Grillspett med bearnaisesås på philadelphiaost

grillspett_grillat_mat_middagstips
När man som jag lite har tröttnat på allt vad grillat heter just nu men övriga familjen ändå insisterar på GRILLAT så känns grillspett som ett gott alternativ med smaker av många olika ingredienser. Inte enbart korv med bröd, grillkarré och potatissallad eller hamburgare… Tack å lov! ;-)

Dessa grillspett är försedda med tunt skivat fläskkött som legat i marinad, olika kryddkorvar, tomat, röd salladslök och paprika.

I frysen hittade jag en provpåse från Findus med ugnsrostad chilipotatis med lite olika rotfrukter och grönsaker i en blandning – verkligen gott och det passade bra till spetten.

I kastrullen på spisen experimenterade jag fram en bearnaisesås på en bas av smör + vitvinsvinäger + citron + torkad dragon som jag sedan rörde ner en burk philadelphiaost i och kokade upp. Vansinnigt god och färdig på 5 minuter. Philadelphiaosten gör såsen krämig och varken emulsion eller redning behövs för rätt konsistens – prova detta!! :-P

Marinad till ca 700 gram fläskkött (låt ligga ett dygn eller tre) :
2 dl rapsolja
3 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
1 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk malen söt paprikapulver
Salt & peppar

5 st
Grillspett :

400 gram tunna skivor av fläskkött (marinad se ovan)
3 kryddkorvar
3 tomater
2 röd salladslök
1 gul paprika

Bearnaisesås philadelphia :
2 msk smör
1 msk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad citron
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör tillsammans med torkad dragon. När smöret börjar bubbla, tillsätt vinäger och citron. Sänk värmen och rör ner en burk philadelphiaost. Låt koka upp på svag värme nån minut. Smaka av med salt och peppar.

grillspett_grillat
Grillspetten förberedda till ”grillmästaren därute”…. ;-)

ugnsrostad_chilipotatis_rotfrukter
Ugnsrostad potatis med rotfrukter, broccoli, lök och chili.

grillspett_grillat_grilla_grillatärgodast
Allt klart, dags att njuta av ännu en grillmiddag…. :-P

Baconlindad fläskfilé med ädelostsås

fläskfile_baconlindad_recept
Den baconlindade 80-tals klassikern, här fylld med ädelost och ädelostsås till!

Har du ingen aning om vad ni ska äta under den långa helgen så är detta ett vansinnigt gott alternativ! Det är ju röd dag på torsdag och klämdag på fredag så det blir en 4 dagars helg att vara ledig och mysa på så då behövs lite god mat. Vill du äta enligt lchf, uteslut då potatiskakan och ersätt med ex. blomkålsgratäng – supergott!! :-P

Brukar ni förresten göra något speciellt eller fira Kristi Himmelsfärd?
Här hemma har vi aldrig gjort det, bara skönt att va ledig lite extra och ha alla hemma!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
1 pkt bacon (8 skivor)
200 gram kvibille ädelost
Salt & peppar

Såsen : 
2 msk kalvfond
3 dl vatten
1 dl grädde
50 gram kvibille ädelost
1 tsk soya
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa och skär fläskfilén i 4 bitar. Snitta varje bit på längden och fyll med ost. Rulla ihop och linda 2 skivor bacon runt varje. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen på 175 grader ca 15 min tills fläskfilén är genomstekt.

Vispa ur pannan du stekte fläskfilén i med fond och vatten. Låt koka upp. Tillsätt grädde, ädelost och soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt den puttra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

baconlindad_fläskfile
Fläskfilébitar, fyllda med ädelost och baconlindade. Nu ska de bara brynas så det får fin färg.

baconlindad_fläskfile_recept
Sen eftersteks dom i ugnen tills köttet är genomstekt.

potatiskaka
Jag serverade en enkel potatiskaka till. Bara finriven potatis och gul lök, salt och peppar ner i en stekpanna på låg/medelvärme. Vänd kakan en gång. Tar ca 20 min på spisen. Enkelt och gott.

baconlindad_fläskfile_ädelostsås
Ett gott tips inför de kommande klämdagarna! :-P Smaklig måltid!

Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

coleslaw_recept_lchf
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

Det här behöver du : 
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök

Dressing : 
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
1 knippe persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

tillbehör_lchf
Den kluriga bilden…

coleslaw_matberedare_råkost
Vackert!!

coleslaw_recept_lchf_
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

coleslaw_lchf
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.

Tjocka revben i sås med råstekt potatis

tjocka_revben_revbensspjäll_sås_recept_möra_gryta

Här kommer receptet på en urtrevlig husman med tvist; Smakrika, möra, tjocka revben i sås som fått puttra länge. Råstekt potatis med örter och krispig sallad!

Ni ska aldrig nånsin dra er för att köpa just tjocka revben, det är ett prisvärt kött och blir otroligt smakrikt och mört om det tillagas på rätt sätt.

På grillen? Njae… Jo, visst om de fått ligga i saltlag nåt dygn, eller grillas väldigt långsamt, indirekt och penslas ofta med glaze. Dom passar dessutom alldeles ypperligt till att rökas (efter saltlag-bad) men just i en gryta med gott kött behöver man inte alltid nödvändigtvis nötkött som till ex. kalops eller boeuf bourguignon.

En gryta på fläskkött och som här med revben blir minst lika god men låt för guds skull benen koka med!
Utan ben blir smaken ganska menlös och måste kryddas upp ordentligt men med just revben får man allt på köpet. Mycket kött, mycket smak, mört och saftigt. Lova att ni testar? ;-)

Perfekt för storkok, storhushåll och dessutom och ett bra budgetalternativ. Här kommer en vansinnigt god köttgryta med härlig smak, skysås och ett kött som bara smälter i munnen! :-P

4 – 6 port
Det här behöver du : 

3 kg tjocka revben
Olja + smör till stekning
Svartpeppar
2-3 tsk malen paprika

1 purjolök
2 gul lök
2 morötter
½ stort äpple
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk soya

2 liter köttbuljong

Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär revben i mindre bitar (ca 2 ben/bit). Hetta upp en panna med olja och smör och fräs på köttet så det får fin färg runtom. Krydda med nymalen svartpeppar och malen paprika. Lyft över till en större gryta allt efter han de blir klara. Stek inte alla bitar på en gång, då sänker du temperaturen i pannan och tillagningen förlängs och köttet blir mer kokt. Det ska fräsa på ordentligt och snabbt få en fin yta.

När allt kött är brynt. Lägg ner lök, äpple och morötter i samma panna som köttet stektes i. Tillsätt lite mer olja om det behövs. Tillsätt tomatpuré, chilisås och soya. Låt allt få svettas och bli mjukt nån minut sen häller du över allt i grytan med köttet.

Vispa ur pannan som både kött och grönsaker har brynts i med buljong och slå sen i grytan.

Låt grytan koka upp, sänk sedan till låg värme och låt puttra med lock ca 2-3 timmar tills benen från köttet lossnar lätt om du pillar på dom. Lyft ur köttet och ta bort alla ben. Vispa under tiden upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten, låt koka ihop nån minut och smaka av med salt och peppar. Läggi köttet och servera!

tjocka_refben_recept_gryta
Billiga ingredienser med tjocka revben, lök, morot, äpple och vitlök.

tjocka_revben_revbensspjäll
Revbenen har fått brynas och ligger nu i en större gryta.

grönsaker_gryta_köttgryta_revben
Fräs på lök, morötter och äpple i samma panna som köttet tidigare.

tjocka_revben_gryta_sås_grönsaker

 

köttgryta_tjocka_revben
När allt är i grytan, slå på buljongen. På med lock. Låt sedan sjuda i ca 2-3 timmar.

revben_gryta_tjocka_revbensspjäll_sås
Grytan har puttrat ca 2½ timme. Lyft ur köttet.

möra_tjocka_revben
Pilla bort benen som nu lossnar lätt.

tjocka_revben_sås_skysås
Vispa upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens.

tjocka_revben_sås_recept
Lägg tillbaka köttet från revbenen. Smaka av allt med salt och peppar.

tjocka_revben_sås_potatis_recept_husmanskost
Recept på råstekt potatis kommer i separat inlägg inom kort.

husmanskost_revben_sås
Smaklig måltid, en husman som aldrig går ur tiden!

