Grillmiddag med rostade tillbehör

grillad_skinkstek_vitlökssmör
Då var det fredag igen och idag bjuder jag på grillat! Nog kliar det allt lite i grillfingrarna när vårsolen tittar fram och man väcks av fågelkvitter på morgonkvisten. Det är ju så förbenat gott med grillat just i början av säsongen. Här kommer tips på marinad, vitlökssmör och goda tillbehör med rostade rotfrukter och grönsaker. Kan säga att det smakade ljuvligt! :-P

Har ni idétorka om vad ni ska ha för tillbehör?, här hittar ni 50 tips på tillbehör till just grillat – Klicka HÄR!

Marinad till 1 kg skivad skinkstek;
2 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressad vitlöksklyfta
2 msk malen paprika
Salt & svartpeppar

räfflad_kniv_potatis_morötter
Potatis och morötter skar jag med ”räffelkniven” i skivor.

rostade_grönsaker_rotfrukter_tillbehör_grillat
Blandade med förkokta majskolvar i bitar, små plommontomater, ett par vitlöksklyftor, citron och timjan. Olivolja, salt och peppar sen ska allt vändas runt och gotta till sig i ugnen ca 50 – 60 min 200 grader.

grillmiddag_potatistillbehör_förberedaFörbereder tillbehör och min specialare; american grillsås. Den är sjukt god! ;-)

American grillsås :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

tillbehör_grillat_potatis_rostade_majs_grönsaker_rotfrukter
Skjuts in i ugnen 200 grader ca 50 – 60 min. Vänd runt då och då.

tillbehör_grillat_potatis_majskolvar_morötter_ugnsrostade_grönsaker
När rotfrukter och grönsaker är klara i ugnen, plocka bort de torra timjankvistarna och servera till köttet.

grillat_griskött_skinkstek
Smaklig måltid, å glöm för guds skull inte vitlökssmöret! ;-)

Vitlökssmör :
200 gram rumsvarmt smör
2 msk olivolja
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk D’Elidas chilisås
Några droppar pressad citron
Trocomare örtsalt
Vitpeppar
Flingsalt

RÖR IHOP – smaka av! :-P

Friterad tortellini med parmesan

tortellini_parmesan_friterad
Gjorde en sån galen grej igår till ”mat-tv-kvällen”. :-P Tortellini hade jag bestämt. I någon form… Med något till… Något nytt… Gott… Och annorlunda… Ohhja – det blev det verkligen! Det låter tokigt men jag hoppas ni förstår hur krispigt, salt, ostigt och lent i smaken det blir på samma gång?! Svårt att förklara så jag låter bilderna tala för sig och våga prova nu, för detta får ni bara inte låta passera. ;-)

Hade en fin bit parmesanost i kylskåpet som ropade. I vanliga fall brukar jag koka ihop en god tomatsås till tortellni men inte den här gången.

Det blev så in i bombens, galet, tokigt gott alltså.
Fritera tortellini? Jojomen, det är det nya nu! :-P Häng på så får ni receptet.

6 – 8 port förrätt
Det här behöver du : 
250 gram tortellini med ostfyllning
150 gram finriven parmesan
1 dl panko eller ströbröd
svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Koka tortellinin al dente. Förbered under tiden paneringen. Finriv parmesan och blanda med panko, svartpeppar och flingsalt. När tortellinin är häll ner dom varma i paneringen och vänd runt. Fritera eller stek i panna med olja på hög värme. Ta upp och låt torka av på hushållspapper. Servera med små gafflar, doppa i sweet chilisås och riven parmesanost.

godaste_tortellini
Tortellinin ska vara nykokt och varm när den vänds ner i paneringen.

parmesan_panering_panerad_tortellini
Finriven parmesan, panko, salt och peppar.

panerad_tortellini_parmesan
Vänd runt noga. Stek eller fritera!

tortellini_panerad_parmesan_annorlunda_godaste
Servera med sweet chilisås…

tortellini_parmesan_panerad_friterad
Och doppa i parmesan…

parmesan_tortellini
Ni bara måste prova, detta är så galet gott! Kanske till fredagsmyset imorgon? ;-)

Våfflor i solen

våffeldagen_våfflorVarför äter vi våfflor just idag då?
25 mars är Marie bebådelsedag. Våffeldagen säger vi men från början heter det Vårfrudagen som helt enkelt bara blev en missuppfattning av ordet i folkmun och blev till våffeldagen.

