Nu säger meteorologerna att värmen är på väg till så gott som hela landet, lördagens recept blir därför förslag på en riktigt god grillmiddag.
Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när grönskan äntligen är på väg/har kommit beroende på var du bor, efter en kall och lång vinter och vår.
Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, gott som variation eller komplement till grillkorven eller den varma klämmackan på utflykten.
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port
4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)
2 dl svarta vinbär
1 ekologisk lime
1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja
½ tsk grovmald svartpeppar
Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.
Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.
Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.
Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.
Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.
Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.
Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.
Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.
Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.
Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.
Servera med resten av glazen i en skål.
Zucchinisallad med örter ca 4-6 port
1 medelstor zucchini, ca 400 g
2 dl frysta sojabönor
1 dl majonnäs
1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
1–2 msk osötad senap
Ca ½–1 tsk salt
Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar
25 g smör eller kokosolja till stekning
Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.
Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.
Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.
Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Kyl salladen några timmar före serveringen.
Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.
Den gjorde mig extra glad eftersom den är skriven av en fotograf, jag är bara en glad amatör bakom kameran.
”Mycket användbar och vacker.
En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel.
Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”
Här ser du några av mina bilder från boken, fotograferade i den vackra, jämtländska naturen.
Först ser du en havtornskombucha, det receptet är skapat av Margareta Marples på Kall Naturkompani. som har sin gårdsbutik i Sölvsved, Kall, precis ovanför stället där jag tog bilden.
De andra bilderna är picklad rödlök med lingon och en kiwisalsa med chili.
Här hos mina bloggvänner på Paleobloggen Under vårt tak hittar du mina recept på den picklade löken och ajvar.
Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.
Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.
Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.
Grillat, kaffemarinerat sidfläsk
700 gr färskt sidfläsk i bit med svål
1 dl starkt kaffe
2 msk glutenfri tamarisoja
2 msk kallpressad rapsolja
2 tsk kanel
½ tsk vitpeppar
Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.
Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen. Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.
Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.
Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.
Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.
Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.
Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:
”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.
Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.
Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…
Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.
Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.
Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”
Nu stundar varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt.
Den lättgjorda citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk.
Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.
En morotssallad på späda morötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.
Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till, vill du ha tips på fler såser och goda tillbehör till grillat, så ta en titt på Gröna, sköna tillbehör och min grillkokbok, länkar finns efter receptet.
Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port
1 kg färskt kycklingbröst
1 dl olivolja
Skal och saft av 1 ekologisk citron
2 msk glutenfri tamarisoja
ev 2 msk honung eller annan sötma, om man så vill
1 tsk chiliflingor
Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.
Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.
Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.
Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.
Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.
I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa en eller ett par.
De kan bli en uppskattad present om du blir bortbjuden på middag eller att skicka till någon du inte kan besöka just nu.
Äntligen är det då 1 maj, så nu är våren på gång på riktigt och vi får förhoppningsvis njuta av lite vårvärme snart över hela landet.
Även om tiderna är så besvärliga på grund av Coronapandemin så gäller det att försöka se ljuspunkterna i tillvaron.
Ett bra sätt att umgås med våra nära och kära är att laga mat och äta utomhus, där det är lättare att hålla distansen.
Så passa på att njuta av allt gott från grillen så fort du har chansen.
Vill du ha tips på goda tillbehör, ja då får du gärna stötta mitt skrivande härinne genom att köpa min grillkokbok.
Där hittar du mängder av marinader, såser, sallader och röror som passar till fisk, kött och fågel, såklart finns det även en hel del vegetariskt att välja bland.
Du får också tips på drinkar, tilltugg, förrätter och några läckra desserter, ja allt som behövs för en lyckad grillmiddag.
Den är en nyutgåva av Grillmat LCHF, som såldes slut för några år sen, mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak har skrivit förordet.
2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller
1 msk torkade örter
1 tsk paprikapulver
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk tamarisoya
1 tsk Worcestershiresauce
1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor
Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke, vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.
Skiva köttet eller skär det i jämnstora kuber till grillspett, lägg bitarna i en kraftig plastpåse.
Häll över marinaden, pressa ur luften och knyt igen, massera runt så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen och låt marinera länge, gärna 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.
Vill du förbereda några dagar innan så kan du lägga in påsen i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.
Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla lätt med olivolja.
Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.
Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.
Grilla först över het glöd ett par minuter så köttet får fin färg, låt det sen dra färdigt på sidan av glöden, då blir det som saftigast.
När jag grillar är det alltid tillbehören som är det viktigaste, de lyfter smakerna även på den enklaste fisk- eller köttbit.
Så det var förstås väldigt roligt att få göra en hel kokbok med alla mina favoriter till sommarens grillfester.
Grillmat LCHF som den hette såldes slut för några år sen på svenska, men nu finns den i nytryck med nya titeln Birgitta Höglunds bästa grilltips.
För det här är ju sån mat som passar alla, inte bara oss som äter LCHF.
Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till grillade lammkotletter som jag marinerade med olivolja, pressad citron, torkad timjan och chiliflingor.
Lägg kotletterna i dubbla plastpåsar, rör ihop marinaden och häll över.
Stäng igen påsen och massera runt lite så fördelas marinaden jämnt över köttet.
Lägg på ett fat i kylen och vänd några gånger under tiden, marinera dem gärna i 1-2 dygn.
Ta fram kotletterna i god tid innan middagen och torka då av överflödig marinad innan du lägger dem på grillen.
Ädeloströra
2 dl smulad ädelost, min var från Åsbergets Gårdsmejeri
1 dl crème fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
Lite Worcestershiresauce
Flingsalt och peppar
Mosa ädelosten med en gaffel tillsammans med kryddor, vinäger och Worcester.
Låt stå en timme, så hinner smakerna utvecklas.
Jag bakade cocktailtomater till lammet, delade dem på mitten och strödde över timjan och chiliflingor.
Skivade vitlök och la en på varje tomathalva, flingsalt och några skivor smör med osthyveln över.
De fick stå i en ugnsfast form på grillen medan den värmdes upp.
Drog den sen åt sidan så den hölls varm utan att bli bränd i botten.
Lammet fick sällskap av halloumi från Skärvångens Bymejeri på grillen, ett halverat gråpäron åkte också med.
Det blev en mycket god kombination tillsammans med ädeloströran.
Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.
Idag får du tips på en lättgjord marinad som passar riktigt bra till grillspett, passa på att njuta av grillat nu när vi fått så underbart försommarväder.
Det var många år sen sommaren kom så plötsligt, alla träd och buskar blommar samtidigt här i Stockholm.
Igår åt jag lunch på Blekholmen tillsammans med vännen Ann Fernholm och vi pratade bland annat om hur gräsligt mycket socker det är i matfabrikernas marinader och såser.
Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.
Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.
Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.
Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.
Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.
Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.
En morotssallad gjorde jag på späda morötter, strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.