Fläskfilé i whiskeysås

fläskfile_whiskeysås
Jag provade en ny liten burk häromdagen med såsreduktion från ”Touch of Taste”, (finns i olika varianter, bla; whiskey, kantarell, rödvin och peppar) Jag valde whiskeybasen och kokade ner den i en köttgryta med fläskfilé och goda grönsaker. Inte så tokigt alls. Kanske lite ”fadd” i smaken för att vara just en reduktion. Det blev en mild gryta trots att jag bättrade på med salt & peppar… Whiskeysmaken var inte så framträdande utan smakade mer som en sås på kokosmjölk och lite söt curry?! Whatever, det blev gott men behövdes kryddas upp!

Enligt anvisningarna ska man koka upp burken i kastrull, tillsätta en klick smör och sen vispa ner 2 dl grädde och använda den som ”vid-sidan-om-sås”. Det gjorde alltså inte jag utan rörde ner den direkt i grytan med kött o grönsaker.

4 port
Det här behöver du :
500 gram fläskfilé
3 schalottenlök
2 morötter
1 burk minimajs
1 burk champinjoner
200 ml whiskey såsreduktion
2 dl grädde
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en panna med en klick smör. Skär filén i tunna skivor och fräs på så de får fin färg. Tillsätt skivad lök, strimlad morot, minimajs i bitar och en burk champinjoner. Låt allt fräsa ihop nån minut. Rör ner såsreduktionen och sist grädden. Sänk värmen och låt småputtra ca 5 min. Smaka av med salt och peppar! Servera med valfritt tillbehör, här blev det ris och grönsaker.

fläskfile_fläskfilegryta
Tunt skivad fläskfilé som fått fin färg i het panna.

touch_of_taste_whiskey_såsreduktion
Såsreduktionen jag använde.

fläskfile_gryta_grönsaker
Svamp, morötter, lök och minimajs.

fläskfile_köttgryta_gryta
Allt ner i grytan och nu är det dags för såsburken och grädden att röras ner.

whiskey_såsreduktion_såsbas_fläskfile_filegryta_köttgryta_sås
Smaklig måltid, en god sås gör man nog helst själv tycker jag!

Spagetti i krämig tomatsås med salami och champinjoner

pastasås
Dagens pasta i en bubblande sås med färska kvisttomater, salami, vitlök och champinjoner det kan inte bli fel! ;-) Hur man än vrider och vänder på det så är pasta och tomat en oslagbar kombination speciellt med färska tomater som man fräser i en riktigt god olivolja, en gnutta vitlök, flingsalt och rejält med svarpeppar. Bara dofterna i köket tar dig till fjärrans Italien med rykande tomatsåser och nykokt pasta, detta är så gott, så enkelt så det är bara att köra så det ryker! :-P

4 port
Det här behöver du : 
3-4 port spagettini (Barilla)
2 msk olivolja
300 gram små kvisttomater
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
100 gram salami
Nymalen svartpeppar
2 msk ljus balsamvinäger
1 burk hela champinjoner (alt. färska)
2 msk oxfond
4 dl vatten
1 dl grädde
Flingsalt & svartpeppar
Pastavatten

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs tomaterna hela, tillsätt tomatpuré, finhackad vitlök och strimlad salami. Krydda rejält med nymalen svartpeppar. Låt allt få fräsa ihop nån minut. Tillsätt balsamvinäger, halverade champinjoner, oxfond och vatten. Låt allt koka upp. Slå i grädden och sänk värmen till medel. Sjud ca 15-20 min. Koka spagettin under tiden. Smaka av med salt & peppar och red såsen med en skvätt pastavatten. Lyft över spagettin i såsen och vänd runt. Servera!

