Minihamburgare med miniägg

miniburgare_vaktelägg
Hamburgare behöver ju nödvändigtvis inte vara en ”150-grammare” från Sibylla, det kan lika väl vara en ”30-grammare” från Kryddburken! :-P

Det är roligt med minimat! Lite roligare att äta och barnen tycker dessutom att det är skoj att få vara med och laga riktigt mat fast i miniformat. Ganska festligt! Dom små hamburgerbröden är ”hålen” som jag tog ur från hålkakorna jag bakade igår, och äggen dom små söta på toppen är faktiskt vaktelägg, hur gulliga som helst och passande nu till påsk också. Har ni ätit vaktelägg nån gång? 

Burgare, ca 14 st mini
400 gram nötfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

minihamburgare_mini_hamburgare_vaktelägg

Vakteläggen är inte bara vansinnigt små och söta, dom är sååå mycket godare än vanliga ägg, så man får verkligen äta med andakt. ;-) Dessa ägg kommer från japanska vaktlar, uppfödda här på Öland. En websida med företaget är under uppbyggnad så jag återkommer med mer info, tills vidare finns en fb-sida här >> och äggen kan beställas per post. Mer om dessa små deliktesser kommer inom kort!

hamburgare_mini_minihamburgare
Får det vara en liten tugga? ;-)

minihamburgare_vaktelägg_vaktel_hamburgare
Världens godaste miniburgare! :-P

Godaste morotssoppan med halloumi

halloumi_soppa_ost_morotssoppa
Gomorron! å var det äntligen fredag, tjoohoo! :-P Tror minsann vi ska slå till på lite tacos ikväll. Vad har ni för planer?

Igår gjorde jag en soppa till lunch som bara blev sååå in i bombens god så den får ni nu recept på. Inga krusiduller, enkla ingredienser och tar inte mer än 10 min! Perfekt att fylla termosen med till helgen och vara ute i solen och njuta men också en färgglad liten förrättssoppa till påskbordet kanske. Helt vegetarisk och här serverad med ett litet spett med grillad halloumi, salt och knaprigt som gör sig riktigt bra till soppan.

2 port alt. 4 förrätter
Det här behöver du :

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3-4 morötter
1 tsk tomatpure
6 dl grönsaksbuljong
2 msk philadelhiaost
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken grovt. Skala och skölj morötterna och skär i tunna skivor. Smält smör i en kastrull och fräs på löken tillsammans med morötter och tomatpure till löken mjuknat något. Låt vitlöken få fräsa med hel, fast skalad. Slå på buljongen och låt koka på medelvärme ca 5 min tills morötterna är mjuka. Mixa soppan med stavmixer. Rör i philadelphiaost och smaka av med salt och peppar.
Servera stekt halloumi till på ett spett med små plommontomater.

* Tips!
Variera soppan med andra smaker som en skvätt vitt vin, lite citron, riven ingefära, en gnutta chili etc etc.

morotssoppa_godaste_soppan
En riktigt god färgklick är denna soppa med knaprig salt halloumiost!

världens_godaste_soppa_morotssoppa_halloumi
Kanske en av påskens små rätter på bordet! :-P

The post Godaste morotssoppan med halloumi appeared first on Kryddburken.se.

Frallor med lax, påskens sista rester…


Nu ryker sista laxen sen är påskmaten slut! Grova frallor av surdeg, några kokta ägg, sallad, majonäs lite piff med citron o dill och du har härliga smörgåsar till lunch eller som som matigare kvällsfika.

Använd sista kantbiten av den rökt laxen, varm eller kall, eller gravad? Räkor kanske? Köttbullar, eller bara ägg?! Det är inte så knusligt, ta de rester du har kvar i kylskåpet och lyxa till det med ett gott bröd.

Revbensspjäll av Lamm med brynt Vitlökssmör och Blomkål

Revbensspjäll av Lamm

Lamm är bland det nyttigaste kött vi kan äta med en hög halt av Omega-3.

Den halten stiger eftersom de får gå ute och beta gräs, precis det som djuren är anpassade för genom evolutionen.

Mitt lamm köpte jag uppe i Huså i höstas, byn ligger på baksidan av Åreskutan.

Djuren är av rasen Åsenfår, som är en gammal allmogeras.

Där hade de verkligen fått äta sig feta och fina under sommaren, på alla fjällängens gräs, örter och blommor.

Det har gett en fantastiskt god smak åt både kött och fett, långt ifrån det som många tycker smakar kofta.

Bilden nedan är inte på Åsenfår och inte heller från Huså, utan från en av mina resor i Sörmland.

