Bilder på påskmat

påskmat_recept_ägg_lax_janssons
Påskaftonens påskbuffé här hemma! Vi dukade upp med ägghalvor, vitlökssill, varmrökt & kallrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm, och deras supergoda favoritsås, passar sååå bra till lax och kokt potatis istället för romsås om man vill variera sig!

Köttbullar, prinskorv, janssons frestelse, eget smör och tunnbröd. Påskmust inte att förglömma! Jösses va mycket mat i dagarna två. Har lite lax kvar som jag nog får göra nån god röra på tror jag. Påskdessert var det ingen som orkade så den tog vi dan efter. En söt liten påskbakelse bakad på vaktelägg, kommer inom kort! :-P

janssons_frestelse
En riktigt god janssons frestelse UTAN hela bitar anjovis gör jag alltid. Jag använder bara spadet för ingen här hemma tycker om dom små fiskarna. ;-) Men smaken vill man ju åt. Handskurna små ”stavar” av potatis ska det också vara. Istället för vanligt ströbröd på toppen använder jag panko och så tar jag inga ”klickar smör” över det hela, det blir så flottigt då. Len, krämig och gräddig ska den vara men inte smörig! :-P

janssons_frestelse_anjovis
Abbas anjovis, den burk som innehåller mest spad! ;-)

påskmat_ägghalvor
Ägghalvor med löjrom, majonäs, en vippa dill!

påskmat_lax_rökt
Kallrökt lax och två sorters varmrökt.

påskmat_köttbullar_prinskorv
Köttbullar och prinskorvar.

påsk_recept_mat_påskmat
Påskbuffén uppdukad.

påskmat_påskbuffe
Hoppas ni alla haft en riktigt god påsk! Nu blir det nya tag med ny vecka, nyttiga matlådor och andra roliga recept! ;-)

Pernillas tomatmarmelad med saffran och vanilj

tomatmarmelad_ostbricka
Nu ska ni få ett recept från min kära syss Pernilla! Tomatmarmeladen från sjunde våningen som jag förälskade mig i förra helgen!! ;-)

Ni som känner mig vet att jag inte är så himla förtjust i söta smaker. Inte godis och kakor och definitivt inte sylt o marmelader på bröd, men här gick jag helt ”bananas”! Nu blev jag kär, för att inte tala om rent nyförälskad i en marmelad, om man nu kan bli de! Jo, jag kan! :-P

Till frukost har jag svårt för marmelad, till ostbricka går det an men då i ytterst små mängder.

När Pernilla bjöd på denna marmelad till just frukost och jag tog EN smörgås till… MED marmelad! Ja då fattar ni… ;-)

Den är så vansinnigt god, len i smaken men ändå kryddig och inte så sockersöt utan precis sådär himmelsk så den bara inte går att undvika till en skiva brieost eller på ett rostat bröd.

Igårkväll fick den platsa till ostbrickan och jag har verkligen längtat ända sen i söndags då vi åkte efter att få höra klickljudet när jag öppnade burken jag fick med mig hem! :-P Receptet är inga krussiduller, bara koka, häll upp på burkar och njuuuut! Ni bara måste, måste, måste prova!!

Det här behöver du : 
1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta.

Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj.

Låt koka i ca 30-45 min. Jag brukar använda potatisstöten för att mosa till den lite extra, under tiden den kokar. Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften.
Häll upp i lagom små snygga burkar, jättefint och roligt att ge bort som present. Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen.

dessert_ostbricka_marmelad_tomatmarmelad
Aldrig mer ostbricka UTAN tomatmarmeladen! ;-)

tomatmarmelad
Mmmm…… Dubbelmums!!

osbricka_marmelad_tomat
Gene, norrländskt tunnbröd, rumsvarm brie och marmelad…

ostbricka_mögelost_cambozola
Cambozola, kvibille och salami/gurkrullar med färskost…
Jag brukar i vanliga fall inte köpa cambozola då jag tycker den är lite för ”bitter” i smaken. Både Roquefort (dyr) och St Agur (billig) är godare men igår hittade jag Falbygdens cambozola och den såg riktigt krämig och fin ut. Den ÄR krämig, len, stark och precis som jag vill ha den så den kan jag verkligen rekommendera.  Lite mellanting av brie och gorgonzola! KÖP! :-P