Fläskfilégryta med paprika

fläskfile_paprikasås
En lite hetare köttgryta med smak av paprika och chili passar utmärkt till helgen, värmer både kropp och själ nu när minusgraderna åter pekar neråt! ;-) Ett lent potatis & blomkålsmos till ger fin brytning till hettan. Dosera chilisåsen efter egen smak och tycke och smaka av tills du hittar rätt balans. Dubbelmums va gott det är! *gör-ett-tappert-försök-att-byta-ut-mitt-evinnerliga-vansinnigt-gott-till-något-nytt-som-dubbelmums* :-P

Ha en underbar fredag allihopa! 

4 port
Det här behöver du : 
1 fläskfilé
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 röda paprikor
1 vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl grönsaksbuljong (1st fond el. tärning + 4 dl vatten)
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek i het panna i olja eller smör. Krydda med trocomare och nymalen svartpeppar. Hacka paprika och vitlök och fräs med när fläskfilén fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, chilisås och buljong. Låt puttra utan lock på medelvärme. Rör ner en burk creme fraiche och låt få ett litet uppkok. Smaka av med trocomare, ev. mer chilisås.

fläskfile_gryta_köttgryta_paprikasås
En härligt doftande god fläskfilé i smakrik sås.

 

Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök

pastasås_med_bacon_pasta
Vojne, vojne nästan en hel månad sen vi åt pasta! Den bubblan spräcker jag nu genast med ett supergott recept på fullkornspasta i en krämig sås med bacon, philadelphiasot, örter & tomater! Fasen va svårt det är att låta bli att länga efter pasta! :-P

Här har jag i alla fall en stekpanna och en kastrull med kokande pasta. I stekpannan fräser jag på bacon och lök knaprigt, kryddar rejält med svartpeppar, en klyfta vitlök, en skvätt vit balsamico, en massa tomatpuré, kycklingfond, vatten och philadelphiaost…

När pastan är al dente lyfter jag bara över den i såsen och späder med pastavatten som ger en naturlig redning och såsen blir krämig. Serverar med halverade små plommontomater och persilja! Sen kan man äta så det ryker ur öronen för detta är så förbaskat gott!

4 port
Det här behöver du : 
Fullkornspasta 3-4 port
250 gram bacon
1 gul lök
1 hel vitlöksklyfta
Nymalen svartpeppar
2 tsk torkade örtkryddor
2 msk vit balsamico vinäger
3 msk tomatpuré
4 dl kycklingfond (2 msk fond/tärning + vatten)
100 gram philadelphiaost
2-3 dl pastavatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan och hetta upp en stekpanna till baconet. Skär bacon i bitar, finhacka den gula löken samt vitlök. Fräs på bacon och lök samtidigt. Krydda med svartpeppar och torkade örter redan nu så smaken får hänga med och riktigt svettas ihop.

Koka pastan enligt förpackning men dra bort en-två minuter från koktiden så du får den knappt al dente, den kommer fortsätta tillagas i såsen sen.

Rör ner vit balsamico i bacon & löksåsen, tillsätt tomatpuré och kycklingfond, låt koka upp. Rör sist ner philadelphiaosten och låt såsen puttra på svag värme.

Lyft över pastan i såsen och några slevar av pastavattnet. Stäng av plattan, rör om. Smaka av med salt & peppar. Toppa med halverade små plommontomater och persilja.

fullkornspasta_pastasås_bacon
Pasta i sås!!! ;-)

pasta_allt_i_ett_bacon_pastasås
J
a, pasta, bacon och ost… Det blir liksom aldrig fel!

pasta_fullkornspasta_baconsås
Smaklig måltid!

Köttfärslimpa med champinjoner och skysås

köttfärslimpa_recept
Nu ska ni få dagens recept, nämligen måndagsmiddan här i huset. Köttfärslimpa med färska, smörstekta champinjoner till, potatis, morötter och skyssås. Inte så dumt alls. När jag gör köttfärslimpa har den en strykande åtgång, det är en av Nickes många färs-favoriter, men de visste ni ju redan! :-P

Jag håller med honom, visst är det gott och speciellt med champinjoner till.