Det är en så vacker bild på djur som lever ett gott liv, långt från djurfabrikerna.

Till den här middagen tog jag de tunna revbenen och kryddade med bara örtsalt och vitpeppar.

Det fick sen steka långsamt i ugnen, två timmar på 150°. Det här gjorde köttet riktigt mört, det lossnar nästan av sig själv från benen.

Eftersom de var så tunna, så blir de klara på den förhållandevis korta tiden i ugnen.

Har Du tjockare spjäll eller föredrar revbensspjäll från gris, så öka på tiden till det dubbla.

Som tillbehör stekte jag tjocka skivor av blomkål i smör och gjorde ett lite annorlunda vitlökssmör.

Bryner man vitlöken först, så blir den mild och får en god, nötaktig smak.

Vill Du ha recept på en vanlig Lammstek med Rödvinssky, så hittar Du den Här.

Brynt Vitlökssmör

150 gr Smör

4 stora Vitlöksklyftor

2 msk Kallpressad Olivolja

2 msk pressad Citron

2 msk hackad Persilja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn den försiktigt i olivoljan, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund. Låt svalna.

Vispa ner vitlöken och oljan i smöret med elvisp. Kör en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med persilja, salt och peppar. Smaka av om det är lagom salt och syrligt.

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.


Påsken 2012 i bilder


Påskmaten 2012 i bilder. Det blev mycket mat över även att vi tänkte ”vi gör inte så mycket i år…” ;-) Det har räckt till både buffé, frukost/brunch, en massa pålägg som finns kvar och igår använde jag den sista kokta potatisen så nu börjar ordningen bli återställd igen. Mycket lax har det blivit, både i form av varmrökt och kallrökt. Sen gjorde vi små laxbakelser på hällakakor, små potatisstubbar med laxröra och snapsglas med ännu en laxröra! Gott, gott men nu får de bli vanlig mat i veckan, det har en tendens att bli lite för mycket av allt plock med prinskorv och köttbullar och ägg både på tvären och längden. :-P


Färgglad påsk


Färgade ägg lyser upp och extra plus för lite pyssel såklart. Dom här är okokta och bara doppade i vatten/vinäger och karamellfärg som sen fått torka.


Laxbakelser på utstansade rundlar (hällakaka) med en röra på philadelphiaost/löjrom/rödlök och lite creme fraiche. Kallrökt lax, citron och gräslök på toppen.


Mer påskpynt och pyssel och påskliljorna plockade vi in när snöstormen kom på påskafton. ;-)


Ägghalvor med majonäs/kaviar, rödlök, citron och dill.


Laxröra i snapsglas. Majonäs, gräslök, citron och finhackad kallrökt lax.


Påskdessert orkade vi ingen så det fick bli cupcakes i gips istället som Joline fick i påskpresent. Visst är dom söta? ;-)


Hoppas ni haft en härlig påskhelg allihopa!

 

LCHF-Brunch

Färgglad Påsk-Brunch

Njut av de lediga dagarna i Påsk, med en färg- och smakrik brunch.

Som omväxling till alla sillar som har en given plats bland Påskmaten, blev det istället makrill, kaviar och ägg på min sena frukost.

Jag kliver upp tidigt och börjar dagen med en kopp kaffe, Ekologiska Hazienda från Zoega för tillfället.

Till den blir det ofta lite sidfläsk och ost eller något av mina små,  hembakade LCHF-bröd.

Det dröjer fram till lunchtid innan jag blir hungrig igen, då smakar det gott med en rejäl brunch med lite kolhydrater.

Har sett att det börjat dyka upp Lowcarbbröd i många vanliga butiker nu, men jag föredrar de jag bakar själv.

Dem vet jag precis vad jag har i, en del köpebröd kan innehålla gluten, fast det heter att de ska vara LCHF-anpassade.

Brunch för 2

2 burkar Mästarmakrill från Abba à 110 gr

4 skivor Ost, Storsjö Grön

4 Ekologiska Ägg

Ekologisk Paprika

Ekologisk Mandel

Ekologisk Kaviar

Romansallad

Avocadoolja

Koka två ägg per person. Jag lägger ner dem i kokande vatten och så får de koka i 5 minuter. Då blir gulan perfekt krämig.

Strimla lite sallad och paprika, ringla kallpressad avocadoolja eller olivolja över.

Mandlar är gott att knapra på till salladen, en näve på varje tallrik.

Dela makrillen direkt i burken och lägg upp på tallrikarna. Ägg i kopp bredvid.

En klick kaviar är gott till ägget, gärna med lite smör eller majonnäs på sidan om.

