Falukorv för finsmakaren
Idag får du recept på en av de mest populära maträtter vi har här i Sverige, nämligen falukorv och ketchup.
Ja, för det är ju favoritmat för både stora och små, god och lättlagad vardagsmat.
Men i de billigare varianter som butikerna erbjuder, tyvärr inte så vidare nyttig och oftast inte heller så god.
Falukorv innehåller ofta väldigt lite kött och utfyllnad med potatismjöl och mindre attraktiva bitar från grisen.
Det finns förstås falukorv av bra kvalitet också, särskilt gjord på små, lokala charkuterifabriker som lägger mycket stolthet i sitt mathantverk.
Här i Jämtland har vi flera duktiga falukorvsfabrikanter, Trångsviken/Ramsele, Änge Chark och Hedmans Delikatesser är mina favoriter.
För fyra år sen fick jag förfrågan av Anna Hallén om jag kunde ta fram ett 30-tal recept till hennes kokbok LCHF för familjen.
Ett riktigt roligt uppdrag, där det blev en utmaning att skapa recept på rätter som barn gillar, men med betydligt bättre näringsinnehåll.
Jag har själv alltid älskat falukorv och ketchup, så här fick jag hitta på recept med smak så nära originalet som möjligt, men med betydligt mindre kolhydrater.
I min tappning blev korvskivorna avlånga, men du kan förstås stoppa och sjuda korvsmeten i fjälster om du vill innan den skivas och steks, så får du traditionellt runda skivor.
Här hittar du min hemgjorda ketchup/chilisås, dra ner lite på chilin om du vill ha en mildare variant till barnen.
LCHF för familjen hittar du här på Bokus och här på Adlibris. Den finns också att köpa på Akademibokhandeln för 99 kr såg jag idag.
Boken har tyvärr ingen bild med på min falukorv så du får mina egna från receptskapandet.
Missa inte tävlingen som pågår nu och fram till kl 18 på söndag kväll den 1 mars.
Där kan du vinna någon av mina kokböcker, Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo.
Hemgjord falukorv 3-4 port
250 g köttfärs, fläsk, blandfärs eller vilt
100 g varmrökt sidfläsk
1 ägg
25 g smör
2 dl iskallt vatten
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald koriander
1 krm mald vitpeppar
½ krm mald muskot
½ krm mald kryddnejlika
Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar. Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.
Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna. Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.
Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.
Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.
Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.
Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.
Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.
Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.
Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.
Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.
Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.