Spagetti i krämig tomatsås med salami och champinjoner

pastasås
Dagens pasta i en bubblande sås med färska kvisttomater, salami, vitlök och champinjoner det kan inte bli fel! ;-) Hur man än vrider och vänder på det så är pasta och tomat en oslagbar kombination speciellt med färska tomater som man fräser i en riktigt god olivolja, en gnutta vitlök, flingsalt och rejält med svarpeppar. Bara dofterna i köket tar dig till fjärrans Italien med rykande tomatsåser och nykokt pasta, detta är så gott, så enkelt så det är bara att köra så det ryker! :-P

4 port
Det här behöver du : 
3-4 port spagettini (Barilla)
2 msk olivolja
300 gram små kvisttomater
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
100 gram salami
Nymalen svartpeppar
2 msk ljus balsamvinäger
1 burk hela champinjoner (alt. färska)
2 msk oxfond
4 dl vatten
1 dl grädde
Flingsalt & svartpeppar
Pastavatten

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs tomaterna hela, tillsätt tomatpuré, finhackad vitlök och strimlad salami. Krydda rejält med nymalen svartpeppar. Låt allt få fräsa ihop nån minut. Tillsätt balsamvinäger, halverade champinjoner, oxfond och vatten. Låt allt koka upp. Slå i grädden och sänk värmen till medel. Sjud ca 15-20 min. Koka spagettin under tiden. Smaka av med salt & peppar och red såsen med en skvätt pastavatten. Lyft över spagettin i såsen och vänd runt. Servera!

En helg hos goda vänner!

soul_sister
Helgen i Bråtås hos fina vännerna Lundin var en fantastisk helg. Jag ska försöka sammanfatta det hela med ett bildregn och ni kommer förstå vilken ”soul sister” jag har i Pernilla! :-P

Bästa, finaste, raraste man kan tänka, en pysseltokig, smågalen, sprallig och glad ”bakerella” skulle man kunna sammanfatta henne. Hon är underbar…

Vi bjöds på så otroligt mycket gott! Galet mycket mat med värsta lyxfrukostarna med nybakade scones, ostar, hemkokta marmelader, frukt och grönt, maffiga kanelbullar, älgfilé, en sagolik butternutcreme, kantarellsås, chokladfondant och ja gud vet allt! Hon är en fena i köket, men det visste jag ju sen innan! ;-)

Nu ska ni få se hur vi hade det. Bilder på hus, stugan vi sov i, omgivning, troféer och jaktmarker. Ja, för det är en storjägare till husbonde i den familjen, eller ska jag säga tre kanske då bägge pojkarna har samma intresse! :-P Sen får ni försöka låta bli att dregla över alla matbilder från Pernillas kulinariska verk!

bråtås_lundin
Här bor familjen Lundin, högt ovan på en vacker slänt…

mårdaklev
Med underbar utsikt över skog och mark.

pernilla_lundin
Finaste ”Pilla”! :-P

bråtås_räv
På garageväggen möts man av denna syn när man kommer upp för gårdsplanen.

present
Pernilla överraskade… Att få ihop något sånt här pillrigt och få det så vackert med känsla är det bara Pernilla som kan! Hjärtan på tråd… Dom betyder väldigt mycket för mig…

scrapbooking_pernilla_lundin
Ja, ni förstår vilka gener hon besitter nu! Att hon är en vansinnigt duktig scrappare det tror jag ni håller med om. Vill ni se mer av hennes kreationer så kan ni följa henne på bloggen ”Pysseldags HÄR”.

kycklingpaj_sallad_chevre
Inte lång stund efter vår ankomst doftade det gott i hela huset av dessa nygräddade kycklingpajer!

avocadosallad
Avocadosallad med chevreost. Gott, gott!

mårdaklev_bråtås
Lilla stugan vi sov  i som var mysigt renoverad och inredd, riktig ”fäbo-jänta-känsla” här! ;-)

bråtås_stugan_
Stugan hade många spännande inredningsdetaljer!

bråtås_stugan
Hehe…

lyx_frukost
En överdådig lyxfrukost hade Pernilla dukat upp på lördag morgon. Engelska nygräddade scones med råsocker och den hemkokta tomatmarmeladen med saffran och vanilj blev jag inte lite förälskad i! Fick dessutom med mig två burkar hem. Jag ska visa mer av den senare med recept.

bullar_stora_fina
Kanelbullar EXTRA stora! :-P

dackie
På gården finns tre hundar också: Dackie & Rossie samt en liten Bettan som var så full i bus o spring att hon inte ens fastnade i min kamera! Här har vi Dackie som fick till en riktigt grym posé, men är man alltid glad så måste man ju visa sina fina tänder ju! :-P

drever
Lilla söta Rossie!

hundarna
Vi hade ju Dalton med oss och det tyckte allihop var väldigt spännande. Inte minst Bettan… :-P

trattkantarellsås
Lördagkvällens middag satt vi länge och njöt av. Älgfilé med bland annat denna vansinnigt goda kantarellsås som kokades ihop!