Smöret glömde jag tyvärr lägga på innan jag tog bilderna.

En liten dessert blev det också, dagen till ära. Smetana med Rårörda Lingon och Kanel, serverat i en liten äggkopp.

Den här frukosten innehåller mycket nyttiga fetter, bra med proteiner men väldigt lite kolhydrater.

En perfekt start på en dag med uteaktiviteter, den mättar riktigt länge.

Nedanför inlägget har jag lagt ut det ungefärliga näringsvärdet på min brunch, en del råvaror fanns inte med, så då har jag lagt till en likvärdig.

Siffrorna från Livsmedelsverkets dataas har jag kopierat från Minmat.net.

Som synes så innehåller min brunch väldigt lite kolhydrater, trots att jag har både paprika, mandel, kaviar och en liten dessert till.

Det är så mycket nyttiga ämnen vi får i oss via grönsaker, bär, mandel och nötter, så var inte så rädd för alla kolhydrater.

.:Dagens Mat:.
Energi kcal: 889,45 Energi kJ: 3718,45
Proteiner: 44,82 Fiber: 2,51
Kolhydrater: 6,20 Vatten: 240,23
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 76,53 Kolesterol: 683,65
E-mättade: 32,47 Mättade: 26,57
F-mättade: 10,44
Vitaminer:
A: 545,80 B1: 0,32
B2: 1,03 B3: 8,15
B6: 0,55 B9: 105,40
B12: 8,94 C: 31,75
D: 4,77 E: 9,69
Mineraler:
Fosfor: 770,60 Järn: 5,17
Kalcium: 342,10 Kalium: 779,90
Magnesium: 115,10 Natrium: 642,65
Selen: 76,45 Zink: 4,00

110Gram Makrillfilé konserv i tomatsås
140Gram Ägg kokt
25Gram Ost hårdost 31% fett
15Gram Isbergssallat
20Gram Sötmandel torkad
15Gram Smör 80% fett
15Gram Paprika gul
10Gram Olivolja
15Gram Crème fraiche 34% fett
10Gram Lingon


10 enkla tips till påskbuffén!


Hej på er! Här på Öland har vi full snöstorm idag, trodde knappt det var sant när jag tittade ut genom fönstret, men så är det! ;-) Vi ska strax åka och småhandla till vår lilla påskbuffé ikväll, sen var tanken att vi skulle åka ut till Runsten och gå på ”Äggröran”; en festival med marknad och allehanda trevligheter i påskens tecken, men vette sjutton om det är så lockande i detta väder? Vi får se om det lättar. Innan jag kan visa bilder från kvällens mat så kommer här lite inspiration på snabba, enkla små snittar, tilltugg, snurror, munsbitar, allt för alla smaker. GLAD PÅSK!! :-P


Laxsnittar med smördegsstjärnor, recept här  >>


Potatis-stubbar med kallrökt lax, gräddfil och dill! En munsbit som bar smälter i munnen…


Ägghalvor med majonäs och löjrom.


Piffad prinskorv till de små, lindade med smördeg en favorit hos alla barn! Recept här >>


Ägghalvor med majonäs och rödlök för alla som inte gillar räkor… ;-)


Svampfyllda tarteletter, recept här >>


Laxbakelser, dekorerade med kallrökta laxrosetter, citron och gräslök. Recept här >>


Äggrulle med ost & bacon, recept här >>


Pizzasnurror, recept här >>


Pumpernickel, med romröra och najad lax, recept här >>


Tunnbrödsklämmor med färskost pepparrot och saltrulle, alt hamburgerkött. Recept här >>


Sill, gräddfil, hackad rödlök och gräslök.

 

Kolbulle utan Gluten

Utflyktsmat på Skogshuggarvis

Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av.

Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar.

Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl.

Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten.

Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut.

Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet.

Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet.

Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa.

Det är en traditionell rätt från mina hemtrakter i närheten av Särna i nordvästra Dalarna.

Receptet till den gjorde jag innan jag var tvungen att sluta helt med gluten.

Kolbotten fungerar bra med det här receptet också, har testat det förra sommaren.

Så här skriver Catarina och Martin Puranen:

I söndags for vi till stugan för första gången i år. Naturligtvis ville vi äta något gott på plats, det fick bli kolbulle.

Receptet till smeten (pannkakssmet) hämtade vi ur din kokbok. Det blev jättemumsigt! En lyckad säsongspremiär.

Härligt när andra kommer på nya användningsområden till mina recept och delar med sig av skapelserna.

Alla bilderna i inlägget kommer också från makarna Puranen.  Stort Tack till Er för att vi fick ta del av de läckra bilderna.