Våfflan äts mitt i den 40 dagar långa fastan före påsk enligt gammal tro. Ett stort undantag men ack så gott! ;-)

Dagen kallas också för trandagen – då tranorna återvänder till södra Sverige och självklart är det våren och ljuset som lockar dom. Många familjer omkring oss firar trandagen med sina barn här nere i söder. Dom får påskägg som lämnats på natten av tranan och på morgonen när barnen vaknar hittar de spår som tranan lämnat efter sig och till slut ett påskägg.

Jag är inte uppväxt med att fira trandagen alls då jag kommer från Norrland. Påskägg får man på själva påskafton av påskharen istället! :-P När får ni påskägg hos er?? 

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Använd en slev att röra ihop smeten med. Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda.

våfflor_våffelsmet
Godaste våfflorna ska gräddas i gjutjärnslagg, helst över öppen eld, och självklart avnjutas utomhus…

våffeljärn_våffellagg

våfflor_recept_våffeldagen_vårfrudagen

våffeljärn_våfflor_recept

Cheese n bacon burger

hamburgare_ost_bacon
Glömde ju förstås en extremt viktig detalj av gubbens 40-årskalas! HAMBURGARE! :-P Man fyller inte 40 år och heter Nicke utan en hamburgare på menyn. Finns det nåt godare än bacon och ost på en burgare? Då menar jag inte dom sladdriga, menlösa baconbitarna man får på Burger King etc. Det ska vara rejält med bacon och det ska vara knaprigt! ;-)

Jag brukar skära ett paket bacon på mitten och sen lägga ut remsorna på en ugnsplåt. Steker dom ca 10 – 15 min i 225 grader i ugnen och låter dom sen få ligga och ”torka”. Baconet behöver inte vara varmt när burgaren monteras så det kan man förbereda lite innan. Det bästa med att steka dom på plåt i ugnen är att du slipper allt sprätt och stänk och dom håller formen bättre dessutom.

hamburgare_teflonnät_grillnät

Burgarna då! Vanlig blandfärs använder jag. Rör inte för mycket i smeten, då blir det sega och hårda hamburgare. Tillsätt en skvätt vatten och de kryddor du gillar. Jag använde Tony´s kryddan, lite vitpeppar och några stänk D´Elidas chilisås. Grilla dom antingen på grill; först på aluminiumfolie några minuter och när de håller att lyftas så flytta över på grillgallret med en stekspade, då fastnar dom inte. Eller teflon/grillnät eller stek dom på muurikkan! ;-)

hamburgare_muurikka

Hemmagjord hamburgerdressing är ett måste! Här är mitt godaste recept;

ca 400 gram
Det här behöver du :

2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk Tony Chachere´s grillkrydda
3 dl rapsolja
4 msk hackad bostongurka

GÖR SÅHÄR :
Använd mixerstav med ballongvisp, eller elvisp. Blanda alla ingredienser utom oljan & bostongurkan i en skål. Vispa ihop alltsammans. Tillsätt oljan droppvis lite i sänder. När dressingen börjar bli vitare  i färgen så kan du hälla på oljan i en tunn stråle. Fortsätt vispa till dressingen tjocknar. Blanda ner bostongurkan. Du kan också tillsätta mer av någon av de andra ingredienserna i receptet om du tycker så. Färdigt!

hamburgerdressing

 

Herr Kryddburk har fyllt 40år!

frukostbricka_födelsedag_40år
Hej allihopa! Efter en toppenhelg sitter jag nu här vid datorn och sorterar bilder. Nicke, kära maken fyllde ju 40 år igår. :-P En otroligt mysig helg på alla sätt har vi haft. Han ville inte ha nån större uppståndelse eller stå-hej så firandet har varit endast med närmsta familjerna.

