Köttfärssås med vitkålspasta

Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Det här receptet kommer från en av mina 5 kokböcker och den fina bilden härovan är tagen av min eminente Fotograf Mikael Eriksson.

Köttfärssåsen var med i Långkok för LCHF och Paleo som varit slutsåld på svenska men som nu finns i nytryck som Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den boken innehåller recept från två böcker, även LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Här hittar du alla mina slutsålda kokböcker i original på engelska.

Så här skriver jag om min variant av många svenskars favoriträtt, köttfärssås och pasta, i kokboken;

Många är det nog som oftast gör en köttfärssås på knappt 20 minuter till en snabb middag.

Låter man den istället koka i 2 timmar, ja då blir resultatet en himmelsk röra.

Köttfärsen blir så mör så den smälter i munnen och alla kryddsmaker kommer fram till fullo.

För en mildare variant, rör i ett par deciliter grädde som får puttra med en kvart på slutet.

För en sås med mer mustig och vuxen smak, byt ut vattnet mot samma mängd fylligt rödvin.

Köttfärssås med soltorkade tomater 4-5 port

600 g nötfärs

50 g varmrökt sidfläsk

50 g smör

8 soltorkade tomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 morot

2 dl hemgjord benbuljong eller 1 ekologisk köttbuljongtärning + 2 dl vatten

½ dl tomatpuré

2 msk balsamvinäger

2 msk stött rosépeppar

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk worcestershiresås

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk grovmald svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och fläsk i små tärningar.

Fräs alltsammans i hälften av smör eller olja, tills löken är genomskinlig. Häll över i en gryta.

Bryn köttfärsen i resten av fettet. Stek några minuter under omrörning, så alla klumpar försvinner.

Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund, så blir den mildare i smaken.

Krydda med vinäger, rosépeppar, oregano, paprika, worcester, salt och peppar.

Häll så köttfärsröran över grönsakerna, rör om väl. Tillsätt buljong och koka upp.
Låt puttra på svag värme i 2 timmar, rör om då och då.

Späd med vatten om såsen blir för tjock.

Vitkålspastan till gör jag genom att grovstrimla vitkål, förvälla den lätt i kokande, saltat vatten och sen steka den mjuk i smör eller olja utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar.

Ett annat gott tillbehör till köttfärssås är sallad på bladgrönt, till exempel babyspenat eller bladpersilja, rucola, machésallad och avokado, det äter vi ofta på vintrarna i Alanya.

 

Kryddig kycklingschnitzel och aioli med mynta

Bästa kycklingen

Under våra 16 vintrar här i Turkiet så har den här kycklingschnitzeln blivit en av våra absoluta favoriter.

Vår närmsta slaktare, Güven Et Kasap på 25-metersgatan har fantastiskt bra råvaror.

Där köper vi ekologisk kyckling till benbuljongkoken, finaste lammfärs, kalvlever och ofta de här urbenade kycklingklubborna och grillar i ugnen.

Du kan använda kycklingbröst med skinnet kvar som du delar nästan helt igenom eller också köper du urbenade kycklinglår.

Banka ut dem med hjälp av en kastrull eller köttbank mellan plastpåsar, så de blir tunna.

Vi äter oftast schnitzlarna till middag med bara sallad, grillat grönt och smör som tillbehör.

Har jag kokta grönsaker till så brukar jag göra en god sås som tillbehör, som den här aiolin eller en smörsås med chili, ibland serverar jag schnitzeln med blomkålsmos.

Kycklingschnitzel 2 port

2 urbenade kycklinglår à 150 g

2 msk torkad timjan

1 msk chiliflingor

1 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock.

Den här satsen räcker till flera omgångar, den smakar också gott till fläskkött.

(Efter jul kan du testa att skära tjocka skivor av julskinkan, krydda och stek några minuter på var sida.)

Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.

Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt och servera med sallad, kokta eller grillade grönsaker och myntaaioli.

På bilden nedan har jag en guacamole till kycklingen, den hittar du här.

Aioli med mynta och apelsin ca 4 port

2 äggulor

2 klyftor vitlök

1 dl kallpressad, mild olivolja

1 dl neutral rapsolja

2 msk finhackad mynta

2 msk finhackad persilja

1 ekologisk apelsin rivet skal och saft

1 msk pressad citron

1-2 krm havssalt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Blanda ner de hackade örterna, apelsinskal och citrussaften i aiolin.
Smaka av om det behövs mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Aiolin smakar gott till kyckling, fisk och grönsaksrätter.

