Broccoli och blomkålsplättar med ost

broccoli_blomkålsplättar_kaka
Till veckans lunchlådor har jag stekt ”plättar” av broccoli och blomkål med riven halloumiost i. Vegetariskt och lchf, och verkligen tokgoda! :-P

Här har jag valt att servera med bacon och en grönsallad med rivna morötter, paprika, tomat och sockerärt. Gräddstuvade champinjoner kan jag också tänka mig passar bra till. Stek små plättar eller gör en stor ”kaka” i pannan och grädda i ugn tills den fått fin färg. Prova gärna receptet, jag lovar det är supergott!

Fiberhusk hjälper till att ”binda” smeten och gör plättarna hållbara.

ca 12 plättar alt. en hel kaka
Det här behöver du : 

1 blomkålshuvud
1 bukett broccoli
2 ägg
3 msk fiberhusk
Trocomare örtsalt
Peppar
1 finriven halloumi 200 gram

GÖR SÅHÄR : 
Koka blomkål och broccoli i mindre buketter i saltat vatten, även stammen på broccoli används. Finriv halloumin under tiden. Häll av vattnet efter 5-6 min då buketterna är mjuka. Låt ånga av. Stöt med rotfruktsstöt till en mos. Blanda med, halloumi, ägg, fiberhusk och kryddor. Hetta upp en stekpanna och forma till runda plättar. Stek i olja på bägge sidor så de får fin färg. Jag stekte både plättar och gjorde en hel ”kaka” i stekpannan som jag gräddade i ugnen, kakan serverar i skurna tårtbitar.

blomkål_broccolimos_plättar
Broccoli & blomkål stöts med rotfruktsstöt till en mos.

recept_lchf_blomkål_broccoli
Blanda med ägg, fiberhusk och kryddor.

blomkål_broccoli_lchf_recept
Rör ner den finrivna halloumiosten. Forma till bollar och platta ut lätt i stekpanna med olja.

blomkålsplättar_broccoli
Stek så de får fin färg på bägge sidor.

Seg och knäckig hallon & blåbärspaj

blåbärs_hallonpaj_knäckig_recept
Igårkväll bakade jag denna vansinnigt goda, sega, knäckiga paj med hallon och blåbär. Ja, jag har tjuvsmakat en sked på fredagsfikat redan, ville ju veta hur seg och knäckig den blev! Och den får verkligen med beröm godkänt. Det var visst nån annan här i huset som också provsmakade en BIT nyss och ”DEN var fruktansvärt goooood!!” Inspirationen till pajen fick jag från bloggen Frostrosor*.

Tanken är att det ska finnas kvar lite till eftermiddagskaffet då vi har ett byggjobbare som håller på i garaget. Men man vet ju aldrig… ;-)

Ha en finfin fredag allihopa och gör som jag, låt dig inspireras och prova denna paj! :-P

*Recept och inspiration från frostrostor.nu. Har dock gjort vissa ändringar. Jag ökade på mängden bär till ½ liter och ha till hallon. Ingen citron och ingen kardemumma. Originalrecept hittar ni HÄR.

Det här behöver du : 
250 gram hallon
250 gram blåbär
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en pajform. Mät upp hallon och blåbär i en bunke. Tillsätt 2 msk socker och potatismjöl. Vänd runt så allt blandas. Häll därefter över i en pajformen.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner det smälta smör tillsammans med det uppvispade ägget i mjölblandningen. Rör slät och bred över bären i formen.

Grädda på 200 grader i cirka 35 minuter. Pudra över florsocker, servera med vaniljsås och färska bär! ;-)

hallon_blåbärspaj_knäckig
Hallon och blåbär gottar till sig med potatismjöl och lite socker innan täcket läggs på.

knäckig_blåbärpaj_hallonpaj
Efter ca 35 min i ugnen är pajen härligt gyllene och och bären bubblar i kanterna. Låt den svalan något så blir den extra knäckig och seg.

hallon_färska_hallonpaj
Färska bär är alltid fint att dekorera med. :-P

hallonpaj_blåbärpaj_recept
F
redagsmys – dubbelmums! :-P

Korvstroganoff

korvstroganoff_korv_stroganoff
Det drar sig mot helg igen och veckan har varit välfylld näst intill proppfull! :-P Idag har jag avslutat ett större uppdrag, varit på utvecklingssamtal med Joline och hennes lärare i klassen. Mathandlat och hem o vänt. Bara stoppat i barnen lite mellanmål för att sätta sig i bilen och köra mot stallet.

Jag HADE en tanke, märk väl tanke om att laga en riktigt god tomatsoppa och även hunnit in på bageriet och köpt något gott surdegsbröd men tiden sprang iväg och ska jag laga tomatsoppa så ska den puttra länge men det fanns ingen tid till det idag hur stora ambitionerna är var.

Dessutom fick barnen ”cowboysoppa” i skolan (gott), fast enligt matsedeln skulle det serveras fisksoppa (mindre gott) så jag tänkte göra vår godaste soppa här hemma istället, men det får bli nästa torsdag de! Dom blev iallafall inte helt sopplösa! ;-)

Superbra app förresten om ni har missat den – Skolmaten! 

Idag blev det istället tillsynes korvstroganoff – inte så pjåkigt det heller!
(särskilt inte när man har lite olika grillkorvslattar som ligger i kylen till ingen nytta)
Enkelt, gott och billigt!

Jag tycker verkligen om att runda av mina inlägg med tre ord så jag gör det igen; Enkelt – gott och billigt! :-P

4-6 port
Det här behöver du : 

600 gram blandad korv
1 gul lök
1 burk hela plommontomater
2 dl vatten
1½ dl ketchup
2 köttbuljongtärningar
2 dl grädde
Trocomare örtsalt
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär korven i bitar. Fräs på allt med lite smör i stekpannan tillsammans med hackad lök. När allt fått lite färg och löken mjuknat, slå på de krossade tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och häll i. Tillsätt sen resten av ingredienserna och låt allt få puttra på låg värme ca 15-20 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar! Servera med ris eller pasta.

korvstroganoff
Korvstroganoff serverat med fullkornspasta, rivna morötter, tomat, paprika och sockerärt.

Päron och kokoskaka med kalastopping

päron_kokoskaka_chokladglasyr_minimarschmallows
Vem älskar INTE sockerkaka, upp med handen!! ;-) Ett glas iskall mjölk till en bit nybakad sockerkaka är inte mycket som slår. Här har jag gjort en sockerkaka med päron och kokos, två smaker som verkligen är världsgoda tillsammans! :-P

Kakan ska vara lite ”kalasig” och därav en chokladglasyr med en gnutta pepparmintsolja, lite som ”päron & after eight” och toppad med strösselkulor och färgad minimarshmallows! Busenkelt och kalasfestligt för dom små! Ja, även för stora också förstås! ;-)

Det här behöver du :
4 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver

230 gram konserverade päronhalvor (vikt utan spad)
25 gram mjukt smör

Kokosflingor att bröda formen med

Glasyr :
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
några droppar pepparmintsolja
1 msk spad från burk m konserverade päron

Ströselkulor
Minimarschmallows + gul hushållsfärg

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Blanda vetemjöl, kokosflingor och bakpulver. Sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Tillsätt päron och mjukt smör. Blanda luftigt. Häll smeten i en smord form bröad med kokosflingor. Grädde ca 45 min i 175 grader. Vänd upp på fat och låt svalna något innan du ringlar över glasyren.

Minimarshmallows färgar du enkelt i en vanlig plast påse; Häll i marshmallows, tillsätt nån droppe gul hushållsfärg, fyll påsen med luft, förslut och skaka om.

sockerkaka_päron_recept
Nyuttagen ur ugnen! Det doftar päron och en kolasöt doft av varm kokos och smör.

päronkaka_päron_sockerkaka_glasy_chokladglasyr
Med chokladglasyr och strösselkulor.

päron_sockerkaka
Och en rejält saftig bit i genomskärning.

Fylld franska med champinjonstuvning (vegetarisk)

fylld_franska_champinjonstuvning
Dags för lite 80-talsmat igen! Fylld franska på klassiskt vis har nog alla av min årskull (-78) ätit någon gång. En återkommande rätt när jag var liten men då fylld med köttfärs. Ni hittar det receptet med färs HÄR. Och en annan variant med bacon HÄR. Nu har jag dock rensat kylskåpet och fick fram både champinjoner, tomat, paprika och en liten kant ost av port salut! Den osten är verkligen den godaste att gratinera så på grund av den dök faktiskt tanken upp. ;-)

En franska vitt bröd, gärna dagsgammal gör sig allra bäst. En fyllning/stuvning här i form av champinjoner och lök. Toppad med röd paprika, tomater och riven ost!

