Pytt i Panna på mitt sätt

Pytt med vilda smaker

Hemlagad pytt är suverän måndagsmat att ta hand om resterna som kanske ligger kvar i kylen efter helgens måltider,.

Tillagat kött, korv, lök och nån rotfrukt skärs snabbt ihop och tar kort tid att steka.

Inte mycket längre tid för tillagning än den frysta på påse, men så otroligt mycket godare och nyttigare.

Huvudingrediens i min pytt blev en bit rökt renbog, istället för stekt ägg till hade jag några skivor kokt.

Som extra piff på min vilda pytt, tog jag några skivor Västerbottenssmör.

Bara att röra mjukt smör med riven Västerbottensost och krydda med lite salt och peppar.

Rulla in i smörpapper, förvara i kylen och skär skivor eftersom. gott till både kött och fisk.

Rödbetorna till är gjorda efter ett recept från en av mina kokböcker från 50-talet, här en bild på det:

Förr var lagen inte lika söt som i dagens köpta burkrödbetor, det var mer ättikssprit och mindre socker i dem.

De moderna inläggningarna med högre sockerhalt håller sig väldigt kort tid i jämförelse, rödbetorna blir bruna och tråkiga kort tid efter öppning av burken.

De här rödbetorna håller kvar både färg och smak väldigt länge.

Viltpytt 2 port

75 g rökt kött

2 dl tärnad morot

2 dl tärnad palsternacka

2 msk hackad gul lök

3 msk smör

Salt och peppar efter smak

Skär köttet i lika stora tärningar som rotfrukterna. Bryn smöret lätt.

Stek först rotsakstärningarna några minuter. Rör ner löken och låt fräsa en stund.

Tillsätt köttet, krydda och låt allt bli varmt.

Servera med ägg, rödbetor och Västerbottenssmör, hackad persilja över för smak, vitaminer och färg.

Här ser du ett annat gott tillbehör till pytten om du inte vill äta rödbetor till, citronmarinerad svamp.

Fler tips på goda smaker som kompletterar maten hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Gräddstuvad pytt med kantareller

Höstpytt

Har du en bit stek eller annan färdig köttbit, så testa att göra en gräddstuvad pytt.

Ett perfekt sätt att ta vara på rester, du kan variera pytten på många olika sätt, använd fantasin och de råvaror som finns hemma.

Här har jag gjort pytten på vilt och med extra god smak av kantareller och palsternacka istället för potatis.

Är du riktigt hungrig så lägg till ett stekt ägg eller två, de här inlagda rödbetorna smakar också gott till.

Gräddstuvad pytt i panna för 2

4 dl tärnat vilt eller nötkött

4 dl palsternacka i tärningar

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl grovhackade kantareller

1 dl finhackad lök

1 dl benbuljong

50 g smör/kokosolja

Salt och peppar

Bryn smöret och lägg i palsternackan, låt den fräsa en stund så den blir gyllenbrun.

Tillsätt lök och kantareller, stek med några minuter, rör då och då.

Lägg i köttet som också får brynas en liten stund, krydda med salt och peppar.

Häll över grädden och buljongen, låt koka upp och småputtra på svag värme tills den tjocknat.

Fler av mina recept på vår traditionella husmanskost utan gluten och med färre kolhydrater hittar du i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Dillkött från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson…

Gott tips till lördagsmiddagen: Biff Greta

Biff Greta

Lättlagad favoriträtt

Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat.

När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass.

Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Biff Greta 2 port

2-300 g ryggbiff eller oxfilé

1 gul lök

2 äggulor

2 tsk Dijonsenap

1 tsk grovkornig, osötad senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

1 stor palsternacka

Skär biffen i små tärningar och hacka löken.

Blanda köttet i en bunke med äggulor, senap och Worcester.

Krydda ordentligt med salt och peppar, låt stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Skär palsternackan i fina tärningar och stek gyllenbrun och mjuk i smör, krydda lätt med salt och peppar.

Hetta upp en omelettpanna, bryn smöret och häll ner köttet.

Låt bryna ett par minuter, vänd med stekspade och bryn en liten stund till.

Lägg upp på tallrik med palsternackan och servera med en grönsallad.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt fortsatta skrivande?

