Fläskfilé i whiskeysås

fläskfile_whiskeysås
Jag provade en ny liten burk häromdagen med såsreduktion från ”Touch of Taste”, (finns i olika varianter, bla; whiskey, kantarell, rödvin och peppar) Jag valde whiskeybasen och kokade ner den i en köttgryta med fläskfilé och goda grönsaker. Inte så tokigt alls. Kanske lite ”fadd” i smaken för att vara just en reduktion. Det blev en mild gryta trots att jag bättrade på med salt & peppar… Whiskeysmaken var inte så framträdande utan smakade mer som en sås på kokosmjölk och lite söt curry?! Whatever, det blev gott men behövdes kryddas upp!

Enligt anvisningarna ska man koka upp burken i kastrull, tillsätta en klick smör och sen vispa ner 2 dl grädde och använda den som ”vid-sidan-om-sås”. Det gjorde alltså inte jag utan rörde ner den direkt i grytan med kött o grönsaker.

4 port
Det här behöver du :
500 gram fläskfilé
3 schalottenlök
2 morötter
1 burk minimajs
1 burk champinjoner
200 ml whiskey såsreduktion
2 dl grädde
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en panna med en klick smör. Skär filén i tunna skivor och fräs på så de får fin färg. Tillsätt skivad lök, strimlad morot, minimajs i bitar och en burk champinjoner. Låt allt fräsa ihop nån minut. Rör ner såsreduktionen och sist grädden. Sänk värmen och låt småputtra ca 5 min. Smaka av med salt och peppar! Servera med valfritt tillbehör, här blev det ris och grönsaker.

fläskfile_fläskfilegryta
Tunt skivad fläskfilé som fått fin färg i het panna.

touch_of_taste_whiskey_såsreduktion
Såsreduktionen jag använde.

fläskfile_gryta_grönsaker
Svamp, morötter, lök och minimajs.

fläskfile_köttgryta_gryta
Allt ner i grytan och nu är det dags för såsburken och grädden att röras ner.

whiskey_såsreduktion_såsbas_fläskfile_filegryta_köttgryta_sås
Smaklig måltid, en god sås gör man nog helst själv tycker jag!

Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky


Fars dag idag! Älskade pappor runtom i världen idag är det just eran dag. Både här hemma, på kyrkogården och i norrland finns dom oss nära idag…

Alla tänker vi på dom på vårt sätt och alla betyder dom mycket i våra hjärtan! Nickes pappa finns ej med oss men han lever ändå här med oss i vårt hus på nåt sätt. Max & Joline har sin ”bästaste pappa Nicke” och jag har min pappa Dennis många mil uppe i norr, långt ifrån mig som jag saknar enormt… Man ska ändå vara tacksam för de man har, alla har det inte så fint trots allt…

Vi har firat vår Nicke här hemma idag med frukost och små presenter, kort, choklad och teckningar från barnen. En stund på kyrkogården hos Bertil och tänt ljus. Min svärfar, barnens farfar och Nickes pappa.

Lite senare, hemma igen lagade jag till denna middag och strax är det barnen som fixar dessert lagom tills ”Solsidan” början! Jag får återkomma till den imorgon för nu tar vi kväller här i Öj, trötta och nöjda efter en lång dag fylld av känslor, bus och god mat!

En fin, eftertänksam dag på alla sätt… 

Fläskfile citrus 6-8 port
2 fläskfiléer, ca 400 gram styck
Olja + smör till stekning
1-2 msk hemmagjort örtsalt
2 msk vetemjöl
7 dl vatten
2 st fond du chef grönsak
3 rengjorda och sköljda clementiner
2 rengjorda och sköljda lime
1 rengjord och sköljd citron
1 bruk creme fraiche
150 gram sugar snaps
150 gram färska chmapinjoner
Några varv med pepparkvarnen

GÖR SÅHÄR:
Putsa fläskfiléerna och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Banka ut dom lätt med köttklubba. Bryn i het stekpanna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med örtsalt. Slå på vatten och tillsätt fond du chef grönsaksbuljong. Halvera clementiner, lime och citron.

Pressa ur juicen ur dom i stekpanna och lägg i de hela skalen och låt puttra med ca 10 min. Tryck ut alls juice ur citrusfrukterna med en träslev mot kanten och plocka sedan upp dom. Rör ner en burk creme fraiche i såsen. Dra några varv med pepparkvarnen. Tillsätt sugar snaps och skivade champinjoner. Låt puttra nån minut bara. Smaka av med salt och peppar. Servera med hasselbackspotatis, skyn från stekpannan och färsk timjan.


Fars dag-middagen förbereds. Tittar ni riktigt nog kan ni kanske ana barnens dessert dom ska ordna med lite senare också! :-P


Champinjoner…. ;-)


Hasselbackspotatis är en stor favorit här hemma.


Fläskfilen lätt bankad med köttklubban.


Clementiner och lime. Citron ska också vara med för att sätta extra syra och piff på grytan.


En bottenredning med pudrat mjöl över köttet innan vätskan tillsätts.


Vatten, buljong och citron får nu puttra ner ca 10 min och ge härlig smak till grytan.


Sugar snaps och champinjoner ger fina kontraster.


En burk creme fraiche…


Hasselbackarna är klara och dags för servering!


Smaklig måltid på fars dag alla pappor!

The post Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky appeared first on Kryddburken.se.