Glutenfritt havrebröd, klicka på bilden för att komma till receptet
Tankar om havre
Jag har fått lite frågor om man ”får” äta havregryn sen jag i helgen la ut ett nytt recept på bloggen på ett glutenfritt formbröd som innehåller havregryn.
Jag har själv undvikit havregryn i många år, men nu när jag gjort bakboken ”Baka med frukt & grönt” så har jag experimenterat en del med glutenfritt havre och skapat några recept med havregryn och havremjöl.
Den senaste tiden har jag sett att fler i lågkolhydratvärlden börjat äta havre, så jag testade och har alltså märkt att havregryn fungerar för mig, jag håller mig mätt och magen mår gott.
Det är inget jag äter varje dag, men då och då är det riktigt gott med en macka
För mig är det mer njutning i det än att ta en bit mörk choklad, som är ”tillåtet” inom LCHF.
Jag äter sen 12 år tämligen strikt lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo, det ger mig gott om energi och jag mår bra till kropp och själ.
Ibland tycker jag det är gott med gröt till kvällsmål, så här får du tips på två näringsrika och glutenfria alternativ.
Du kan ju blanda ner havregryn i dem också om du vill ha lite variation.
Bovetegröt
2 dl krossat bovete
2 dl kokande vatten
3 dl mjölk/kokosmjölk
1 dl grädde/kokosgrädde
2 msk smör/kokosolja
2 msk sesamfrön
ca 1 tsk salt
ev 1 tsk valfri sötning
1 kanelstång
Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.
Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.
Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.
Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.
Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port
1 dl grädde/kokosmjölk
2 msk mandelsmör
2 msk sesamfrön
1 msk kokosnötsmjöl
Lite havssalt
ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma
Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.
Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.
Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.
Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.
Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.
Bakboksreklam
Idag är en stor dag, jag har skickat iväg den sista korrekturläsningen av manuset till min sjunde kokbok.
”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” utkommer i mars på Bladh by Bladh förlag.
En efterlängtad bok för alla som efterfrågat en bakbok från mig, efterlängtad även för mig som funderat på idéer till många av recepten under flera år.
Det var en riktigt spännande utmaning att ta fram bokens söta recept och bara använda torkad och färsk frukt, bär och rotfrukter som smaksättning.
Varmt tack till min förläggare Annika Bladh som gav mig möjligheten att skapa den här boken på mitt sätt, med allt skrivande kring recept, förord och även fotografering.
Från startdagen i början på maj har den tagit 8 månader att knåpa ihop, att skriva böcker är inget man gör på några veckor, om nu nån trodde det
Det har varit fantastiskt roligt att få leta reda på de vackraste platserna runtom i Stockholm och ta med bakverken i en liten kylväska under tidiga sommar/höstmorgnar, när ljuset är som vackrast.
Havrekakor med kolasmak
Mandelkakor med kokos och aprikoser
Smörgåstårta
Den mesta rekvisitan i form av gammaldags glas och porslin hittade jag på Stadsmissionens Second Hand i Gamla Stan, tycker att de blommiga kopparna och faten gör sig så fint ihop med det hembakta.
Sprid gärna boken vidare om du har vänner som skulle uppskatta mina bakrecept
Syrliga mangobollar