Rimbobullar och snurrbullar med mandelmassa


Denna dagen ett liv… Visst va de väl så han sa farbror Melker i Saltkråkan? ;-)

Morgon här hemma började ju kanske inte som planerat. Jag skulle jobba på kontoret och precis som igår så skulle jag skjutsa barnen till fritids till klockan åtta.

Klockan ringde, jag pallrade mig upp, väckte barnen, kläder och tandborstning och spegeltid tar ju sin tid ibland… :-P

När vi dock alla var färdiga och väskor packade med ombyten och frukt så ska vi då åka!

Hittar först inte dörrnyckeln när jag ska låsa så in och rota igenom alla sjunhundra handväskor för att sedan komma på att jag hängt upp dom på lilla kroken i hallen…

Ut till bilen och då är den låst…

Ja, här på landet låser jag aldrig min bil och nyckeln sitter typ alltid i också… Och det gjorde den även idag!! Jag vet att jag har en extranyckel och jag vet också precis vart den ligger; i handsfacket!

Ja, så där stod vi efter en smått hektiskt morgon och kom inte in i bilen så det var bara att ringa fritids och meddela att barnen blir hemma idag och jag fick sadla om mina kontorsplaner till barnaktiviteter istället. Vad passar väl då bättre i 24 graders tryckande värme än att baka bullar?? :-P Fiffig jag är!

Vi bakade rimbobullar och snurrbullar med mandelmassa så det stod härliga till, sen har vi faktiskt inte gjort nånting, bara slappat och tagit det lugnt. En sån dag… ;-)

Nu är min privata superhjälte hemma och har förstås fått upp bildörren ”lätt som en plätt” med lite ståltråd och trix. Det stora världsproblemet är löst! Imorgon är det dock ledigt från fritids så kanske kan vi ta oss nånstans med bilen då… Apropå det så ska jag gå ut och plocka in extranyckeln ur handsfacket nu på en gång:-P

Rimbobullar ca 60 st
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
200 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 dl finhackade hasselnötter

Efter gräddning : 
Florsocker + vatten till kristyr att ringla över

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Dela i tre delar. Det blir ca 20st per degbit. Kavla degen till en rektangel. Skär ut fyrkanter ca 10*10cm. Klick ut 2 tsk fyllning på varje ruta och vik in hörnen mot mitten som ett kuvert. Tryck till lätt med fingret i mitten. Placera i aliminiumformar eller vanliga bullformar. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

*Vi gjorde snurrbullar av halva degen som jag fyllde med riven mandelmassa, penslade med ägg och strödde över pärlsocker. 


Förberedd! Vi provade även en smaksatt mandelmassa med skogsbär i några av snurrbullar, blev riktigt gott.


Små fyrkanter med 2 tsk fyllning, vik ihop hörnen mot mitten som ett kuvert och tryck till lätt.


Ställ i formar.


Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.


Dekorera med kristyr som du ringlar över. (florsocker + vatten)


Det fina uppläggningsfatet jag fick av mamma kom väl till användning och den rymmer måååånga bullar! Finns på ÖNSKA. Märke; Sagaform ”Happy days”.


Sommarens bullbak, en dag när det INTE regnade… :-P