älgfile
Mmmm… Älgkött som är sååå gott! Och så mört och fint tillagat.

pumpa_butternut_creme
Den omtalade butternutcremen, ett väldigt passande tillbehör till just vilt tycker jag.

varmrätt_älgfile
Det goda älgköttet här serverat med stora klyftor potatis och sötpotatis. Butternutcremen, kantarellsås, inlagd gurka och grön tomatchutney.

älgfile_trattkantarellsås_pumpacreme_klyftpotatis
Trots en rejält stadig frukost samt att vi blev bjuda på thaimat efter Gekås-shopping så blev det både en och två portioner av denna slående varmrätt. Oj, ojoj så gott!!

fondant_chokladfondant
Pernilla hade givetvis förberett dessert även till lördagkvällen! ;-)

bakerella
En riktig bakerellas hemliga kökslåda… :-P
(Jag var tvungen Pernilla) 

chokladfondant_hallon
Chokladfondant, hallon och lättvispad grädde! JA – vi rullade hem till Öland…

trådbollar_cylinder_vas
Just de, jag lovade ju visa mitt andra projekt med trådbollarna och såhär blev resultatet av enbart svart tråd, en ljusslinga och pärlhönsfjädrar. Kunde ju inte visa det innan eftersom Pernilla skulle få den. Alla bollar, slinga och fjädrar fyllde jag en stor glascylinder med.

trådbollar
Pernillas eget foto när den är på plats!

pernilla_lundin_scrappare
Pyssel-Pernillas vackra ting finns nu lite överallt här hemma i Öj. Hoppas ni har fått inspiration av all god mat, bilder på allt pyssel och glöm inte att spana in mer av Pernilla HÄR!

Nyttig köttfärs och vitkålspanna med sweet chili och vitlökssås

köttfärs_vitkål_röra_nyttig_lunch
Nu är vi på hemma på öländsk mark igen efter en kanontrevlig helg i Bråtås strax utanför Ullared. Vi har hälsat på familjen Lundin och helgen har minst sagt varit GOD… ;-) Jag ska naturligtvis berätta mer när jag fått ordning på alla bilder, och all härlig mat och dessert vi blev bjudna på men först ut idag kommer veckans nyttiga matlådor.

Vitkål och köttfärs, allt i en panna tillsammans med härliga grönsaker och goda kryddor lagade jag till igår efter att vi kom hem. Det fick även bli gårdagskvällens middag! Fy bubblan så gott det var, tummen upp från hela familjen. Det blev en stor gryta av allt så det räcker alltså gott och väl till en middag och fyra matlådor!

8 port
Det här behöver du : 

800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
1 purjolök
2 morötter
100 gram rotselleri
½ röd paprika
100 gram majskorn
1 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
4 dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla kål, lök och grönsaker. Färs på nötfärsen i en het panna med högre kanter. Tillsätt allt strimlat och låt fräsa ihop ca 10 min. Rör ner tomatpuré, fond och slå på vattnet. Sänk värmen något. Låt vattnet koka in, smaka av med salt och peppar. Servera med sweet chilisås, en kall sås på creme fraiche, lite olivolja, vitlök, salt och peppar. Kokt broccoli hade jag till också.

vitkål_färs_panna
Vitkål och grönsaker som får fräsa ihop med färs blir otroligt gott, glöm inte att krydda ordentligt!

köttfärs_vitkålsröra
När kål och lök mjuknat och fått lite färg slår jag på fond och vatten och låter det sedan koka in.

vitkål_köttfärs_panna
Det färdiga resultatet. Vansinnigt gott precis som det är, eller serverat i pitabröd, tortillarullar etc. Lite sweet chili och en kall vitlökssås till gör pricken över i:et! :-P

nyttiga_matlådor_lunch
Fyra lunchlådor till en kort påskvecka. Må gott!

Mandelfisk

mandelfisk_citronsås
Igår lagade jag mandelfisk här hemma, så vansinnigt gott!! Jaaaa – vansinnigt! :-P

Minns ni i skolan när detta serverades? Det var den enda fiskrätten jag faktiskt tyckte var god. Jag gör en variant med en gnutta tomatpuré och lite chili i täcket och istället för vanligt ströbröd ska det vara panko, inte att förglömma! Det blir världsgott alltså! Pappas citronsås till är ett måste också! ;-)

Gillade ni mandelfisken i skolan? 