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, det finns något för alla smaker.

De översta två är med på Bokrean som startar 20/2, de går att förboka redan nu i länkarna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Renskavspytt – Lättlagat DeLuxe 2

Fredagslyx

Idag fortsätter flitens lampa lysa över mitt kokboksskrivande, jag är nu klar med den långa och krokiga stig genom livet som beskriver min hälsoresa.

Här har jag för första gången sen jag började skriva om mat och hälsa berättat hela min historia, jag hoppas den kommer att inspirera många till ett friskare liv.

Kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv kommer ut till våren, du kan lägga in om förhandsbevakning här på Adlibris och Bokus, så kommer ett mail så fort den går att beställa.

Den kommer förstås att finnas även ute i den riktiga bokhandeln, om du som jag tycker bättre om att handla på en sån istället för på nätet.

Idag uppmärksammas shoppingens nya högtid stort, jag tog mig istället en helt White Friday och begav mig ut i min snöklädda skog tillsammans med Tomten.

Han har ju blivit mycket populär här på bloggen genom åren, så det får nog bli en liten Adventskalender med honom i huvudrollen även i år.

Nu när jag inte ägnar så mycket tid åt Facebook och Instagram, efter att min Smartphone gått vidare till de sälla Tele-markerna, så tycker jag att det är roligt att dela med mig lite mer härinne igen.

Bloggen är ju det som varit ryggraden i mitt skrivande nu i över 10 år, men det blir lätt att dras in i de övriga sociala medierna via mobiltelefonen, det är ju betydligt snabbare att lägga ut något den vägen på FB och IG.

Idag får du ytterligare ett tips på riktigt god snabbmat, här hittar du gårdagens juliga torsk.

Idag blev det en renskavspytt till lunch, på riktigt fin suovasrökt renskav som jag köpte av Jillie Ren & Vilt på Åre Höstmarknad.

Jag brynte renskaven i rejält med smör och rörde sen ner fint tärnad morot, finstrimlad purpurkål, hackad lök och vitlök.

Det fick fräsa med en stund och så rörde jag i lite benbuljong, balsamvinäger, timjan och svartpeppar.

Suovasskaven är salt, så det behövdes bara lite extra, men använder du vanlig renskav så får du salta mer.

Till sist hällde jag i gröna ärtor och så fick allt puttra en stund tills grönsakerna mjuknat.

Ren är magert kött, så jag åt en rejäl klick med smör från Kittelberget Gårdsmejeri till, också inköpt på Höstmarknaden i Åre, haft det i frysen nu när jag var utomlands.

Här hittar du ett mer specificerat recept på renskav från en resa till stugan i höstas.

Bjuder på några bilder från dagens långpromenad i skogen, så fint att äntligen få se solen igen, även om den knappt tar sig upp över trädtopparna.

Novembersol i Jämtland

Pytt-i-panna – enkel & mättande helgmiddag
Hej på er! På helgerna är det perfekt med något lättlagat, eftersom man gärna vill göra annat än att stå i köket. Jag känner nog lite extra för tillfället att jag vill ha lättlagad mat och mat som är lätt att göra mycket av så att förrådet av matlådor fylls på kontinuerligt. För några helger […]
Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt

Pytt i panna på vårt vis

Nytt år, nya möjligheter

Då har vi kommit till den tid på året när väldigt många börjar tänka på att ta tag i det här med bra mat och träning igen efter helgerna.

Det kan vara svårt att hålla sig till en hälsosammare linje vad gäller maten över jul, när det bjuds på glögg, pepparkakor, choklad och knäck vart man än kommer.

Jag och Lennart har klarat oss väldigt bra, då vi tillbringar jularna sen några år nere i Alanya på den turkiska rivieran.

Vi håller båda på att förändra våra liv till det bättre, vilket faktiskt gått väldigt bra det senaste året.

Riktigt god och nyttig mat har det blivit gott om som en naturlig följd av att jag skrivit både en diabeteskokbok och en bönkokbok.

Att jag jobbat intensivt med de böckerna har förstås hjälpt oss en hel del på vägen, det är ju lättare att hålla sig till ett hälsosamt sätt att äta när det upptar en stor del av vardagen.