Utsikt från Gardenia

Här ser du några bilder från den senaste veckan här i Alanya.

Vi har hittat en fantastisk restaurang som ligger uppe i den lugna miljön nedanför Borgen.

Restaurang Gardenia ligger i ett av de nyrenoverade husen i de äldsta stadsdelarna i Alanya och har utsikt över hela staden från de olika nivåerna i trädgården.

Man tar sig enkelt dit med linbana eller buss, har man mycket ork i benen kan man ta en härlig promenad.

Vi valde förrätterna rökt entrecôte och getost som en lätt lunch med en flaska bubbelvatten till.

Firade lite extra den här dagen, nämligen vinsten i Gourmand Awards deltävling i Sverige.

Min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken vann i kategorin ”Specialkokbok” och går nu vidare till finalen i Macau i Kina till sommaren.

Recept på min enklaste benbuljong, naturens hjälp mot både värk och rynkig hud

Olika sorters benbuljong från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Lättlagad hälsokost

Nu har vi varit en vecka i Alanya, vår vintervistelseort på Turkiets Medelhavskust.

I år är det 16 vintern vi bor här nere, vi träffades på min första långsemester hit på våren 2003, då jag åkt hit för att träna upp mig lite inför steloperationen av ryggen.

Jag gick då med kryckor och hade stelkorsett för att överhuvudtaget kunna gå.

Tänk vilken utveckling det blivit i och med att jag i alla år efter det försökt hitta till ett bättre mående med hjälp av maten och träningen.

Bilderna nedan är från året innan min ryggoperation, då mådde jag väldigt dåligt och åt mängder med värktabletter.

Citodon, Dexofen, Lyrica, Cymbalta och smärtblockader i ländryggen var en del av mina ständiga följeslagare i många år.

Nu sen några år är jag helt fri från den typen av piller, numer tar jag varje dag bara Omega-3 och Magnesium.

När jag inte har tillgång till benbuljong tar jag sen i våras Osteo Bi-Flex, en tablett som stärker lederna och innehåller glukosamin och MSM.

Något som också hjälp mycket på vägen är att jag sen våren 2017 dagligen får i mig pre- och probiotika i olika former.

Här kan du läsa ett inlägg om flera vägar till hur maten förändrat mitt liv under de senaste åren.

 

Jag har tagit det väldigt lugnt första tiden här i Alanya i år, har som du kanske sett härinne haft ett intensivt sommarhalvår.

Något som bidrar till att ge mig ork till alla spännande och roliga uppdrag är att jag sen 3 år får i mig kollagen via benbuljong så gott som dagligen.

Både jag och Lennart har blivit mycket bättre i våra leder under de här åren, han har artros i ryggen och jag har haft problem med mina axlar och höfter.

Under många år har jag inte kunnat ligga och sova på sidan, men nu gör det inte alls ont längre och jag kan sova på sidan i flera timmar.

I vinter kommer jag som vanligt att koka en sats buljong varje vecka på ekologiskt uppfödd kyckling, som vi köper hos favoritslaktaren Güven Et Kasap på 25-metersgatan.

Det har jag hållit på med de senaste åren under våra 3 vintermånader här i Alanya.

Hemma i Sverige brukar jag ofta köpa benbuljong från Standard Ekologiskt, de finns bl a hos Paradiset eller viltfond på någon av saluhallarnas viltbutiker.

Buljonger från kyckling, nöt, vilt, lamm, fläsk, fisk och skaldjur innehåller naturligt kollagen.

Något som är bra inte minst för vår hud, så den slipper bli slapp och rynkig, men det gör framförallt underverk för ledbrosk, bindväv och tarmsystem.

Vi har ända från födseln mycket kollagen i kroppen, men det avtar med åren och därför kan vi bli stelare, få problem med värk, krånglande mage, rynkig hud, sprött hår och sköra naglar.

Något som fått många att bli sämre i sina leder är att vi de senaste ca 50 åren gått över till att använda buljongtärningar istället för att koka grytor med ben och göra vår egen buljong.

De tärningarna innehåller mest bara extrakt av kött och smaktillsatser och därmed har de inte alls benbuljongens läkande effekter.

Idag den 18 november är det Benbuljongens dag, det är mina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak som tillsammans med bloggen Hälsa som livsstil instiftat dagen, som fått mycket stor uppmärksamhet.

De har också kokat ihop en mycket smart matplaneringstjänst tillsammans, du kan läsa mer och gå med i CookEat här.