Jag vet, detta är inte burkchampinjoner (som jag är smått galen i) men de gånger jag hittar riktigt fina, små och kritvita färska då köper jag dom. Det blir tokgott om man skivar och steker i torr panna, saltar och låter dom ”vätska” av sig för att sedan få en klick smör och lite peppar, det är allt som behövs och då är dom snäppet godare än burkchampinjonerna faktiskt! ;-)

Varianten på köttfärslimpa blev denna gånger med ”löksoppa”… Jag ska förklara;
Istället för bara vanlig hackad, riven eller brynt lök så använder sig många av löksoppa i pulverform som smaksättning till köttfärslimpa. Det ÄR gott men man behöver ju nödvändigtvis inte använda pulver! Nä, så gör egen – det blir godare så och den är verkligen busenkel att göra själv.

6-8 port
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar, när den är lite för salt är den perfekt! Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak!

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

Använd lite grann av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

* TIPS :
Tänk på det när ni steker svamp att alltid börja med torr stekpanna, inget smör eller olja alls. Stek svampen tills den får fin färg och ingen vätska finns kvar i stekpannan. Salt hjälper till att dra ur vätskan. Sen kan du peppra och avsluta med en klick smör för den goda smaken!

köttfärslimpa_champinjoner_sås

The post Köttfärslimpa med champinjoner och skysås appeared first on Kryddburken.se.

Långlagade, möra fläskkotletter i skysås

kotletter_fläskkotletter_möra_skysås
En enkel husman med härligt möra och saftiga fläskkotletter är bland det godaste som finns. Kött, sås och potatis, det står jag fast vid och kommer göra resten av mitt liv! ;-)

Just fläskkotletter tycker jag har hamnat i skymundan, jag gillar dom skarpt och ska man köpa såna så se till att de är med ben. Benen ger en mustigare och fylligare smak till köttet och skulle du mot förmodan skära bort benen FÖRE tillagning, ja då får du en utskuren kotlett som i affären saluförs som ytterfile! Så nu vet du de. ;-)

Riktigt fina skivor av fläskkotlett med ben är ännu godare, prova gärna att bräsera och låta dom långlagas med en härlig skysås så får du en riktig finmiddag på bordet!

Det här behöver du :
6 fläskkotletter med ben
Smör till stekning
Salt & peppar
½ dl mörk balsamvinäger
1 msk ljus sirap
2 morötter
2 gula lök
3 hela vitlöksklyftor
1-1½ liter kraftig köttbuljong (hemmagjord, oxfond/tärning + vatten)
2 msk mushroom soya
ev. några droppar soya color
1 burk creme fraiche
½ dl grädde
Salt & peppar

1-2 burkar konserverade champinjoner ;-)

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på balsamvinägern och sirap så allt får ett riktigt uppfräs. Plocka upp kotletterna och lägg på fat sidan om så länge. Skär lök och morötter grovt och stek i samma panna så det blir fint karamelliserade av det som finns kvar i stekpannan efter kotletterna. Ner med kotletterna igen och slå på buljong och soya, ev några droppar soya color för färgens skull.

Sänk värmen och låt dom bräsera utan lock ca 1-1½ timme. Rör ner en burk creme fraiche och liten skvätt grädde. Koka upp så du får en krämig sås, red ev. av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Sen om man är som jag så överdoserar man med champinjoner, men de kan man låta bli om man vill. För mer sås öka på mängden buljong. Smaka av. Servera med kokt potatis, lök och morotsbitar från pannan.

möra_kotletter_skysås_grönsaker_lök_morötter
Kotletterna har fått brynas till fin färg. Lök och morötter fått karamelliseras av stekskyn från kotletterna i pannan.

skysås_kotletter
Slå på buljong och låt bräsera ca 1-1½ timme på medelvärme.

kotletter_sås_skysås_fläskkotletter
Rör ner en burk creme fraiche och lite grädde, låt såsen koka ihop och bli krämig. Och ni som inte är lika galen som jag i burkchampinjoner gör inte så, och ni som är det – GÖR SÅHÄR!!

koka_potatis
Kokt potatis till, kan det bli bättre?? :-P

The post Långlagade, möra fläskkotletter i skysås appeared first on Kryddburken.se.