6-8 port
Det här behöver du :
2 frysta torskblock a 400 gram
100 gram smör
2 msk grädde
1 tsk tomatpuré
Några droppa D´Elidas chilisås
Trocomare örtsalt
2½ dl panko ströbröd
Mandelspån

GÖR SÅHÄR : 
Tina fiskblocken och lägg i ugnsfast form. Smält smöret och rör ner grädde, tomatpuré, chilisås och krydda. Vänd ner panko ströbröd och rör till en massa. Bred över fiskblocken. Toppa med mandelspån. Gratinera i 200 grader ca 30 min. Servera med grönsaker, kokt potatis och citronsås.

Citronsås : 
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.

mandelfisk_täcke_mandeltäcke
Torskblock med mandeltäcke, skjuts in i ugnen! 200 grader ca 30 min.

mandelfisk_mandeltäcke_torsk
Färdig att avnjutas med härligt, krispigt täckte. :-P

mandelfisk_recept
Smaklig fisk!

Fläskfilégryta med paprika

fläskfile_paprikasås
En lite hetare köttgryta med smak av paprika och chili passar utmärkt till helgen, värmer både kropp och själ nu när minusgraderna åter pekar neråt! ;-) Ett lent potatis & blomkålsmos till ger fin brytning till hettan. Dosera chilisåsen efter egen smak och tycke och smaka av tills du hittar rätt balans. Dubbelmums va gott det är! *gör-ett-tappert-försök-att-byta-ut-mitt-evinnerliga-vansinnigt-gott-till-något-nytt-som-dubbelmums* :-P

Ha en underbar fredag allihopa! 

4 port
Det här behöver du : 
1 fläskfilé
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 röda paprikor
1 vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl grönsaksbuljong (1st fond el. tärning + 4 dl vatten)
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek i het panna i olja eller smör. Krydda med trocomare och nymalen svartpeppar. Hacka paprika och vitlök och fräs med när fläskfilén fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, chilisås och buljong. Låt puttra utan lock på medelvärme. Rör ner en burk creme fraiche och låt få ett litet uppkok. Smaka av med trocomare, ev. mer chilisås.

fläskfile_gryta_köttgryta_paprikasås
En härligt doftande god fläskfilé i smakrik sås.

 

Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök

pastasås_med_bacon_pasta
Vojne, vojne nästan en hel månad sen vi åt pasta! Den bubblan spräcker jag nu genast med ett supergott recept på fullkornspasta i en krämig sås med bacon, philadelphiasot, örter & tomater! Fasen va svårt det är att låta bli att länga efter pasta! :-P

Här har jag i alla fall en stekpanna och en kastrull med kokande pasta. I stekpannan fräser jag på bacon och lök knaprigt, kryddar rejält med svartpeppar, en klyfta vitlök, en skvätt vit balsamico, en massa tomatpuré, kycklingfond, vatten och philadelphiaost…

När pastan är al dente lyfter jag bara över den i såsen och späder med pastavatten som ger en naturlig redning och såsen blir krämig. Serverar med halverade små plommontomater och persilja! Sen kan man äta så det ryker ur öronen för detta är så förbaskat gott!

4 port
Det här behöver du : 
Fullkornspasta 3-4 port
250 gram bacon
1 gul lök
1 hel vitlöksklyfta
Nymalen svartpeppar
2 tsk torkade örtkryddor
2 msk vit balsamico vinäger
3 msk tomatpuré
4 dl kycklingfond (2 msk fond/tärning + vatten)
100 gram philadelphiaost
2-3 dl pastavatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan och hetta upp en stekpanna till baconet. Skär bacon i bitar, finhacka den gula löken samt vitlök. Fräs på bacon och lök samtidigt. Krydda med svartpeppar och torkade örter redan nu så smaken får hänga med och riktigt svettas ihop.

Koka pastan enligt förpackning men dra bort en-två minuter från koktiden så du får den knappt al dente, den kommer fortsätta tillagas i såsen sen.

Rör ner vit balsamico i bacon & löksåsen, tillsätt tomatpuré och kycklingfond, låt koka upp. Rör sist ner philadelphiaosten och låt såsen puttra på svag värme.