Vill du ha fler tips på olika benbuljonger och grytor man kan använda dem till, så finns mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Min lättlagade kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling eller höna

2 morötter

2 lökar

½ purjolök

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron

1 knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.

Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.

Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.

Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.

Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.

Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.

Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.

Förvara kycklingbuljongen kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.

En klick smör eller kokosolja förstärker både smak och näring, det här är en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig sjuk.

Jag dricker då och då en kopp på kvällen, sover så gott på det.

 

Här i Alanya har vi gasspis, så för att spara gas och inte behöva stanna inne och passa spisen, så låter jag alltid buljongen lagas klart i Wonderbag.

Läs gärna mer om den icke-elektriska långkokningspåsen i länken ovan, här följer en enkel beskrivning på hur du kokar en riktigt klimatsmart benbujong i den.

Kycklingbuljong i Wonderbag

Följ ingredienslistan i receptet här ovan.

Dela kycklingen i mindre delar och koka upp med vatten, grönsaker och kryddor på spisen.

Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.

Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.

Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.

Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.

Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.

Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.

Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.

Jag på vinterns första Fredagsmarknad

Fiskgryta med aioli

På väg till värmen

Idag får du ett snabblagat, enkelt och gott recept på fiskgryta.

Jag sitter just nu på ett flyg på väg till Kreta, för andra året i rad arrangerar jag där tillsammans med Therese Renåker njutbara hälsoresor eller som vi kallar det, Harmoniresor.

Följ mig gärna på Instagram så får du se lite bilder från resan, jag ska försöka hinna lägga in nåt inlägg här också mellan varven.

Jag använde min Wonderbag till att hålla grytan varm på en picknick, så praktiskt att bara packa med i bilen.

Fiskgryta 4 port

800 g koljafilé

100 g smör

4 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong

4 tomater

4 vitlöksklyftor

2 dl ajvar relish

2 gula lökar

2 gröna paprikor

1 zucchini

2 msk gurkmeja

1 msk timjan

Salt

Chiliflingor

Aioli till serveringen

Skär fisken i kuber på 3×3 cm, krydda med salt och chili.

Dela zucchinin på längden och halvorna på längden igen, skär i centimetertjocka skivor.

Kärna ur och skär paprikorna i bitar, skala och strimla lök och vitlök.

Bryn smöret i en gryta och fräs grönsakerna några minuter, krydda lätt med salt och chili.

Skär tomaterna i tärningar och rör ner tillsammans med ajvar, buljong, gurkmeja och timjan.

Koka upp och låt puttra 10 minuter under lock, blanda sen försiktigt ner fisken och koka upp och låt sjuda ett par minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Vill du ha en mildare gryta så tillsätt 1-2 dl grädde eller kokosgrädde.

Det här valnötsbrödet smakar gott till.

Fiskehamnen i Makrigialos

Kvällssol över Makrigialos

Grönsaksgryta med grekiska smaker och nominering till Publishingpriset

Skördetider

Nu finns det fullt med goda och solmogna grönsaker, både i butikerna och hemma hos alla som är lyckliga nog att ha ett grönsaksland.

Idag får du tips på en riktigt god ratatouille, fast inte på franska den här gången utan här är det grekiska smaker som gäller.

Den här grytan lagade jag tillsammans med deltagarna på min och Therese Renåkers hälsoresa till Kreta förra hösten.

Nu i oktober åker vi igen, första veckan är fullbokad sen länge men vi har några platser kvar den 11/10 om du vill följa med.

Tycker du det låter lockande att åka på en skön och inspirerande resa när hösten kommit på allvar, läs då gärna mer härinne på Harmoniresor.se.

Här nedan en bild från vår gemensamma matlagning på Villea Village, vårt härliga lägenhetshotell i den lilla fiskebyn Makrigialos.

Grekisk grönsaksgryta 4 port

4 små zucchini

4 paprikor

2 gula lökar

250 g cocktailtomater

2-3 vitlöksklyftor

1 dl ouzo (eller 1 pressad citron)

1 dl olivolja/smör

1 msk torkad oregano

1 kanelstång

Salt och peppar

Skär zucchini, paprika och lök i jämnstora bitar, dela tomaterna i halvor och riv vitlöken fint.

Värm upp oljan/smöret i omgångar i en stekpannan och fräs grönsakerna var för sig i några minuter, häll ner eftersom i en stekgryta med lock.

Krydda med salt, peppar och oregano, lägg i kanelstången och häll över ouzo eller citronsaft.