Joline och jag började söndagsmorgonen med skönsång och överraskade Nicke med frukostbricka, blommor och paket på sängen. Vi svängde ihop en stor smörgås med hönökaka, ägg, rökt lax och majonäs – säkert kort där! ;-) Framåt eftermiddagen dukade vi upp smörgåstårta och pinocchiotårta så det blir ett bildregn nu i tårtornas tecken.

ägg_lax_smörgås
Smörgås med kokt ägg och kallrökt lax o majonäs! ;-)

tulpaner
Vackra, färgglada tulpaner i mängder…  tårta_blåbär_gräddtårta
Tårtan jag gjorde som han hade med sig till jobbet i fredags! Vanlig gräddträta med massor av blåbär – han älskar blåbär!! Och självklart blev det USA´s färger också… ;-)

retro_bensinpump_nostalgi_route66
Presenten från mig och Joline; bensinpump ”Route 66″. Retropryl helt i Nickes smak! :-P

födelsedag_kryddburken_nicke_40år
Där på bordet en annan retropryl – en ”bensinpump” i form av bubbelgum-automat! Riktigt cool. Nu ska vi bara fylla upp den också.

liljor_vita

charktårta_smörgåstårta_ägg
Förberedd att garnera smörgåstårtan!

stor_smörgåstårta
Färdiga resultatet! Recept hittar ni i kategorin SMÖRGÅSTÅRTOR

smörgåstårta_bit_ägg_skinka_leverpastej
Fyllningen tre lager består av; Leverpastej/bostongurka, Mjukost/ägg, Rökt bog/mandarin.

blombukett

pinocchiotårta_marängtårta
P
inocchiotårta är den i särklass godaste tårta jag vet! Recept finns ett par stycken, både i långpanna och rund form; klicka HÄR

marängtårta_glömmingetårta_brittatårta_margarethatårta_herrgårdstårta_pinocchiotårta
Självklart fyllde jag den med blåbär, lätt sockrade och rivet limeskal och grädde.

pinocchiotårta_brittatårta_herrgårdstårta_margarethatårta_glömmingetårta

pinocchiotårta_margarethatårta_brittatårta_herrgårdstårta_glömmingetårta_marängtårta
Galet god! Även dagen efter till förmiddagskaffet! ;-)

tulpanbukett

Gomorron fredag!

frukost_grapefrukt
Gomorron alla fina läsare! ♥
Äntligen helg igen och vi laddar upp denna dag med en rejäl grötfrukost! Vi har en riktigt spännande helg framför oss, mycket tårtor och överraskningar ska det bli. Ni ska självklart få veta och se senare. ;-)

Grötfrukost ja! Här hemma älskar barnen gröt och jag tycker den blir allra godast om man kokar den i mjölk istället för vatten och sen sötar med färska bär och honung. Slurp så är tallrikarna tomma och energin på topp igen! :-P

Vad har ni för planer för kvällen då? Nåt gott tips till dessert kanske?
Vi ska grilla ikväll, första gången på länge, (förutom grillad korv då) Jag har lagt in en massa gott kött i marinad, ska röra ihop ett gott kryddsmör och klura ut vad vi ska ha till också, men först en kopp kaffe och nyhetsmorgon.
Önskar er alla en riktigt härlig fredag!

frukost_tgif_fredag

havregrynsgröt_mjölkkokt_blåbär

frukost_limpsmörgås

Köttgryta på fläskytterfilé

ytterfile_gryta_recept
Köttgrytor går hem i alla väder, sol som storm året runt! Uppskattas speciellt på jobbet så denna lagade jag tidigare i veckan. Riktig husmanskost med mustig smak och härlig sås. Köttet är från bodalsgris och jag valde fläskytterfilén för att få en rejäl gryta som också kunde frysas in i små portioner, smidigt att bara ta upp och värma och ekonomiskt med storkok förstås. :-P

Grytan blir gudomligt god med mjälla fina morötter och tomaternas sötma. Champinjonerna som får koka med från börjar blir helt perfekta i smaken tillsammans med mört, härligt kött och den mustiga såsen. Ni måste prova!

