Jag fick just veta att Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt går att beställa på både Bokus och Adlibris igen.
Jag vet ännu inte hur många det gäller, då jag tidigare fått besked från förlaget att den är helt slutsåld från dem sen förra våren och inte planeras att tryckas upp igen.
Idag bjuder jag på en liten gräddbakelse till kaffet för att fira alla Mammor.
Precis som min Mamma gjorde tårtor och bakelser när jag var barn, så tycker jag om att fylla mina med skogens bär av olika slag, till dagens recept blev det en sockerfri blåbärssylt.
Något som annars är väldigt gott som fyllning är mousse,pannacotta eller fromage, det gör bakverken mycket saftiga.
Vill du hellre bjuda Mamma på en grillmiddag, så hittar du goda tips här i gårdagens inlägg.
Valnötsmuffins ca 14 mindre
3 ägg
1½ dl krossade valnötskärnor eller pumpafrön
1 msk valfri sötning
1 tsk vaniljextrakt/vaniljpulver
Skal och saft av ½ ekologisk lime
2 msk pofiber
Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.
Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.
Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.
Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.
Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.
Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.
Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.
På bilden här nedanför har jag serverat muffinsen delas som scones med smör och blåbärssylt, riktigt gott det med.
Blåbärssylt
½ liter frysta eller färska blåbär
½ pressad lime
Till garnering av bakelsen
Vispad grädde eller kokosgrädde
Hallon eller andra bär
Citronmeliss
Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.
Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.
Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.
Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.
Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.
Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.
Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.
På den här bilden är bakelsen garnerad med hjortron, citronmeliss och riven choklad.
Sistaminutentips
Har du inte kommit på vad du ska ge för present till din Mor så ta gärna en titt i länkarna på mina kokböcker, ett presentkort går fort och lätt att ordna med en bild på nån av böckerna.
De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.
Baka med frukt & grönt såldes helt slut förra veckan, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.
Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld.
Mina inlägg med glutenfri bakning med lägre halt av kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre av bakverk utan vetemjöl och vitt socker.
Det märks även på alla caféer som börjat lägga manken till för att locka den växande skara som äter glutenfritt och även med en mindre mängd sött.
Det är stor skillnad mot bara för några år sen märker jag när jag går ut och fikar.
Vi enades om att det var ett bättre val när vi nån gång vill njuta av en kaka, istället för att använda artificiella sötningsmedel då de kan inverka negativt på tarmfloran.
Kostdoktorn Andreas Eenfeldt skrev en gång att den mängd honung som fanns i ett av mina recept på mandelkakor som han publicerat var närmast homeopatisk, så han rekommenderade det sättet att baka.
Numer skriver jag valfri sötning i recepten, då det finns så många olika sorters både naturlig och konstgjord sötning, så det är bäst att alla får välja det som passar just dem.
Men var lite försiktig när du väljer sötningsmedel, igår läste jag om en ny studie från Cambridge där en variant som används i Sverige, neotam E961, funnits orsaka många hälsoproblem, om du vill veta mer så läs här.
Där har jag gått ännu ett steg längre på vägen till det naturligt söta och använt bara frukt, bär och grönsaker som smaksättning av fikabröd och matbröd.
Nötkakor med choklad ca 20 st
2 ägg
2 msk valfri sötning
50 g smält smör/kokosolja
2 dl finhackade hasselnötter
1 dl rostade solrosfrön
1 msk psylliumhusk
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
En knivsudd salt
4 rutor mörk choklad 70-90%
10 hasselnötter
Vispa ägg och vald sötning vitt och pösigt med elvisp.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.
Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.
Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.
Här nere ser du några av mina bilder från den söta delen av ”Baka med frukt & grönt”.
Jag fick det stora förtroendet av Bladh by Bladh Förlag att fotografera den själv, ett väldigt roligt och givande jobb.
23 april är det Världsbokdagen, en dag som verkligen är värd att uppmärksammas.
Nu i digitala tider har bokläsandet tyvärr hamnat lite i skymundan, men för kokböcker är intresset fortfarande stort.
Här ser du några av mina bidrag för att förbättra matglädjen och folkhälsan över världen.
För 15 år sen startade jag den här bloggen och det ledde vidare till i dagsläget åtta kokböcker, ett fantastiskt roligt och givande sätt att få sprida min matfilosofi.
Jag har själv ätit mig till en bättre hälsa med hjälp av maten som finns här på bloggen och i mina kokböcker, det känns fint att ha fått möjligheten att dela med mig av den erfarenheten.
Alla recept är lagade hemma i mitt kök, det är naturligt glutenfritt som gäller och många går även att laga mejerifritt.
Mina bakverk och desserter innehåller inte heller vitt socker eller artificiella sötningsmedel utan naturlig sötma, oftast från frukt, bär och grönsaker.
Jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare i 18 år innan en svår ryggskada satte stopp för min restaurangkarriär, så alla mina recept är skapade med den kunskapen i bakgrunden.
Till Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt fick jag dessutom det stora förtroendet och glädjen att ta alla matbilder själv.
Där kunde jag kombinera mitt matintresse med det för naturfotografering, en härlig utmaning.
Länkarna här nedan går till Bokus, kokböckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokaffär och på Biblioteket.
De båda herrarna är diabetiker som fått sina liv förändrade med hjälp av bönor, de skrev tidigare boken Låt bönor förändra ditt liv där de berättar om allehanda hälsoeffekter som baljväxter ger.
Jag tyckte att det behövdes en bra kokbok som gav goda och näringsrika exempel på hur man tillreder bönor, kikärtor och linser på bästa sätt, så kom idén om vår bönkokbok till.
Nu är den mycket snart helt slutsåld, kokboken blev en stor succé, inte minst efter att den fick en världsmästartitel på Kokboks-VM i Kina 2019.
Jag har försökt få något förlag att trycka upp den på nytt men har tyvärr inte lyckats med det, så nu finns bara några enstaka exemplar kvar på Bokus, på Adlibris är den redan slut.
På bilden här ovan ser du de flesta av mina kokböcker som finns på Bokus, där hittar du mina bästa recept och tips för alla oss som gillar naturligt god mat.
Jag jobbade i 18 år som restaurangkock, efter en ryggskada kunde jag inte fortsätta laga mat på restaurang men genom kokböckerna har jag fått möjligheten att sprida mina matkunskaper och matglädje till så många fler.
Böckerna är fria från gluten och vitt socker men desto mer fyllda av goda smaker och viktiga näringsämnen.
Recepten är väl utprövade för att fungera även i ett hemmakök och för dig som kanske inte har så stor erfarenhet vid spisen.
Lagom till helgen bjuder jag på ett riktigt gott och frasigt tillbehör till ostbrickan, räkorna, att dippa i en god röra tillsammans med grönsaksstavar eller vad helst du nu brukar förgylla dina helgkvällar med.
De här kexen är riktigt snabba och enkla att svänga ihop och så mycket godare och nyttigare än kexfabrikernas.
Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
I länkarna kan du läsa mer om böckerna och vilka recept och faktatexter de innehåller.
Här nedan ser du några av mina bilder tagna ute i vackra Jämtland (Gröna, sköna tillbehör) och från den fina natur som även finns runtom i Stockholm (Baka med frukt & grönt).
Gröna, sköna tillbehör kostar bara 59 kr på både Bokus och Adlibris om du klickar dig dit via länkarna.