Låt koka upp under lock och puttra i 5 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i en Wonderbag, täck med tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.

Låt alltsammans stå och tillagas varsamt på eftervärmen i ca 2 timmar.

Har du ingen Wonderbag så låt grytan puttra på lägsta värme i ca ½ timme, rör om då och då.

För en mer mättande och proteinrik gryta tillsätter du 4 dl kokta kikärtor eller bönor innan serveringen.

Fler bönrecept hittar du i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som just nu säljs till extrapriset 169 kr hos Bokus.

Den har glädjande nog blivit nominerad till Publishingpriset, vinnaren tillkännages 7 november.

 

Kycklinglever med tomat, lök och örter

Lättlagat middagstips

Nu när temperaturen gått ner och vädret blir mer och mer höstlikt, då får jag en längtan efter vällagad och god husmanskost, kanske är det lika hos dig.

Den här otroligt varma sommaren har det blivit mycket sallad, både hemma och när vi tagit med maten ut på picknick i Wonderbag.

I måndags hade vi med lite godsaker i den när vi åkte på en kryssning med Silja Line till Åbo med Baltic Princess, som avgår redan klockan sju på morgonen från Värtahamnen.

Det är så härligt att ta en liten minisemester tillsammans då och då, särskilt som jag har varit upptagen med en hel del kokbokssigneringar i sommar.

Så här vackert var det när båten kom in denna första kyliga morgon på hela sommaren.

Det kallare vädret gör att nu känns det riktigt roligt att stå hemma i vårt lilla pentry på Kungsholmen och laga mat igen.

Igår när vi kom hem så köpte jag kycklinglever, den blev tillagad ungefär på det här viset, tallriksbilden är tagen hemma i Östersund där jag alltid har mycket örter på balkongen.

Kycklinglever

Smakrik kycklinglever 2 port

400 g kycklinglever

6-8 cocktailtomater

1 stor gul lök

3-4 msk smör/kokosolja

1 tsk äppelcidervinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

2 msk finhackade örter, jag tog oregano och citrontimjan

Skölj av kycklinglevern och låt rinna av ordentligt i durkslag, torka av med hushållspapper.

Bryn leverbitarna på medelvärme i några minuter på var sida.

Krydda med salt och chili, ta upp levern och lägg över i en gryta.

Skölj ur pannan och bryn skivad eller hackad lök gyllenbrun.

Skär tomaterna i fyra delar och blanda ner när löken fått färg, stek ett par minuter till.

Blanda löken med levern, värm upp och låt puttra ett par minuter.

Ta från värmen och rör ner de hackade örterna.

Servera med ett stekt ägg. Kokt broccoli och majonnäs eller aioli är också gott till.

Nu under hösten kommer jag att dela med mig av mina husmansfavoriter, skriv gärna en kommentar om det är nåt särskilt du skulle vilja ha recept på.

Tycker du också om vår traditionella mat så ta gärna en titt här på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Kycklinglever med tomat, lök och örter

Lättlagat middagstips

Nu när temperaturen gått ner och vädret blir mer och mer höstlikt, då får jag en längtan efter vällagad och god husmanskost, kanske är det lika hos dig.

Den här otroligt varma sommaren har det blivit mycket sallad, både hemma och när vi tagit med maten ut på picknick i Wonderbag.

I måndags hade vi med lite godsaker i den när vi åkte på en kryssning med Silja Line till Åbo med Baltic Princess, som avgår redan klockan sju på morgonen från Värtahamnen.

Det är så härligt att ta en liten minisemester tillsammans då och då, särskilt som jag har varit upptagen med en hel del kokbokssigneringar i sommar.

Så här vackert var det när båten kom in denna första kyliga morgon på hela sommaren.

Det kallare vädret gör att nu känns det riktigt roligt att stå hemma i vårt lilla pentry på Kungsholmen och laga mat igen.

Igår när vi kom hem så köpte jag kycklinglever, den blev tillagad ungefär på det här viset, tallriksbilden är tagen hemma i Östersund där jag alltid har mycket örter på balkongen.

Kycklinglever

Smakrik kycklinglever 2 port

400 g kycklinglever

6-8 cocktailtomater

1 stor gul lök

3-4 msk smör/kokosolja

1 tsk äppelcidervinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

2 msk finhackade örter, jag tog oregano och citrontimjan

Skölj av kycklinglevern och låt rinna av ordentligt i durkslag, torka av med hushållspapper.