Nu ska jag skynda mig ut med Kean… Han har stått med huvudet i mitt knä och gnällt i en timme snart. Han längtar ut till solen och tycker att jag är sååå tråkig som bara sitter vid datorn. Det är verkligen vår i luften och kors i taket så blåser det inte småspik heller utan bara helt underbart väder så nu går vi ut! :-P

Det här behöver du :
500 gram fläskytterfilé
3 morötter
1 gul lök
1 burk krossade tomater (Mutti, Zeta eller Kung Markattas)
250 gram färska champinjoner
1 liter oxbuljong (3-4 msk oxfond + vatten)
Nymalen svartpeppar
Vitpeppar
3 lagerblad
Salt
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar och bryn i het panna eller gryta. Skala morötterna och slanta ner, samt lök i grova bitar och halverade champinjoner. Slå på buljong och krossade tomater och tillsätt lagerbladen. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt stå ca 1 – 1½ timme och småputtra med lock. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten till önskad konsistens. Smaka av med svartpeppar, vitpeppar och salt. Servera med hemmagjort potatismos smaksatt med smör och persilja.

köttgryta_ytterfile_fläskytterfile
Ser inte mycket ut för världen här men oj vilka smaker som börjar växa fram…

fläskgryta_ytterfile_fläskytterfile_köttgryta
Efter halva tiden… Smakar av och tillsätter lite mer oxfond.

fläskytterfile_bodalsgris_gryta
Färdigt och serverat! Hemmagjort potatismos gör jag av nykokt potatis, varm mjölk, en rejäl klick smör, ett knippe finhackad persilja och såklart salt och vitpeppar. OCH en liten gnutta socker… ;-)

Alla hjärtans dag, – tips och recept!

alla_hjärtans_dag_tips_recept
Alla hjärtans dag – En dag som verkligen kommer i rättan tid efter denna vecka! Så mycket upp och ner och allt tråkigt som hänt omkring oss avslutande vi torsdagsnatten inne på akuten med Joline. Hon hade på onsdagen fått en hårt basketboll i bakhuvudet och såg lite suddigt efter det. På torsdagen såg hon ännu suddigare framåt kvällen vi åkte in till Kalmar för att vara på den säkra sidan. Synen är otäckt tycker jag, som ni vet…

Fick såklart vänta bra länge på akuten innan en kirurgiläkare tog emot och kollade hennes reflexer och hon fick blunda och peka på nästa med vänster och höger hand om vartannat och sträcka på armarna och vrida dom bakåt och framåt. Han lös henne i ögonen och kollade så hon inte såg dubbelt och så några kontroller till men inget tydde på nån blödning i alla fall utan en kraftig hjärnskakning. Blir inte synen bättre får vi åka in på måndag och röngta så vi håller tummarna att helg och vila är det som behövs. Så vi firar väl lite extra med hjärtan och pussar idag tycker jag! :-P

Sökte bland alla mina bilder och insåg att jag hade ganska mycket hjärtan både bland pyssel, formar och bakverk! Älskar ju hjärtan!! ♥

Önskar er alla fina, underbara bloggläsare
en riktig toppendag med massa kärlek och hjärtan! ♥

rabarberpaj_rabarber_paj_recept
Har ni några rabarber kvar i frysen? Då ska ni prova den här knäckiga pajen med glass till. Recept HÄR >>

hjärta_tårta
Slå på stort och gör dubbel-hjärta-tårta med rosa grädde och dekorationer. Recept HÄR >>

trästol_hjärta
En liten tanke till någon man tycker om, det vimlar ju av såna här små söta dekorationer överallt i affärerna nu.

tekakor_hjärtan
Låt barnen baka goda hjärtan-tekakor, recept HÄR >>


Självklart en hjärtformad smörgåstårta med osthjärtan på toppen. ;-)
Recept HÄR >>

hönsnät_hjärta_stenar_stenhjärta
Eller pyssla ihop ett vacker stenhjärta med lite hönsnät och fina stenar.
Beskrivning HÄR >>


