Jordgubbskaféet på Rödön
Besök på Jordgubbslandet
Nu har de jämtländska jordgubbarna äntligen mognat, det tog lite extra lång tid den här kyliga sommaren.
Jämtgubbar har en speciellt god smak. Det är ljust långt in på nätterna, så gubbarna får maximalt med sol och ljus när de mognar.
En del som äter LCHF utesluter alla bär ur sin kosthållning.
Jordgubbar är en av de njutningar som jag absolut inte skulle vilja vara utan.
För mig fungerar det riktigt fint att äta dem som dessert eller tillbehör till en måltid.
Jag drar hellre ner på de alkoholhaltiga dryckerna eller mörk choklad och gläds åt vår korta bärsäsong.
Idag får du 3 olika varianter på temat jordgubb, två sallader som tillbehör till maten och en liten vaniljparfait med jordgubbar som avslutning på en god middag.
Bor du i Jämtland och vill njuta av nyplockade jordgubbar eller plocka själv, så kan du ta en tur till Jordgubbslandet på Rödön.
Jag och mamma var där och köpte varsin låda nu i helgen, den smaken på jordgubbar får man aldrig på dem som kommer från sydligare delar av landet.
Först ut bland mina 3 recept här nedan kommer ett fräscht tillbehör till en grillmiddag.
Vill du ha fler tips så får du gärna köpa min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här för endast 129 kr.
Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson
Jordgubbssallad med basilika 4 port
250 g jordgubbar
½ dl strimlad basilika
3 msk mild olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Flingsalt
Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.
Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.
Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.
Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.
Jordgubbssallad med getost, rosmarin och citron 2 port
Några salladsblad, jag hade romansallad
100 g getost
6 jordgubbar
Strimlat skal av ½ ekologisk citron
1 msk finhackad rosmarin
3 msk 0livolja
1 msk mörk balsamvinäger
Lägg ut några fina salladsblad runt två tallrikar. Smula över osten och lägg på delade jordgubbar.
Finstrimla citronskal och rosmarin, strö det över salladen.
Avsluta med att ringla över generöst med olivolja och vinäger.
Vaniljparfait 4 små port
1½ dl grädde
2 äggulor
½-1 msk honung eller annan sötning
ca ½ tsk vaniljpulver
Vispa äggulor och den typ av sötning du föredrar riktigt hårt.
Vispa grädde och vaniljpulver, men inte alltför hårt för då blir parfaiten inte så len.
Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.
Häll upp i små koppar eller glas. Dubbla satsen om du vill göra en större form.
Ställ i frysen några timmar. Jag tar fram parfaiten och ställer i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.
Ett fjärde tips att äta jordgubbar och kanske det godaste, solmogna gubbar naturell :)
Jordgubbspicknick på Isön, Storsjön