Annorlunda frukost
Många har undrat över den nötfrukost som jag ätit nu i flera år. Det har skrivits en hel del om den i olika grupper på Facebook och på många bloggar runtom landet.
Det var på en hälsoresa till Gran Canaria med Anna Hallén som det hela började. Hon berättade om alla de nyttiga ämnen man får i sig genom att äta 1 dl blandade nötter per dag.
Hade svårt att se hur jag skulle få in en så stor mängd som en deciliter varje dag, eftersom jag sällan äter något mellanmål.
Så då blev det en frukost av det istället, med små smörkuber till. En frukost jag fortfarande inte tröttnat på.
Här har Heléne Löfvendahl beskrivit nötfrukosten på ett mycket bra och informativt sätt, med beskrivning av vilka nyttiga ämnen som finns i olika nötter och frön.
Många föredrar att blötlägga och sen ugnstorka sina nötter först för att göra dem ännu nyttigare, hur du går till väga kan du läsa här på Paleobloggen Under vårt tak.
Jag köper ekologiska nötter och äter dem naturella med smöret till morgonkaffet, ur en liten skål med en tesked. Tar en-två smörkuber och några nötter i varje tugga. Det smakar som att tugga på en grov smörgås.
Ibland strör jag även på en ekologisk kryddblandning, Morning Wellness från Spicemaster, det är både gott och riktigt nyttigt.
Kryddblandningen innehåller gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma. Gurkmeja och ingefära har en inflammationshämmande effekt.
Kanel verkar blodsockersänkande och kardemumman är bra för matsmältningen, så det är riktigt bra att få i sig lite av alla de här kryddorna varje dag.
Det tar tid att tugga i sig en hel deciliter nötter, mycket bra tuggmotion blir det och en mättnadskänsla som håller i sig upp emot 5-6 timmar för mig.
Ibland lägger jag till ett kokt ägg till frukosten så jag får i mig mer protein, när jag vet att det dröjer länge till lunch.
Det är även en perfekt liten måltid att ta med i en burk som färdkost på resor och utflykter.
Nötfrukost 1 port
10 g paranötter
10 g sötmandel
10 g hasselnötter
10 g valnötter
10 g cashewnötter
ca 25 g smör
Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber. Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över. Ät med en tesked och njut :)
Här får du en näringsberäkning på den här frukosten så du ser att den fungerar även om du äter strikt LCHF.
Energi kcal: | 498,10 | Energi kJ: | 2083,85 | ||
Proteiner: | 7,84 | Fiber: | 3,34 | ||
Kolhydrater: | 6,61 | Vatten: | 6,32 | ||
Alkohol: | 0,00 | ||||
Fetter: | |||||
Fett: | 48,96 | Kolesterol: | 64,00 | ||
E-mättade: | 19,40 | Mättade: | 17,48 | ||
F-mättade: | 9,26 | ||||
Vitaminer: | |||||
A: | 166,75 | B1: | 0,23 | ||
B2: | 0,13 | B3: | 0,88 | ||
B6: | 0,19 | B9: | 29,55 | ||
B12: | 0,00 | C: | 0,40 | ||
D: | 0,15 | E: | 6,71 | ||
Mineraler: | |||||
Fosfor: | 230,00 | Järn: | 2,02 | ||
Kalcium: | 81,30 | Kalium: | 287,25 | ||
Magnesium: | 120,65 | Natrium: | 121,70 | ||
Selen: | 6,03 | Zink: | 1,84 | ||
10Gram Valnötter 10Gram Hasselnötter 10Gram Paranötter 10Gram Sötmandel torkad 10Gram Cashewnötter 25Gram Smör 80% fett |