Chokladtårta, recept HÄR >>

lavendel_hjärtan_ståltråd_pyssel_
Ståltråd, en näbbtång och lite lavendel i snöte…

semlor_hjärtan
Hjärtan-semlor, gör stora eller små och stansa ut locket med en liten pepparkaksform! Recept HÄR >>

alla_hjärtans_dag5
Eller varför inte ge bort en favoritchoklad, eller köp till dig själv och bara njut…. ♥

le_creuset_portionsformar_hjärtan_ugnsform
Det finns mycket fint på ÖNSKA-butikerna i alla möjliga hjärtliga formar. Le Creuset är min favorit och jag ett antal av dom här röda ramekinerna.

ullared_stenhjärtan
Ännu mer dekorationshjärtan som hittas på ÖoB har jag för mig!

tarte_äppeltarte_äppelpaj
Glasserad äppeltarte på smördeg serverad med ett par glasskulor. Recept HÄR>>

ost_skinkpaj_hjärtanform
Ost och skinkpaj i rosa hjärtan-form i keramik. Recept HÄR >>

pyssel_stenar_måla_text
Pyssla för en billig peng, måla på släta stenar och lägg ut små vackra ord här och där, eller bara en massa målade hjärtan! :-P

Fisksoppa med broccoli och kokosmjölk

torskfile_fisksoppa_soppa_fisk_recept
Igår var jag hemma hos mamma hela dagen och lagade mat i hennes kök. Hon är ju sjuk och har extremt ont i magen efter tarmficksinflammation och först nu efter nästan två veckor kan hon börjar äta lite lagad mat så jag handlade och fyllde kylen och kokade ihop ett par soppor, en tomat/vitkål och en fisk/broccoli och en gryta med kyckling och röda linser b la. och frös in i flera matlådor. Ska fortsätta imorgon med lite mer frukt och mellanmål som går att förbereda. Chiapuddingen gillade hon och den är ju len och bra för magen så lite roliga recept med den får det bli också. ;-) Tipsa gärna om ni sitter inne med nåt gott tips där!

Här får ni första soppan som gick blixtsnabbt att tillaga, den andra tomatsoppan blev ett rejält långkok däremot, recept på den ska ni också få lite senare.

Här har jag använt vit fisk, kokosmjöl, broccoli och milda, lena kryddor… Hon åt en portion av den igår och älskade den! :-P TACK – jag är ju inte så förtjust i fisksoppor själv men denna gick hem hos mamma och det var ju huvudsaken!

Receptet kommer här;

4 port
Det här behöver du : 

2 frysta torskblock a´400 gram alt. färsk fisk
1 påse (30 gram) Santa maria kryddblandning ”Fisk citron & örter”
(innehåller citron, dill och dragon b la. om man inte hittar denna kryddpåse)
1 burk kokosmjölk
1 bukett broccoli
½ pressad citron
1 knippe persilja
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Tina och skär i kuber. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Stek fisken så den får fin färg, häll över kryddblandningen, slå på kokosmjölk och små buketter av broccoli. Sänk till medelvärme och låt allt få puttra ihop ca 15 min. Smaka av med trocomare örtsalt. Strö över finhackad persilja före servering.

fisksoppa_kokosmjölk

fisksoppa_torsk_kokosmjölk_broccoli_recept

Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater

fylld_benfri_kotlett_kotlettrad
Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! :-P Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) ;-)

Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås. Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! ;-)

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… ;-) Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… :( Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… :(

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….

Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost. Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. :-P

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)

Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong). Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.

benfri_kotlettrad_fylld_fyllning_recept
Fyllningen till den benfria kotlettraden.

fyllning_benfri_kotlett_fylld_kotlettrad
Blanda med örtsalt och peppar.

hel_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld_fyllning
Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.

hel_benfri_kotlettrad_fyllning_fylld
Rökt skinka och fyllning…

kotlettrad_benfri_fylld
Bred ut fyllningen…

fylld_benfri_kotlett
Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle. (Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)

kotlett_kotlettrad_benfri_fylld_recept
Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.

helstekt_kotlettrad_benfri_fylld_fyllning
Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.

kotlett_benfri_fylld
Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört. (Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)
Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.

fylld_kotlettrad
Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.

söndagsmiddag_middagsztiås_recept_benfri_kotlett_kotlettrad_fylld
Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! :-P