Fläskfilé i whiskeysås

fläskfile_whiskeysås
Jag provade en ny liten burk häromdagen med såsreduktion från ”Touch of Taste”, (finns i olika varianter, bla; whiskey, kantarell, rödvin och peppar) Jag valde whiskeybasen och kokade ner den i en köttgryta med fläskfilé och goda grönsaker. Inte så tokigt alls. Kanske lite ”fadd” i smaken för att vara just en reduktion. Det blev en mild gryta trots att jag bättrade på med salt & peppar… Whiskeysmaken var inte så framträdande utan smakade mer som en sås på kokosmjölk och lite söt curry?! Whatever, det blev gott men behövdes kryddas upp!

Enligt anvisningarna ska man koka upp burken i kastrull, tillsätta en klick smör och sen vispa ner 2 dl grädde och använda den som ”vid-sidan-om-sås”. Det gjorde alltså inte jag utan rörde ner den direkt i grytan med kött o grönsaker.

4 port
Det här behöver du :
500 gram fläskfilé
3 schalottenlök
2 morötter
1 burk minimajs
1 burk champinjoner
200 ml whiskey såsreduktion
2 dl grädde
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en panna med en klick smör. Skär filén i tunna skivor och fräs på så de får fin färg. Tillsätt skivad lök, strimlad morot, minimajs i bitar och en burk champinjoner. Låt allt fräsa ihop nån minut. Rör ner såsreduktionen och sist grädden. Sänk värmen och låt småputtra ca 5 min. Smaka av med salt och peppar! Servera med valfritt tillbehör, här blev det ris och grönsaker.

fläskfile_fläskfilegryta
Tunt skivad fläskfilé som fått fin färg i het panna.

touch_of_taste_whiskey_såsreduktion
Såsreduktionen jag använde.

fläskfile_gryta_grönsaker
Svamp, morötter, lök och minimajs.

fläskfile_köttgryta_gryta
Allt ner i grytan och nu är det dags för såsburken och grädden att röras ner.

whiskey_såsreduktion_såsbas_fläskfile_filegryta_köttgryta_sås
Smaklig måltid, en god sås gör man nog helst själv tycker jag!