Ett riktigt gott och nyttigt tillbehör till fläskpannkakan får du om du blandar lingonen med lite surkål.
Surkål och andra mjölksyrade grönsaker är ett väldigt bra och billigt kosttillskott för en fungerande tarmflora som hjälper till att hålla blodsockret jämnt.
De bästa sorterna hittar du kylda i hälsokostbutikerna, i Stora diabeteskokboken finns också recept om du vill syra grönsaker själv.
Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.
Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna så klicka bara på bloggrubriken och sen scrollar du dig neråt.
Glutenfria kolbullar 2 st
4 ägg
2 dl grädde
2 msk psylliumhusk
ca ½ krm salt
Smör till stekning
200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk
Vispa äggen med grädde och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.
Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.
Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.
Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.
Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.
Chaffles 3 st
3 dl riven ost
3 ägg
50 g smält smör
1 nypa salt
Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.
Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.
De är också goda som varm klämmacka, som Halva Lindha har gjort här på sin blogg.
Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.
Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.
Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.
Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.
Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.
Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.
Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.
Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.
Varm choklad 1 port
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl vatten
ev 1 msk kokosolja
2 bitar mörk choklad 70-90%
En nypa flingsalt
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.
Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
En klick vispad grädde och lite nymald kardemumma sätter pricken över i.
Kokbokstips
Vill du ha fler tips på njutbara rätter till vårvinterns utflykter så hittar du många i mina kokböcker här nedan.
Kolbulle är bland det godaste jag vet att laga till ute över öppen eld, så passa på att testa det här receptet om du är på skidutflykt nu i helgen.
Det här är ett fint exempel på riktigt gammaldags husmanskost, sånt som min pappa gjorde när han jobbade i skogen som kolare och vid Fuluälven i norra Dalarna som flottare på 30-40-talet.
De var båda riktigt tunga jobb som krävde mycket energi, då var kolbullen väldigt bra att ta till.
I den kokboken har jag omvandlat många recept på vår traditionella mat, till en mer uppdaterad upplaga.
Alla recept är utan gluten, de flesta också anpassade för mejerifritt.
Den innehåller betydligt färre kolhydrater än i vår traditionella mat, en kosthållning som passar bättre för den moderna människan som inte rör sig lika mycket som förr.
De flesta bilderna i inlägget fick jag för några år sen från Catarina och Martin Puranen i Östersund, de hade använt pannkakssmeten från boken för att få njuta av en glutenfri kolbulle.
Glutenfri kolbulle Foto Lindha Vikström
Min vän Lindha Vikström som bor i Brunflo som ligger strax utanför Östersund, gör ofta kolbulle efter mitt recept när hon och familjen är uppe i fjällen.
Har du inte möjlighet att ta dig ut i naturen och laga kolbullen, så funkar det förstås lika bra att göra den hemma på spisen.
Glutenfria kolbullar 2 st
4 ägg
2 dl grädde/mjölk
2 msk psylliumhusk
ca ½ krm salt
Smör till stekning
200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk
Vispa äggen med grädde/mjölk och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.
Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.
Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.
Den är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.
Det absolut godaste jag vet när det är dags för utflykter är kolbulle, något jag fick låta bli under många år eftersom jag inte äter gluten sen jag började med LCHF för 9 år sen.
Men efter ett tips av några läsare som hade använt mitt glutenfria pannkaksrecept från Gammaldags husmanskost så blev det möjligt att njuta av den gamla klassiska skogshuggarmaten igen.
Några som delar min förtjusning över den här rätten är Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha och hennes familj.
De vistas mycket uppe i Jämtlandsfjällen på vintrarna och brukar göra kolbullar efter en lång dag i skidspåret.
Både Lindha och hennes man Magnus har gjort en fantastisk vikt- och hälsoresa de senaste 5 åren.
Från att ha varit kraftigt överviktiga båda två under många år, så har de nu både blivit slanka och riktigt vältränade.
Lindha och Magnus Vikström idag
Magnus åkte Vasaloppet förra helgen och klarade de 9 milen mellan Sälen och Mora med beröm godkänt på drygt 11 timmar.
Lindha skulle ha åkt Tjejvasan helgen innan, men den krockade med årets största evenemang för alla oss som är intresserade av lågkolhydratkost, LCHF-kryssningen.
Hon valde istället att delta som en av föreläsarna där för att kunna inspirera många fler till en bättre vikt och hälsa med sin berättelse.
Jag hann tyvärr inte lyssna på henne då, jag var upptagen med kokbokssignering vilket var väldigt roligt då jag träffade många som även inspirerats av min hälsoresa.
Så nu tar jag chansen om en månad i Uppsala istället, onsdagen den 11 april berättar Lindha om hur hon lyckades med det svåra konststycket att på 18 månader tappa halva sin vikt, 70 kilo, med hjälp av rejält med god LCHF-mat och en lika rejäl portion träning.
En mycket stor bedrift, när många söker en quickfix med olika bantningsmetoder, så insåg Lindha och hennes man att det krävs ett hårt arbete för att lyckas.
Det krävs en hel del träning och självdisciplin för att på så kort tid gå ner så enormt mycket i vikt och inte behöva ta till plastikkirurgi efteråt.
Jag är fascinerad över hur de båda lyckats nå sina mål genom att stötta varann i både med- och motgång.
Så vill du också ha tips och hjälp med hur du kan förändra ditt liv, så kom till PriMaten och lyssna på Lindhas gripande berättelse.
Lars Fahlén, krögaren på Sveriges första LCHF/Paleorestaurang, dukar upp sin mycket populära buffé kl 17 innan föreläsningen börjar kl 18, om du vill passa på att äta middag samtidigt.
Där plockar man vad man vill ha bland alla godsaker och betalar efter vikt, ett väldigt bra och prisvärt system.
Här kan du ta del av den LCHF-pizza som jag skapade till PriMaten vid starten för 6 år sen.
Nu över till Lindhas tolkning av mitt recept på bästa picknickmaten, passar ju fint nu när det är sportlov i Norrland.
Kolbulle 4 port
4 ägg
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
Salt/vitpeppar
Stekfläsk/bacon
Vispa äggen och grädden och blanda ner salt/vitpeppar. Vi tar med oss smeten i en väl tillsluten burk.
Vi blandar i fiberhusken i smeten strax innan vi ska till och steka, för smeten tjocknar snabbt annars, speciellt när det är kallt ute.
Min kommentar: Det grovtärnade fläsket, ca 200 g till den här satsen, brukar jag låta steka i smör en stund i pannan innan jag häller över smeten.
Låter sen kolbullen steka över öppen eld i en gjutjärnspanna tills den stannat och sen vänder den och låter steka färdigt på andra sidan.
Den ska vara välstekt och riktigt knaprig, en del vill ha den med lingonsylt, du hittar min sockerfria här i länken.
Ät, njut och må gott i snön i vårvinter, det finns ju minst sagt gott om den varan på många platser i år.
Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av.
Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar.
Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl.
Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten.
Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut.
Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet.
Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet.