![Glutenfritt vörtbröd](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2014/12/0321.jpg?w=470&h=353)
Julens godaste bröd
Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)
Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.
Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.
Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.
Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.
![Vörtbröd LCHF och Paleo](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2014/12/0281.jpg?w=300&h=225)
Vörtbröd på mitt sätt
3 ägg
200 g mixade hasselnötter
100 g smör eller kokosolja
6 osvavlade aprikoser
2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)
2 dl vatten
1 dl kokosnötmjöl
1 dl fiberhusk
2 msk mörk balsamvinäger
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 tsk malet pomeransskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.
Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.
Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.
Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.
Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.
Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.
Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.
Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.
![Artikel i UNT](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2015/12/12321461_10205656188189419_4535793518864434802_n.jpg?w=470&h=264)
![Tomten och Paleochoklad](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2015/12/149.jpg?w=470&h=627)