Bryn leverbitarna på medelvärme i några minuter på var sida.

Krydda med salt och chili, ta upp levern och lägg över i en gryta.

Skölj ur pannan och bryn skivad eller hackad lök gyllenbrun.

Skär tomaterna i fyra delar och blanda ner när löken fått färg, stek ett par minuter till.

Blanda löken med levern, värm upp och låt puttra ett par minuter.

Ta från värmen och rör ner de hackade örterna.

Servera med ett stekt ägg. Kokt broccoli och majonnäs eller aioli är också gott till.

Nu under hösten kommer jag att dela med mig av mina husmansfavoriter, skriv gärna en kommentar om det är nåt särskilt du skulle vilja ha recept på.

Tycker du också om vår traditionella mat så ta gärna en titt här på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Tacopaj och Stockholmstips

Tacopaj utan botten

Favorit till fredagsmyset

Idag får du ett av mina mest populära köttfärsrecept, som passar fint som variation till fredagsmysets tacos.

Den här pajen är också väldigt god kall, perfekt att ha med som färdkost eller på picknick.

Här hittar du en lite enklare variant på köttfärspaj utan pajbotten, i det inlägget skriver jag också en del om min kostfilosofi.

Är du i Stockholm idag fredag den 24 så kom gärna förbi på Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen mellan kl 14-18.

Vore kul om du kommer och säger hej, pratar mat och hälsa eller så får du förstås gärna köpa ett signerat exemplar av nån av mina kokböcker.

Då får du också smaka på Öländska bönchips och fruktaffären bjuder på RÅ  rödbets- och lingondryck.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker

Är du sen i stan under resten av helgen så kan du göra ett besök på Galleri Englesson i Gamla Stan.

Där har min vän Therese Renåker och Anne-Marie Kees vernissage på mandala- och enkaustik-tavlor lördag-torsdag 25-30 augusti.

Therese har på samma ställe, söndag kl 13, boksläpp på sin nya roman Mata inte skuggorna.

Therese har många järn i elden, vi ordnar också hälsoresor tillsammans, här kan du läsa mer om oss på Harmoniresor.se.

Hoppas vi ses på nåt av de här eventen.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost. Smaksätt med salt och peppar.

(Ta kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.)

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp. Servera med en vitkålssallad.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk.

Här nedan ser du entrén till min favoritaffär i grannskapet där jag bor, handlar mycket grönsaker där.

Bilden nedanför är SLs linje 85, som går från Norr Mälarstrand på Kungsholmen till Söder Mälarstrand, Klara Mälarstrand och till Riddarholmen.

Jag tar den ofta när jag ska till Söder eller Gamla Stan, vattenvägarna i Stockholm är så vackra.

Fruktaffären på Hantverkargatan 8

Kungsholmsfärjan…

Grekiska köttbullar med krämig tomatsås och boktips

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Vill du följa med mig och Therese Renåker på en njutningsfylld matresa till Kreta i oktober och ta del av den goda Medelhavskosten på plats?

Då finns det några platser kvar den 11 oktober från Arlanda, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Therese är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare och föreläsare, hon kan numer också titulera sig författare.

Hennes debutroman Mata inte skuggorna kom från tryckeriet igår och på söndag är det bokrelease på Galleri Englesson i Gamla Stan, läs mer här på TR Förlag.

 

Tomatsoppa och sockerfritt ketchuptips

Mer från grönsakslandet

Nu finns det tomater i överflöd, så idag tipsar jag om en både lättlagad, näringsrik och god tomatsoppa.

Har du bara testat tomatsoppa på burk eller pulver tidigare så måste du laga den här, det är en otrolig skillnad i smak.

Tomater innehåller den nyttiga antioxidanten lykopen, som frigörs vid uppvärmning.

Har du riktigt gott om tomater så hittar du här min sockerfria ketchup/chilisås.

Tomatsoppa 2-3 port

6 medelstora tomater

10 cm purjolök

1 liten zucchini

1 äpple

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

1 morot

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött från buljongkoket

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna, moroten, zucchinin och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.

Bryn grönsakshacket i smöret så det får lite färg, tillsätt tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med Öländska bönchips med örter, vill du hellre ha en macka till så prova gärna mitt populära valnötsbröd.

Fler goda recept med tomater och många andra tips på hur du tar vara på allt från grönsakslandet hittar du här i min grillkokbok.

Så passa på att njuta av grillat i alla former nu när äntligen grillförbudet hävts.