Passa på att ta med Dig fläsk, pannkakssmet och en gjutjärnspanna på en utflykt i helgen och njut av god, gammaldags mat ute i det fria.

Annat gott Du kan njuta av nu i Påsk, som varken har mycket kolhydrater, gluten eller socker, är Påskgodis à la Anna Hallén.

I tidningen Familjemagasinet gör Anna nyttiga godsaker tillsammans med några godissugna barn.

De gillade recepten från hennes nyutkomna kokbok LCHF för familjen. Artikeln hittar Du på sidorna 18-20.

På sidan 10 finns också mitt recept på Pizzabullar med, ett bra alternativ till utflykten om man inte vill göra upp eld.

Tidningen kan alla som har barn i grundskolan prenumerera på alldeles gratis.

Glutenfri Pannkakssmet till 1 Kolbulle

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grädde

1 msk Fiberhusk

½ krm Havssalt

Smör till stekning

150-200 gr rimmat, fett Sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Jag föredrar att äta den med Rårörda Lingon till.

Men den är också god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

En kolbulle brukar räcka till två hungriga, den är väldigt mäktig.

Stek fläsk till kolbullen över öppen eld

Låt fläsket få ordentligt med färg

Häll på pannkakssmeten

Njut av riktigt gammaldags husmanskost, tillagad på nytt sätt utan gluten


Där var dom ju!!


Där i garderoben mitt framför ögonen ligger det stora påskägget och det har jag ju sett varje gång jag varit i garderoben, men så blind man kan bli… Inuti det stora påskägget så hittade jag alla fjädrar (jag bunkrade nog fjädrar på halva-priset förra året ser det ut som) och några tomma påskägg också. Inte illa! Nu ska jag bara meddela påskharen inför morgondagens afton också… :-P

Halstrad lax, färskpotatis, haricot verts, kokt ägg och citronkräm med philadelphiaost


Tillbaka i rutan! Nu tänker jag inte lägga några fler tankar på de som hänt utan se framåt, vilket ni har varit och _är_ toppenbäst på att hjälpa mig med dessutom. Av alla hundratals enormt fina kommentarer, mail, brev och pm så blir jag ännu mer påmind om vilka otroliga läsare jag har. Ni har stöttat och bidragit till mitt nu glada humör och motivationen är på topp och det ska ni ha tusen, åter tusen varma kramar för!

Igår var det skärtorsdag och barnen och jag var nere en liten runda i borgholm där dom fick ”påska” utklädda till påskkärring och pirat?! :-P Av mormor, farmor och morbror fick dom fina små presenter med klistermärken, ballonger, gjuta-gips-cupcakes, tatueringar mm mm… Dom hade ett himla sjå med att få till dom där figurerna man blåser upp av smala ballonger. Det blev några riktiga påsksmällar då och då kan tilläggas. ;-)

På vägen hem köpte Nicke med sig en fin bit färsk lax som vi halstrade och åt med färskpotatis, (inte svensk förstås men såååå gott att tjuvstarta lite) Lättkokta haricot verts, kokta hackade ägg och en röra på philadephiaost, citron salt och peppar. Väldigt enkelt och fruktansvärt gott! En fin liten start på påsken.

Vidare kommer här små påsktips och imorgon dukar vi upp en liten buffé för bara lilla familjen, nu ska vi däremot ut i blåsten och plocka påskris. Å så va det ju de där med fjädrarna… Som jag alltid lägger på ett så fiffigt ställe varje år för att jag ska komma ihåg det men nu är det som bortblåst!!? ;-)

Halstrad lax : 
1 bit laxsida (räkna ca 160-180 gram/port)
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna, grillpanna eller traktörpanna. Smält smöret och lägg i laxen med skinnsidan nedåt. Stör över ordentligt med flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Låt laxen få steka så skinnet blir knaprigt. Du ser på sidan av laxen hur den blir tillagad nerifrån när den ljusrosa färgen stiger. Jag brukar lägga ett lock på de sista minutrarna innan den är helt rosa och stänga av värmen, sen får den stå till sig så ca 10 min, då blir den alldeles perfekt, med fina mjälla skivor som lätt faller isär.

Citronkräm med philadelphiaost : 
1 ask philadelphiaost
Rivet skal från 1 citron
Saften från 1 citron
Salt & peppar


Laxen är så färsk och fin så den drar snabbt ihop sig i den heta pannan. Här ser ni hur den precis börjar tillagas och bli ljust rosa underifrån.


Smaklig måltid och ha en underbar påsk allihopa!