Sommarmat
Mellanlandat några dagar i ett tropiskt varmt Stockholm efter 4 trevliga dygn i ett nästan lika varmt Karlshamn
Där deltog jag på Östersjöfestivalen tillsammans med Maryanne och Ulf Wahlquist från Öländska bönchips.
Smakfesten, som är en nytillkommen programpunkt under festivalen, var en upplevelse inte minst för att jag lyckades övervinna min livslånga scenskräck.
Jag var en del av programmet i det stora mattältet, jag hamnade mellan Katarina Ewerlöf och Tareq Taylor, så jag fick fin draghjälp av dem och hade en stor publik på 3-400 festivalbesökare.
Jag blev intervjuad av matprofilen Jesper Aspegren som ville veta mer om min matfilosofi.
Det blev nog en del svammel från min sida, men jag svimmade i alla fall inte…
Så nu ska jag nog våga mig på att prata mer inför publik i framtiden, känns så bra att kunna dela med mig av mina erfarenheter om hur naturligt god mat kan hjälpa till att förändra livet till det bättre.
Här nedanför ser du några bilder från Karlshamn och en del av den goda mat jag åt under festivalen.
Tidig morgonpromenad i Karlshamn
Jag testade bland annat Bärta, en svensktillverkad tempeh gjord på groddade och fermenterade gröna ärtor odlade på Öland.
Bakom idén ligger Pia Qvarnström, hon har verkligen kommit på en mycket god och användbar produkt som jag hoppas vi snart får se ute i mataffärerna.
Min kusin Carina bor i Mörrum, där blev det grillat av olika slag till middag när jag kom och hon hade även gjort en god bönsallad som jag åt till både lunch och middag en av dagarna när jag jobbade.
Salladen bestod av svarta bönor, kimchi, hackad rödlök, citronolivolja, salt och peppar.
Mycket gott och mättande med en ostrulle med bregott från den kyl som Elin Sandelius och de andra arrangörerna hade ställt i ordning till oss utställare, de hade verkligen tänkt på allt.
Till middagen fick bönorna sällskap av en grillad vildsvinskorv från Eriksbergs vilda gårdsbutik, mycket god den med.
Läskande dryck till köpte jag hos Sövde musteri, deras must gjord på äpplet Pigeonette blev väldigt god att blanda med deras bubbelvatten.
Jag äter inte ofta glass, men nu gjorde jag ett välvalt undantag och fick smaka den bästa jag hittat på mycket länge.
Glassen tillverkas av Björketorps gård på deras egen mjölk, grädde, egenslungad honung och grannens ägg.
Kvalitetsglass när den är som bäst, favoritsmaken mitt i sommarvärmen blev pepparkaka, tätt följd av saffran.
Den godaste maten jag köpte från de olika Foodtrucks som deltog på festivalen var långkokt högrev från Nordic Streetfood, en riktigt välkryddad gryta med smak av dill och fänkål.
De serverade den med surkål, picklad rödlök, pepparrot och aioli i jämtländskt tunnbröd, men jag fick den istället på tallrik med några morötter att knapra på till.
Vill du prova på att laga nåt liknande så kan du utgå från mitt recept på Pulled Lamb.
Jag blev tvungen att dela upp min vistelse på två olika hotell under vistelsen, eftersom det var väldigt mycket bokat under festivalen.
Här bilder på frukosten på Port Hotel som helt klart var det bästa av de två, så det gjorde inget alls att jag fick flytta sista natten.
Frukostbuffén på Port Hotel
Nu bär det av mot Östersund och nya äventyr, jag kommer att stå utanför Ecocaféet nu på Storsjöyran och signera mina kokböcker.
Jag finns där och bjuder på kombucha och bönchips torsdag och fredag mellan 11-16.
Sallad med räkor och mozzarella 2 port
200 g skalade räkor
100 g buffelmozzarella
10 cm gurka
6-8 cocktailtomater
Bladpersilja
Citron
Örtmajonnäs
1 dl majonnäs
2 msk crème fraiche/kokosgrädde
2 msk hackad dragon
2 msk hackad gräslök
2 tsk pressad citron
Flingsalt och peppar
Kallpressad olivolja
Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.
Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.
Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten.
Äter du inte mjölkprodukter så kan du ta lite kikärtor, ärtor eller linser till salladen istället.
Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.
Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.