Läs dem gärna om du vill ha inspiration i din vardag, du hittar dem på Bokus och Adlibris, i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.

Här en bild från Bonniers Bokklubbs medlemstidning Bokspegeln, där båda bönböckerna är med.

Träningen tar också en stor del av våra dagar under långsemestrarna här nere vid Medelhavet.

Jag har varit sjukpensionär sen en ryggskada i mitt kockjobb för 20 år sen och vi har spenderat några vintermånader här i värmen i 15 år nu.

Från att ha varit rejält handikappad och överviktig så har jag idag fått ett betydligt rörligare liv, tack vare många och långa promenader och sjukgymnastik.

Jag har provat lite med gymträning, men tyvärr får jag mer ont av det, så att gå mycket, både på planmark och i backar/trappor har visat sig vara det bästa för mig.

Jag känner hur det här gett mig betydligt mer muskler idag än vad jag haft på många år, det är verkligen härligt att ha blivit stark igen.

Nu är inte det största fokuset för oss viktminskning utan det viktigaste är att vi fått så stora hälsovinster med hjälp av min typ av näringsrik lågkolhydratkost.

Vikten och hälsan är förstås tätt sammankopplade, så det känns bra att vi båda också gått ner några kilo under vintern.

När jag hamnade i klimakteriet för ett par år sen så samlade jag på mig några extra kilon, vilket jag förstått är väldigt vanligt.

Men nu vid fyllda 56 har de försvunnit igen, sen jag började lägga till lite baljväxter och mjölksyrade grönsaker till maten varje dag.

Även de nattliga svettningarna och myrkrypen i mitt nervskadade ben är borta, men de kommer tillbaka om jag gör uppehåll med bönor några dagar.

Du kan läsa mer om de hälsovinster jag gjort med hjälp av bönorna här.

Lennart som fyller 75 nu i vår har dragits med en del svåra sjukdomar de senaste åren men är nu piggare, starkare och slankare än på väldigt länge.

Den mage som många äldre herrar dras med kan alltså även den sakta men säkert försvinna.

Det känns verkligen bra att vi båda lyckats förändra våra liv med bönor, det trodde jag inte innan min medförfattare Lars-Erik Litsfeldt lyckades övertyga mig att testa i våras.

Dagens enkla pyttrecept innehåller inte bönor, dem äter vi oftast som ett litet mellanmål eller som tillbehör till salladen.

Vi äter en stor mängd grönsaker och gröna blad till maten när vi är här i Alanya, inhandlade direkt av odlarna från bergen runt stan på grönsaksmarknaderna.

Det är så gott med en stor sallad som tillbehör, jag gör den ofta på rucola och bladpersilja med olivolja och granatäppelvinäger över.

Den här pytten äter vi som brunch, vi börjar dagen med nötfrukost till kaffet och en liten skål bönsallad och mjölksyrade rödbetor.

Pytt i panna med ägg 2 port

100 g rimmat kalkonbröst

50 g rökt korv, jag har med Forbondekorv

2 morötter

1 dl hackade champinjoner

1 dl hackad zucchini

1 dl hackad röd paprika

1 dl hackad grön paprika

Salt och peppar

50 g smör till stekning

2-4 ägg

Skär kött, korv och morötter i lika stora tärningar.

Bryn smöret och stek först morot och svamp tills de får lite färg.

Blanda ner de övriga grönsakerna och låt alltsammans fräsa några minuter, krydda med salt och peppar.

Gör fördjupningar i pytten med stekspaden och knäck ner äggen. Låt steka några minuter, lägg på lock och stäng av plattan.

Låt äggen stekas krämiga ett par minuter på eftervärmen och servera pytten med en grönsallad.

Du kan variera pytten efter vad du har hemma eller göra den vegetarisk med tillägg av halloumi, bönor eller kikärtor som proteinkälla.

Vill du hellre ha fisk så hittar du ett recept här på min lax- och kikärtspytt.

Många vill ju ha lök i sin pytt men inte vi, har märkt att vi mår bättre utan.