Lyft över pastan i såsen och några slevar av pastavattnet. Stäng av plattan, rör om. Smaka av med salt & peppar. Toppa med halverade små plommontomater och persilja.

fullkornspasta_pastasås_bacon
Pasta i sås!!! ;-)

pasta_allt_i_ett_bacon_pastasås
J
a, pasta, bacon och ost… Det blir liksom aldrig fel!

pasta_fullkornspasta_baconsås
Smaklig måltid!

Veckans nyttiga matlådor

lax_matkorn_stekt_fisk
Här kommer veckans nyttiga matlådor som maken äter till lunch på jobbet. Fisk blev det denna vecka. Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, ärtor och kall citron & chilisås.

Det svarta matkornet är nytt för mig, har aldrig provat det innan. Det är i alla fall en fullkornsprodukt och ett gott alternativ till ris, bulgur och andra gryn. Och GOTT var det verkligen, fyllig och nötig smak och lite lagom tuggmotstånd! Det finns vitt också men jag chansade och provade det svarta.

Jag kokade det i buljong och det blev riktigt bra! Det enda jag kan tycka är att det inte ser så aptitligt ut. Inte alls som på bilden på förpackningen liksom. Nicke sa att det såg ut som små gråsuggor sen tog han en tugga och smakade. Haha! Skönt med en matglad familj som äter allt! :-P

Laxen är bara stekt i bitar i olja, kryddad med trocomare örtsalt. Matkornet blandade jag med kokta morötter. Gröna ärtor och en kall sås på creme fraiche med färsk röd chili, citron och lite kryddor!

svart_matkorn
Det svarta matkornet.

kall_sås_fisk_fisksås_chili
Den kalla såsen rörde jag ihop med en burk creme fraiche, pressad citron, färsk hackad chili, persilja, lite olivolja, salt och peppar och en gnutta honung.

nyttiga_matlådor
Det är alltså fjärde veckan nu som gubben äter ”nyttiga lunchlådor”, undviker bröd, pasta men äter fullkornsprodukter såsom knäckebröd och grovt bröd i väldigt små mängder och han är glad då vågen visar minus 8 kg! ;-)

Det här är alltså min mans plan; 
Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springandes i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill. 

Första veckan; Truckers meal med kryddig korv, stekt fläsk, ägg, gröna ärtor och tomat. Recept HÄR >>

Andra veckan; Kycklingsallad med rotfrukter, broccoli, gröna ärtor & vitlöksdressing.

Tredje veckan; Färskostfyllda biffar, fullkornsris med kokt broccoli, gröna ärtor och stekt lök. Recept HÄR >>

Fjärde veckan; Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, gröna ärtor och kall citron & chilisås.

Joline har bakat påsk-cupcakes

miss_cupcakes_joline_kryddburken
Nu stundar snart påsken och här är det Joline som bakat goda cupcakes med påsktema. Receptet är enkelt, smaksatt med vanilj och rivet citronskal. En cream cheese-frosting med vanilj doppat i färgade koksflingor. Nonstop på toppen. Busenkelt för alla pysseltokiga och baksugna barn (och vuxna) därute!

Joline har också anmält sig till tävligen :-P  ”Miss cupcake 2013″
”Miss Lillkryddan” har hon döpt sitt bidrag till! ;-)

Ni kan rösta på hennes bidrag HÄR! Det är första gången hon är med och tävlar och skulle såklart bli superglad om ni gillar hennes cupcakes!

12 st
Det här behöver du :  

Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blöta :
100 gram rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
2 ägg
Rivet citronskal från 1 citron
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop de torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa! Fyll muffinsformar till 3/4, använd med fördel en muffinsplåt när du gräddar dom. Grädda i ca 15 min 175 grader. Låt svalna något innan du börjar dekorera.
Cream cheese-frosting : 
50 gram philadelphiaost
25 gram rumsvarmt smör
3 – 4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Dekoration :
ca 3 dl kokosflingor
Dr. Oetker hushållsfärg röd + gul
GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop cream cheese (philadelphiaost el. annan naturell färskost) med florsocker och vaniljsocker.
Fördela kokosflingorna i två plastpåsar. Droppa en, två droppar i varje påse av hushållsfärgen och skaka om för att få gul och rosa kokos. Bred på frostning på varje cupcakes, doppa i kokosflingorna och dekorera med nonstop godis.
joline_cupcakes
12 st cupcakes blir det av receptet!
färga_kokosflingor_cupcakes_dekoration
Färga kokosflingorna med hushållsfärg så får du ett ”fjädrigt” ansikte till tuppar och hönor! ;-)
påsk_cupcakes
Lycka till!