Min nya kokbok
Idag släpps min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och jag skulle haft releasefest och vernissage på bilder från boken på Ecocaféet i Östersund.
Nu under våren var även tanken att jag skulle farit runt på lite olika ställen i landet och ha boksigneringar och en del föreläsningar.
Men som så mycket annat just nu så gick ju de planerna i stöpet, när det aggressiva Coronaviruset satte hela världen i karantän.
Jag hoppas det blir bättre tider snart för alla som drabbats av sjukdomen Covid-19 och att vi andra som ännu är friska ska lyckas med att inte bli smittade.
Jag och Lennart håller oss nu hemma mycket i hans lilla 1a på Kungsholmen, men det blir förstås en del promenader i det allt finare vårvädret.
Det är ju så viktigt nu i karantänen att vi ändå kommer ut och rör på oss och inte bara blir stillasittande, vi håller oss även i form med mina enkla hemmaträningsrörelser.
Bilden ovan är tagen av fotograf Jan Andersson till ett reportage om min kokbok i Länstidningen i Östersund.
Gröna, sköna tillbehör är min sjätte kokbok, den första där jag tagit alla bilder själv ute i den jämtländska naturen.
Jan hjälpte mig senare med bildredigeringen till kokboken, något jag är mycket tacksam över, det gjorde att bilderna blev extra vackra.
Jan Andersson i fototagen
Jag berättar i boken för första gången hela historien om min hälsoresa, hur maten, motionen och naturen hjälpt mig att återfå hälsan efter många år som handikappad efter en ryggskada.
Bilden på mig där jag sitter vid stubben är ett tydligt bevis på att min träning de senaste åren gett resultat.
För bara några år sen hade det varit omöjligt för mig att sitta på marken och fotografera på det här sättet, sakta men säkert har jag stärkt muskulaturen runt det område i ryggen där jag har min skada.
Istället för releasefest och min debut i vernissagesammanhang idag så får du se lite bilder från kokboken efter soppreceptet, på såna rätter som passar fint att servera på din påskbuffé.
Läs mer om vad boken innehåller i mitt förlag Bladh by Bladhs pressrelease på Mynewsdesk.
Krämig broccolisoppa 4 port
500 g förvälld broccoli
4 dl grädde/kokosgrädde
4 dl kycklingbuljong
50 g smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Kokta ägghalvor
Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.
Den här soppan är väldigt bra att göra på broccolistjälken, förväll den i mindre bitar och frys in tills du har till en soppa.
Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.
Häll över buljong och grädde, koka upp och låt småputtra i 30 minuter.
Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.
Skär tunna strimlor av salami och rosta i het stekpanna, strö över soppan och lägg i några ägghalvor.
Kokbokens baksida
Matinspiration
Nu när tiderna är så osäkra och många är i hemmakarantän, så har jag bestämt mig för att dela med mig av dagliga recept för att ge dig lite matlagningsinspiration.
Tycker du om mina recept, ja då får du förstås väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa min nya kokbok, här finns den på Adlibris och här på Bokus.
Den finns även att köpa som E-bok till platta och mobil, länk till dem finns hos båda nätbokhandlarna här ovan.
Från och med idag finns boken också hos vanliga bokhandlare över hela landet och även på biblioteken, har de inte fått hem den på din hemort så be dem beställa.
Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit ett gripande förord, om ett mycket intressant och dagsaktuellt ämne.
Sprid gärna inlägget och/eller länk till kokboken vidare om du känner någon som också behöver få chansen till ett friskare liv.
Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Kiwisalsa med limepicklad chili
Fröknäcke med nässlor och parmesan
Rödbetsmousse med chèvre