Öländska bönchips som mellanmål på långpromenad i Alanya


Trendig pytt-i-panna
Hej på er! Även jag har hakat på senaste trenden med att lägga till lite bönor till min mat! Så nu äter jag en stor sked med blandade bönor till alla mina måltider. Jag blandar helt enkelt ner dem i min sallad eller i matlådan. Jag har även testat göra muffins och bröd med bönor, recept kommer […]
Biff Greta

biff_greta_recept
Ett recept jag ser att jag missat lägga upp är denna Biff Greta.

Biff Rydberg menar jag tänker ni? Men nej! – Det är en Biff Greta faktiskt som härstammar från stadshotellet i Karlstad där den ofta serverades som vickning framåt småtimmarna men fanns aldrig med på menyn. Namnet Greta kom från krögaren Fredrik Odéns hustru. Vad som skiljer Greta från Rydberg är köttet. Från första början skrapades oxfilé och rätten tillagades som en omelett men inte så ofta numera. Här ska köttet marineras i en stark senap och därefter stekas på hastig i het panna, ja förutom de så är dom väldigt snarlika men jag gillar denna variant bättre.

Köttet, förslagsvis oxfilé eller annat mört nötkött bör vara av god kvalité. Servera med råstekt potatis, stekt lök och en äggula. Bättre kan det inte bli och enligt mig en riktig finmiddag! :-P

4 port
Det här behöver du : 
400 – 500 gram oxfilé
3 msk fransk senap
2 äggulor
Salt och peppar

Råstekt potatis
Stekt gul lök
Äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i lite större tärningar. Rör ihop senap med äggulor, salt och peppar. Vänd runt köttet i marinaden. Det kan gärna få marineras ett par timmar i rumstemperatur innan det steks.  Hetta upp en panna med smör och bryn hastigt köttet så det får fin färg. Lägg upp på fat och servera med stekt potatis, hackad persilja, stekt lök och äggula.

Snabb pytt på gravlax, halloumi, zucchini och grönkål

Laxpytt

Snabbmat av hög kvalitet

Snabbmat kan vara riktigt bra, både vad gäller näring och smak. En måltid som den här behöver inte mer än 15 minuters jobb i köket, men den ger både mättnad och näringsämnen som vi står oss länge på.

Tyvärr ser jag att många glömmer hur viktigt det är med alla viktiga vitaminer och mineraler som vi får i oss från alla härliga grönsaker.

En köttbit, smör och ägg innehåller förvisso en stor del av de näringsämnen vi behöver, med det finns små vitaminer, mineraler och spårämnen vi behöver lägga till en sån måltid. De behövs för att ge kroppen den ultimata näringen, som hjälper till att hålla oss starka och friska.

Här kan du läsa en mycket viktig krönika i ämnet, av Lena Boström inne på Kostrådgivarna.se. Den sidan är en veritabel guldgruva att ösa ur, för alla som vill lära sig mer om vad en näringsrik LCHF-kost innebär.

Ekologiska grönsaker från Ås Trädgård

Ekologiska grönsaker från Ås Trädgård

Laxpytt 1 port

100 g tärnad gravlax

1 dl tärnad zucchini

1 dl strimlad grönkål

½ dl tärnad halloumi

½ dl tärnad morot

2 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

1 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, halloumi och morot så det får lite färg. Krydda med chiliflingor. Inget salt behövs eftersom både gravlax och halloumi är salta.

Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg. Låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.

Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

Sommarens sista blommor på balkongen

Sommarens sista blommor på balkongen


Pytt i panna och dubbla ägg


Och ett stort glas mjölk! :-P

Jamenvisst är det gott??
Vilken pytt föredrar du allra helst, vanlig eller stuvad som då blir Pytt Bellman?

Det här behöver du :
5 medelstora potatis
300 gram nötkött (av hel överbliven stek) 
300 gram kokt skinka
2 stora gula lök
1 msk worscestersås
3 dl gräddmjölk
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och tärna potatisen. Skär köttet och skinkan i små tärningar. Hacka löken. Smält en klick smör i stekpannan tillsammans med lite olja. Stek allt på medelvärme tills det fått fin färg, slå på gräddmjölken, tillsätt worscestersåsen, & några varv med pepparkvarnen. Låt puttra ihop till en tjockare konsistens. Smaka av med salt & peppar. Servera med stekta ägg & rödbetor.

 

The post Pytt i panna och dubbla ägg appeared first on Kryddburken.se.