Nä, bättre ”mitt-i-veckan-mys” blir det faktiskt inte! :-P

4 port
Det här behöver du : 

1 helt franskbröd
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk soya
1 tärning grönsaksbuljong
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Fräs svampen utan smör tillsammans med löken tills svampen mjuknat och krympt. Tillsätt en klick smör. Vänd runt, salta och peppra. Pudra över vetemjölet (redning) och späd med grädde och vatten. Tillsätt soya och grönsaksbuljong. Låt såsen puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.

Dela franskbrödet på längden, gröp ur något i mitten. Fyll med stuvningen. Toppa med skivade tomater och paprika. Lägg på ”locket” och riv över ost. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.

champinjonstuvning_franska_fylld
Champinjon & lökstuvning puttrar…

franska_franskbröd
Dagsgammalt bröd. Skär av ”toppen” längs med hela.

champinjonstuvning_fylld_franska
Fyll med stuvning, toppa med skivade tomater, paprika och några ostskivor. På med ”locket”.

franska_fylld_champinjonstuvning
Riv över ost (port salut).

fylld_franska
Gratinera i ugn, ca 20-25 min i 200 grader. Färdigt! :-P

Parmesan & basilikakyckling i mustig tomatsås

kyckling_parmesan_basilika
Nån mer än som köpt på mig hel kyckling och undrat ”Vad tusan ska jag göra nu då??!?”

Den klassiska helstekta i ugn känns inte alltid lika lockande och då kommer  här ett bra tips som räcker till 4 port.

Fördelen med hel kyckling är att du får stycka delarna själv och använda alla delar istället för enbart filé och kilopris därefter. Dessutom smakar hel kyckling betydligt mer och är mycket godare.

Stycka upp den i sex delar, börja med bröstet. Skär en skåra på vardera sida om bröstbenet längs med filén och likadant på andra sidan. ”Knäck” lårbenen i lederna och skär igenom leden på bägge sidor. Gör likadant med vingarna. Stek med skinnet på eller utan. Jag tar bort skinnet till den här rätten.

Om du sen bryner delar i het panna så de får fin färg och lägger över i ugnsfast form kan du göra denna himmelska sås att slå över och sedan eftersteka i ugn.

Såsen med tomat, soltorkade tomater, basilika och parmesan är så grymt god för att inte tala om den ”italienska” doften som sprider sig i hela huset! :-P Kör på, detta är bara såååå gott! Servera med pasta eller enligt lchf med kokt broccoli, blomkål, rättika/vitkålsgratäng etc etc.

Det här behöver du :
1 hel kyckling (styckad)
1 burk körsbärtomater
2 msk finhackade soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1 msk mörk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost

GÖR SÅHÄR :
Stycka kyckling i 6 delar. Bröst, lår, vingar. Bryn i het stekpanna med olivolja och smör. Ta upp kycklingdelarna när de fått fin färg. Rör ner en burk körsbärstomater i stekpannan. Tillsätt soltorkade tomater, kycklingfond, balsamvinäger, vitlök och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt o peppar. Rör ner finhackad basilika sist av allt.

Häll såsen över kycklingdelarna. Toppa med riven parmesan. Gratinera i ugn 175 grader ca 30 min.

basilika
Kyckling smaksatt med basilika, tomat och parmesan är som lyckligt äktenskap – så rätt! :-P

styckad_hel_kyckling
Bryn kycklingdelarna i het panna med olivolja + smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, peppar och torkade örter.

tomatsås_soltorkade_tomater
När kycklingdelarna är brynta, lägg i ugnsfast form. Slå sen i en burk körsbärstomater i pannan, samt soltorkade tomater, vitlök, kycklingfond och creme fraiche.

tomatsås_basilika_soltorkade_tomater
Smaka av såsen med salt & peppar. Tillsätt finhackad basilika precis på slutet.

kyckling_basilika_parmesan_tomatsås
Häll såsen i formen med kycklingdelarna.

kyckling_ugn_basolia_parmesan
Toppa med riven parmesanost. Gratinera i 175 grader ca 30 min.

kyckling_parmesan_basolika_tomatsås
Färdigt!! ;-)

sallad_snacks_paprika
Och givetvis en god sallad till med röd snackpaprika, sockerärt och tomat. En snabb dressing med olivolja, vit balsamvinäger, salt & örtkrydda.

LCHF kålpudding

lchf_kålpudding_keso_recept
Visst var det kålpudding jag lagade igår. :-P Istället för ris så använde jag keso i LCHF syfte. Riktigt saftig och god! Jag gör dock en sak lite annorlunda och det är att jag har lök i receptet som får stekas med vitkålen. Det blir en fin brytning i avsaknad av sirap och enligt mig mycket godare också.

Detta recept blir en rejäl form, mer än jag tänkt mig då jag bara använde 500 gram färs. Sex rejäla portioner och därmed är veckans nyttiga matlådor fyllda! ;-)

6 port
Det här behöver du : 

500 gram blandfärs
250 gram keso (4%)
1 ägg
½ dl grädde
Trocomare örtsalt

1/4 vitkålshuvud
1 stor gul lök

3 dl vatten
2 dl grädde
2 köttbuljongtärningar

Såsen : 
Skyn från formen (silad)
1 dl grädde
1 tsk soya
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Skala och hacka löken, skär vitkålen i mindre bitar och stek i stekpanna med smör tills det mjuknat. Blanda sedan färssmeten med vitkålen och bred ut i en ugnsfast form. Skär i 6 rutor. Vispa ur pannan med vatten, grädde och köttbuljongtärningarna. Slå över formen. Stek i ugn 175 grader ca 45-50 min.

Sila skyn från formen och koka upp med grädde och en skvätt soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en fräsch sallad och osötad lingonsylt.

lchf_kålpudding_ingredienser
Ingredienserna till kålpuddingen.

lhcf_kålpudding_färs_keso
Färsen ska blandas med keso, grädde, ägg och kryddor.

lchf_kålpudding_vitkål
Vitkål och lök steks mjuk.

lchf_kålpudding_keso
Färssmeten i formen. Skär 6 rutor.

kålpudding_lchf
Slå över buljongskyn.

lchf_kålpudding
Grädda i 175 grader ca 45-50 min.

lchf_kålpudding_recept
Smaklig måltid!

kålpudding_matlådor
Veckans nyttiga lunchlådor, alles klara! :-P Sallad och sylt i separata burkar.

Gissa maträtten!

20130512-151355.jpgJaha, nu stundar måndag och ny vecka igen! Som vanligt står jag i köket och förbereder lite nyttiga lunchlådor, frågan är bara – vad ska det bli den här gången?? ;-)

Bananmuffins med kardemumma

bananmuffins_kardemumma
Kan ni föreställa er doften av nybakade bananmuffins? Nyss uttagna ur ugnen, rykande heta och med en anings doft av nystött kardemumma! Ungefär som om man inte är säker på att det bakats banankaka eller kardemummabullar om man råkar komma in genom ytterdörren! Ja, ungefär SÅ… ;-)

Dessa muffins är galet goda! Med banan kan man dessutom experimentera hur mycket som helst, det är många smaker som gillar just banan! Som choklad, muskotnöt, kardemumma och citron bland annat passar ypperligt ihop.

ca 24 st
Det här behöver du : 

100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl naturell yoghurt

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och yoghurt  med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 24 normalstora muffinsformar, använd med fördel muffinsplåt. Grädda i 200 grader ca 15-20 min.

banan_kardemumma_muffins

Bilder från Böda Sand

car_meet_amazon_böda
Bjuder på lite bilder från där vi befann oss tidigare idag – Böda Sand. Turisternas mecka, dit sol & badsugna vallfärdar sommar efter sommar. Det är vackert på norra Öland, vi har som tradition att åka upp varje söndag på en liten roadtrip och bara strosa omkring dit kosan styr oss.

Idag hamnade vi på Böda Camping där det var europeans car meet. Massor av fina gamla bilar att titta på.

Som den här amazonen, den typiska familjebilen på 70/80-talet då jag växte upp. Pappa hade precis en sån här blå amazon! :-P

böda_sand_camping
Böda camping!

car_meet_böda
Vackert väder att strosa omkring i och titta på all nostalgi.

european_car_meet_böda_camping
Vovlo Amazon den tidstypiska 70-talsbilen! :-P

european_car_meet_böda_sand
Nicke och en gammal Opel! ;-)

european_car_meet_böda
Opel Rekord GSE.

european_car_meet_böda_camping_
Custombyggd Opel med vässad 350 V8:a.

bödasågens_allhandel
Självklart tog vi en åkttur till Lillan & Mogge på Bödasågens Allhandel, det missar vi aldrig! ;-)