går på LCHF diet! Ingredienser 2 -3 äpplen 25 g smör 1 dl kokos 1 […]

Inlägget Äpplepaj à la LCHF dök först upp på Äppelpaj.se.

Jag som trodde ”LCHF” höll på att godkänna fruktos…

honungmen  nu skrev Kostdoktorn om frukos och Agave sirap, och det var ju ett förklarande inlägg men det bästa kom väl i Per Wikholms kommentar och JAUS lite längre ner fyllde i något viktigt…

För nu på senare tid har det rekommenderats just fruktos och man har lyft fram dem med lågt GI och tyvärr inte förstått just det som Per Wikholm skriver ”Fruktos ger till skillnad mot glukos ingen som helst mättnadssignal. Fruktos är därför av flera skäl värre än glukos vilket dock inte betyder att glukos/druvsocker/dextros är bra.

Det är ett otyg och en skam för LCHF-rörelsen att agavesirap, honung, kokossocker, palmsocker, lönnsirap med mera lyfts fram som nyttiga alternativ till socker.”

Per Wikholm skrev också något bra häromsistens på LCHF.se som jag väljer att citera lite ifrån här:
”anser jag ändå att stevia (samt eurythritol) sannolikt är de minst dåliga sötningsmedelsalternativen. De finns i naturen och har ätits av människor under lång tid. Värt att veta är att stevia används i stor skala i Japan under flera årtionden, detta på grund av att japanska myndigheter aldrig godkände det artificiella sötningsmedelet aspartam. Så Coca Cola och andra läsktillverkare var tvungna att använda stevia (som var godkänt) i sina light-läsker.

Min åsikt är också att stevia blivit styvmoderligt behandlad jämfört med andra, ofta artificiella sötningsmedel. Livsmedelsverket/EU borde ha godkänt stevia för årtionden sedan istället för att godkänna aspartam och sucralose. Nu ägnar sig Livsmedelsverket åt att jaga de livsmedelsproducenter (t ex Fun Light Green) som skriver ”sötat med stevia” på sina produkter. Livsmedelsverket kräver att det ska stå ”sötat med steviolglukosider” istället. Jag kan bara tolka det som att Livsmedelsverket går sockerindustrins ärende och vill framställa stevia som något suspekt och kemiskt genom namnet steviolglukosider. Jag tror aldrig att Livsmedelsverket kommer att kräva att de sockrade youghurtarna med deras eget nyckelhålsmärke ska skriva ut den kemiska formeln för socker (C12H22O11) på deras förpackningar.”

 

Bloggar etiketter: , , ,

Päron med roquefortost, pistage, pumpakärnor och ringlad honung


Innovativt, roligt och knasigt på samma gång, sånt gillar jag.

Den här förrätten, en liten grön ”sallad” gör det hela lite festligare! Det du ska ha i åtanken bara är att använda mogna, relativt mjuka päron. Dom får inte vara stenhårda så det smäller med besticken i porslinet när man skär bitar, inga våldsamheter här inte! ;-)

Väl päron med omsorg, låt dom mogna så alla smaker blommar ut, välj osten även den med omsorg, en salt, krämig och inte allt för skarp ost som den här roqueforten till exempel, eller StAgur, gorgonzola, cambozola etc.

Gröna små tillbehör i form av babyspenat och nötter; här valde jag pistade och rostade pumpakärnor. Och som avslutning (och lite lim i fogarna) ringla över en god honung! Svårare var det inte, bara himla kul! :-P

Och GOTT!

The post Päron med roquefortost, pistage, pumpakärnor och ringlad honung appeared first on Kryddburken.se.

Äppelpaj med lågt GI

En riktigt god och nyttig äppelpaj med lågt GI. Äppelpajen är väldigt enkel och det går väldigt snabbt göra äppelpajen. Enkel äppelpaj smulpaj gjord på äpplen och  –  äppelpaj med lågt GI. Ingredienser: (12 portioner) – 8-10 äpplen (helst syrliga äpplen) – 9 msk råsocker (brun farin eller fruktsocker går också bra att använda) – … Continue reading Äppelpaj med lågt GI

Inlägget Äppelpaj med lågt GI dök först upp på Äppelpaj.se.

Fruktosens vara eller inte vara?

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är ren fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas. 
Shenet skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa…

Jag har ju som de flesta vet vid detta laget valt att hellre söta lite med stevia och erythritol, då båda dessa har 0 i GI värde och enligt våra idoga blodsocker-kontroller verkligen fastställt att så är fallet. De kör inte i gång någon höjning av blodsocker på oss och ingen här triggas heller till överätning  och sug efter mer. Detta är den mest viktiga punkten för mig vad gäller sötningsmedel.
Att dessa produkter likt de allra flesta produkter är processade är givet.

I denna moderna värld får vi själva navigera mellan mer eller mindre processade produkter, ibland får valen stå mellan två olika produkter så som ex honung eller stevia/erythriol, där honung kan trigga  till sug och kan underhålla ett sockerberoende och där levern får göra jobbet. Höja blodsockret, dock något långsammare än trad socker men ändå höja det.
Eller som mitt  val blivit, att söta lite med stevia/erythritol och inte få ens en  krusning i blodsockret och därmed heller inte den fysiologiska orsaken till sug och framför allt här hos oss triggas ingen av dessa sötningsmedel. Men du gör ditt val.

Här listar jag lite olika GI-värden:
Vitt strösocker GI 97
Druvsocker GI 141
Råsocker GI 97
Honung GI 70
Laktos GI 66
Kokossocker GI 35
Agavesirap GI 50
Xylitol= Björksocker GI 8
Stevia GI 0
Erythritol 0

Elin Gunnarsson på Expressen har också en bra sammanställning här.

Du måste alltid ta eget ansvar för vad du väljer  att stoppa i munnen!

 

Bloggar etiketter: , , , , ,

Laddar för en varm, solig dag med frukost-smoothies!


Gomorron, eller… hhmm… Goförmiddag! :-P
Här står solen högt på himlen idag och det är riktigt varmt så det gäller att ladda vätskeförrådet redan från början. Vi börjar dagen med en härlig iskall morgon-smoothies. Muggen jag har använt är en sån där liten som man kan köpa minipaprikor & jalapeno/chili i mm, perfekt till smoothies med sugrör!

4 port

  • 225 gram frysta hallon & blåbär
  • ca 10 st isbitar fryst äppeljuice
  • 1 banan
  • 2 dl mjölk
  • 1-2 msk honung
  • ca 1½-2 dl naturell yoghurt/port

Kör allt utom yoghurten i blendern och mixa slät. Varva smoothisen med yoghurt och du får en alldeles perfekt start på morgonen.


Smoothies-konst?!